ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,
тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"01" квітня 2011 р. Справа № 5023/1891/11
вх. № 1891/11
( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs19228729) )
Суддя господарського суду Тихий П.В.
при секретарі судового засідання Михайлюк В.Ю.
за участю представників сторін:
ФО-П ОСОБА_2 –не з’явився
ТОВ "NOTA BENE"- Гуляєв А.В. (довіреність № б/н від 02.03.2011р.)
Харківської міської ради –не з’явився
Інспекції ДАБК у Харківській області - не з’явився
розглянувши справу за позовом СПДФО ОСОБА_2, м. Південне
до ТОВ "NOTA BENE", м. Харків
про визнання договору чинним та стягнення суми за договором купівлі-продажу
та зустрічний позов ТОВ "NOTA BENE", м. Харків
до ФО-П ОСОБА_2, м. Харків та до Харківської міської ради, м. Харків
третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - 2 - Інспекція державного архітектурно - будівельного контролю у Харківській області
про визнання права власності
ВСТАНОВИВ:
Позивач - СПДФО ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ТОВ "NOTA BENE" в якому просить суд стягнути з відповідача 15000 грн. на підставі договору купівлі - продажу від 09.01.11 та судові витрати.
Ухвалою суду від 22.03.11 було порушено провадження по справі та призначено розгляд справи на 01.04.11.
23.03.11 до суду надійшла заява позивача про уточнення позовних вимог, відповідно до якої він просить суд визнати дійсним договір купівлі - продажу від 09.01.11 стягнути з відповідача 15000 грн. на підставі договору купівлі - продажу від 09.01.11 та судові витрати.
Ухвалою суду від 23.03.11 були прийняті уточнення позивача до позовної заяви.
25.03.11 до суду надійшов зустрічний позов відповідача до СПДФО ОСОБА_2 та до Харківської міської ради про визнання за відповідачем права власності на нежитлову будівлю в літ. "А-3" загальною площею 1137,6 кв.м., що знаходиться за адресою м. Харків, вул. Фейєрбаха, 4-Д,який було прийнято судом до розгляду.
Позивач та його представник в судове засідання не з’явилися.
Представник відповідача у судовому засіданні просить в задоволені позову ФО-П ОСОБА_2 відмовити повністю. Підтримує заявлені позовні вимоги в зустрічному позові та просить їх задовольнити у повному обсязі.
Харківською міською радою було надано суду відзив на зустрічний позов відповідача, в якому Харківська міська рада заперечує проти визнання права власності ТОВ "NOTA BENE", просить спір вирішити на розсуд суду за наявними матеріалами без участі їх представника.
Інспекція державного архітектурно - будівельного контролю у Харківській області надала суду письмові пояснення щодо обставин справи та просила розглянути справу за відсутності їх представника відповідно до вимог чинного законодавства.
Враховуючи те, що норми ст. 65 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом в межах наданих ним повноважень створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, та вважає за можливе розглядати справу за наявними у справі і додатково поданими на вимогу суду матеріалами і документами.
Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення присутнього представника відповідача, суд встановив наступне.
Позивач, в обґрунтування своїх вимог, вказує на те, що позивач, на підставі договору купівлі-продажу від 09 січня 2011 року продав відповідачу нерухоме майно: квартирний (багатоповерховий) житловий будинок № 4Д, загальною площею 1137,6 кв.м., що розташований по вулиці Фейєрбаха у місті Харкові. Вартість майна 15 000 гривень. Відповідач в порушення умов договору (п. 4, 5) ухиляється від оплати придбаного майна та від нотаріального посвідчення зазначеного договору купівлі-продажу.
Згідно частини 4 статті 203 Цивільного кодексу України правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або погодженням сторін.
Відповідно до статті 657 Цивільного кодексу України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.
Згідно статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.
Згідно статті 335 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.
Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Відповідно до ч. 1 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Позивач не надав суду доказів фактичного виконання позивачем договірних зобов’язань, а саме, здійснення дій, направлених на нотаріальне посвідчення договору, не надав суду документів, які б засвідчували його право власності на спірне майно. Крім того позивач не надав суду доказів того, що відповідач ухиляється від оплати за договором купівлі-продажу від 09.01.2011р. та доказів ухилення відповідача від нотаріального посвідчення зазначеного договору.
Відповідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою ст. 203 цього Кодексу.
