• Надання послуг сервісним центром залізничного вокзалу



Сервісним центром залізничного вокзалу утримується плата з пасажирів за вхід до цього центру (3 грн., у тому числі ПДВ). Чи правомірно нарахування ПДВ на цю плату?

Підпунктом 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України.
Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР база оподаткування вищенаведених операцій визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються в ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування. При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.
Продаж залізничних квитків через сервісні центри залізничних вокзалів є одним із різновидів послуг, що надаються пасажирам підприємствами Укрзалізниці. При цьому оплата пасажиром входу до сервісного центру фактично є згодою пасажира на отримання послуг, що надаються центром. Тобто пасажир, оплачуючи вхід до сервісного центру, оплачує право на отримання обслуговування в сервісному центрі, надаючи цим самим сервісному центру додаткову компенсацію вартості його послуг. У зв’язку з цим вхідна плата до сервісного центру повинна включатися до бази оподаткування, а враховуючи те, що пільгового оподаткування для такої компенсації не передбачено, сума податку за такою операцією повинна обчислюватися за загальновстановленими правилами за ставкою 20%.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 січень 2003 року