ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
30.06.11р.
Справа № 30/5005/5971/2011
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs18292008) )
За позовом: публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі структурної одиниці Дніпропетровських міських електричних мереж, м. Дніпропетровськ
До відповідача: акціонерного товариства закритого типу "Укрметалоторг", м. Дніпропетровськ
Про: зобов'язання укласти договір
Суддя: Євстигнеєва Н.М.
Секретар судового засідання: Ворошило О.М.
Представники:
Від позивача : ОСОБА_1., довіреність №133 від 12.04.2011 року, провідний юрисконсульт юридичного відділу
Від відповідача : не з'явився
СУТЬ СПОРУ:
Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі структурної одиниці Дніпропетровських міських електричних мереж звернулося до господарського суду із позовом, яким просить зобов'язати акціонерне товариство закритого типу "Укрметалоторг" укласти договір про спільне використання технологічних електричних мереж від 24.09.2010 року №526/1 в редакції ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго"; судові витрати покласти на відповідача.
В обґрунтування позовних вимог зазначає, що 27.09.2010 року було направлено відповідачу для підписання та скріплення печаткою проект договору про спільне використання технологічних електричних мереж №526/1 від 24.09.2010 року. Позивач зазначає, що в силу закону відповідач зобов'язаний укласти договір про спільне використання технологічних електричних мереж, однак відповідач ухиляється від його укладення, що й стало підставою для звернення з позовом до суду.
Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що між сторонами відсутні заперечення або розбіжності щодо окремих умов договору, оскільки відповідач взагалі не згоден укладати спірний договір. Відповідач зазначає, що нормами чинного законодавства не передбачено обов'язку відповідача укласти з позивачем договір про спільне використання технологічних мереж. Також, відповідач вважає, що позивачем обраний не вірний спосіб захисту.
В судовому засіданні 25.05.2011 року оголошувалася перерва до 14.06.2011 року.
Розгляд справи був відкладений з 14.06.2011 року на 30.06.2011 року.
У судове засідання, яке відбулося 30.06.2011 року представник відповідача не з'явився, надав до суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку із особистими обставинами.
В судовому засіданні 30.06.2011 року оголошено вступна та резолютивна частини рішення.
При розгляді справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.
Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -
В С Т А Н О В И В:
Відповідно до умов договору про постачання електричної енергії №160/25-15/07 від 24.05.2007 року відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (постачальник) продає акціонерному товариству закритого типу "Укрметалоторг" (споживач) електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 1190 кВт(КВА), величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.
Відповідно до п.8.1.1 договору №160/25-15/07 від 24.05.2007 року якщо до електричних мереж споживача приєднані в установленому порядку електроустановки субспоживачів, відносини між ними регулюються договором про спільне використання технологічних мереж основного споживача або договором про технічне забезпечення електропостачання споживача. Пунктом 8.4 договору визначені відносини із основним споживачем (для субспоживачів), а саме: ПП "ДРРМЗ", ТОВ "Майстер –ЗБК".
Як вбачається з договору про постачання електричної енергії №160/25-15/07 від 24.05.2007 року акціонерне товариство закритого типу "Укрметалоторг" є власником мереж - Однолінійна схема електропостачання (однолінійна електрична схема з загальноприйнятим зазначенням елементів електроустаткування ПС, ВРУ, ЗРУ, ТП, ЛЕП (їх диспетчерських позначень) і засобів обліку електроенергії та фіксацією стану комутаційної апаратури такою, що відповідає нормальному режиму роботи електроустановок) є додатком №10 до договору про постачання електричної енергії.
27.09.2010 року відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж (1 район електричних мереж) оформило супровідний лист за вих. №1847/671 про врегулювання спірних договірних відносин щодо спільного використання технологічних електричних мереж керівнику акціонерного товариства закритого типу "Укрметалоторг" для розгляду та підписання договору про спільне використання технологічних електричних мереж №526/1 з додатками, просило підписати та повернути один примірник договору у строки, встановлені чинним законодавством.
Додатками до цього супровідного листа є проект Договору про спільне використання технологічних електричних мереж №526/1 від 24.09.2010 року з додатками в двох примірниках.
Вказаний лист отримано відповідачем 28.09.2010 року, що підтверджується відміткою про отримання (а.с. 8).
Відповідно до п.1.1 договору про спільне використання технологічних електричних мереж №526/1 власник мереж (відповідач) зобов'язується забезпечити технічне можливість передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними мережами користувачу (позивач), або іншим суб'єктам господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує користувач, в межах величин дозволених постачальником електричної енергії до використання, а користувач –своєчасно сплачувати вартість послуг власника мереж з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього договору.
Додатком №1 до договору про спільне використання технологічних електричних мереж №526/1 є Однолінійна схема електропостачання (наводиться однолінійна електрична схема з загальноприйнятим зазначенням елементів електроустаткування ПС, ВРУ, ЗРУ, ТП, ЛЕП (їх диспетчерських позначень) і засобів обліку електроенергії та фіксацією стану комутаційної апаратури такою, що відповідає нормальному режиму роботи електроустановок).
Згідно з п.3 ст. 181 Господарського кодексу України сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.
Відповідно до п.4 ст. 181 Господарського кодексу України за наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.
Акціонерне товариство закритого типу "Укрметалоторг" листом №148 від 08.10.2010 року відмовилося від підписання спірного договору, посилаючись на відсутність у позивача підписаних договорів про спільне використання технологічних мереж з електропередавальними організаціями (ПП ДРРМЗ та ТОВ "Майстер ЗБК-Україна") відповідно до пунктів 1.4, 1.7, 9.2.1 Правил користування електричною енергією (z1399-05) .
