ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
про визнання боржника банкрутом
29.06.2011
справа № 46/127-б
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs20022429) )
За заявою
Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно –Консалтінг Груп"
До
Товариства з обмеженою
відповідальністю "Фоллз" (ідентифікаційний код 34293945)
Про
банкрутство
Суддя Омельченко Л.В.
Представники:
Від заявника
ОСОБА_1. - представник за довіреністю від 15.06.2011 р.
Від боржника
не з’явився
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно –Консалтінг Груп" (далі –заявник) звернувся до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" у зв’язку з неспроможністю підприємства сплатити прострочену заборгованість у розмірі 45 686,00 грн. та його відсутністю за місцезнаходженням і неподанням звітності до контролюючих органів.
Провадження у справі за вказаною заявою порушено ухвалою Господарського суду міста Києва № 46/127-б від 16.06.2011 р., яку призначено до розгляду на 29.06.2011 р.
У судове засідання, призначене на 29.06.2011 р., боржник уповноваженого представника не направив, відзив на вищезазначену заяву і витребувані господарським судом документи не подав, а тому згідно з ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами, оскільки боржник був у встановленому порядку повідомлений належним чином про дату, час та місце засідання суду, а також зважаючи на строки, встановлені ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
У ході розгляду справи представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно –Консалтінг Груп" надав усні пояснення по суті заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" та, посилаючись на неподання боржником звітності до відповідних контролюючих органів, наявність безспірної простроченої заборгованості та неможливість стягнення боргу через відсутність підприємства за місцезнаходженням та не виявлення його майна, просив визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру щодо нього, ліквідатором призначити арбітражного керуючого Дерлюка Василя Дмитровича.
Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно –Консалтінг Груп" про визнання боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" банкрутом, заслухавши представника заявника, вивчивши додатково подані документи, суд
ВСТАНОВИВ :
Товариство з обмеженою відповідальністю "Фоллз" зареєстровано Подільською районною у м. Києві державною адміністрацією 20.04.2006 р. з присвоєнням ідентифікаційного коду 34293945 за адресою: 04108, м. Київ, пров. Квітневий, 12, кв. 123.
Згідно з даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців основними видами діяльності товариства є оптова торгівля електропобутовими приладами, оптова торгівля радіотелевізійною апаратурою та засобами звуко- та відеозапису, посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту, інші види оптової торгівлі.
За твердженнями Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно –Консалтінг Груп", у Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" наявна прострочена заборгованість у сумі 45 686,00 грн., що виникла через неоплату юридичних послуг, наданих йому за договором № 10/08-09 від 10.08.2009 р.
Дані твердження заявника знаходять документальне підтвердження в матеріалах справи, де міститься рішенням Господарського суду міста Києва від 24.02.2010 р. у справі № 52/4 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно – Консалтінг Груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз", яким з боржника на користь заявника було присуджено до стягнення 45 000,00 грн. основного боргу та 686,00 грн. судових витрат.
Як слідує з матеріалів справи, при вирішенні спору у справі № 52/4 судом було встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Фоллз" прострочило виконання грошового зобов’язання щодо виконання умов договору про надання юридичних послуг № 10/08-09 від 10.08.2009 р., а саме: не оплатило юридичні послуги вартістю 45 000,00 грн., надання яких підтверджується актом приймання-передачі наданих послуг від 03.09.2009 р.
На виконання зазначеного рішення Господарським судом міста Києва 29.03.2010 р. видано відповідний наказ.
15.04.2010 р. відділом Державної виконавчої служби Подільського районного управління юстиції у м. Києві було відкрито виконавче провадження ВП № 18692030 з примусового виконання наказу № 52/4 від 29.03.2010 р. про стягнення 45 686,00 грн.
03.09.2010 р. відділом Державної виконавчої служби Подільського районного управління юстиції у м. Києві винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачеві на підставі ст. 38, п. 5 ч. 1 ст. 40 Закону України "Про виконавче провадження". В указаній постанові зазначено, що виходом державного виконавця за адресою: м. Київ, пров. Квітневий, 12, кв. 123 встановлено, що боржник там не знаходиться, майно за боржником не зареєстроване, згідно з відповіддю ДПІ у Подільському районі м. Києва дані про відкриті рахунки, які взяті на облік і ДПІ –відсутні, останню податкову звітність надано 17.09.2009 р.
До заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" ініціюючим кредитором було подано лист Головного управління статистики у м. Києві № 06/27-6560 від 22.09.2010 р. з відомостями про те, що боржник не подавав до органів статистики фінансову звітність.
