ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29.08.11 Справа № 9/122пд/2011
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs21831191) )
Суддя Ворожцов А.Г., розглянувши матеріали справи за позовом
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глобус-Сервіс", м. Луганськ
до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, м. Луганськ
про зобов’язання укласти договір та стягнення 20147 грн. 70 коп.
в присутності представників :
від позивача –ОСОБА_2, дов. б/н від 29.07.11,
від відповідача – не прибув
в с т а н о в и в:
суть спору : позивач, ОСББ "Глобус-Сервіс", звернувся з позовом, у якому просить:
- зобов’язати відповідача укласти з позивачем договір про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території на умовах, запропонованих позивачем,
- стягнути з відповідача заборгованість з обов’язкових платежів на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 20147,70 грн.
Відповідач, підприємець ОСОБА_1, відзив на позовну заяву не надав, у судовому засіданні участь не взяв, тому суд на підставі ст. 75 ГПК України розглядає справу за наявними в ній матеріалами.
Доводи позивача полягають у наступному.
Відповідач є власником нежитлового приміщення у багатоквартирному житловому будинку по АДРЕСА_2 власники квартир якого утворили ОСББ "Глобус-Сервіс" та зареєстрували об’єднання як юридичну особу у виконкомі Луганської міськради, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію.
Відповідно до положень статуту ОСББ "Глобус-Сервіс" позивач має право надавати власникам житлових та нежитлових приміщень будинку житлово-комунальні послуги, а власники цих приміщень мають сплачувати отримані послуги.
Відповідач є власником 2-х нежитлових приміщень: площею 157,90 кв. м. (на підставі договору купівлі-продажу від 16.04.98) та площею 343,0 кв. м. (на підставі договору купівлі-продажу від 25.02.99).
Загальна площа вказаних приміщень складає 500,9 кв. м.
За період з 01.02.07 по 30.06.11 відповідачу були надані послуги з утримання та ремонту неподільного майна та відповідної частки загального майна в сумі 26547,70 грн., однак ці послуги були сплачені останнім частково на загальну суму 6,4 тис. грн.
Крім того, відповідачу пропонувалось укласти з позивачем договір про участь в утриманні будинку та прибудинкової території, проект якого був направлений листом № 17 від 16.04.11, однак підприємець відмовляється від укладення такого договору.
Оцінивши матеріали справи, вислухавши доводи та заперечення учасників судового процесу, суд вважає наступне .
Відповідно до ч. 1 ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи… мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.
Інтерес позивача полягає в укладенні з відповідачем договору про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території та стягненні з відповідача платежів на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 20147,70 грн.
Судом встановлено, що відповідач є власником 2-х нежитлових приміщень загальною площею 500,9 кв. м.: площею 157,90 кв. м. (на підставі договору купівлі-продажу від 16.04.98 –а.с. 31 - 32) та площею 343,0 кв. м. (на підставі договору купівлі-продажу від 25.02.99 –а.с. 27-28) у багатоквартирному житловому будинку по АДРЕСА_2 власники квартир якого утворили ОСББ "Глобус-Сервіс" та 07.07.06 зареєстрували об’єднання як юридичну особу у виконкомі Луганської міськради, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію.
рішенням Луганського виконкому № 36 від 12.02.07 (а.с. 22) вказаний будинок був переданий на баланс позивача, 1-го березня 2007 року укладений акт приймання-передачі житлового будинку з балансу ДП "П.Дуссман-Україна" на баланс об’єднання.
Відповідно до положень статуту ОСББ "Глобус-Сервіс" позивач має право надавати власникам житлових та нежитлових приміщень будинку житлово-комунальні послуги, а власники цих приміщень мають сплачувати отримані послуги.
рішенням загальних зборів об’єднання від 24.04.09 були затверджені тарифи щодо квартирної плати для власників житлових і дольової участі в утриманні будинку для нежитлових приміщень, які відповідають тарифам, встановленим рішенням виконкому Луганської міськради від 12.05.08 № 127.
За період з 01.02.07 по 30.06.11 відповідачу були надані послуги з утримання та ремонту неподільного майна та відповідної частки загального майна в сумі 26547,70 грн., однак ці послуги були сплачені останнім частково двома платежами: 03.03.08 на суму 5 тис. грн. та 03.12.09 на суму 1,4 тис. грн.
У подальшому відповідач ухилявся від оплати вартості послуг з утримання будинку, станом на час звернення з цим позовом до суду за ним обліковується заборгованість в сумі 20147,70 грн., що підтверджується наданим до позову розрахунком (а.с. 10).
Крім того, відповідачу пропонувалось укласти з позивачем договір про участь в утриманні будинку та прибудинкової території, проект якого був направлений листом № 17 від 16.04.11 (а.с. 37 –39, 41 - 44), однак підприємець, всупереч ст. 9 та 13 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.01 № 2866-ІІІ з подальшими змінами та доповненнями (далі – Закон про ОСББ ) відмовляється від укладення такого договору.
Щодо вимоги про зобов’язання відповідача укласти з позивачем договір про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території .
Відповідно до п. 2.1 статуту ОСББ "Глобус-Сервіс" метою створення об’єднання є забезпечення захисту прав його членів відповідно до п. 11.1 цього статуту та дотримання ними обов’язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.
