ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Підлягає публікації в ЄДРСР
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"26" вересня 2011 р.
Справа № 4/17-3436-2011
За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой";
До відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Перспектива"
За участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор"
про визнання права власності та зобов'язання здійснити певні дії
Суддя Літвінов С.В.
Представники:
Від позивача: ОСОБА_1.- по довіреності;
Від відповідача: ОСОБА_2- по довіреності;
3-тя особа відповідача: не з"явився;
Суть спору: товариство з обмеженою відповідальністю " Газпром добича Уренгой " звернулося до господарського суду з позовною заявою до Товариство з обмеженою відповідальністю "Перспектива" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой" право власності на частку в розмірі 12873340 грн., що складає 100% Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Перспектива" та зобов"язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Перспектива" здійснити передбачені законом дії, пов'язані з припиненням корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор", визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой" права на частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Перспектива" в розмірі 100% Статутного капіталу..
Представник позивача позовні вимоги підтримує, наполягає на їх задоволенні.
Відповідач відзив на позовну заяву не надав, але позовні вимоги підтримав в повному обсязі.
26.09.2011р. представник позивача звернувся до суду з клопотанням про виключення з участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор".
В своєму клопотанні представник позивача посилається на те, що згідно з відомостями преамбули Статуту ТОВ "Перспектива"Основним державним реєстраційним номером засновника - ТОВ "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор"є 20189006289332.
Однак за відомостями листа міжнародної ІФПС Росії № 2 по Ямало-Ненецькому автономному округу від 13.07.2011 р. № 04-38/17680, підтвердження відомостей щодо підприємства з Основним державним реєстраційним номером 20189006289332 не можливе, підприємство з таким номером на обліку не перебуває.
Відповідно до ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов"язки щодо однієї з сторін.
На підставі вищевикладеного, суд задовольняє клопотання представника позивача та виключає третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" зі складу учасників судового процесу, т.я. рішення з господарського спору не може вплинути на її права або обов"язки щодо однієї з сторін.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд,
ВСТАНОВИВ:
07.05.1993 року Представником Президента України в Овідіопольському районі Одеської області Овідіопольської районної державної адміністрації було зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю "Перспектива".
Ремонтно-будівельний дорожній трест "Уренгойгаздорремстрой" ордена трудового червоного знамені Уренгойського виробничого об’єднання імені С.А. Оруджева "Уренгойгазпром" державного газового концерну "Газпром СРСР"виступило учасником (засновником) ТОВ "Перспектива" з часткою в статутному фонді в розмірі 50%, що підтверджується п. 1.4. Статуту в ред. 1993 року та відбитком печатки засновника). Співзасновником ТОВ "Перспектива" на той час також був кооператив "Автодорсервіс".
Уренгойський ремонтно-будівельний дорожній трест "Уренгойгаздорремстрой", Міністерства газової промисловості - був створений відповідно до наказу № 150/орг. Міністерства газової промисловості СРСР від 25.05.1987 року, наказом № 318 Головного виробничого управління в Тюменській області від 24.07.1987 року і наказу № 782 виробничого об'єднання по здобичі газу ім. С.А, Оружева "Уренгойгаздобича" від 31.08.1987 року у складі Уренгойського ордена Трудового Червоного Прапора Виробничого Об'єднання по здобичі газу ім. С.А. Оружева Головного виробничого об'єднання "Тюменьгазпром" Міністерства газової промисловості і наділений правами юридичної особи.
Пунктом 1.9. Статуту Уренгойського ремонтно-будівельного дорожнього тресту "Уренгойгаздорремстрой", затвердженого 01.02.1988 р. Генеральним директором ПО "Уренгойгаздобича" Сулеймановим Р.С., передбачено, що адресою тресту є м. Новий Уренгой, вул. XXVІ з'їзду КПРС, трест має печатку із зображенням Державного герба СРСР зі своїм найменуванням (п. 1.10) та підпорядкований Об’єднанню "Уренгойгаздобича" Главтюменгазпрома Министерства газовий промисловості.
На підставі Статуту від 18.05.1989 року Уренгойського ордена Трудового Червоного Прапора Виробничого Об'єднання по здобичі газу ім. С.А. Оруджева ГПУ "Тюменьгазпром" Міністерства газової промисловості, затверджений заступником Міністра, начальником ГПУ "Тюменьгазпром"ОСОБА_3 згідно додатку №1 (п.1.3.) трест "Уренгойгаздорремстрой"входив до складу ВО "Уренгойгаздобича".
