ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"19" липня 2011 р.
Справа № 4/5027/643/2011.
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs18684805) )
За позовом Заступника прокурора Чернівецької області в інтересах держави в особі Міністерства Охорони Здоров’я України
до відповідачів 1. Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів
профспілок України "Укрпрофоздоровниця"
2. Чернівецької обласної ради профспілок
3. Виженської сільської ради Вижницького району
4. Виконавчого комітету Виженської сільської ради
5. ДКП "Вижнецьке районне бюро технічної інвентаризації"
1.третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів —Федерація професійних спілок України
2.треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області, 2.1. Фонд державного майна України
про визнання недійсними та скасування рішень про визнання права власності, свідоцтв про право власності та державної реєстрації свідоцтва про право власності
Суддя О. Г. Проскурняк
Представники:
Від прокуратури —Мельничук М.І.
Від позивача –не з’явився
Від відповідачів –1. Довганенко Д.В., 2. Безручак В.В.,3. Головач Ю.І., 5. не з’явився
Від третіх осіб —1. Богатченко Ю.В., Купіна В.Ю., 2.1. не з’явився.
СУТЬ СПОРУ: Заступник прокурора Чернівецької області в інтересах держави в особі Міністерства Охорони Здоров’я України звернувся з позовом до Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофздоровниця", Чернівецької обласної ради профспілок, Виженської сільської ради Вижницького району, Виконавчого комітету Виженської сільської ради, ДКП "Вижнецьке районне бюро технічної інвентаризації" про визнання недійсними та скасування рішень про визнання права власності, свідоцтв про право власності та державної реєстрації свідоцтва про право власності.
Обґрунтовуючи позовні вимоги прокурор посилається на те, що рішенням ради ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофздоровниця" №РІ-9 від 20.06.1995 року погоджено передачу на баланс Чернівецької обласної ради профспілок будинку відпочинку "Зелені пагорби" в селі Виженка Вижницького району. Дане рішення підтримано постановою Президії Федерації професійних спілок України №11-21-11 від 21.06.1995 року. В подальшому Виженською сільською радою Вижницького району Чернівецької області були прийняті вісім рішень №15 від 06.04.2005 року про оформлення права власності Чернівецької обласної ради профспілок, видано свідоцтва про право власності на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" та ДКП "Винницьким РБТІ" проведено державну реєстрацію права власності.
Далі прокуратура стверджує, що вищевказані рішення є незаконними та підлягають скасуванню, оскільки на виконання Постанови Ради Міністрів УРСР № 606 від 23 квітня 1960 року (606-60-п) "Про передачу профспілкам санаторіїв і будинків відпочинку Міністерства охорони здоров’я УРСР" усі діючі госпрозрахункові санаторії, будинки відпочинку та пансіонати, у тому числі пансіонат "Зелені пагорби" в с. Виженка Чернівецької області, Міністерство охорони здоров’я передало у відання Українській республіканській раді профспілок з метою дальшого поліпшення організації відпочинку і санаторно-курортного обслуговування трудящих і підвищення ролі профспілок. Прокуратура стверджує, що відповідно до статті 86 ЦК УРСР передбачено лише право на володіння та користування державним майном, у зв’язку з чим, пансіонат "Зелені пагорби" є державною власністю.
Відповідач —Приватне акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів у відзиві на позов заперечує проти позовних вимог та зазначає, що Закрите акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця" засноване 23 грудня 1991 року, є правонаступником Української ради по управлінню курортами профспілок, у віданні якої знаходились санаторії, будинки відпочинку, підсобні господарства, соціальна інфраструктура курортів. Федерація профспілок України, як правонаступник Укрпрофради передала в 1992 році до статутного фонду ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" санаторно-курортні заклади, керуючись законодавством, яке діяло на той час. рішення Загальних зборів ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" від 15.01.2004, №6/11, протокол №6, "Про передачу права власності на майно Будинку відпочинку "Зелені пагорби" дозволено передати право власності на майно Будинку відпочинку "Зелені пагорби" Чернівецькій обласній раді професійних спілок, на балансі якої знаходяться зазначені основні фонди. Вказане рішення підтримане постановою Президії ФПУ від 10.11.2003 №П-6-3 "Про передачу прав засновника та власника Будинку відпочинку "Зелені пагорби" Чернівецькій обласній раді профспілок". При цьому, відповідач посилається на рішення Вищого арбітражного суду України від 2001.2007 року № 137/7 щодо належності відповідачам права власності на спірне майно.
