• Визначення бази оподаткування під час продажу путівок на відпочинок дітей



Яким чином визначається база оподаткування для операцій з продажу путівок на відпочинок дітей за умови організації спеціалізованих змін для дітей, якщо до вартості путівки входить не лише харчування в оздоровчому закладі, а й транспортування, медичне обслуговування, супроводження дорослими дітей у дорозі та інші додаткові послуги, які беруть на себе організатори відпочинку, укладаючи угоди на оздоровлення дітей?

Згідно з пп. 5.1.9 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР від обкладання ПДВ звільнено операції з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей у закладах за переліком, установленим Кабінетом Міністрів України. Перелік таких санаторно-курортних закладів та закладів відпочинку затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.97 р. № 835 з урахуванням змін i доповнень до неї.
При цьому у разі здійснення операцій з продажу путівок на санаторно-курортне лікування чи відпочинок згідно з договором купівлі-продажу, що передбачають передачу прав власності на такі путівки, такі операції підлягають звільненню від оподаткування незалежно від фактичної кількості продавців таких путівок.
Звільненню від оподаткування підлягає повна вартість путівки з урахуванням усіх видів витрат, що включаються до неї згідно з кошторисом (у тому числі вартість розміщення, проживання та харчування в оздоровчому закладі, медичного обслуговування тощо). При цьому організація, що організує лікування чи відпочинок i формує вартість путівки, включає до вартості путівки всі види витрат, понесені нею у зв’язку з організацією лікування та відпочинку. Тобто до вартості путівки включається вартість послуг, що отримує організатор лікування чи відпочинку від сторонніх організацій, наприклад забезпечення перевезення та/або харчування осіб, якими придбано путівки до місця лікування чи відпочинку, проведення екскурсій у період відпочинку, інші види обслуговування. Вартість таких супутніх послуг оплачується організатором лікування чи відпочинку суб’єктам, які надають такі послуги, з урахуванням податку на додану вартість, якщо ці суб’єкти є платниками ПДВ. Такі витрати включаються до вартості путівки разом із сумою сплаченого (нарахованого) ПДВ без права на включення їх до складу податкового кредиту.
У разі коли особа, яка придбаває путівки, оплачує разом з придбаною путівкою додаткові послуги, не включені до кошторису путівки, а значить, i до її вартості (наприклад, проведення додаткових екскурсійних чи розважальних заходів, що можуть бути додатково включені до путівки за вибором чи бажанням відпочиваючих), тобто організатор здійснює продаж таких послуг не від свого імені, то вартість таких додаткових послуг підлягає оподаткуванню на загальних підставах. При цьому якщо організатор отримує від продавця таких послуг будь-яку компенсацію (агентські виплати, комісійну винагороду тощо), така компенсація також є об’єктом оподаткування за ставкою 20%.
Якщо ж продаж путівок на санаторно-курортне лікування i відпочинок здійснюється організатором відпочинку — платником податку не від свого імені, а за будь-якими іншими формами цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу права власності на путівки від організатора відпочинку до їх продавця (наприклад, фірма «А» здійснює реалізацію громадянам путівок на відпочинок у Міжнародному дитячому центрі «Артек» за договором комісії між фірмою «А» та власником путівок — центром «Артек»), то в таких випадках базою оподаткування ПДВ за ставкою 20% є комісійна, агентська чи інша винагорода.
При цьому, враховуючи норми Указу Президента України від 07.08.98 p. № 857/98 «Про деякі зміни в оподаткуванні» (далі — Указ № 857/98), у разі продажу путівок на умовах бартерних (товарообмінних) операцій ПДВ справляється за повною ставкою.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 січень 2003 року