ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
73000, м. Херсон, вул. Горького, 18
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
20.05.2011 Справа № 5024/854/2011
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs22240359) )
Господарський суд Херсонської області у складі судді Задорожної Н.О. при секретарі Степановій О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу
за позовом Органу самоорганізації населення - будинкового комітету "Петренко,79", м.Херсон
до ПАТ "Судноплавна компанія "Укррічфлот" в особі Херсонської філії ПАТ "Судноплавна компанія "Укррічфлот" Херсонський суднобудівний судноремонтний завод ім.Комінтерна ", м.Херсон
про спонукання до вчинення дій
за участю
представників сторін:
від позивача:ОСОБА_1, представник, дов. від 17.05.2011р.
від відповідача: не прибув
Сутність справи: Позивач ( Орган самоорганізації населення - будинковий комітет "Петренко,79", м.Херсон, код ЄДРПОУ 37542202) звернувся до господарського суду з позовом, в якому просить зобов'язати відповідача (ПАТ "Судноплавна компанія "Укррічфлот" в особі Херсонської філії ПАТ "Судноплавна компанія "Укррічфлот" Херсонський суднобудівний судноремонтний завод ім.Комінтерна ", м.Херсон, код ЄДРПОУ 25929300) передати з балансу філії на баланс будинкового комітету багатоповерховий будинок (гуртожиток) №79, який розташований по вул.Петренко в м.Херсоні (інвентарний №1214).
Обгрунтовуючи позов, позивач посилається на створення мешканцями будинку (гуртожитку) №79 по вул.Петренко в м.Херсоні органу самоорганізації населення будинкового комітету "Петренко, 79", до повноважень якого віднесено питання щодо здійснення контролю за якістю наданих громадянам, які проживають у жилих будинках на території діяльності органу самоорганізації населення, житлово-комунальних послуг та за якістю проведених у зазначених жилих будинках ремонтних робіт.
Згідно наданої відповідачем довідки багатоповерховий будинок (гуртожиток) №79 по вул.Петренко знаходиться на його балансі.
В процесі експлуатації будинку наявні систематичні перебої у водопостачанні та водовідведенні, неналежне обслуговування внутрішньо-домової, зовнішньої та прибудинкової території, нерегулярне вивезення сміття, невиконання поточних ремонтів, що балансоутримувач пояснює відсутністю коштів та фінансовою неспроможністю, що призводить до погіршення технічного стану будівлі гуртожитку та подальшої її експлуатації за призначенням.
У невиконанні балансоутримувачем робіт, пов'язаних з утриманням будівлі гуртожитку його мешканці вбачають порушення їх прав, оскільки змушені самостійно забезпечувати будинок, в якому проживають, усіма встановленими комунальними благами для поліпшення його стану відповідно до вимог чинного законодавства.
Передача зазначеного будинку на баланс позивача не змінить правового статусу форми власності на цей об'єкт, натомість надасть можливість мешканцям забезпечити його усіма встановленими комунальними благами, дотримання задовільного технічного та санітарного стану, укладення відповідних договорів на обслуговування.
Відповідач у наданому письмовому відзиві не заперечує проти позову та передачі будівлі на баланс органу самоорганізації населення - будинкового комітету "Петренко, 79". Звернувся з клопотанням, в якому просить розглянути справу без участі його представника.
Позивач не заперечує щодо розгляду справи без участі представника відповідача з огляду на викладення ним правової позиції щодо предмета позову у наданому письмовому відзиві.
Врахувавши відсутність заперечень з боку позивача, суд задовольняє заявлене клопотання і проводить розгляд справи без участі представника позивача.
Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд
в с т а н о в и в:
Загальними зборами (конференцією) мешканців будинку гуртожитку №79 по вул.Петренко у м.Херсоні від 05.03.2011р. прийнято рішення про створення органу самоорганізації населення будинкового комітету "Петренко, 79", основною діяльністю якого є створення умов для участі жителів у вирішенні питань задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг, участі в реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих та побутових програм.
рішенням виконавчого комітету Комсомольської районної ради у м.Херсоні №42 від 11.03.2011р. підтримано ініціативу щодо легалізації органу самоорганізації населення будинкового комітету шляхом реєстрації, який діє в межах багатоповерхового будинку (гуртожитку) - 124 кімнати по вул.Петренко, 79.
На підставі зазначеного рішення позивачем отримано свідоцтво про легалізацію за №0005 від 11.03.2011р. та свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи від 17.03.2011р.
Відповідно до статті 3 Закону України "Про органи самоорганізації населення" орган самоорганізації населення є однією з форм участі членів територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах у вирішенні окремих питань місцевого значення.
В силу зазначеної правової норми основними завданнями органів самоорганізації населення є створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України; задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг; участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території.