Відповідач —Чернівецька обласна рада профспілок у відзиві на позов проти позовних вимог заперечує та зазначає, що на виконання постанови Ради Міністрів УРСР №606 від 23.04.1960р. (606-60-п) "Про передачу профспілкам санаторіїв і будинків відпочинку Міністерства охорони здоров’я УРСР" пансіонат "Зелені пагорби" передано у 1960 році Українській республіканській раді профспілок. Згідно пункту 2 цієї постанови майно передано профспілковим органам у відання на безоплатній основі. На думку відповідача, використаний "відання" означає фактичне закріплення права власності за профспілками.
Відповідач —Виженська сільська рада проти позовних вимог заперечує та зазначає, що прийняття оскаржуваних рішень та оформлення права власності здійснювалось в межах повноважень визначених законом.
Третя особа —Федерація професійних спілок України у відзиві на позов заперечує проти позовних вимог та зазначає, що в період існування СРСР майно профспілок поділялося на майно, яке знаходилось у віданні центральних всесоюзних органів, тобто колишнього ВЦРПС, і майно, яке знаходилося у віданні республіканських органів, колишньої Укрпрофради. Таким чином, з часу прийняття 9 жовтня 1990 р. Закону СРСР "Про громадські об'єднання", Федерація незалежних профспілок України набула право власності на майно, що знаходилося у віданні Укрпрофради й не відносилося до майна загальносоюзних громадських організацій. Приналежність майна на праві власності Федерації незалежних профспілок України закріплене також в Положенні від 6 жовтня 1990 р. Це право також було підтверджене Законом СРСР від 10.12.90 р. "Про професійні спілки, права та гарантії їх діяльності" (v1818400-90) , Законом України "Про власність" (697-12) та іншими законодавчими актами України. Відповідно до Постанови Президіуму Ради Загальної Конфедерації Професійних Спілок СРСР від 18.11.1990 року № 2-1а був затверджений Договір про закріплення прав по володінню, користуванню та розпорядженню профспілковим майном, тобто на праві власності за Федерацією незалежних профспілок України правонаступником якої в 1992 року стала Федерація професійних спілок України. До переліку об'єктів профспілкового майна, що було закріплено на праві власності за Федерацією незалежних профспілок України, що є невід'ємною частиною Договору від 18.11.1990 року ввійшло й майно будинку відпочинку "Зелені пагорби"Чернівецької області, село Виженка. Тому, у Федерації незалежних профспілок України правонаступником якої є Федерація професійних спілок України на момент створення ЗАТ ЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця" було достатньо правових підстав для передачі до статутного фонду товариства саме профспілкового майна в тому числі й майна будинку відпочинку "Зелені пагорби".
Третя особа –Регіональне відділення Фонду державного майна України, підтримав позовні вимоги прокуратури.
Відповідач —ДКП "Вижнецьке районне бюро технічної інвентаризації" та третя особа —Фонд державного майна України, відзиву на позовну заяву не надали, явку повноважених представників у судове засідання не забезпечили, що не перешкоджає вирішення спору по суті за наявними в справі матеріалами.
Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення їх представників, з’ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.
