ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10.10.11
Справа №5021/1246/2011.
Господарський суд Сумської області у складі: головуючого - судді Рунової В.В.,
при секретарі судового засідання Кас'ян А.О.,
за участю:
від кредиторів:
ПАТ "Сумиобленерго" – ОСОБА_1, довіреність від 07.04.2011 року № 10-19/17-Д/37
ФОП ОСОБА_2
арбітражний керуючий Гайдуков С.П. (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року)
розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні господарського суду Сумської області матеріали справи № 5021/1246/2011:
за заявою 1) Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго",
2) фізичної особи – підприємця ОСОБА_2,
до боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод" (41200, Сумська область, смт. Ямпіль, вул. 50 років СРСР, буд. 2, ід. код 34113014)
про визнання банкрутом,
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Сумської області від 06.06.2011 року було порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод", відповідно до ст. 6, ч. 1 ст. 8, ст.ст. 11, 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за заявою кредиторів - Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" та фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, призначено проведення підготовчого засідання на 06.07.2011 року, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Гайдукова Сергія Петровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року).
Кредитори в заяві про порушення справи про банкрутство обґрунтовують вимоги тим, що боржник має заборгованість яка складає 392430 грн. 09 коп., яка є безспірною, визнаною в судовому порядку, перевищує триста мінімальних розмірів заробітної плати, виконавче провадження по примусовому стягненню з боржника заборгованості перевищує три місяці та залишається несплаченою. Наведені обставини підтверджуються матеріалами справи.
Ухвалою господарського суду Сумської області від 14.07.2011 року було визнано безспірними грошові вимоги кредитора ПАТ "Сумиобленерго" в сумі 249438 грн. 25 коп., вимоги кредитора ФОП ОСОБА_2 в сумі 120323 грн. 91 коп.; призначено попереднє засідання у справі на 12.09.2011 року, зобов’язано провести збори кредиторів до 22.09.2011 року, підсумкове засідання призначено на 10.10.2011 року на 10 год. 10 хвил.
Ухвалою господарського суду Сумської області від 12.09.2011 року попереднє засідання відкладено на 29.09.2011 року із зобов’язанням розпорядника майна подати до суду реєстр вимог кредиторів у справі.
На виконання вимог ухвали суду від 14.07.2011 року в газеті "Голос України" № 145 06.08.2011 року було опубліковано оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод".
Відповідно до ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, - не розглядаються і вважаються погашеними. Вимоги кредиторів, визнані боржником або господарським судом, включаються розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.
Ухвалою господарського суду Сумської області від 29.09.2011 року було затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Ямпільський механічний завод"; визнано та включено до реєстру вимог кредиторів вимоги: ПАТ "Сумиобленерго" в сумі 272575 грн. 32 коп., ФОП ОСОБА_2 в сумі 121758 грн. 43 коп., СОВ ФСС з тимчасової втрати працездатності в особі Ямпільської міжрайонної виконавчої дирекції в сумі 12113 грн. 66 коп., Шосткинської МДПІ в сумі 537270 грн. 39 коп., СОВ Фонду соціального захисту інвалідів в сумі 15008 грн. 40 коп., Ямпільського районного центру зайнятості в сумі 10494 грн. 40 коп., ПАТ "Сумигаз" в сумі 10709 грн. 44 коп., ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в особі ВВД фонду в Ямпільському районі в сумі 11398 грн. 61 коп., ПАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" в сумі 155825 грн. 41 коп., УПФУ в Ямпільському районі Сумської області в сумі 541 грн. 96 коп.
Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.
Відповідно до ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражним керуючим Гайдуковим С.П. на виконання вимог ухвали господарського суду Сумської області від 14.07.2011 року було повідомлено кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів про проведення зборів кредиторів, на яких обрано комітет кредиторів.
Відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону України ""Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до компетенції комітету кредиторів належить прийняти рішення про: вибори голови комітету; скликання зборів кредиторів; підготовку та укладення мирової угоди; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість.
Отже, 07 жовтня 2011 року проведено засідання комітету кредиторів, на якому вирішено звернутись до господарського суду Сумської області з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури щодо товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод" (41200, Сумська область, смт. Ямпіль, вул. 50 років СРСР, буд. 2, ід. код 34113014) та запропонувати призначити ліквідатором ТОВ "Ямпільський механічний завод" арбітражного керуючого Гайдукова Сергія Петровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року) з встановленням йому за кожен місяць здійснення повноважень не більше середньомісячної заробітної плати керівника підприємства – боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство боржника.
На виконання рішення комітету кредиторів від 07.10.2011 року, голова комітету кредиторів ТОВ "Ямпільський механічний завод" ОСОБА_2. подав до суду клопотання № 57 від 07.10.2011 року, в якому просить суд визнати боржника - ТОВ "Ямпільський механічний завод" банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого Гайдукова Сергія Петровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року) з встановленням йому оплати праці.
