УКРАЇНА
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12.04.11р.
Справа № Б3/162-10
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs18504727) )
в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності
боржника або визнання його банкрутом"
Суддя господарського суду Дніпропетровської області Калиниченко Л.М.
при секретарі судового засідання Германич І.Ю.
за участю представників сторін:
від кредитора - не з'явився
від боржника - Соболевський С.В.
розглянувши справу
за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровськ, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 30378993)
до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровськ, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 30378993)
про визнання банкрутом
СУТЬ СПРАВИ:
Розглядається заява Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровськ, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 30378993) про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",
Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м. Дніпропетровськ, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 30378993) порушено господарським судом Дніпропетровської області 24.09.10р. відповідно до процедури, передбаченої ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон).
Ухвалою від 18.03.11р. господарський суд призначив судове засідання на 12.04.11р., зобов'язав боржника представити у судове засідання докази про повідомлення державної податкової служби про ліквідацію підприємства за рішенням загальних зборів станом на 14.09.10р.:
- Докази щодо майна боржника з урахуванням заставного майна;
- Усунути недоліки щодо акта інвентаризації майна та проміжного ліквідаційного балансу боржника;
- Докази про стягнення дебіторської заборгованості.
11.04.11р. від Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ надійшли уточнення до заяви з додатковими документами.
У судове засідання з'явився представник боржника Соболевський С.В., який є засновником підприємства.
Розглянувши подані документи господарський суд вважає за необхідне залучити їх до матеріалів справи та розглянути по суті.
Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі вказано те, що загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ було прийнято рішення про ліквідацію підприємства, що підтверджується протоколом зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ від 03.06.10р.
Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника боржника,
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ (далі боржник) діє на підставі самоврядування, господарської самостійності, є юридичної особою, може мати відокремлене майно, самостійний баланс, печатку, штампи.
Відповідно до п.9 Статуту підприємства боржника товариство ліквідується за рішенням зборів учасників товариства.
02.06.10р. на загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ керуючись Статутом підприємства, було прийнято рішення про ліквідацію підприємство боржника, призначено ліквідаційну комісію та голову ліквідаційної комісії ; внесено запис про вказане рішення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців.
Крім того, відповідно до ч.4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи помістила в друкованих засобах масової інформації оголошення про припинення юридичної особи та порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. (т. 1, а/с 30). Крім того в Бюлетені державної реєстрації від 11.06.10р. № 151(11) надруковане відповідне оголошення.
Згідно ч.1 ст. 111 Цивільного кодексу України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторів складає проміжний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, перелік пред'явлення кредиторами вимог, а також результат їх розгляду. На а/с 21 в томі 1 поданий такий баланс, який затверджений у встановленому порядку 10.09.10р..
На виконання ухвали господарський суд від 18.03.11р. голова ліквідаційної комісії подав уточнення до звіту від 10.09.10р., до акту інвентаризації дебіторської, кредиторської заборгованості та активів Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ.
На а/с 105 т.1 є докази щодо направлення повідомлення до ДПІ у Ленінському районі м. Дніпропетровська. Крім того, 11.04.11р. направлено друге повідомлення до ДПІ у Ленінському районі м. Дніпропетровська з додатковими документами, відповідно до вимог п.п.8.1.1, п.8 Інструкції "Про затвердження порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)".
Ліквідаційна комісія встановили, що кредиторська заборгованість становить 1 735 735,35грн., дебіторська заборгованість у розмірі 6 610,08грн., активи у підприємства та грошові кошти на розрахунковому рахунку відсутні. Таким чином, вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів.
Відповідно до ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом (2343-12) . За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.
Суд вважає за можливе призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Морозова І.А., ліцензія серія НОМЕР_1 за його згодою, та відхилити клопотання арбітражного керуючого Талана І.Р., ліцензія НОМЕР_2, оскільки останній не надав господарському суду показники роботи в попередніх справах, наявність у нього організаційних та технічних можливостей виконувати обов'язки розпорядника майна в даній справі.
Враховуючи викладене господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури строком на один рік, з покладанням обов'язків ліквідатора на арбітражного керуючого Морозова І.А., ліцензія серія НОМЕР_1
Згідно до ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: підприємницька діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому цим розділом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим розділом.
З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.
Опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійснюється ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.
Не дозволяється опублікування або розголошення іншим чином відомостей про визнання боржника банкрутом до дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом.
Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
Порядок пред’явлення вимог кредиторів, виявлення майна банкрута, його реалізації і задоволення вимог кредиторів визначений ст.ст. 26, 29, 30, 31, ч.3 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", які не передбачають можливості звернення стягнення на майно боржника та задоволення вимог кредиторів поза межами провадження у справі про банкрутство, у тому числі в порядку, встановленому Законами України "Про заставу" (2654-12) , "Про іпотеку" (898-15) , "Про задоволення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" (1255-15) .
Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується в першу чергу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими; з підстав, передбачених частиною десятою статті 17 цього Закону, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом (2343-12) ; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підприємств-банкрутів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом (2343-12) .
Протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов'язані передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України. З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута. Ліквідатор (арбітражний керуючий) має право замовити виготовлення дубліката печатки та штампів у разі їх втрати.
Дії ліквідатора (ліквідаційної комісії) можуть бути оскаржені до господарського суду власником майна (органом, уповноваженим управляти майном) банкрута; особою, яка відповідає за зобов'язаннями банкрута; кожним кредитором окремо або комітетом кредиторів; особою, яка, посилаючись на свої права власника або іншу підставу, передбачену законом чи договором, оспорює правомірність віднесення майнових активів або коштів до ліквідаційної маси.
При здійсненні своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями боржника у зв'язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається виходячи з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.
Стягнені суми включаються в ліквідаційну масу і можуть бути використані тільки для задоволення вимог кредиторів у порядку черговості, встановленої статтею 31 цього Закону.
Відповідно до вимог п.3 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявити свої претензії до боржника, який ліквідується, в місячний строк з дня публікації оголошення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.
Відповідно до вимог ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку. Речі, визначені родовими ознаками, що належать банкруту на праві володіння або користування, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для першочергового задоволення вимог заставодержателя. Індивідуально визначені речі, що належать банкруту на підставі речових прав, крім права власності і повного господарського відання, не можуть бути включені до складу ліквідаційної маси.
Оцінка майна банкрута проводиться відповідно до вимог ст. 29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Після проведення інвентаризації та оцінка майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута, передбаченою ст.30 вищевказаного закону.
Ліквідатор зобов'язаний використовувати при проведенні ліквідаційної прцоедури тільки один рахунок банкрута в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведені ліквідаційної процедури, підлягають закриттю. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок банкрута.
Кошти, які надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на основний рахунок боржника. З основного рахунку здійснюються виплати кредиторам у порядку, передбаченому статтею 31 цього Закону. Продаж майна банкрута оформляється договорами купівлі-продажу, які укладаються між ліквідатором і покупцем відповідно до законів України.
Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, у порядку, встановленому ст.31 цього Закону.
Після завершення усіх розрахунків з кредиторами, ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються всі документи, пов'язані з ліквідаційною процедурою у справі.
Виходячи із положень статті 11-1 Закону України "Про державну податкову службу в Україні"копію цієї постанови направити до органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута для розгляду питання щодо проведення позапланової перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів (обов’язкових платежів). Матеріали за результатами перевірки направити для долучення до справи про банкрутство.
Керуючись ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. 23- 26, 29- 31, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровськ, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 30378993) - банкрутом.
Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 1 рік, до 12.04.12.
Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ призначити Морозова Ігоря Анатолійовича., ліцензія серія НОМЕР_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_3)
Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, повноваження власника (власників) майна банкрута, покласти на ліквідатора виконання їх повноважень.
Зобов’язати ліквідатора у 5-ти денний строк подати до суду докази опублікування оголошення про банкрутство боржника в офіційному друкованому органі.
Ліквідатору Морозову І.А. розглянути претензії до боржника, які надійдуть в місячний строк з дня публікації оголошення про визнання боржника, який ліквідується банкрутом, та повідомити кредиторів про результати розгляду їх вимог.
Зобов’язати ліквідатора невідкладно прийняти до свого відання майно боржника, вживати заходів по забезпеченню його збереження, виконувати функції з управління та розпорядження майном банкрута, здійснити інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством, виконувати повноваження керівника (органів управління) банкрута, формувати ліквідаційну масу, реалізовувати майно банкрута для задоволення вимог кредиторів у порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , здійснювати інші повноваження, передбачені цим Законом.
Ліквідатору використовувати при проведенні ліквідаційної процедури тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки боржника підлягають закриттю ліквідатором.
Реалізація майна боржника, звернення на нього стягнення кредиторами, а також задоволення вимог кредиторів боржника відбувається виключно в порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Зобов'язати ліквідатора Морозова І.А. у строк до 12.04.12р. подати на затвердження до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс з документами, які відбувались при здійсненні ліквідаційної процедури, копії договорів купівлі-продажу, акти приймання-передач і майна, документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів, тощо.
Ліквідатору раз на місяць надавати господарському суду звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію.
Суддя
Л.М. Калиниченко