На підставі Статуту від 29.12.1989 року, затвердженого Головою Правління Державного газового концерну "Газпром"Черномирдіним В.С. 29 грудня 1989 року №3/У - Ордена Трудового Червоного Прапора Уренгойське Виробниче Об'єднання ім. С.А. Оруджева (Уренгойгазпром) організоване наказом Міністерства газової промисловості СРСР від 5.12.1977г. № 245-орг і від 30.10.1989 р. №221-орг; відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР від 8.08.1989г. №619 (наказ Концерну від 24.11.1989г.№2) входить до складу Державного концерну "Газпром"і включене в перелік об'єднань, підприємств і організацій, передбачених додатком № 1 до вказаної постанови.
Згідно п. 1.1 Додатку №1 до вищевказаного Статуту Ремонтно-будівельний дорожній трест "Уренгойгаздорремстрой" входив до складу Ордена Трудового Червоного Прапора Уренгойське Виробниче Об'єднання ім. С.А. Оруджева (Уренгойгазпром) з правами юридичної особи.
Як зазначено в п. 1 зазначеного Статуту, затвердженого 29.12.1989 р., відповідно до наказу Міністерства газової промисловості СРСР №221/орг. від 30.10.1989 р., останній був перейменований в ордена Трудового Червоного Прапора Уренгойське Виробниче Об'єднання імені С.А. Оруджева (Уренгойгазпром).
На підставі Статуту ремонтно-будівельного дорожнього тресту "Уренгойгаздорремстрой"ВО "Уренгойгазпром"Державного газового концерну "Газпром", затвердженого 21.05.1990 р. генеральним директором ВО "Уренгойгазпром"Р.С. Сулеймановим, ремонтно-будівельний трест "Уренгойгаздорремстрой", який був створений на підставі наказу Мінгазпрому № 150-орг від 25.05.1987 р., є юридичною особою (п. 1, 4) і входить до складу Ордена Трудового Червоного Прапора Уренгойського Виробничого об’єднання імені С.А. Оруджева.
23.12.1993 року, тобто, після створення ТОВ "Перспектива", зареєстрованого 07.05.1993 року, ремонтно-будівельний дорожній трест "Уренгойгаздорремстрой" був реорганізований у відособлений підрозділ без прав юридичної особи Виробничого Об'єднання "Уренгойгазпром" Російського акціонерного товариства "Газпром".
Відповідно до п. 1.4. Положення тресту "Уренгойгаздорремстрой", затвердженого Генеральним директором ПО "Уренгойгазпром" 29.06.1994 р. зі змінами до нього від 05.12.1994 р., трест є правонаступником треста "Уренгойгаздорремстрой"по трудовим правовідносинам, а по укладеним договорам –об’єднання.
Згідно Наказу РАТ "Газпром" Ордена Трудового Червоного Прапора Уренгойське виробниче об’єднання ім. С.А. Оруджева "Уренгойгазпром" № 334 від 19.05.1997 р. "Про структурні зміни", ремонтно-будівельний дорожній трест "Уренгойгаздорремстрой" був перейменований в Трест по ремонту та утриманню промислових автомобільних доріг "Уренгойгазавтодор" (також Наказ РАТ "Газпром"№ 74 від 13.05.1997 р.).
27.11.1998 р. між ВО "Уренгойгазпром", до складу якого входив на той момент трест "Уренгойгазавтодор", і ТОВ "МКП-Одесса" був укладений договір підряду на капітальне будівництво, відповідно до якого ТОВ "МПК-Одесса"зобов'язалося продовжити і завершити будівництво 108 житлових котеджів в с. Сухий Лиман Овідіопольського району Одеської області. Договір був узгоджений з Одеським ПУ "Облавтодор" від 04.05.1993 р.
Відповідно до рішення Ради директорів ВАТ "Газпром" від 25.05.1999 р. "О структурних преобразованиях в ОАО "Газпром" и постановою Правління ВАТ "Газпром" від 19.05.1999 р. № 49 "О преобразовании предприятий ОАО "Газпром" в общества с ограниченной ответственностью", було прийнято рішення засновника № 1 від 29.06.1999 р. про створення ТОВ "Уренгойгазпром"шляхом перетворення дочірнього підприємства ордена Трудового Красного Знамени Уренгойское производственное объединение имени С.А. Оруджева (Уренгойгазпром).
