ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
04 травня 2011 р.
Справа № 20/81
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs17293494) )
Господарський суд Івано-Франківської області у складі:
Судді Кобецької С.М.
При секретарі Колісник О.М.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу:
за позовом Акціонерного товариства з адміністративною радою "ТЕКНА"
Франція, м. Куерон, Ле Ланд де Бош, ПС 10, 44220,
від імені та в інтересах якого діє:
ОСОБА_1, с.Горішнє Залуччя, Снятинський район,
Івано-Франківська область,78362;
до відповідача ТзОВ "Карпатське Пір'я" вул. Січових Стрільців, 42, с.Красноставці,
Снятинський район, Івано-Франківська область,78330;
про стягнення заборгованості в сумі 22 584,00 Євро.
Представники сторін:
Від позивача: не з"явились;
Від відповідача: не з"явились.
ВСТАНОВИВ:
Позивачем - Акціонерне товариство з адміністративною радою "ТЕКНА", заявлено позов до відповідача - ТзОВ "Карпатське Пір'я" про стягнення заборгованості в сумі 22584,00 Євро.
Представник позивача в судове засідання не з"явився, про причини неявки суду не повідомив, хоча ухвала суду з відомостями про дату, час та місце розгляду справи направлялась йому рекомендованою кореспонденцією, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення від 18.04.11р. Позовні вимоги, позивач виклав у позовній заяві, вказуючи при цьому на:
- укладення між сторонами Контракту TECHNA/KP №0108 від 06.08.08р., Контракту TECHNA/KP №0208 від 10.11.08р., згідно умов яких, позивач/продавець передав у власність відповідачу/покупцю продукцію (премікс для гусей SCM-U) на загальну суму 29 000,00 Євро, що підтверджують міжнародні товаро - транспортні накладні (CMR) б/н від 16.09.08р., серії А №207296 від 07.01.09р.;
- неналежне виконання відповідачем умов розділу 4 Контрактів, яким встановлено порядок розрахунків між сторонами, внаслідок чого, утворилась заборгованість у розмірі 22 584,00 Євро (6 416,00 Євро - відповідачем сплачено).
Представник відповідача в судове засідання не з"явився, про причини неявки суду не повідомив, хоча ухвала суду з відомостями про дату, час та місце розгляду справи направлялась йому рекомендованою кореспонденцією, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення від 18.04.11р. Свої заперечення виклав у відзиві на позовну заяву вх№7520 від 02.09.09р. Вказує, що відповідно до п.10.2. Контрактів, будь-які спори, які випливають з даних Контрактів, в тому випадку, якщо їх не вдалось вирішити шляхом переговорів, будуть вирішуватись в Міжнародному комерційному арбітражному суді. Вважає, що даний спір не підлягає вирішенню у господарському суді Івано-Франківської області, а тому, провадження у справі слід припинити.
Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно з’ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об’єктивно оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд встановив, наступне.
Між Акціонерним товариством з адміністративною радою "ТЕКНА" (позивач/продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Карпатське Пір'я" (відповідач/покупець) укладено Контракт TECHNA/KP №0108 від 06.08.08р., Контракт TECHNA/KP №0208 від 10.11.08р. та Додаткові угоди №1 від 08.09.08р., №1 від 19.01.09р. до Контрактів.
Згідно п.1.1. Контрактів, продавець продає, а покупець купує премікс для гусей SCM-U, на умовах EXW Мальвілль (Франція) (Інкотермс 2000) в кількості 40 тонн.
Поставка товару здійснюється через 60 днів після підтвердження замовлення покупця про поставку, в письмовій або усній формі (2.1. Контрактів).
Пунктом 8.1. Контрактів встановлено, що товар вважається переданим продавцем та прийнятим покупцем при дотриманні наступних умов: - по кількості - у відповідності з даними, вказаними у товаро - транспортній накладній (CMR); - по якості товару - згідно сертифікату якості і технічній документації на товар.
Загальна вартість Контрактів складає 14 000,00 Євро (п. 3.1. Контракту TECHNA/KP №0108 від 06.08.08р.), 15 000,00 Євро (п. 3.1. Контракту TECHNA/KP №0208 від 10.11.08р.).
Ціна залишається твердою на весь термін дії Контрактів. Валютою Контрактів і платежу по даних Контрактах, являється Євро (п. 3.2., 3.3. Контрактів).
Оплата здійснюється в наступному порядку: 100% вартості замовлення здійснюється банківським перерахунком на рахунок продавця на протязі 30 банківських днів, після отримання покупцем товару. Покупець надсилає продавцю банківське підтвердження про здійснення оплати по телефаксу в день перерахунку. Банківські витрати на території України - за рахунок покупця, не на території України - за рахунок продавця (п.п. 4.1., 4.2., 4.3. Контрактів).
