ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про визнання боржника банкрутом
14.06.2011
справа № 28/103-б
за заявою (боржника) приватного підприємства "Максимум для стоматології" (код 33230890)
про визнання банкрутом (ст. 51)
Суддя Копитова О.С.
Секретар с/з Шмуйло А.Д.
За участю представників сторін:
від заявника (боржника): ОСОБА_1, представник за довіреністю б/н від 01.08.2010
В судовому засіданні присутній представник державної податкової інспекції у Подільському районі м. Києва –ОСОБА_2, довіреність № 10601/9/10 від 23.12.2010
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Приватне підприємство "Максимум для стоматології" звернулось до господарського суду з заявою про визнання його банкрутом, у зв’язку із неможливістю сплатити борг в зв'язку з недостатністю майна та просить суд застосувати процедуру передбачену ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою господарського суду м. Києва від 22.04.2011 порушено провадження у справі про банкрутство № 28/103-б та призначено судове засідання на 19.05.2011.
Обґрунтовуючи свої вимоги заявник посилається на той факт, що 21.12.2010 загальними зборами учасників підприємства було прийнято рішення про ліквідацію підприємства та призначена ліквідаційна комісія. У ході здійснення ліквідаційних дій щодо товариства, ліквідатором було виявлено обставини, що свідчать про факт недостатності майна боржника для задоволення вимог кредиторів. Відповідно до даних бухгалтерського обліку загальна сума кредиторської заборгованості складає 90 700,00 грн. Підприємство не має майна, у тому числі грошових сум, дебіторської заборгованості, а також заставленого майна. При цьому, заявник зазначає, що в підприємства відсутня заборгованість зі страхових внесків, податків та зборів, заробітної плати, вихідної допомоги, авторської винагороди.
З урахуванням викладених обставин заявник просить визнати приватне підприємство "Максимум для стоматології" банкрутом.
Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку передбаченому цим Законом (2343-12) . У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Крім того, приймаючи постанову Господарський суд м. Києва звертає увагу на наступні обставини. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Відповідно до вимог ч. 4. ст. 105 ЦК України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
У відповідності до частини першої статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"інформація про проведення державної реєстрації юридичної особи, про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи тощо підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.
Згідно з статтею 1 вказаного Закону спеціалізований друкований засіб масової інформації - видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.
"Бюлетень державної реєстрації"є єдиним спеціалізованим друкованим засобом масової інформації, в якому обов'язково розміщуються відомості про реєстраційні дії, зокрема, відомості про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення юридичної особи. Таке повідомлення здійснюється за встановленою формою і містить всі передбачені законом обов'язкові реквізити.
Згідно листа Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.08.2009 № 9786, публікація у Бюлетені державної реєстрації повідомлення про припинення юридичної особи і порядок та строк заявлення кредиторами вимог до неї є належним виконанням вимог ч. 4 ст. 105 ЦК України.
Згідно наявної в матеріалах справи Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, 20.01.2011 державним реєстратором було внесено до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи за рішенням власника.
Як вбачається із матеріалів справи, повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення ПП "Максимум для стоматології" опубліковано у Бюлетені державної реєстрації № 167 (2) від 21.01.2011 на сторінці 114 (копія наявна в матеріалах справи).
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.
Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає, ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.
Як вбачається з матеріалів справи ліквідаційною комісією приватного підприємства "Максимум для стоматології" було проведено оцінку фінансового становища та вартості майна в порядку ст. 60 ГК України, належним чином опубліковано повідомлення про припинення юридичної особи для виявлення кредиторів в порядку ст. 105 ЦК України та складено проміжний ліквідаційний баланс (в матеріалах справи).
Матеріали справи містять докази направлення повідомлення до податкових органів про зняття з обліку приватного підприємства "Максимум для стоматології" за формою 8-ОПП (фіскальний чек № 0518 від 25.01.2011 та опис вкладення у цінний лист).
Присутній в судовому засіданні представник державної податкової інспекції заявив про ненадання приватним підприємством "Максимум для стоматології" необхідних документів для проведення податковим органом перевірки. При цьому, на підтвердження факту звернення податкового органу до боржника, представником надано суду лист та докази його направлення на адресу боржника.
В ході проведення судового засідання судом встановлено, що державна податкова інспекція у Подільському районі м. Києва звернулась до приватного підприємства "Максимум для стоматології" щодо проведення необхідної перевірки листом № 8981/10/23-214 від 27.05.2011, який згідно штемпеля на списку рекомендованих листів ДПІ у Подільському районі м. Києва було направлено 30.05.2011, тобто вже після порушення провадження у справі про банкрутство (ухвала Господарського суду м. Києва від 22.04.2011), в той час як боржником було направлено повідомлення до податкового органу про зняття з обліку приватного підприємства "Максимум для стоматології" за формою 8-ОПП (фіскальний чек № 0518 від 25.01.2011 та опис вкладення у цінний лист) ще 25.01.2011.
Заявником до матеріалів справи додано фінансовий звіт, довідку про кредиторську заборгованість останнього в розмірі 90 700,00 грн. та докази на підтвердження її виникнення.