30.06.1999 р. було зареєстровано ТОВ "Уренгойгазпром", яке було створено шляхом перетворення з дочірнього підприємства РАО "Газпром"- ордени Трудового Червоного Прапора Уренгойського виробничого об'єднання імені С.А. Оруджева (Уренгойгазпром) і стало правонаступником вказаного виробничого об'єднання. У складі ТОВ "Уренгойгазпром"як структурний підрозділ без прав юридичної особи входив трест по ремонту і утриманню промислових автомобільних доріг "Уренгойгазавтодор".
Згідно до п. 2.11. Статуту (нова редакція від 06.10.2003 р.) ТОВ "Уренгойгазпром" має філіали, в т.ч. Трест по ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" (Трест "Уренгойгазавтодор"). Відповідно до п. 2.10. Статуту, філіали та представництва не є юридичними особами та діють на підставі затверджених товариством Положень. Керівники філіалів призначаються товариством та діють від його імені на підставі довіреності, що видається товариством.
На підставі рішення Учасника ТОВ "Уренгойгазпром" № 52/у від 10.11.2006 р. був ліквідований філіал –Трест по ремонту и утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" (Трест "Уренгойгазавтодор") та внесені зміни до Статуту ТОВ "Уренгойгазпром" (держреєстрація 23.01.2008 р.).
Відповідно до Статуту позивача - ТОВ "Газпром добича Уренгой", затвердженого рішенням Учасника ТОВ "Газпром добича Уренгой" від 08.09.2008 р. № 234, рішенням учасника ТОВ "Уренгойгазпром" від 14.01.2008 р. № 9, товариство перейменовано в ТОВ "Газпром добича Уренгой".
З відомостей Свідоцтва Федеральної податкової Служби про постановку на облік російської організації в податковому органі за місцем знаходження на території РФ від 23.12.1993 р. вбачається конкретна дата постановки ТОВ "Газпром добича Уренгой" на облік російської організації в податковому органі за місцем знаходження на території РФ (тобто ще з 1993 року).
Таким чином, суд доходить до висновку, що позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой" є правонаступником всіх майнових та немайнових прав та обов’язків ремонтно-будівельного дорожнього тресту "Уренгойгаздорремстрой" Виробничого Об’єднання "Уренгойгаздобича" і відповідно тресту по ремонту та утриманню промислових автомобільних доріг "Уренгойгазавтодор", зокрема, і стосовно забудови.
В 2008 році між трестом "Уренгойгазавтодор" ООО "Уренгойгазпром" та управлінням капітального будівництва ООО "Уренгойгазпром" підписаний Акт прийому-передачі, згідно якого Трест здав, а УКБ ООО "Уренгойгазпром" прийняло незавершене будівництво житлових котеджей в с. Сухий Лиман Одеської області станом на 07.10.2008 року. Акт затверджений заступником генерального директора ТОВ "Газпром добича Уренгой" Дибріним А.А.07.10.2008 року.
Згідно довідки ТОВ "Газпром добича Уренгой"від 17.08.2011 року № СТ 38-1026 будівництво житлових будинків в пос. Сухий Лиман Одеської області розпочато в 1993 році; облік витрат на будівництво здійснювалося трестом "Уренгойгаздорремстрой"- філіалом ТОВ "Газпром добича Уренгой" по вересень 2008 року; в жовтні 2008 року в зв’язку з ліквідацією філіалу, витрати по будівництву передані до бухгалтерії адміністрації ТОВ "Газпром добича Уренгой" для подальшого обліку.
Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой" на протязі всього часу утримувало незавершене будівництво по житловим котеджам в с. Сухий Лиман Одеської області та нікому його не передавало.
Проте, згідно з Преамбулою Статуту ТОВ "Перспектива" у новій редакції, яка затверджена рішенням Загальних зборів учасників ТОВ 23.09.2005 р. (протокол №9) та зареєстрованого державним реєстратором Овідіопольської районної державної адміністрації 23.09.2005 р. № 15431050003000190, засновниками ТОВ "Перспектива" є ТОВ "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор", а не ТОВ "Газпром добича Уренгой" (раніше ТОВ "Уренгойгазпром")
ТОВ "Перспектива"має статутний капітал у розмірі 12873340,00 гривень, який утворюється за рахунок вкладу Учасника в розмірі 12744700 грн., що складає 99%, за рахунок майна –незавершених будівництвом будинків у кількості 108 шт., розташованих в с. Сухий Лиман Овідіопольського району Одеської області га грошових коштів 9400,00 грн., та 1% у вигляді грошових коштів в розмірі 128640,00 грн. (п. 7.1, 7.2. Статуту).