На виконання умов укладених Контрактів, позивач/продавець передав у власність відповідачу/покупцю продукцію (премікс для гусей SCM-U) на загальну суму 29 000,00 Євро, по міжнародних товаро - транспортних накладних (CMR) б/н від 16.09.08р., серії А №207296 від 07.01.09р.(а.с. 24-25). Факт отримання продукції підтверджують печатка та підпис відповідача на міжнародних товаро - транспортних накладних (CMR).
Однак, в порушення розділу 4 Контрактів, відповідач не розрахувався належним чином за отриману продукцію, і як наслідок виникла заборгованість, що складає 22 584,00 Євро (6 416,00 Євро - відповідачем сплачено).
Таким чином, неналежне виконання відповідачем взятих на себе договірних зобов"язань, призвело до виникнення заборгованості що складає 22 584,00 Євро.
Станом на 04.05.2011р., в матеріалах справи відсутні відомості, які підтвердили б сплату вище зазначеної заборгованості.
За ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь- які справи з іноземним елементом, зокрема у випадку, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків виключної підсудності у справах з іноземним елементом, передбачених ст. 77 цього Закону.
Пунктом 10.2. Додаткової угоди №1 від 08.09.08р. до Контракту TECHNA/KP №0108 від 06.08.08р. та Додаткової угоди №1 від 19.01.09р. до Контракту TECHNA/KP №0208 від 10.11.08р. передбачено, що будь-які спори, які випливають з даних Контрактів, в тому випадку, якщо їх не вдалось вирішити шляхом переговорів, будуть вирішуватись господарським судом за місцезнаходженням покупця. Випадків виключної підсудності в даному спірному випадку немає.
Згідно ч.1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (435-15) .
Частиною 2 ст. 189 Господарського кодексу України, встановлено, що ціна є істотною умовою господарського договору. Ціна зазначається в договорі у гривнях. Ціни у зовнішньоекономічних договорах (контрактах) можуть визначатися в іноземній валюті за згодою сторін.
Пунктом 3.3. Контрактів сторони визначили, що валютою Контракту і платежу по даному Контракту, являється Євро.
В силу ч.1 ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.
У відповідності до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.
Зобов"язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч.1 ст. 526 Цивільного кодексу України).
Як вказує частина 1статті 527 Цивільного кодексу України, боржник зобов"язаний виконати свій обов"язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов"язання чи звичаїв ділового обороту.
Нормою ч.1 ст. 530 Цивільного кодексу України, встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Більше того, як вказує ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов"язковим для виконання сторонами.
Враховуючи той факт, що відповідач неналежно виконав свої зобов"язання, які випливають з Договору та закону, отже, вимога позивача про стягнення з відповідача 22 584,00 Євро - боргу за поставлений товар, підлягає до задоволення в повному обсязі.
Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.
З огляду на вимоги ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Позивачем документально підтверджено обставини, на які він посилався, як на підставу своїх вимог. Заперечення відповідача не ґрунтуються на законі та спростовуються викладеним вище.
Отже, вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 22 584,00 Євро правомірна, обґрунтована, документально підтверджена і підлягає задоволенню в повному обсязі.
При визначенні ціни позову, поданого в іноземній валюті, необхідно виходити з тієї валюти в якій проводились чи повинні бути проведені розрахунки між сторонами (Роз"яснення ВГСУ від 17.02.94р. №02-5/114 (v_114800-94) "Про деякі питання визначення ціни позову, підсудності справ та сплати державного мита").
Враховуючи приписи ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові
витрати покласти на відповідача.
Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" ст.ст. 509, 526, 527, 530, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 189, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 33, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
позов Акціонерного товариства з адміністративною радою "ТЕКНА", Франція, м. Куерон, Ле Ланд де Бош, ПС 10, 44220, до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатське Пір'я" вул. Січових Стрільців, 42, с.Красноставці, Снятинський район, Івано-Франківська область,78330, про стягнення заборгованості в сумі 22 584,00 Євро - задовольнити.
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатське Пір'я" вул. Січових Стрільців, 42, с.Красноставці, Снятинський район, Івано-Франківська область,78330, ( ідентифікаційний код 34160635) на користь Акціонерного товариства з адміністративною радою "ТЕКНА", Франція, м. Куерон, Ле Ланд де Бош, ПС 10, 44220, (реєстраційний №864801376, код NAF 242Z, банк: BPAT NANTES CENTRE, SWIFT CODE: CCBPFRPPNAM IBAN: FR 76 1380 7006 3637 0217 9778 225) 22 584,00 Євро (двадцять дві тисячі п"ятсот вісімдесят чотири Євро) - заборгованості, 2 290,02грн. (дві тисячі двісті дев"яносто грн. 02коп. ) - державного мита та 236,00грн. (двісті тридцять шість грн. 00коп.) - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Видати наказ.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя
С.Кобецька
Повне рішення складено 11.05.2011р.