ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
73000, м. Херсон, вул. Горького, 18
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
15.09.2011 Справа № 5024/1730/2011
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs19025843) )
Господарський суд Херсонської області у складі судді Людоговської В.В. при секретарі Горголь О. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу
за позовом ОСОБА_1, м. Херсон
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", м. Херсон, селище Янтарне
про визнання недійсним п.6.5.2.статуту
за участі представників сторін:
від позивача –ОСОБА_2 дов. ВРН №025831 від 23.08.2011 р.
від відповідача –ОСОБА_3 дов. №2-11 від 23.08.2011 р.
ОСОБА_1 (позивач) звернувся до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона"(відповідач) з позовом про визнання недійсним п.6.5.2. Статуту ТОВ "Квіти Херсона".
Представник позивача підтримав позовні вимоги.
Представник відповідача не заперечував проти задоволення позовних вимог.
Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд
в с т а н о в и в:
ОСОБА_1 (позивач) є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона"(відповідач), що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Як свідчать матеріали справи, в пункті 6.5.2. Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", затвердженого Протоколом загальних зборів учасників №13 від 11.08.2010 року, зареєстрованого Виконавчим комітетом Херсонської міської ради 19.08.2010 року, зазначено: "рішення загальних зборів з усіх питань вважається прийнятим, якщо за них проголосували учасники, яким належать 100% голосів у статутному капіталі товариства".
На думку позивача, вищевказане положення статуту суперечить чинному законодавству, іншим положенням статуту, порушує корпоративні права його учасників, позбавляючи можливості здійснювати управління товариством в порядку, передбаченому законодавством.
Право на звернення до господарського суду з позовом учасника товариства передбачено статтею 12 Господарського процесуального кодексу України.
Статтею 15 Цивільного кодексу України закріплено право кожної особи на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.
Відповідно до частини 1 статті 143 Цивільного кодексу України установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут. Статут товариства з обмеженою відповідальністю крім відомостей, передбачених статтею 88 цього кодексу, має містити відомості про: розмір статутного капіталу, з визначенням частки кожного учасника; склад та компетенцію органів управління і порядок прийняття ними рішень; розмір і порядок формування резервного фонду; порядок передання (переходу) часток у статутному фонді.
Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України "Про господарські товариства"господарські товариства створюються і діють на підставі установчого договору і статуту.
Частиною 2 пункту 14 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів"від 24.10.2008 року №13 (v0013700-08) Статут юридичної особи за змістом частини другої статті 20 ГК України є актом, який визначає правовий статус юридичної особи, оскільки він містить норми, обов"язкові для учасників товариства, його посадових осіб та інших працівників, а також визначає порядок затвердження та внесення змін до статуту.
Як вбачається зі Статуту ТОВ "Квіти Херсона", затвердженого протоколом загальних зборів учасників від 11.08.2010 року, останній розроблений на підставі Господарського кодексу України (436-15) , Цивільного кодексу України (435-15) , інших законів України, визначає загальні, правові, соціально-економічні та організаційні засади створення, діяльності та припинення діяльності товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона".
Відповідно до статті 10 Закону України "Про господарські товариства"учасники товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом (1576-12) .
Аналогічні положення містяться у пункті 6.1. Статуту ТОВ "Квіти Херсона".
Згідно із статтею 58 Закону України "Про господарські товариства"вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. За змістом частини 4 статті 58 зазначеного Закону учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному фонді.
Частиною 1 статті 60 Закону України "Про господарські товариства"загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
У частинах 1, 2 пункту 25 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів"від 24.10.2008 року №13 (v0013700-08) зазначено, що згідно зі статтями 41, 60 Закону про господарські товариства загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери (учасники), що мають відповідно до статуту товариства більш як 60% голосів. У зв"язку з цим положення установчих документів товариства, які встановлюють інші правила щодо визначення кворуму є такими, що суперечать закону і не підлягають застосуванню. Відсутність кворуму на загальних зборах є безумовною підставою для визнання в судовому порядку прийнятих загальними зборами рішень недійсними.