Позивач вважає відмову відповідача підписати запропоновану редакцію договору про спільне використання технологічних електричних мереж №526/1 від 24.09.2010 року необґрунтованою, проти чого заперечує відповідач, що і є причиною спору.
Згідно з п.1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюється на основі договорів.
За приписами п.3 ст. 179 Господарського кодексу України укладання господарського договору є обов’язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов’язковим для суб’єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов’язковості укладання договору для певних категорій суб’єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.
Правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці визначаються Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , який також регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів і працівників галузі.
Відповідно до ч. 6 ст.24, ч. 1 ст.26 названого Закону, споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Енергопостачальники, що здійснюють постачання електричної енергії на закріпленій території, не мають права відмовити споживачу, який розташований на цій території, в укладенні договору на постачання електричної енергії.
В силу статей 3, 7 названого Закону, відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, регулюються цим Законом (575/97-ВР) та іншими нормативно-правовими актами.
Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) регулюються Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою Національної комісії Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31.07.1996р. №28 (у редакції постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17 жовтня 2005 р. № 910 (z1399-05) ), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.96 р. за № 417/1442 (z0417-96) (надалі - Правила).
Дія цих Правил (z1399-05) поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення). Норми розділів "Загальні положення", "Межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін" та "Особливості постачання електричної енергії для населених пунктів" поширюються на всіх споживачів без винятку (п.1.1).
Відповідно до положень пункту 1.2 Правил (z1399-05) , електропередавальна організація - це суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами або місцевими (локальними) електричними мережами, а також суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території.
Згідно з положеннями пункту 1.4 точка продажу електричної енергії споживачу установлюється на межі балансової належності його електроустановок та зазначається в договорі про постачання електричної енергії або в договорі про купівлю-продаж електричної енергії.
Відповідно п.1.5 Правил (z1399-05) у разі підключення електроустановок споживача до електричних мереж, власник яких не є постачальником електричної енергії, та виникнення у споживача відповідно до законодавства України зобов'язань уносити плату за перетікання реактивної електроенергії, між споживачем та цим власником електричних мереж на основі типового договору (додаток 1) укладається договір про технічне забезпечення електропостачання споживача.
У разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору (додаток 2). Основний споживач не має права відмовити електропередавальній організації, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж, а субспоживачу у разі дотримання ним вимог цих Правил (z1399-05) в укладенні (переукладенні) договору про технічне забезпечення електропостачання споживача в передбачених цими Правилами (z1399-05) випадках (п.1.7 Правил).
Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується сторонами відповідач є власником мереж та має субспоживачів електричної енергії (їх перелік міститься в Однолінійній схемі електропостачання).
З аналізу вище наведених положень законодавства вбачається, що запропонований позивачем договір є обов’язковим до укладання в силу закону та фактичних обставин.
З огляду на вищевикладене суд вбачає підстави для задоволення позовних вимог.
Суд відхиляє посилання відповідача на неможливість підписати спірний договір у зв'язку з тим, що у позивача відсутні підписані договори про спільне використання технологічних електричних мереж з електропередавальними організаціями (ПП "ДРРМЗ" та ТОВ "Майстер ЗБК-Україна) як необґрунтовані в силу положень Правил (z1399-05) НКЕЕ.
Посилання відповідача на те, що позивачем обрано неналежний спосіб захисту відхиляються судом з огляду на приписи ст. 16 Цивільного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України. Як зазначалось вище, відносини між власником мереж та електропередавальною організацією регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж і основний споживач не має права відмовитися від його укладення.
Клопотання відповідача про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає з огляду на те, що: про час і місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином; господарський суд обмежений строком розгляду справи, встановленим ст. 69 Господарського процесуального кодексу України; надання повноважень на представництво інтересів сторони в процесі не обмежено будь-яким певним колом осіб.
Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по справі покладаються на відповідача.
Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -
В И Р І Ш И В:
Позов задовольнити повністю.
Зобов’язати акціонерне товариство закритого типу "Укрметалоторг" (49051, м. Дніпропетровськ, вул. Б. Хмельницького, 19А, код ЄДРПОУ 23942934) укласти договір про спільне використання технологічних електричних мереж від 24.09.2010 року №526/1 в редакції публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (49000 м. Дніпропетровськ, вул. Запорізьке шосе, 22, ЄДРПОУ 23359034) в особі структурної одиниці Дніпропетровських міських електричних мереж (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 40, код ЄДРПОУ 00130777), про що видати наказ.
Стягнути з акціонерного товариства закритого типу "Укрметалоторг" (49051, м. Дніпропетровськ, вул. Б. Хмельницького, 19А, код ЄДРПОУ 23942934) на користь публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (49000 м. Дніпропетровськ, вул. Запорізьке шосе, 22, ЄДРПОУ 23359034) в особі структурної одиниці Дніпропетровських міських електричних мереж (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 40, код ЄДРПОУ 00130777) витрати по сплаті державного мита в розмірі 85 грн. та 236 грн. витрат, пов’язаних зі сплатою інформаційно-технічного забезпечення судового процесу, про що видати наказ.
Накази видати після набрання рішенням законної сили.
Суддя
Н.М.Євстигнеєва
Повне рішення складено - 04.07.2011 року