ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06.04.11 Справа № 19/41/2011
Суддя Косенко Т.В., за участю секретаря судового засідання Хухрянської І.В., розглянув матеріали справи за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Двіженіє", м.Петровське Луганської області
до Приватного підприємства "Углепромсервіс", с.Іванівка Антрацитівського району Луганської області
про стягнення 364698 грн. 24 коп.
в присутності представників сторін:
від позивача – Романенко А.С., довідка № 37202 від 27.01.2004;
від відповідача –Максименко О.О., довіреність № 28 від 06.04.2011.
В С Т А Н О В И В:
Обставини справи: заявлено вимогу про стягнення з відповідача на користь позивача суми боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та 3% річних простроченої суми у загальному розмірі 364698,24 грн.
В судовому засіданні 06.04.2011 представник відповідача надав відзив на позовну заяву в якому позовні вимоги визнав у повному обсязі.
Відповідно до ч.5 ст. 78 Господарського процесуального кодексу України, у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, які прибули у судове засідання, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, господарський суд Луганської області дійшов наступного.
Між Приватним підприємством "Углепромсервіс"(покупець, відповідач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Двіженіє"(постачальник, позивач) 01.02.2010 був укладений договір № 7 на постачання вугілля, за умовами якого постачальник зобов’язується здійснити поставку вугільної продукції, а покупець прийняти та розрахуватись за поставлене вугілля (п.1.1 договору).
Відповідно до п.1.3 договору загальна кількість вугілля, яка підлягає поставці згідно специфікацій.
Згідно п.4.1 договору ціна однієї тони вугілля договірна, установлена згідно специфікацій до договору.
Сума договору складає 330400,00 грн. (п.4.7 договору).
На виконання умов договору, згідно специфікації (а.с.29), 09.02.2010 позивач поставив на адресу відповідача вугілля марки АМ у кількості 472,00 тони на загальну суму 330400,00 грн.
Відповідач отримав поставлений товар, що підтверджується актом прийому-передачі від 09.02.2010, який підписаний обома сторонами (а.с.30).
Право власності на вугілля у покупця виникає з моменту отримання накладних, акту прийому-передачі (п.2.4 договору).
Оплата за вугілля проводиться покупцем грошовими коштами шляхом перерахунку на рахунок постачальника після виконання поставки (отримання акту прийому-передачі вугілля) протягом 5-ти банківських днів (п.4.2 договору).
Відповідач оплати отриманого товару не здійснив, у зв’язку з чим за ним утворилась заборгованість у розмірі 330400,00 грн., що підтверджується підписаним сторонами актом звірення взаємних розрахунків станом на 01.03.2010 (а.с.31).
Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.
Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.
До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.
Як вбачається з приписів ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.
Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).
Приписами ст. 530 Цивільного кодексу України, зокрема, встановлено, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.
Позивач направив на адресу відповідача претензію (а.с.32), про отримання якої не заперечує відповідач, але вона залишена без відповіді та задоволення.
Порушенням зобов’язання, у відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання, тобто –неналежне виконання.
Відповідно до ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений до говором або законом.
Згідно зі ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.
Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми.
Позивачем обгрунтовано нараховані відповідачу 3% річних за період з 16.02.2010 по 10.03.2011 у розмірі 10509,44 грн. та інфляційні нарахування за період з березня 2010 року по лютий 2011 року у розмірі 23788,80 грн.
За вказаних обставин вимоги позивача підтверджені матеріалами справи, відповідають фактичним обставинам, та підлягають до задоволення у повному обсязі.
Судові витрати покладаються на відповідача, згідно ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України.
У судовому засіданні 06.04.2011 були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Луганської області
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити у повному обсязі.
2. Стягнути з Приватного підприємства "Углепромсервіс", Луганська область, Антрацитівський район, смт.Іванівка, вул.Южная, б.71, код 36021638 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Двіженіє", Луганська область, м.Петровське, вул.Калініна, б.16, кв.30, код 32604452 заборгованість у сумі 330400 грн. 00 коп., інфляційні нарахування у розмірі 23788 грн. 80 коп., 3% річних у сумі 10509 грн. 44 коп., витрати по сплаті державного мита у сумі 3646 грн. 98 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 236 грн. 00 коп., видати наказ позивачу.
Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Дата підписання рішення: 11.04.2011.
Суддя Т.В.Косенко