Відповідно до частини 2 пункту 14 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів"від 24.10.2008 року №13 (v0013700-08) підставами для визнання акта, в тому числі статуту, недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв"язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.
У пункті 4.8. рекомендацій Президії Вищого господарського суду України, із змінами і доповненнями, внесеними рекомендаціями Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2009 р. №04-06/190 (v_190600-09) "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин"від 28.12.2007 року №04-5/14 (v5_14600-07) передбачено, що в судовому рішенні про визнання недійсними окремих положень установчих документів повинно вказуватись, яким саме положенням закону суперечать ці положення, та які права позивача ними порушуються або оспорюються.
Як вбачається з матеріалів справи, на загальних зборах ТОВ "Квіти Херсона" 11.08.2010 року одним із прийнятих рішень було рішення про затвердження Статуту товариства в новій редакції.
Пунктом 6.5.2. Статуту передбачено, що рішення загальних зборів з усіх питань вважається прийнятим, якщо за них проголосували учасники, яким належать 100% голосів у статутному капіталі товариства.
Дослідивши надані до матеріалів справи докази та враховуючи обставини справи, суд дійшов висновку, що при прийнятті нової редакції статуту товариства, зокрема пункту 6.5.2. статуту, було порушено приписи статті 60 Закону України "Про господарські товариства"та права позивача, передбачені статтею 10 зазначеного Закону, оскільки даний пункт статуту товариства фактично робить неповноважними збори учасників, на яких присутні більш ніж 60, але менш, ніж 100 відсотків учасників, що порушує їх права на управління товариством.
Частинами 2, 3 статті 59 Закону України "Про господарські товариства"встановлено: з питань, зазначених у пунктах "а", "б"статті 41 цього Закону, а також при вирішенні питання про виключення учасника з товариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. З решти питань рішення приймається простою більшістю голосів. Таким чином, положення п.6.5.2. Статуту ТОВ "Квіти Херсона"порушує передбачене законом право учасників, які володіють у сукупності більш як 50, але менш як 100 відсотками голосів приймати рішення з питань, зазначених у пунктах "а", "б"статті 41 Закону України "Про господарські товариства", а також при вирішенні питання про виключення учасника з товариства.
Відповідно до статті 64 Закону України "Про господарські товариства"- учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов"язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере. Пункт 6.5.2. Статуту відповідача суперечить вказаній нормі закону, оскільки не містить виключень щодо порядку прийняття рішень про виключення учасника товариства і в цьому випадку також потребує прийняття рішення 100 відсотками голосів учасників товариства, що позбавляє учасників товариства можливості прийняти таке рішення.
За приписами частини 2 статті 98 Цивільного кодексу України –рішення про внесення змін до статуту товариства, відчуження майна товариства на суму, що становить п"ятдесят і більше відсотків майна товариства, та про ліквідацію товариства приймаються більшістю не менш як у ? голосів, якщо інше не встановлено законом. З викладеного також вбачається висновок, що пункт 6.5.2. статуту відповідача суперечить нормам Цивільного кодексу України (435-15) та порушує право учасників, які володіють більше ? але менше 100% голосів на прийняття відповідних рішень.
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку щодо задоволення позовних вимог в повному обсязі.
Позивачу на підставі ст..49 ГПК України (1798-12) відшкодовуються судові витрати за рахунок відповідача.
В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
На підставі вищезазначених норм права, керуючись, ст.ст. 49, 82- 85 ГПК України, - суд
в и р і ш и в:
1. Позов задовольнити у повному обсязі.
2. Визнати недійсним пункт 6.5.2. статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона"у новій редакції, затвердженої Протоколом загальних зборів учасників №12 від 11.08.2010 року, зареєстрованого виконавчим комітетом Херсонської міської ради 19.08.2010 року.
3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона"(73000, м.Херсон, селище Янтарне, вул..Казацька, 18, код ЄДРПОУ 32125190) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в рахунок відшкодування витрат по сплаті державного мита в сумі 85,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00 грн.
4. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.
Суддя
В.В.Людоговська
Повне рішення складено 16.09.2011 р.