На підставі виданої відповідачем довідки від 05.04.2011р. №19-06-22/1153 станом на 01.04.2011р. на балансі ХССЗ ім.Комінтерна філії АСК "Укррічфлот" знаходиться будівля гуртожитку №79 по вул.Петренко, інвентарний №1214.
Відповідач не здійснює заходів та витрат, направлених на стале забезпечення обслуговування зазначеного будинку, наслідком чого є постійні перебої у водопостачанні та водовідведенні, незадовільне обслуговування внутрішньо-домової, зовнішньої та прибудинкової території, нерегулярне вивезення сміття, невиконання поточних ремонтів будівлі та даху, що призводить до погіршення технічного стану будівлі та санітарно-гігієнічних норм її експлуатації.
Як зазначає позивач, відповідач відмовляється приймати заходи, направлені на стале утримання будівлі з огляду на відсутність фінансової можливості.
Зважаючи на незадовільний стан будівлі, відсутність її належного обслуговування орган самоорганізації населення - будинковий комітет "Петренко, 79" звернувся до відповідача з листом про передачу гуртожитку на баланс органа самоорганізації.
У наданій відповіді позивач відмовив у передачі будівлі, що було підставою для звернення з позовом, вирішення якого є предметом даного розгляду.
З'ясувавши обставини справи, дослідивши докази на їх підтвердження, суд визнав позов обгрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, врахувавши наступне.
Статтею 17 Закону України "Про органи самоорганізації населення" матеріальною основною діяльності органу самоорганізації населення є майно, передане йому в оперативне управління. Орган самоорганізації населення для виконання своїх повноважень користується майном згідно з його призначенням.
Відповідно до п.3 ст. 10 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" наймачі жилих приміщень у гуртожитку та співнаймачі допоміжних приміщень у гуртожитку зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням гуртожитку і прибудинкової території відповідно до договору про найм житла у гуртожитку. Тобто, виходячи з правового змісту наведеної норми, мешканці гуртожитку зобов'язані брати участь у витратах з утримання гуртожитку і прибудинкової території, а не вести основне (повне) забезпечення утримання будинку.
В свою чергу, приписами статті 11 цього Закону встановлено, що гуртожиток повинен відповідати архітектурно-планувальним, технічним нормам та санітарно-гігієнічним вимогам, встановленим актами законодавства та технічними нормативами для такого типу житла, бути придатним для проживання в ньому людей і використовуватися виключно за призначенням.
Балансоутримувачем не виконуються зазначені норми Закону (500-17) щодо належного утримання багатоповерхового будинку, гуртожиток не обслуговується комунальними підприємствами міста внаслідок відсутності договорів на обслуговування, в ньому не проводяться поточні ремонти, вивіз сміття, що веде до погіршення санітарно-гігієнічних норм та подальшої його експлуатації за призначенням.
Передача майна з баланса балансоутримувача на баланс органа самоорганізації населення - будинкового комітету "Петренко, 79" не змінює правового статусу форми власності цього майна, натомість буде сприяти утриманню об'єкта в належному технічному стані та забезпечить мешканцям можливість його використання у відповідності з технічними та санітарно-гігієнічними вимогами, встановленими актами законодавства та технічними нормативами для такого типу житла.
Зважаючи на викладене, господарський суд зобов'язує балансоутримувача (відповідач у справі) передати будівлю гуртожитку на баланс позивача без зміни правового статусу щодо форми власності цього майна.
Витрати по оплаті державного мита, а також 236грн. вартості послуг з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу покласти на відповідача.
Керуючись ст.ст. 44, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
в и р і ш и в:
1. Позов задовольнити.
Зобов'язати ПАТ "СК "Укррічфлот" в особі філії "Херсонський суднобудівний судноремонтний завод ім.Комінтерна" м.Херсон, код ЄДРПОУ 25929300 передати будівлю гуртожитку №79 по вул.Петренко у м.Херсоні (інвентарний №1214) з балансу філії на баланс органу самоорганізації населення - будинкового комітету "Петренко, 79" м.Херсон, код ЄДРПОУ 37542202 .
2. Стягнути з ПАТ "Судноплавна компанія "Укррічфлот" в особі Херсонської філії ПАТ "Судноплавна компанія "Укррічфлот" Херсонський суднобудівний судноремонтний завод ім.Комінтерна ", м.Херсон, вул.Карантинний острів, 1, код ЄДРПОУ 25929300, р.рахунки невідомі, на користь Органу самоорганізації населення - будинковий комітет "Петренко,79", м.Херсон, вул.Петренко, 79, код ЄДРПОУ 37542202, р.рахунки не відомі, 85грн. витрат по оплаті державного мита та 236грн. вартості інформаційно-технічних послуг судового процесу.
Наказ видати після набрання рішенням законної сили.
Суддя
Н.О. Задорожна
Дата підписання рішення
відповідно до вимог ст. 84 ГПК України
20.05.2011р.