ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 14/324
15.08.11
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs19180015) )
за позовом Першого заступника прокурора Шевченківського району м. Києва, в інтересах держави в особі Київської міської ради
до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1
про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки.
Суддя: Мельник С.М.
Представники сторін:
від прокуратури: не з’явились
від позивача: ОСОБА_2. –представник за довіреністю
від відповідача: ОСОБА_3. –представник за довіреністю
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Перший заступник прокурора Шевченківського району м. Києва, в інтересах держави в особі Київської міської ради, звернувся до господарського суду міста Києва з позовом до ФОП ОСОБА_1 про зобов’язання відповідача повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,065 га, розташовану напроти АДРЕСА_1, привівши її у придатний для використання стан, звільнивши від будівель та споруд.
В судовому засіданні представник позивача підтримав доводи та вимоги позовної заяви.
Представник відповідача в судовому засіданні заперечив проти позовних вимог з підстав, наведених у відзиві.
Прокурор в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.
Суд вважає за можливе розгляд справи за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст. 75 ГПК України.
В судовому засіданні від 15.08.2011 судом було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд
ВСТАНОВИВ:
Як вбачається з матеріалів справи, 12.07.2010 Управлінням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держкомзему у місті Києві була проведена перевірка з питання додержання вимог земельного законодавства при використанні СПД ОСОБА_1. земельної ділянки напроти АДРЕСА_1 (на території парку "Нивки", за результатами якої було складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 12.07.2010 № А-1355/24, акт обстеження земельної ділянки від 12.07.2010 № 292/24, якими встановлено, що відповідач самовільно займає земельну ділянку площею 0,065 га напроти АДРЕСА_1 (на території парку "Нивки") для розміщення та обслуговування розважального комплексу "Вогні Баку".
У відповідності до п. 12 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (2768-14) , до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.
За таких обставин, Київська міська рада є єдиним органом, який уповноважений на розпорядження землями на території міста Києва, оскільки на даний час розмежування земель державної та комунальної власності в місті Києві не проведено.
Відповідно до ст. 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.
В ст. 124 ЗК України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Відповідно до ст. 125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Зі змісту ст. 126 ЗК України вбачається, що: право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом; право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою, свідоцтвом про право на спадщину; право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою; право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.
У відповідності до абз. 16 ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", самовільне зайняття земельної ділянки –це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.
Судом встановлено, що відповідач фактично використовує спірну земельну ділянку площею 0,065 га напроти АДРЕСА_1 (на території парку "Нивки") за відсутності відповідного рішення Київської міської ради про її передачу у власність або надання у користування (оренду), та за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, що в свою чергу свідчить про самовільне зайняття відповідачем спірної земельної ділянки, що не спростовано належним чином відповідачем.
Крім того, факт самовільного зайняття відповідачем спірної земельної ділянки встановлений в рішенні господарського суду міста Києва від 21.04.2011 та постанові Київського апеляційного господарського суду від 11.07.2011 у справі № 26/97 за позовом заступника прокурора Шевченківського району м. Києва, в інтересах держави в особі Головного управління Держкомзему у м. Києві, до ФОП ОСОБА_1 про стягнення 7 952,12 грн. шкоди за самовільне зайняття земельної ділянки.
Згідно ст. 212 ЗК України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними; приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки; повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.
Згідно ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.
За таких обставин, позовні вимоги про зобов’язання відповідача повернути самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,065 га, розташовану напроти АДРЕСА_1, привівши її у придатний для використання стан, звільнивши від будівель та споруд, обґрунтовані, законні, підтверджені наявними в матеріалах справи доказами та не спростовані належним чином відповідачем, а відтак підлягають задоволенню в повному обсязі.
У відповідності до ст. 49 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача.
Керуючись ст.ст. 43, 33, 43, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Зобов’язати фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1) повернути Київській міській раді (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код 22883141) самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,065 га, розташовану напроти будинку № 25 по вул. Бабушкіна у м. Києві, привівши її у придатний для використання стан, звільнивши від будівель та споруд.
3. Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1) в доход Державного бюджету України 85,00 грн. (вісімдесят п’ять грн.) державного мита, 236,00 грн. (двісті тридцять шість грн.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
4. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.
Суддя
С.М. Мельник
Дата складання та підписання повного тексту рішення: 16.08.2011