Як вбачається правонаступником Української республіканської Ради профспілок стала Рада Федерації незалежних профспілок України, правонаступником якої, в свою чергу, є Федерація професійних спілок України. Згідно Статуту рішенням виконавчого комітету Ленінської районної ради м. Києва №1971 від 23.12.91 зареєстровано ЗАТ "Укрпрофоздоровниця", що створене на майні засновників –Федерації професійних спілок України та Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності. В подальшому правонаступником ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" є Приватне акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця". Відповідно до рішення Вищого арбітражного суду України від 17.06.1997 року № 137/7 встановлено законність створення АТ "Укрпрофоздоровниця", при цьому не підтверджено факт належності ФПУ та ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" спірного майна на праві власності.
Згідно Постанови Ради Міністрів УРСР №606 від 23.04.60 (606-60-п) "Про передачу профспілкам санаторіїв і будинків відпочинку Міністерства охорони здоров'я УРСР" усі діючі госпрозрахункові санаторії, будинки відпочинку та пансіонати, в тому числі пансіонат "Зелені пагорби" (холми), Міністерство охорони здоров’я зобов’язане було передати у строк до 01.05.60 Українській республіканській раді профспілок з метою подальшого поліпшення організації відпочинку і санаторно-курортного обслуговування трудящих і підвищення ролі профспілок. Згідно пункту 2 вказаної постанови майно передавалося профспілковим організаціям у відання.
Згідно статті 10 Конституції Української Радянської Соціалістичної Республіки (прийнятої позачерговою сьомою сесією Верховної Ради Української РСР дев'ятого скликання 20 квітня 1978 року) (888-09) встановлено, що основу економічної системи Української РСР становить соціалістична власність на засоби виробництва у формі державної (загальнонародної) і колгоспно-кооперативної власності. Соціалістичною власністю є також майно профспілкових та інших громадських організацій, необхідне їм для здійснення статутних завдань.
Згідно статті 87 Цивільного кодексу Української РСР ( в редакції 1963 року ), соціалістичною власністю є: державна (загальнодержавна) власність; колгоспно-кооперативна власність; власність профспілкових та інших громадських організацій.
Статтею 89 ЦК УРСР визначено, що державна власність - основна форма соціалістичної власності. Держава є єдиним власником всього державного майна.
Отже, з вищевикладеного вбачається, що майно, в тому числі пансіонат "Зелені пагорби" який передано у відання профспілкам згідно Постанови Ради Міністрів УРСР №606 від 23.04.60р. (606-60-п) є державною (загальнодержавною) власністю.
Згідно акту прийому-передачі майна від 24 січня 1992 року, Федерація незалежних профспілок України передала у власність Акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця" пансіонат "Зелені пагорби".
Постановою Верховної Ради Української РСР "Про захист суверенних прав власності Української РСР" від 29 листопада 1990 року № 506 (506-12) введено мораторій на території республіки на будь-які зміни форми власності і власника державного майна до введення в дію Закону Української РСР про роздержавлення майна. ( Постанова втратила чинність з дня затвердження Верховною Радою України Державної програми приватизації на підставі Постанови ВР N 2164-XII від 04.03.92 (2164-12) ).
Статтею 1 Закону України "Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташованих на території України" від 10 вересня 1991 року № 1540- ХІІ встановлено, що майно підприємств, установ і організацій та інших об’єктів союзного підпорядкування є державною власністю.
Згідно статті 1 Тимчасового Положення "Про Фонд державного майна України", затвердженого постановою Верховної Ради України від 7 липня 1992 року (2558-12) , Фонд державного майна України здійснює державну політику у сфері приватизації державного майна та виступає орендодавцем майнових комплексів, що є загальнодержавною власністю.
Таким чином, Федерація незалежних профспілок України за відсутності згоди Фонду державного майна України неправомірно передало до ЗАТ "Укрпрофоздоровниця", майно пансіонату "Зелені пагорби", що є державною власністю .
Відповідно до акту приймання передачі від 2 листопада 1995 року ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" передала на баланс Чернівецькій обласній раді профспілок майно будинку відпочинку "Зелені пагорби". Згідно протоколу № 6, рішення №6/11 загальних зборів ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів "Укрпрофоздоровниця" від 15 січня 2004 року, вирішено передати право власності на майно будинку відпочинку "Зелені пагорби" Чернівецькій обласній раді професійних спілок України, на балансі якої знаходяться зазначені основні фонди.