У наявних в матеріалах справи витягах з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України від 23.09.2010 р., 15.11.2010 р. та 20.01.2011 р. зазначено, що за даними Державної податкової адміністрації України у другому та третьому кварталах 2010 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Фоллз" податку не сплачувало, а 27.08.2010 р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців внесено інформацію про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.
За твердженнями заявника, оплата простроченої заборгованості за договором та присудженої до стягнення рішенням суду боржником не здійснена, у ході виконавчого провадження кошти не стягнуто, керівні органи товариства за його місцезнаходженням відсутні, що зумовило звернення до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.
Під час розгляду справи судом було досліджено запит заявника до Подільської житлово-експлуатаційної контори № 6, на обслуговуванні якої знаходиться будинок № 12 по пров. Квітневому у м. Києві на предмет наявності боржника за адресою його місцезнаходження, а також акт № 184 від 13.10.2010 р., складений Комунальним підприємством Подільської районної у м. Києві ради "Мостицький" про обстеження квартири № 123 у будинку № 12 по пров. Квітневому у м. Києві та невиявлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" за даною адресою.
Виходячи з приписів Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (755-15) факт відсутності боржника повинен підтверджуватись витягом і довідкою із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.
Слід зазначити, що до матеріалів справи заявником було подано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців серії АЄ № 378184, згідно з яким станом на 24.05.2011 р. у графі "статус відомостей про юридичну особу" вміщено запис про відсутність юридичної особи – Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" за місцезнаходженням.
Ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" судом було зобов’язано податковий орган за місцезнаходженням боржника надати суду відомості про підприємницьку діяльність боржника, зокрема, щодо останньої дати подання боржником документів бухгалтерської звітності та податкових декларацій, а також відомості щодо зміни адреси боржника; надати відомості про відкриття та закриття боржником рахунків у банківських установах; відомості щодо наявності/відсутності у боржника заборгованості з податків, зборів та обов'язкових платежів.
Зазначена ухвала направлялася на адресу податкового органу рекомендованим листом, який було вручено адресату, але станом на час розгляду справи витребувані судом документи ним подані не були, заяв чи клопотань з цього приводу до суду не надійшло.
Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі –Закон) у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону у випадках, передбачених цим Законом (2343-12) , господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону України господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.
Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, враховуючи наявні у матеріалах справи докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, суд приходить до висновку щодо наявності всіх підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону.
Правова позиція суду щодо достатності підстав для визнання боржника банкрутом в порядку ст. 52 Закону при його відсутності за місцезнаходженням за наявності відповідного запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців відповідає правовій позиції Вищого господарського суду України (постанова від 07.12.2005 р. № Б 40/31/05).
В порядку ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заявник клопотав перед судом про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Дерлюка Василя Дмитровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 13.10.2009 р.), надав його заяву про участь у справі, копію ліцензії та угоди про надання послуг арбітражного керуючого.
У ході судового засідання судом не було встановлено обставин, з якими ч. 3 ст. 3-1 Закону пов’язує неможливість призначення Дерлюка В.Д. ліквідатором боржника у даній справі.
На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 22, 23, 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Фоллз" (04108, м. Київ, пров. Квітневий, 12, кв. 123, ідентифікаційний код 34293945).
2. Визнати кредиторські вимоги ініціюючого кредитора —Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно –Консалтінг Груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Фоллз" у сумі 45 686,00 грн.
3. Відкрити ліквідаційну процедуру.
4. Призначити ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Фоллз" арбітражного керуючого Дерлюка Василя Дмитровича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 13.10.2009 р., місце проживання: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2).
5. Зобов’язати ліквідатора у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
6. Зобов’язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
7. Зобов’язати ліквідатора письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута, зокрема органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види зальнообов’язкового держаного соціального страхування, податків і зборів (обов’язкових платежів).
8. Зобов’язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд, а також надати докази відповідного реагування на такі заяви.
9. Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора боржника.
10. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
11. Строк виконання всіх грошових зобов’язань вважати таким, що настав з 29.06.2011 р.
12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 29.06.2011 р.
13. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 29.06.2011 р.
14. Зобов’язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 20.05.2012 р.
15. Копію постанови направити заявнику, боржнику та ліквідатору, а також для відома до прокуратури Подільського району м. Києва, Державної податкової адміністрації у м. Києві, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя
Л.В. Омельченко
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-консалтінг груп"
Омельченко Л.В.