Стаття 203 ЦК України визначає загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину зокрема:
1 - зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства;
2 - особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності;
3 - волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;
4 - правочин має вчинятися у формі, встановленій законом;
5 - правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним;
6 - правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.
Спірний договір купівлі-продажу від 09.01.2011р. було укладено сторонами в простій письмові формі, та в подальшому його не було посвідчено нотаріально, що дає суду підстави прийти до висновку, що даний договір є недійсним.
За таких обставин, позивачем було безпідставно заявлено позовні вимоги до відповідача. Суд визнав позовні вимоги ФО-П ОСОБА_2 необґрунтованими, такими, що не підтверджуються наданими суду доказами та не підлягають задоволенню.
Дослідивши обставини, викладені в зустрічному позові ТОВ "NOTA BENE" та надані до матеріалів справи документи, суд визнав його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
28 грудня 2004 року між територіальною громадою міста Харкова в особі Харківської міської ради, від імені якої діяло Управління комунального майна та приватизації Головного Управління економіки та комунального майна Харківської міської ради Харківської області, як виконавчий орган Харківської міської ради Харківської області (Продавець), з одного боку та товариством з обмеженою відповідальністю "NOTA BENE" (Покупець) в особі директора Малькова Володимира Вікторовича, з іншого, укладено договір № 3091-В-С купівлі-продажу нежитлової будівлі, орендованої покупцем. Даний договір посвідчено приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_1 та зареєстрований в Державному реєстрі правочинів. Відповідно до предмету договору Продавець продав, а Покупець купив нежитлову будівлю літ. "А-2", загальною площею 368,8 кв.м., розташовану за адресою: м. Харків, вул. Фейєрбаха, 4-Д, орендовану товариством з обмеженою відповідальністю "NOTA BENE" згідно з договором оренди № 860 від 17.10.2001 р.. Вступ ТОВ "NOTA BENE" у право власності на нежитлову будівлю підтверджується актом приймання-передачі нерухомого майна, підписаного сторонами 29 грудня 2004 року.
Користуючись правами власника ТОВ "NOTA BENE", вирішило провести реконструкцію нежитлової будівлі під офісно-комерційний центр. У 2007 році реконструкція будівлі завершена, приміщення придатні для експлуатації.
рішенням Господарського суду Харківської області № 40/258-07 від 21 травня 2007 року було визнано за ТОВ "NOTA BENE" право власності на громадський будинок літ. "А-3", загальною площею 1211,3 кв.м., що складається з наступних приміщень: першого поверху № 1-18 площею 384,5 кв.м.; другого поверху № 1-13 площею 406,2 кв.м., третього поверху № 420,6 кв.м., розташований за адресою: м. Харків, вул. Фейєрбаха, 4 Д.
Отже, ТОВ "NOTA BENE" набуло право власності на вище зазначене нерухоме майно і є його власником.
Згідно ст. 317 ЦК України власнику належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном, що передбачає юридичну можливість власника панувати над нею, здійснювати щодо неї свою волю, використовувати корисні якості майна та можливість встановлювати, змінювати, припиняти юридичну долю майна.
Відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Тобто власник здійснює свої правомочності за власною волею та не зобов’язаний отримувати на це дозвіл інших осіб.
Крім того, ст. 320 ЦК України передбачено право власника використовувати належне йому майно для здійснення підприємницької діяльності.
Реалізуючи свої правомочності власника ТОВ "NOTA BENE", вирішило провести реконструкцію нежитлової будівлі літ. "А-3" під квартирний (багатоповерховий) житловий будинок.
У 2011 році реконструкція будівлі завершена, приміщення придатні для експлуатації.