Отже, з вищевикладених обставин та норм слідує, що ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" не ставши власником майна, не мало права без згоди Фонду державного майна України передавати державне майно пансіонату "Зелені пагорби" у власність Чернівецькій обласній раді професійних спілок України.
Тому, за відсутності правових підстав, Виженською сільською радою Вижницького району Чернівецької області було прийнято вісім рішень № 15 від 06.04.2005 року "Про оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна", видано свідоцтва на право приватної власності Чернівецькій обласній раді профспілок та ДКП "Вижнецьке районне бюро технічної інвентаризації" проведено реєстрацію на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В. Виженка, 329 "А" загальною площею 8,1 кв.м., в тому числі будівлі водозабірної станції 8,1 кв.м.; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 289 "А" загальною площею 239,6 кв.м., в тому числі будівля котельні літ. "А" площею 95,3 кв.м.; водозабірні споруди літ. "Б" площею 144,3 кв.м.; резервуар для води літ. "В"; трансформатор літ. "Г"; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 267 "А" загальною площею 568,9 кв.м., в тому числі літ. "А" —адмінкорпус, площею 194,4 кв.м.; літ. "Б" (бана-прачка) площею 211,5 кв.м.; літ. "В" (гаражі, склад) площею 163,0 кв.м.; літ. "Г" - сарай; літ. "Д" - навіс для інвентаря; літ. "Е" - гараж; літ. "Ж" - споруди; літ. "З" - вбиральня; літ. "І" - котельня; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 292 "А" загальною площею 114,5 кв.м., в тому числі будівля літ. "А" площею 114, кв.м.; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 262 "А" загальною площею 37,7 кв.м., в тому числі будівля складу ПММ літ. "А" площею 37,7 кв.м.; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В. Виженка, 288 "А" загальною площею 30,6 кв.м., в тому числі будівлю електростанції літ. "А" площею 30,6 кв.м. Свідоцтва про право приватної власності на перелічені будівлі та споруди пансіонату "Зелені пагорби" за адресою: с. Виженка, вул. Велика Виженка,329-А - свідоцтво від 27.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10631578; с. Виженка, вул. Велика Виженка,289-А - свідоцтво від 28.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10645648; с. Виженка, вул. Велика Виженка,267-А - свідоцтво від 27.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10631844; с. Виженка, вул. Велика Виженка,292-А - свідоцтво від 27.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10631723; с. Виженка, вул. Велика Виженка,262-А - свідоцтво від 26.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10615977; с. Виженка, вул. Велика Виженка,288-А - свідоцтво від 26.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10615835; с. Виженка, вул. Велика Виженка, 346-А - свідоцтво від 26.04.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10597216; с. Виженка, вул. Велика Виженка,294-А - свідоцтво від 11.05.05; зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 11.05.2005 року за №10646587, свідоцтво від 12.05.2008 року на право приватної власності на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В. Виженка, 343 загальною площею 3227,4 кв.м., в тому числі клуб-бібліотека №19, площею 308,3 кв.м.; спальний корпус №4 - 62,5 кв.м.; спальний корпус №5 - 62,5 кв.м.; лікувальний корпус №7 - 148,4 кв.м.; спальний корпус №6 - 62,5 кв.м.; склад і робоча столова №20 - 89,6 кв.м.; будівля оранжереї №21 - 106,0 кв.м.; спальний корпус №9 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №10 - 98,5 кв.м.; спальний корпус №11 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №12 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №13 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №14 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №15 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №16 -89,5 кв.м.; спальний корпус №17 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №18 - 89,5 кв.м.; спальний корпус №3 - 251,0 кв.м.; спальний корпус №8 - 1232,6 кв.м. зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 18.02.2008 року за №10646587.
За таких обставин, суд дійшов висновку позов задовольнити.
Керуючись статтями 4-2, 4-3, 33, 43, 49, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд —
В И Р І Ш И В :
1. Позов задовольнити.