Як випливає з вищенаведеного, станом на 1993 р. учасником ТОВ "Перспектива" був трест "Уренгойгаздорремстрой", який було перейменовано в трест по ремонту та утриманню промислових автомобільних доріг "Уренгойгазавтодор", відтак з 1999 року (з моменту створення ТОВ "Уренгойгазпром") правонаступником усіх майнових прав вказаного тресту, в тому числі і стосовно участі в господарських товариствах є ТОВ "Газпром Добича Уренгой" (правонаступник ТОВ "Уренгойгазпром").
Згідно з відомостями преамбули Статуту ТОВ "Перспектива" Основним державним реєстраційним номером засновника - ТОВ "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" є 20189006289332.
За відомостями листа міжнародної ІФПС Росії № 2 по Ямало-Ненецькому автономному округу від 13.07.2011 р. № 04-38/17680, підтвердження відомостей щодо підприємства з Основним державним реєстраційним номером 20189006289332 не можливе, підприємство з таким номером на обліку не перебуває.
Тобто, склад учасників в ТОВ "Перспектива" повинен був іншим, враховуючи правонаступництво та те, що майно, яке слугувало внеском до статутного фонду ТОВ "Перспектива" належало ТОВ "Уренгойгазпром" (на даний час ТОВ "Газпром Добича Уренгой"як його правонаступнику).
Згідно статтями 316- 319 ЦК України право розпорядження майном належить власникові майна. Як випливає зі ст. 13 Закону України "Про господарські товариства", ст. 86 ГК України вкладами до статутного фонду господарського товариства може бути майно учасника товариства щодо якого останній володіє певними цивільними правами.
Таким чином майно, а саме об’єкти незавершеного будівництва, розташовані в с. Сухий Лиман Овідіопольського району Одеської області було внесено до Статутного фонду ТОВ "Перспектива" особою, яка не була власником вказаного майна та не була належним учасником ТОВ "Перспектива", відтак вказана особа не могла вчиняти передачу до статутного фонду ТОВ "Перспектива" 108 об’єктів незавершеного будівництва, що належать ТОВ "Газпром добича Уренгой"і розташовані в с. Сухий Лиман, Овідіопольського району Одеської області.
Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
Відповідно до п.1 ч.2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права.
Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання. Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна право відношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.
В силу ст. 8 ЦК України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини. При неможливості використовувати аналогію закону для врегулювання цивільних відносин, вони регулюються у відповідності з загальними засадами цивільного законодавства (аналогія права). Враховуючи неврегульованість чинним законодавством правових наслідків порушення переважного права на участь в товаристві з обмеженою відповідальністю та можливих способів захисту такого порушеного права, суд вважає, що до спірних правовідносин слід застосовувати правові наслідки щодо зміни правовідносин шляхом визнання права на участь в підприємстві в якості засновника (учасника).
Відповідно до ст.ст. 4- 6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи відповідних змін до записів до Єдиного державного реєстру.
Зважаючи на вищезазначені обставини вимоги позивача є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі
Керуючись ст. ст. 82 –85 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд –
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Виключити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" зі складу учасників судового процесу
3. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой" (629307, Российская Федерація, Ямало-Ненецкий автономний округ, г. Н. Уренгой, ул. Железнодорожная, д. 8) право власності на частку в розмірі 12873340 грн., що складає 100% Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Перспектива" (код ЄДРПОУ 19348645, 67801, Одеська область, Овідіопольський район, смт Овідіополь, вул. Одеська 17).
4. Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Перспектива" (код ЄДРПОУ 19348645, 67801, Одеська область, Овідіопольський район, смт Овідіополь, вул. Одеська 17) здійснити передбачені законом дії, пов'язані з припиненням корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Трест з ремонту та утриманню промислових доріг "Уренгойгазавтодор" (РФ, 629300, Тюменська область, м. Новий Уренгой, вул. Нова 40).
5. Визнанти за Товариством з обмеженою відповідальністю "Газпром добича Уренгой" (РФ, 629307, Ямало-Ненецький автономний округ, м. Новий Уренгой, вул. Железнодорожна, буд.8, ОГРН 1028900628932) права на частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Перспектива" код ЄДРПОУ 19348645 (67801, Одеська область, Овідіопольський район, смт Овідіополь, вул. Одеська 17) в розмірі 100% Статутного капіталу
рішення господарського суду набирає чинності в порядку ст. 85 ГПК України.
Наказ видати в порядку ст. 116 ГПК України.
Повний текст рішення складено 03.10. 2011 року.
Суддя Літвінов С.В.