ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
іменем України
про визнання боржника банкрутом
12.05.2011
справа № 28/51-б
за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД"
до товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив"
(код 35141985)
за участю Прокуратури міста Києва
про визнання банкрутом
Суддя Копитова О.С.
Секретар с/з Шмуйло А.Д.
За участю представників сторін:
від заявника: ОСОБА_1., представник за довіреністю № 27 від 05.10.2009
від боржника: не з’явився
розпорядник майна: арбітражний керуючий Топоровська І.І.
від прокуратури: не з’явився
Обставини справи:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД" звернулось до господарського суду міста Києва з заявою про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" з урахуванням приписів ст. 1, 3- 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою господарського суду міста Києва від 15.01.2010 порушено провадження у справі про банкрутство № 28/51-б, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника та призначено підготовче судове засідання на 16.02.2010.
16.02.2010 в судовому засіданні було оголошено перерву до 23.02.2010.
Ухвалою суду від 23.03.2010 розгляд справи було відкладено на 16.03.2010.
Ухвалою суду від 16.03.2010 зупинено провадження по справі № 28/51-б до розгляду Київським апеляційним адміністративним судом апеляційної скарги державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на постанову Окружного адміністративного суду м Києва від 06.10.2009 по справі № 13/21.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД" не погодившись із зазначеною ухвалою, звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу Господарського суду м. Києва від 16.03.2010 № 28/51-б, а справу передати до Господарського суду для розгляду по суті.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2010 апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД" задоволено, ухвалу Господарського суду м. Києва від 16.03.2010 по справі № 28/51-б скасовано, а справу направлено до господарського суду міста Києва.
Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва не погодившись із постановою Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2010, звернулась до Вищого господарського суду з касаційною скаргою, в якій просила постанову Київського апеляційного суду від 22.06.2010 по справі № 28/51-б скасувати, а ухвалу господарського суду м. Києва від 16.03.2010 залишити без змін.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 22.09.2010 касаційне провадження за касаційною скаргою державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2010 по справі № 28/51-б припинено.
Відповідно до резолюції заступника Голови Господарського суду міста Києва Шевченка Е.О. від 11.10.2010 матеріали справи № 28/51-б були передані на розгляд судді Копитовій О.С.
Крім того, до загального відділу суду надійшло клопотання від товариства з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД" про поновлення провадження по справі № 28/51-б в зв’язку з усуненням обставин, що зумовили зупинення провадження.
Ухвалою суду від 25.10.2010 було поновлено провадження по справі № 28/51-б та призначено підготовче судове засіданні на 09.12.2010.
Ухвалою підготовчого засідання від 09.12.2010 визнано розмір вимог ініціюючого кредитора - товариства з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД", яке подало заяву про порушення справи про банкрутство до товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" на 415 200,00 грн., призначено у справі № 28/53-б розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Топоровську Ірину Ігорівну (ліцензія серії НОМЕР_1 від 14.10.2010), зобов’язано заявника за його рахунок у десятиденний строк подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів і можливих санаторів, розпорядника майна надати на затвердження реєстр вимог кредиторів боржника, призначено попереднє засідання на 03.03.2011.
Ухвалою попереднього засідання від 03.03.2011 визнано кредитором товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" товариство з обмеженою відповідальністю "Спецальянсінвест - ЛТД" в розмірі 415 200,00 грн., затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" на загальну суму 415 200,00 грн. та зобов’язано розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" арбітражного керуючого Топоровську І.І. протягом 10 днів повідомити кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та провести відповідні збори та надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника.
21.03.2011 до загального відділу суду надійшло клопотання голови комітету кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Ухвалою суду від 08.04.2011 розгляд справи було призначено на 12.05.2011.
При цьому, 15.04.2011 до загального відділу суду від Прокуратури міста Києва надійшла заява про вступ у справу.
Згідно протоколу від 25.02.2011 зборів комітету кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив", комітетом кредиторів вирішено звернутись до суду з клопотанням про визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури боржника та призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" арбітражного керуючого –Топоровську Ірину Ігорівну (ліцензія серії НОМЕР_1 від 14.10.2010).
Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
З системного аналізу норм закону вбачається, що боржник визнається банкрутом, коли господарським судом встановлено неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані вимоги кредиторів інакше як через застосування ліквідаційної процедури.
Відповідно до приписів ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідація - припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.
У судовому засіданні встановлено, що під час проведення процедури розпорядження майном наявних активів боржника розпорядником майна не знайдено, працівників на підприємстві не виявлено, жодних ознак фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, пропозицій щодо укладення мирової угоди або санації боржника до господарського суду або розпорядника майна не поступало.
Враховуючи викладені обставини, а також той факт, що були виконані всі необхідні умови процедури розпорядження майном, своєчасно здійснена публікація в офіційному друкованому органі з метою виявлення кредиторів та санаторів боржника, складено реєстр заявлених вимог кредиторів, створено комітет кредиторів, подано клопотання комітету кредиторів щодо введення процедури ліквідації, відсутні пропозиції щодо санації боржника або укладення мирової угоди, господарський суд приходить до висновку щодо необхідності введення процедури ліквідації та визнання боржника банкрутом.
Відповідно до ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією. За клопотанням ліквідатора, погодженим з комітетом кредиторів, господарський суд призначає членів ліквідаційної комісії.
Згідно ч. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема про звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість.
Як встановлено в протоколі головою комітету кредиторів запропоновано призначити ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" арбітражного керуючого –Топоровську І.І. (ліцензія Серії НОМЕР_1 від 14.10.2010).
Відповідно до ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором може бути призначено фізичну особу - суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Арбітражні керуючі діють на підставі ліцензії арбітражного керуючого, виданої уповноваженим органом у порядку, встановленому законом.
В матеріалах справи наявна заява арбітражного керуючого на участь у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив", копія ліцензії Серії НОМЕР_1 від 14.10.2010 на право здійснення діяльності арбітражного керуючого видана Топоровській І.І.
Обставин передбачених п.3 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в ході судового засідання не встановлено.
За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити клопотання стосовно призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" арбітражного керуючого Топоровську І.І.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -
П О С Т А Н О В И В:
1. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" (01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 11; код ЄДРПОУ 35141985).
2. Припинити процедуру розпорядження майном.
3. Відкрити ліквідаційну процедуру.
4. Припинити повноваження арбітражного керуючого Топоровської І.І. як розпорядника майна боржника.
5. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Топоровську Ірину Ігорівну (ліцензія Серії НОМЕР_1 від 14.10.2010)..
6. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
7. Строк виконання всіх грошових зобов’язань вважати таким, що настав 12.05.2011.
8. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 12.05.2011.
9. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 12.05.2011.
10. Зобов’язати ліквідатора подати до офіційного друкованого органу у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови оголошення про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю "Спецторгпозитив" та відкриття ліквідаційної процедури. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
11. Зобов’язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (оригінал примірника газети) .
12. Зобов'язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 12.05.2012.
13. Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора банкрута.
14. Відповідно до п. 1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
15. Копію постанови направити заявнику, боржнику та ліквідатору.
16. Копію постанови для відома направити в прокуратуру м. Києва, державну податкову адміністрацію у м. Києві (м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19 - управління по забезпеченню оперативно-правового супроводження матеріалів ДПС в судових установах УПМ ДПА у м. Києві), установі банку боржника, відділу державної виконавчої служби за місцем знаходження боржника та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя О.С. Копитова