2. Визнати недійсними рішення Виженської сільської ради Чернівецької області № 15 від 06.04.2005 року "Про оформлення права власності не об’єкти нерухомого майна" на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В. Виженка, 329 "А" загальною площею 8,1 кв.м., в тому числі будівлі водозабірної станції 8,1 кв.м.; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 289 "А" загальною площею 239,6 кв.м., в тому числі будівля котельні літ. "А" площею 95,3 кв.м.; водозабірні споруди літ. "Б" площею 144,3 кв.м.; резервуар для води літ. "В"; трансформатор літ. "Г"; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 267 "А" загальною площею 568,9 кв.м., в тому числі літ. "А" —адмінкорпус, площею 194,4 кв.м.; літ. "Б" (бана-прачка) площею 211,5 кв.м.; літ. "В" (гаражі, склад) площею 163,0 кв.м.; літ. "Г" - сарай; літ. "Д" - навіс для інвентаря; літ. "Е" - гараж; літ. "Ж" - споруди; літ. "З" - вбиральня; літ. "І" - котельня; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 292 "А" загальною площею 114,5 кв.м., в тому числі будівля літ. "А" площею 114, кв.м.; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В.Виженка, 262 "А" загальною площею 37,7 кв.м., в тому числі будівля складу ПММ літ. "А" площею 37,7 кв.м.; на будівлі пансіонату з лікуванням матері та дитини "Зелені пагорби" в с. Виженка по вул. В. Виженка, 288 "А" загальною площею 30,6 кв.м., в тому числі будівлю електростанції літ. "А" площею 30,6 кв.м.
3. Визнати недійсними свідоцтва про право власності на нерухоме майно пансіонату "Зелені пагорби" за адресою: с. Виженка, вул. Велика Виженка,329-А - свідоцтво від 27.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка,289-А - свідоцтво від 28.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка,267-А - свідоцтво від 27.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка,292-А - свідоцтво від 27.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка, 262-А - свідоцтво від 26.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка, 288-А - свідоцтво від 26.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка,346-А - свідоцтво від 26.04.05; с. Виженка, вул. Велика Виженка,294-А - свідоцтво від 11.05.05; с. Виженка по вул.В.Виженка,343 - свідоцтво від 12.02.08.
4. Визнати недійсною державну реєстрацію свідоцтв про право власності від 11.05.2005 року за №10631578; від 11.05.2005 року за №10645648; від 11.05.2005 року за №10631844; від 11.05.2005 року за №10631723; від 11.05.2005 року за №10615977; від 11.05.2005 року за №10615835; від 11.05.2005 року за №10597216; від 11.05.2005 року за №10646587; від 18.02.2008 року за №10646587.
5. Стягнути з Виженської сільської ради, село Виженка Вижницький район Чернівецька область до державного бюджету України —державного мита у сумі 160 грн. (Отримувач УДК у м. Чернівці, Банк ГУДКУ Чернівецької області, МФО 856135, код 23246436, р/р № 31114095700002 "За розгляд справ у Господарському суді Чернівецької області за кодом класифікації доходів 22090200, символ звітності банку 095"). та 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу (Отримувач УДК у м. Чернівці, Банк ГУДКУ Чернівецької області, МФО 856135, код 23246436, р/р № 31217259700002 "Оплата за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у Господарському суді Чернівецької області за кодом класифікації доходів 22050000, символ звітності банку 095").
6. Стягнути з ДКП "Вижнецьке районне бюро технічної інвентаризації", вул.. Українська, 107, м. Вижниця, до державного бюджету України 85 грн. державного мита. (Отримувач УДК у м. Чернівці, Банк ГУДКУ Чернівецької області, МФО 856135, код 23246436, р/р № 31114095700002 "За розгляд справ у Господарському суді Чернівецької області за кодом класифікації доходів 22090200, символ звітності банку 095").
Суддя
О.Г. Проскурняк
Повне рішення складено 22 липня 2011 року.