В судовому засіданні 10.10.2011 року голова ліквідаційної комісії ТОВ "Ямпільський механічний завод" ОСОБА_2, представник кредитора ПАТ "Сумиобленерго" – ОСОБА_1, розпорядник майна боржника – Гайдуков С.П., підтримали клопотання про визнання боржника – ТОВ "Ямпільський механічний завод" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Розпорядник майна повідомив суд про те, що інші процедури відновлення платоспроможності боржника є неможливими у зв’язку з недостатністю активів боржника.
Згідно з ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України суб’єкт господарювання може бути оголошений банкрутом за рішенням суду у разі неспроможності суб’єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів.
Також, відповідно до приписів абз. 4 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суб’єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.
Враховуючи вказані правові норми, визнаючи боржника банкрутом, суд має встановити факт неоплатності боржника, тобто, що боржник є неоплатним.
Жодних пропозицій щодо санації боржника до суду не надходило.
Отже, судом встановлено, що все вищевикладене в сукупності свідчить про те, що боржник не має можливості повністю погасити заборгованість перед кредиторами.
Наявність грошових вимог кредиторів та відсутність реальних можливостей щодо проведення процедури санації і пропозицій щодо укладення мирової угоди у справі є підставою для визнання неспроможності боржника відновити свою платоспроможність не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.
Відповідно до п. 3 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійснюється ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.
Також комітетом кредиторів було прийнято рішення стосовно оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, ліквідатора) Гайдукова С.П., за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень у розмірі середньомісячної заробітної плати керівника підприємства – боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство боржника.
Відповідно до ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.
Згідно зі ст.ст. 1, 2 Закону України "Про оплату праці" заробітною платою вважається винагорода, обчислена у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник, або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.
Відносно щодо оплати діяльності арбітражного керуючого, нерозривно пов’язаної зі справою про банкрутство, у зв’язку з чим вони розглядаються у межах цієї справи та відповідно до положень Закону України "Про оплату праці" (108/95-ВР) .
В судовому засіданні голова комітету кредиторів підтримав клопотання щодо призначення оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, ліквідатора) Гайдукова С.П., за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень у розмірі середньомісячної заробітної плати керівника підприємства – боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство боржника.
Отже, враховуючи вищевикладене, суд вважає за доцільне затвердити оплату праці арбітражному керуючому (розпоряднику майна, ліквідатору) Гайдукову Сергію Петровичу (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року) в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника підприємства – боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство боржника.
Також, враховуючи той факт, що фінансовий стан боржника є таким, що не дає можливості відновити платоспроможність боржника та у повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів, оскільки пасиви боржника значно перевищують його активи, і погашення вимог кредиторів можливе не інакше як через застосування ліквідаційної процедури відносно боржника, суд дійшов висновку про задоволення клопотання комітету кредиторів та припинення процедури розпорядження майном боржника та повноважень розпорядника майна, визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Гайдукова Сергія Петровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року; адреса: АДРЕСА_1).
Керуючись ст.ст. 1, 22-25, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Клопотання голови комітету кредиторів боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод" ОСОБА_2 погодженого комітетом кредиторів – задовольнити.
2. Припинити процедуру розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод".
3. Припинити повноваження розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод" Гайдукова С.П.
4. Визнати юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Ямпільський механічний завод" (41200, Сумська область, смт. Ямпіль, вул. 50 років СРСР, буд. 2, ід. код 34113014) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.
Тривалість ліквідаційної процедури не повинна перевищувати дванадцяти місяців.
5. З дня прийняття постанови підприємницька діяльність банкрута припиняється, строк виконання всіх грошових зобов'язань, та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав, припиняється нарахування неустойки, процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час проведення процедур банкрутства, пред'являються в межах ліквідаційної процедури. Припиняються повноваження ліквідаційної комісії банкрута і повноваження власника майна.
Скасовуються арешти, що накладені на майно боржника, і інші обмеження щодо розпорядження майном боржника у тому числі податкові застави. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
6. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Гайдукова Сергія Петровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року; адреса: АДРЕСА_1), наділивши його всіма повноваженнями ліквідатора, передбаченими ст.ст. 22, 24- 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
7. Затвердити оплату праці арбітражному керуючому (розпоряднику майна, ліквідатору) Гайдукову Сергію Петровичу (ліцензія серії НОМЕР_1 від 02.06.2010 року) в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника підприємства – боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство боржника.
8. Зобов'язати ліквідатора відповідно до п. 3, 5 ст. 23 Закону України ""Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в п'ятиденний строк опублікувати відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії, передбачені ст.ст. 25 - 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
9. Зобов'язати ліквідатора виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копію повідомлення органу державної податкової служби про закінчення ліквідаційної процедури, копії повідомлень Пенсійного фонду та центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку органів внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість її стягнення, довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час проведення ліквідаційної процедури, баланси підприємства за весь час роботи ліквідатора та ліквідаційний баланс, відшкодування витрат ліквідатора, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу з ліквідації банкрута.
10. Копію даної постанови суду надіслати кредиторам, банкруту, ліквідатору, Сектору з питань банкрутства у Сумській області, органу ДВС, державному реєстратору.
СУДДЯ (підпис) В.В.РУНОВА