ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26
ПОСТАНОВА
про визнання банкрутом
"23" серпня 2011 р. Справа № Б18/074-11
За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Вірол", м. Київ
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіто Сєвєродонецьк", м. Обухів
про порушення справи про банкрутство
Суддя Кошик А. Ю.
за участю представників сторін
від позивача: Кравченко О.М.
від відповідача: не з"явився
арбітражний керуючий Руснак І.В.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
До Господарського суду Київської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Вірол" (далі – заявник) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіто Сєвєродонецьк"(далі –боржник) про порушення справи про банкрутство.
Заява прийнята до розгляду ухвалою господарського суду Київської області від 11.08.2011 року про порушення справи про банкрутство за № Б18/074-11 та призначена до розгляду на 23.08.2011 року.
Боржник належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи ухвалою суду від 11.08.2011 року у судове засідання 23.08.2011 року не з‘явився, відзив не подав.
Дослідивши матеріали поданої заяви та заслухавши пояснення заявника, судом встановлено наступне:
Товариством з обмеженою відповідальністю "Авіто Сєвєродонецьк"(боржник), на виконання господарських відносин видано Товариству з обмеженою відповідальністю "Фірма Вірол"(кредитор) простий вексель серія АА № 1664672 від 17.01.2011 року зі строком платежу за пред‘явленням на суму 315698,00 грн.
На вимогу кредитора –Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Вірол"платіж за векселем не було здійснено боржником.
08.04.2011 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_1 на підставі заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Вірол"про здійснення протесту про неоплату простого векселя серія АА №1664672 складеного Товариством з обмеженою відповідальністю "Авіто Сєвєродонецьк"17.01.2011 року зі строком погашення за пред‘явленням на суму 315698,00 грн. вчинено протест про неоплату вказаного векселя, а 13.04.2011 року здійснено виконавчий напис про стягнення з боржника на користь кредитора 315698,00 грн.
Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження"№606-ХІУ від 21 квітня 1999 року державною виконавчою службою підлягають виконанню, зокрема, й виконавчі написи нотаріусів.
Кредитор звернувся до ВДВС Обухівського РУЮ із заявою про примусове виконання вищезаначеного виконавчого напису нотаріуса.
Під час проведення виконавчих дій ВДВС Обухівського РУЮ встановлено, що у боржника відсутні грошові кошти та майно, на яке може бути звернено стягнення тому, відповідно до постанови ВДВС Обухівського РУЮ від 05.07.2011 року виконавчий документ повернуто заявникові без виконання.
За приписами абзацу 8 статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.
З матеріалів справи вбачається, що боржник за юридичною адресою відсутній, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців Серія АЄ №420953 з якого вбачається, що статус відомостей про юридичну особу не підтверджено –боржник відсутній за місцезнаходженням.
Частиною 8 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачено: якщо до Єдиного державного реєстру не внесено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, то в разі неодержання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу в установлений частиною сьомою цієї статті строк, а також у разі одержання державним реєстратором від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати одержання повідомлення від органу державної податкової служби, направити рекомендованим листом юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.
У разі повернення до державного реєстратора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юридичною особою протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.
Таким чином, з огляду на норму абз. 4 ч. 8 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу як наслідок неможливості підтвердити знаходження юридичної особи за її місцезнаходженням.
Оскільки, відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"заявник має право звернутись з заявою про порушення справи про банкрутство, якщо громадянин-підприємець –боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, у суду є всі підстави для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Відповідно до п.2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"господарський суд у двотижневий термін з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.
Оскільки нормами ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не визначений порядок або особливості здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство, то ліквідаційна процедура щодо відсутнього боржника здійснюється також відповідно до вимог, що передбачені розділом ІІІ Закону –"Ліквідаційна процедура". Отже, на ініціюючого кредитора покладаються, зокрема, обов‘язки ліквідатора у справі про банкрутство, що передбачені ст.ст. 23, 25, 52 Закону. Відповідно до п.3 ст.23 Закону, ініціюючий кредитор зобов‘язаний опублікувати в офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно останнього ліквідаційної процедури. Також, з положень п.5 ст. 52 Закону вбачається, на ініціюючого кредитора, як ліквідатора боржника, покладені обов‘язки щодо виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.
Таким чином, матеріалами справи підтверджується наявність у боржника безспірної заборгованості перед ініціюючим кредитором, а також факт відсутності боржника за адресою місцезнаходження.
Судом при призначенні ліквідатора враховано клопотання ініціюючого кредитора стосовно кандидатури ліквідатора, а також відсутність інших пропозицій та заяв самих кандидатів на призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Авито Сєвєродонецьк".
Запропонована ініціюючим кредитором особа –арбітражний керуючий Руснак І.В. (ліцензія серія НОМЕР_1 від 18.10.2010 р.) повністю відповідає вимогам статті 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", про що зазначено в поданій ним заяві №54/074-11 від 19.08.2011 року.
На підставі вищезазначеного, керуючись ст.ст. 22, 23, 24, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд –
П О С Т А Н О В И В :
1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Авіто Сєвєродонецьк"(код 36077675, індекс 08700, Київська обл., м. Обухів, вул. Каштанова, 25) банкрутом.
2. Відкрити ліквідаційну процедуру по відношенню до банкрута з майновими вимогами в сумі 315698,00 грн.
3. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого - Руснак Інну Володимирівну (ліцензія серія НОМЕР_1 від 18.10.2010 р.; адреса: АДРЕСА_1, ідн.номер НОМЕР_2)
4. Зобов’язати заявника Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма Вірол"(02002, м.Київ, вул. Марини Раскової, 1, код 34185314) подати до офіційного друкованого органу у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови оголошення про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіто Сєвєродонецьк"та відкриття ліквідаційної процедури. Зазначене оголошення повинно містити найменування та інші реквізити банкрута, найменування господарського суду, в провадження якого знаходиться справа, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
5. Надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
6. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
7. За результатами роботи ліквідатора подати господарському суду Київської області звіт та ліквідаційний баланс.
8. Копію постанови надіслати сторонам, ліквідатору, державному реєстратору за місцезнаходженням боржника та Київському регіональному управлінню з питань банкрутства.
Суддя Кошик А. Ю.