ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ
Іменем України
РІШЕННЯ
11 квітня 2011 року
справа № 5020/96/2011
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs19242364) )
За позовом: Прокуратури міста Севастополя
(99011, м. Севастополь, вул. Павліченко, 1)
в інтересах держави в особі: Севастопольської міської Ради
(99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 3)
Балаклавської районної Ради міста Севастополя
(99042, м. Севастополь, вул. Новикова, 14)
до: Комунального підприємства "Агентство розвитку Балаклавського району"
(99042, м. Севастополь, вул. Крестовського, 28-А)
Товариства з обмеженою відповідальністю "Севастопольмарінсервіс"
(99042, м. Севастополь, вул. Наб.Назукіна, 5)
про: визнання договору про спільну діяльність недійсним та витребування майна,
Суддя Шевчук Н.Г.
За участю представників:
прокурор (Прокуратура міста Севастополя) - Шульга А.М., посвідчення № 574 від 18.11.2008;
позивача (СМР) –не з’явився;
позивача (Балаклавська районна рада міста Севастополя) –не з’явився;
відповідача (КП "Агентство розвитку Балаклавського району") –не з’явився;
відповідача (ТОВ "Севастопольмарінсервіс") –Малевич О.А., довіреність б/н від 01.01.2011.
Прокуратура міста Севастополя звернулася до суду з позовом в інтересах держави в особі Севастопольської міської Ради, Балаклавської районної Ради міста Севастополя до Комунального підприємства "Агентство розвитку Балаклавського району", Товариства з обмеженою відповідальністю "Севастопольмарінсервіс" про визнання укладеного відповідачами договору про спільну діяльність від 11.11.2008 недійсним та про зобов’язання ТОВ "Севастопольмарінсервіс" у порядку застосування наслідків недійсності правочину повернути комунальному підприємству "Агентство розвитку Балаклавського району" частину набережної Назукіна, розташовану у Балаклавському районі міста Севастополя, загальною площею 1017 кв.м.
Балаклавська районна рада у місті Севастополі подала клопотання про розгляд справи за відсутності її представника (арк. с. 89).
Севастопольська міська Рада просить задовольнити позовні вимоги прокурора, вважає, що фактично був укладений договір оренди, на укладання якого у комунального підприємства "Агентство розвитку Балаклавського району" були відсутні повноваження, передбачені діючим законодавством для укладання договору оренди, у зв’язку з чим договір підлягає визнанню недійсним (арк. с. 90-96, 113-116).
Відповідач позовні вимоги не визнав у повному обсязі з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву (арк. с. 72-76).
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представників сторін, дослідивши надані докази, суд
ВСТАНОВИВ:
Відповідно до статті 121 Конституції України на прокуратуру покладається представництво інтересів громадян і держави в судах у випадках, передбачених законом.
рішенням Севастопольської міської ради № 4519 від 08.07.2008 передано у спільну сумісну власність територіальної громади міста Севастополя та територіальної громади Балаклавського району міста Севастополя майно (об'єкти благоустрою), що є власністю територіальної громади міста Севастополя, згідно додатку. Зокрема у спільну комунальну власність передано набережну Назукіна.
Пунктом 2 вказаного рішення передбачено, що враховуючи згоду другого співвласника спільної власності, зазначене майно передано до господарського відання комунального підприємства "Агентство розвитку Балаклавського району"(надалі -КП "Агентство розвитку Балаклавського району").
На виконання рішення Севастопольської міської ради № 4519 від 08.07.2008 Фондом комунального майна видано наказ № 881 від 01.08.2008 про передачу основних засобів, яким наказано директору КП СМР "ДЕУ"зняти з балансу основні засоби, до яких відноситься набережна Назукіна, та передати їх КП "Агентство розвитку Балаклавського району".
Таким чином, на балансі КП "Агентство розвитку Балаклавського району"на підставі рішення Севастопольської міської ради № 4519 від 08.07.2008, наказу Фонду комунального майна СМР перебуває частина комунального майна: набережна Назукіна, розташована у Балаклавському районі м. Севастополя, загальною площею 1017 кв.м.
Між КП "Агентство розвитку Балаклавського району"та Товариством з
обмеженою відповідальністю "Севастопольмарінсервіс"(надалі - ТОВ"Севастопольмарінсервіс") 11.11.2008 укладено договір про спільну діяльність.
Об'єктом цього Договору є частина набережної Назукіна, розташованої у Балаклавському районі м. Севастополя, загальною площею 1017 кв.м.