Щодо спірних правовідносин, позивач є управителем, оскільки відповідно до ст. 1 Закону про ОСББ управителем є юридична особа, яка здійснює управління неподільним та загальним майном житлового комплексу за дорученням власника (власників) майна і забезпечує його належну експлуатацію.
Спірні правовідносини регулюються чинним законодавством наступним чином.
Частиною 4 статті 4 Закону про ОСББ передбачено, що основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.
Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 13 Закону про ОСББ відносини власників приміщень і управителя регулюються договором між ними, який укладається на основі Типового договору, форму якого затверджує спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань містобудування та житлової політики.
У разі передачі частини функцій по управлінню неподільним та загальним майном житлового комплексу юридичній особі між власником приміщення і цією юридичною особою укладається окремий договір.
Відповідно до п. 2.1 статуту ОСББ "Глобус-Сервіс" метою створення об’єднання є забезпечення захисту прав його членів відповідно до п. 11.1 цього статуту та дотримання ними обов’язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.
Матеріали справи містять копію протоколу № 6 зборів правління об’єднання від 15.10.10 (а.с. 36), який свідчить про відмову відповідача від укладення запропонованого йому договору про дольову участь у витратах з утримання будинку.
Однак пунктом 8.1 статуту позивача передбачене його право укладати договори з кожним власником житлового чи нежитлового приміщення на основі Типового договору, затвердженого спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
Обов’язок відповідача укласти спірний договір з позивачем передбачений як положеннями статуту ОСББ "Глобус-Сервіс", так і Законом про ОСББ (2866-14) (ст. 16, 17), крім того, згідно з ч. 8 ст. 22 цього Закону відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається . Такі дії є порушенням прав інших членів об'єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.
Виходячи з викладеного, вимога про зобов’язання відповідача укласти спірний договір є обґрунтованою, законною та такою, що підлягає задоволенню.
Щодо вимоги про стягнення з відповідача заборгованості з обов’язкових платежів на утримання будинку та прибудинкової території .
Пунктом 2.5 статуту передбачене право об’єднання вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх установлених законом та статутом об’єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів.
Відповідно до ст. 10 Закону про ОСББ до компетенції правління відноситься, крім іншого, відноситься здійснення контролю за своєчасною сплатою членами об'єднання внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством.
Згідно зі списком членів об’єднання співвласників ОСББ "Глобус-Сервіс" (а.с. 20) відповідач є членом об’єднання, а відповідно до п. 11.3 статуту об’єднання член об’єднання зобов’язаний крім іншого своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі.
Згідно з протоколом № 6 зборів правління об’єднання від 15.10.10, відповідач відмовився від сплати витрат, пов’язаних з утримання будинку.
Частиною 6 статті 13 Закону про ОСББ передбачене право об’єднання у разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов'язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об'єднання звертатися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.
Крім викладеного, право позивача щодо звернення з цією вимогою передбачене й ч. 8 ст. 22 Закону про ОСББ.
Таким чином, позивач звернувся з вимогою у спосіб, який передбачений законом, тому вимога є правомірною.
Щодо розміру нарахованої позивачем заборгованості.
Матеріали справи містять копію листа-відповіді виконкому Луганської міськради за № 01-03-27/6884а від 17.11.06 (а.с. 26), в якому з посиланням на чинне законодавство зазначено, що об’єднання співвласників багатоквартирного будинку має право самостійно визначати порядок та розмір тарифу на утримання будинків, споруд та прибудинкової території.
Відповідно до рішення загальних зборів членів ОСББ "Глобус-Сервіс" від 24.04.09, оформленого протоколом № 1, витяг якого наданий до матеріалів справи (а.с. 40), тарифи на дольову участь в утриманні будинків для нежитлових приміщень, відключених від централізованого опалення, встановлені на рівні 1 грн. за 1 кв. м.
Оскільки загальна площа нежитлових приміщень відповідача складає 500,9 кв. м., розрахунок позивача, складений за період з 01.02.07 по 01.01.11 (а.с. 10) відповідає фактичним обставинам.
Враховуючи часткову сплату відповідачем коштів з утримання та ремонту неподільного майна та відповідної частки загального майна в сумі 6400,0 грн., борг відповідача на час звернення з цим позовом складає 20147,70 грн .
За таких обставин, з урахуванням вимог закону щодо належності і допустимості доказів, суд вважає, що позивачем доведено належними доказами ті обставини, на які він посилається як на підставу своєї вимоги, натомість відповідач це не спростував та не довів належними доказами іншого, тому позов слід задовольнити.
Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 47-1, 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд
в и р і ш и в:
1. Позов задовольнити.
2. Зобов’язати відповідача, підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 ід. код НОМЕР_1, укласти з позивачем, об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Глобус-Сервіс", 91016, м. Луганськ, вул. Совєтська, 58, код 34450025, договір про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території на умовах, запропонованих позивачем.
3. Стягнути з відповідача, підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 ід. код НОМЕР_1, на користь позивача, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глобус-Сервіс", 91016, м. Луганськ, вул. Совєтська, 58, код 34450025, заборгованість з обов’язкових платежів на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 20147,70 грн ., крім того, судові витрати в сумі 522,48 грн .
Наказ видати після набрання законної сили даним рішенням.
рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.
У судовому засіданні оголошено повний текст рішення.
Суддя
А.Г. Ворожцов