Комунальним підприємством "Харківське міське бюро технічної інвентаризації" проведено технічну інвентаризацію нерухомого майна, за даними якої складено технічний НОМЕР_1 від 7 лютого 2011 року. Відповідно до технічного паспорту за адресою: м. Харків, вулиця Фейєрбаха 4-Д розташований квартирний (багатоповерховий) житловий будинок літ. "А-3" загальною площею 1137,6 кв.м. (житловою площею 446,0 кв.м.), що складається з: квартири № 1 - загальною площею 28,3 кв.м., (житловою площею 9,4 кв.м.); квартири № 2 - загальною площею 22,1 кв.м., (житловою площею 8,7 кв.м.); квартири № 3 - загальною площею 30,0 кв.м., (житловою площею 11,7 кв.м.); квартири № 4 - загальною площею 46,5 кв.м., (житловою площею 19,3 кв.м.); квартири № 5 - загальною площею 29,8 кв.м., (житловою площею 13,8 кв.м.); квартири № 6 - загальною площею 44,6 кв.м., (житловою площею 17,4 кв.м.); квартири № 7 - загальною площею 46,1 кв.м., (житловою площею 20,1 кв.м.); квартири № 8 - загальною площею 31,8 кв.м., (житловою площею 12,4 кв.м.); квартири № 9 - загальною площею 48,6 кв.м., (житловою площею 19,2 кв.м.); квартири № 10 - загальною площею 42,7 кв.м., (житловою площею 22,8 кв.м.); квартири № 11 - загальною площею 40,7 кв.м., (житловою площею 22,4 кв.м.); квартири № 12 - загальною площею 28,8 кв.м., (житловою площею 16,8 кв.м.); квартири № 13 - загальною площею 28,7 кв.м., (житловою площею 15,7 кв.м.); квартири № 14 - загальною площею 44,9 кв.м., (житловою площею 17,0 кв.м.); квартири № 15 - загальною площею 43,3 кв.м., (житловою площею 23,2 кв.м.); квартири № 16 - загальною площею 40,8 кв.м., (житловою площею 22,3 кв.м.); квартири № 17 - загальною площею 36,0 кв.м., (житловою площею 24,7 кв.м.); квартири № 18 - загальною площею 34,6 кв.м., (житловою площею 20,9 кв.м.); квартири № 19 - загальною площею 43,5 кв.м., (житловою площею 18,1 кв.м.); квартири № 20 - загальною площею 29,9 кв.м., (житловою площею 17,4 кв.м.); квартири № 21 - загальною площею 41,5 кв.м., (житловою площею 23,8 кв.м.); квартири № 22 - загальною площею 38,6 кв.м., (житловою площею 26,2 кв.м.); квартири № 23 - загальною площею 37,2 кв.м., (житловою площею 23,0 кв.м.) та квартири № 24 - загальною площею 52,4 кв.м., (житловою площею 19,7 кв.м.).
Товариством з обмеженою відповідальністю "АКБ ПРАКТИК" (державна ліцензія АВ № 559183 від 20.09.2010р.) надано технічний висновок про стан основних будівельних конструкцій та можливості збереження житлового будинку, розташованого за адресою: вулиця Фейєрбаха 4-Д, місто Харків, відповідно до якого усі основні будівельні конструкції видимих деформацій не мають, знаходяться в задовільному технічному стані та придатні для подальшої експлуатації, об’ємно-планіровочні рішення, що прийняти під час будівництва відповідають архітектурним, будівельним, санітарно-гігієнічним, екологічним, протипожежним та іншим нормам та правилам державних стандартів. Будівля по вулиці Фейєрбаха 4-Д в місті Харкові знаходиться в задовільному технічному стані та придатна для подальшої експлуатації за своїм функціональним призначенням. Будівельна готовність об’єкту - 100%.
Отже, ТОВ "NOTA BENE", за власні кошти, із власних матеріалів та обладнання, та з додержанням будівельних норм та правил державних стандартів, проведено реконструкцію нежитлової будівлі в житловий квартирний (багатоповерховий) житловий будинок літ. "А-3" по вулиці Фейєрбаха 4-Д в місті Харкові, зальною площею 1137,6 кв.м. (житловою площею 446,0 кв.м.), що складається з квартир №№ 1-24 та на праві власності належить ТОВ "NOTA BENE".
Відповідно до ч. 2 ст. 331 ЦК України - право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Тобто право власності на нову річ виникає в той момент, коли в результаті виготовлення чи створення з’являється об’єкт, який може кваліфікуватись як нова річ. Отже, відповідно до ст. 331 ЦК України, ТОВ "NOTA BENE" здобуває право власності на новостворене нерухоме майно з моменту завершення будівництва (створення майна).
Однак, ст. 182 ЦК України передбачається обов'язкова державна реєстрація виникнення права власності на таке майно, тобто право власності на вперше створене нерухоме майно може виникнути тільки з моменту державної реєстрації або за рішенням суду.
Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості у зв’язку з виникненням, існуванням або припиненням права власності на нерухоме майно здійснюється за місцезнаходженням нерухомого майна на підставі правовстановлюючих документів в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці комунальним підприємством бюро технічної інвентаризації. Оформлення права власності на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об’єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, місцевими органами самоврядування. З метою визнати право власності на новостворене нерухоме майно, отримати необхідну документацію, яка б підтверджувала право власності на об’єкт нерухомого майна, ТОВ "NOTA BENE" звернулося до Харківської міської ради, однак до теперішнього часу це питання вирішено не було. Отже, у ТОВ "NOTA BENE" є підстави вважати, що Харківська міська рада не визнає його право власності на нерухоме майно, що є предметом даного позову.
Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
Відповідно до п.10 Додатку 1 "Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції від 07.02.2002 року № 7/5 (z0157-02) підставою для реєстрації права власності на нерухоме майно, тобто правовстановлюючим документом, може бути рішення суду, третейського суду про визнання права власності на об’єкти нерухомого майна та про встановлення факту права власності на об’єкти нерухомого майна.
За таких обставин, керуючись ст. ст. 22, 33, 34, 43, 44, 49, 60, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, ст.ст. 317, 319, 320, 331, 392 Цивільного кодексу України, п.10 Додатку 1 "Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно" (z0157-02) ,
ВИРІШИВ:
В позові ФО-П ОСОБА_2 відмовити повністю.
Зустрічний позов ТОВ "NOTA BENE" задовольнити повністю.
Визнати право власності на самочинно реконструйовану нежитлову будівлю в житловий будинок літ. "А-3", загальною площею 1137,6 кв.м. (житловою площею 446,0 кв.м.), що складається з: квартири № 1 - загальною площею 28,3 кв.м., (житловою площею 9,4 кв.м.); квартири № 2 - загальною площею 22,1 кв.м., (житловою площею 8,7 кв.м.); квартири № 3 - загальною площею 30,0 кв.м., (житловою площею 11,7 кв.м.); квартири № 4 - загальною площею 46,5 кв.м., (житловою площею 19,3 кв.м.); квартири № 5 - загальною площею 29,8 кв.м., (житловою площею 13,8 кв.м.); квартири № 6 - загальною площею 44,6 кв.м., (житловою площею 17,4 кв.м.); квартири № 7 - загальною площею 46,1 кв.м., (житловою площею 20,1 кв.м.); квартири № 8 - загальною площею 31,8 кв.м., (житловою площею 12,4 кв.м.); квартири № 9 - загальною площею 48,6 кв.м., (житловою площею 19,2 кв.м.); квартири № 10 - загальною площею 42,7 кв.м., (житловою площею 22,8 кв.м.); квартири № 11 - загальною площею 40,7 кв.м., (житловою площею 22,4 кв.м.); квартири № 12 - загальною площею 28,8 кв.м., (житловою площею 16,8 кв.м.); квартири № 13 - загальною площею 28,7 кв.м., (житловою площею 15,7 кв.м.); квартири № 14 - загальною площею 44,9 кв.м., (житловою площею 17,0 кв.м.); квартири № 15 - загальною площею 43,3 кв.м., (житловою площею 23,2 кв.м.); квартири № 16 - загальною площею 40,8 кв.м., (житловою площею 22,3 кв.м.); квартири № 17 - загальною площею 36,0 кв.м., (житловою площею 24,7 кв.м.); квартири № 18 - загальною площею 34,6 кв.м., (житловою площею 20,9 кв.м.); квартири № 19 - загальною площею 43,5 кв.м., (житловою площею 18,1 кв.м.); квартири № 20 - загальною площею 29,9 кв.м., (житловою площею 17,4 кв.м.); квартири № 21 - загальною площею 41,5 кв.м., (житловою площею 23,8 кв.м.); квартири № 22 - загальною площею 38,6 кв.м., (житловою площею 26,2 кв.м.); квартири № 23 - загальною площею 37,2 кв.м., (житловою площею 23,0 кв.м.) та квартири № 24 - загальною площею 52,4 кв.м., (житловою площею 19,7 кв.м.), розташований за адресою: місто Харків, вулиця Фейєрбаха 4-Д за товариством з обмеженою відповідальністю "NOTA BENE" (адреса: 61057, місто Харків, вулиця Римарська 18, код ЄДРПОУ 32563359).
Суддя
Тихий П.В.