Згідно пункту 2.2 Договору сторони домовилися, що комунальне підприємство "Агентство розвитку Балаклавського району"надає ТОВ "Севастопольмарінсервіс"для спільної діяльності об'єкт з умовою використання його для організації належного відпочинку фізичних осіб у Балаклавському районі міста Севастополя, забезпечення туристичної привабливості Балаклавського району міста Севастополя, отримання сторонами соціального та економічного ефекту (п. 2.1 Договору).
Розмір перерахувань на користь КП "Агентство розвитку Балаклавського району"у рахунок майбутніх розрахунків сторін по прибутку, який буде одержаний від спільної діяльності, щомісячно складає 20 тис. грн.
Договором передбачено, що ТОВ "Севастопольмарінсервіс"приймає об'єкт для спільної діяльності і організовує його ефективну експлуатацію. Ведення спільної діяльності покладається на ТОВ "Севастопольмарінсервіс"без надання для цього довіреності (п.п . 2.3, 3.1, 3.7 Договору).
Відповідно до пункту 6.1 Договору Договір діє з моменту його підписання та укладений на сорок дев'ять років з можливістю його пролонгації (п. 6.2 Договору).
Відповідно до вимог статей 1130, 1131 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України (435-15) ), за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить закону. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників. Договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі. Умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності.
Виходячи зі змісту спірного договору та враховуючи, що сторонами не визначено правовий статус виділеного для спільної діяльності майна та їх участь у результатах спільних дій, КП "Агентство розвитку Балаклавського району"фактично укладений з ТОВ "Севастопольмарінсервіс"договір про передачу об'єкту нерухомого майна у засноване на договорі платне строкове користування, що, відповідно до части першої статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", статті 759 ЦК України, визначається як оренда.
За таких обставин Договір про спільну діяльність є удаваною угодою, оскільки укладений для приховування іншого правочину - договору оренди комунального майна.
Статтею 235 ЦК України передбачено, що удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили. Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторонами для приховування іншого правочину, який вони насправді вчинили, відносини сторін регулюються правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили.
Згідно із положеннями частини першої статті 283 Господарського кодексу України та частини першої статті 759 Цивільного кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.
Відповідно до статей 793, 794 Цивільного кодексу України договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню, а також державній реєстрації.
Відповідно до статті 640 Цивільного кодексу України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії. Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації - з моменту державної реєстрації.
Згідно положень, викладених у пункті 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 № 9 "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними" (v0009700-09) (далі - Постанова Пленуму ВСУ від 06.11.2009 №9 (v0009700-09) ) не може бути визнаний недійсним правочин, який не вчинено. Згідно із статтями 210 та 640 Цивільного кодексу України не є вчиненим також правочин у разі нездійснення його державної реєстрації, якщо правочин підлягає такій реєстрації.
Отже, враховуючи положення зазначених вище правових норм, приписи, викладені в названій постанові Пленуму Верховного Суду України, а також те, що договір про спільну діяльність від 11.11.2008, який є фактично договором оренди нерухомого майна, був укладений у простій письмовій формі, він не був посвідчений нотаріально та не пройшов державної реєстрації, суд дійшов висновку, що такий договір не можна вважати вчиненим, а отже, він не має юридичної сили і не може породжувати для його суб'єктів бажаного правового результату і відповідних прав.
Не може бути визнано недійсним договір, який не був укладений (не був вчинений), і до нього не можуть бути застосовані наслідки недійсності провочину.
Окрім того, суд також встановив, що частина набережної Назукіна, розташовану у Балаклавському районі міста Севастополя, загальною площею 1017 кв.м. від
На підставі викладеного суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні вимог про визнання укладеного відповідачами договору про спільну діяльність від 11.11.2008 недійсним та у порядку застосування наслідків недійсності правочину зобов’язати ТОВ "Севастопольмарінсервіс" повернути комунальному підприємству "Агентство розвитку Балаклавського району" частину набережної Назукіна, розташовану у Балаклавському районі міста Севастополя, загальною площею 1017 кв.м. від КП "Агентство розвитку Балаклавського району"до ТОВ "Севастопольмарінсервіс"по акту приймання-передачі не передавалась, а тому на ТОВ "Севастопольмарінсервіс"обов’язок по поверненню цього майна не може бути покладений.
На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 49, 82, 84- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
У задоволені позову відмовити повністю.
Суддя
підпис Н.Г. Шевчук
рішення оформлено відповідно до
вимог статті 84 Господарського
процесуального кодексу України
і підписано 20.04.2011