Відповідно до аудиторського висновку складеного товариством з обмеженою відповідальністю по наданню аудиторських і консультаційних послуг "Донецькпромаудит", в ході проведеного аналізу фінансово –господарської діяльності боржника встановлено, що підприємство має всі ознаки критичної неплатоспроможності і відповідає фінансовому стану потенційного банкрута. Відсутні будь-які оборотні активи. Дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги, по розрахункам з бюджетом, по виданим авансам не має. Збиток підприємства, отриманий в результаті здійснення ним фінансово-господарської діяльності, складає 90 700,00 грн. Неоплаченого капіталу немає. Резервний капітал підприємством не створювався. Довгострокових зобов'язань зі строком погашення більш ніж 12 місяців на балансі не має. Зобов'язання по виданих векселях, короткотерміновим кредитам банків, отриманим авансам не встановлено. На дату проведення перевірки, згідно даних підприємства заборгованості по заробітній платі немає. Поточні зобов'язання по всіх видах платежів в бюджет, в томі числі податки з працівників підприємства, в позабюджетні фонди, пенсійний фонд, фонд соціального страхування відсутні. Матеріалами справи встановлено, що підприємство не має можливості погасити в повному обсязі кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги в зв'язку в відсутністю власних коштів підприємства у вигляді грошових коштів, запасів, необоротних матеріальних та нематеріальних активів.
Крім того, в висновку зазначено, що підприємство має непогашену кредиторську заборгованість за отримані товари в сумі 90 700,00 грн. Протягом всього періоду спостереження кредиторська заборгованість значно перевищувала дебіторську, що негативно вплинуло на загальний стан підприємства та свідчить про недостатній об‘єм коштів та високоліквідних активів. Згідно висновку управління ТОВ "Донецькпромаудит"протягом всього періоду спостереження ПП "Максимум для стоматології" має всі ознаки критичної неплатоспроможності і відповідає фінансовому стану потенційного банкрута та має ознаки надкритичної неплатоспроможності, оскільки коефіцієнт покриття менше 1 і підприємство не отримує прибутку.
Відповідно до висновку управління ТОВ "Донецькпромаудит"у приватного підприємства "Максимум для стоматології" ознаки фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства відсутні.
Відповідно до довідок ПАТ "Комерційний банк "Даніель"№ 627 від 27.08.2010 та ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" № 115-3-3/1197 від 13.08.2010, рахунки приватного підприємства "Максимум для стоматології" закриті.
При цьому, в матеріалах справи наявна довідка за підписом голови ліквідаційної комісії боржника про відсутність договорів застави, в тому числі податкової застави.
Наявності в статутному капіталі заявника частки державної власності не встановлено.
Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Згідно ч. 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.
Враховуючи наявні в матеріалах справи докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та введення процедури ліквідації.
Представник заявника в судовому засіданні заявив клопотання про призначення ліквідатором ПП "Максимум для стоматології" арбітражного керуючого Єсіна Богдана Юрійовича (ліцензія Серії НОМЕР_1 від 26.02.2007).
Відповідно до ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором може бути призначено фізичну особу - суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Арбітражні керуючі діють на підставі ліцензії арбітражного керуючого, виданої уповноваженим органом у порядку, встановленому законом.
В матеріалах справи наявна заява арбітражного керуючого Єсіна Б.Ю., щодо його згоди на призначення ліквідатором ПП "Максимум для стоматології" та належним чином засвідчена копія ліцензії Серії НОМЕР_1 від 26.02.2007 на право здійснення діяльності арбітражного керуючого видана Єсіну Б.Ю.
Обставин передбачених п. 3 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в ході судового засідання не встановлено.
За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити клопотання заявника стосовно призначення ліквідатором ПП "Максимум для стоматології" арбітражного керуючого Єсіна Б.Ю.
При цьому господарський вважає за необхідне зазначити, що приписами ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не визначений порядок або особливості здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство, в зв'язку з чим ліквідаційна процедура щодо боржника, що ліквідується власником, здійснюється також відповідно до вимог, що передбачені розділом ІІІ Закону (2343-12) - "Ліквідаційна процедура". Отже, на ліквідатора покладаються, зокрема, обов’язки ліквідатора у справі про банкрутство, що передбачені ст. ст. 23, 25, 51 Закону. Відповідно до ч.3 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор зобов’язаний опублікувати в офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно останнього ліквідаційної процедури.
Відповідно до ч.3 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявити свої претензії до боржника, який ліквідується, в місячний строк з дня публікації оголошення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 23, 24, 25, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суд -
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати банкрутом приватне підприємство "Максимум для стоматології" (04208, м. Київ, проспект Правди, 80-Б, кв. 160; код ЄДРПОУ 33230890).
2. Припинити процедуру розпорядження майном.
3. Відкрити ліквідаційну процедуру.
4. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого - Єсіна Богдана Юрійовича (ліцензія Серії НОМЕР_1 від 26.02.2007).
5. Зобов’язати ліквідатора у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів боржника, що ліквідується власником та повідомлення їх (кредиторів) про визнання зазначеного боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
6. Зобов’язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
7. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
8. Строк виконання всіх грошових зобов’язань вважати таким, що настав з 14.06.2011.
9. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 14.06.2011.
10. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 14.06.2011.
11. Зобов’язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 14.06.2012.
12. Копію постанови направити заявнику (боржнику) та ліквідатору.
13. Копію постанови для відома направити в Прокуратуру м. Києва та державну податкову адміністрацію в м. Києві (м. Київ. вул. Шолуденка, 33/19 (Управління по забезпеченню оперативно-правового супроводження матеріалів ДПС в судових установах УПМ ДПА у м. Києві) державну податкову інспекцію в Подільському районі м. Києва, Подільську районну в м. Києві державну адміністрацію.
Суддя
О.С. Копитова