ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28.03.11
Справа №5021/550/2011.
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs19242443) ) ( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs17081612) )
Господарський суд Сумської області у складі судді Костенко Л.А., секретаря судового засідання Бардакової О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Сумської області матеріали справи № 5021/550/2011, порушеної за заявою голови ліквідаційної комісії Лесіва В.Б. Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс" (40011, м. Суми, вул. Рибалко, 2; к. 404; ід. код 31056671) про визнання банкрутом
в судовому засіданні присутні:
від боржника: ТОВ "Арійтранссервіс" - Бондар В.О., довіреність б/н від 21.03.2011р.
арбітражний керуючий Савочка А.А.
представники ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" в особі Сумської дирекції – Бордюк Л.Р.; АТ "ОТП Банк" – Чернишенко Д.В., довіреність б/н від 29.06.2010р.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Сумської області від 12.03.2011р. порушено провадження у справі № 5021/550/2011 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс"", м. Суми відповідно ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі Закон).
Товариство з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс", м. Суми зареєстровано від 18.10.2001 р. Голосіївського району у місті Києві Державною адміністрацією про що свідчить Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серія АОО № 056922, Довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців від 24.03.2011р.
Відповідно до частини 1 статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для
задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом (2343-12) . У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення
справи про банкрутство такої юридичної особи.
За частиною 4 статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
Згідно з частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 ЦК України).
Частиною 1 статті 111 Цивільного кодексу України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, ще ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи. Зі змісту частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.
Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 Цивільного кодексу України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого статтею 105 Цивільного кодексу України.
Матеріалами справи підтверджується, що 29.01.2010р. загальними зборами учасників ТОВ "Арійтранссервіс" на підставі ст. ст. 41, 59 Закону України "Про господарські товариства" прийнято рішення про припинення діяльності товариства шляхом ліквідації, утворено ліквідаційну комісію з відповідними повноваженнями. Головою ліквідаційної комісії ТОВ "Арійтранссервіс" поизначено Савочку А.А. 22.07.2010 року рішенням загальних зборів учасників ТОВ "Арійтранссервіс" головою ліквідаційної комісії товариства призначено Лесіва Віталія Богдановича (а. с. 23, 24).
На виконання вимог Цивільного кодексу України (435-15) в Бюлетені державної реєстрації № 156 за 2010р. (25.08.2010р.) опубліковано оголошення про прийняте загальними зборами учасників ТОВ "Арійтранссервіс" рішення та склад ліквідаційної комісії ( а. с. 25). В додатках до заяви наявні довідки про розмір заборгованості по податках і зборах та внесках до фонду соціального страхування ( а. с. 78, 79).
Також заявником виконані положення ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення, про що свідчить запис 10 в довідці з ЄДР (а.с. 94-97).
В ході роботи ліквідаційної комісії, а саме - проведення інвентаризації, здійснення бухгалтерських розрахунків, встановлено факт недостатності майна ТОВ "Арійтранссервіс" у разі його реалізації для задоволення вимог усіх наявних кредиторів.
Зокрема, показники діяльності ТОВ "Арійтранссервіс" наступні:
- сума кредиторської заборгованості становить 916 534,56 грн.;
- заборгованість по заробітній платі становить суму в 85 016,41 грн.;
- сума дебіторської заборгованості становить 78 524,00 грн.;
- загальна вартість майнових активів товариства становить 221,6 тис. грн.
Кредиторами ТОВ "Арійтранссервіс" є ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" (282 457,14 грн.), ВАТ КБ "Надра" (103 199,45 грн.), АТ "ОТП Банк" (152 211,55 грн.), СПД-ФО ОСОБА_3 (120 700,00 грн.). Заборгованість по податкам і зборам складає 20 572,57 грн., до Пенсійного фонду України - 13 645,01 грн.
Майно боржника (транспортні засоби) знаходяться в заставі СОД ПАТ "Райффайзен Банк Аваль". Боржником здійснена оцінка майнових активів, відповідно до висновку оцінювача Грачова О.О. (сертифікат суб’єкта оціночної діяльності ФГИУ № 4234/05 від 04.10.2005р.) (а.с. 44-72), ринкова вартість майнових активів складає 615520 грн. Згідно фінансових звітів боржника за 2009, 210 роки підприємство було збитковим (а.с. 26-28).
Відповідно до поданого боржником поміжного балансу станом на 01.11.2010року, зобов’язання ТОВ "Арійтранссервіс" становлять 916,5 тис. грн., а активи становлять 284,2 тис. грн., таким чином вартості майна боржника ТОВ "Арійтранссервіс" недостатньо для задоволення вимог кредиторів (а.с. 140).
Відповідно до ч. 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатом розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов’язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.
В заяві про порушення справи про банкрутство боржник просить суд призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс" арбітражного керуючого Савочку А.А. і таке клопотання узгоджується із положенням статті 51 Закону.
Відповідно до ст. 3-1 Закону до призначення арбітражним керуючим особа має подати до господарського суду заяву, в якій зазначається що вона не належить до жодної категорії заінтересованих осіб.
Заяву від 10.03.2011року для участі у справі ліквідатором подав до господарського суду арбітражний керуючий Савочка А.А., яка приєднана боржником до заяви про порушення справи про банкрутство.
28.03.2011р. до господарського суду надійшли клопотання від СОД ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" та АТ "ОТП Банк", про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Нагорнєвої Т.В.
Вказані клопотання не підлягають задоволенню, оскільки ст. 51 Закону не визначено виключного права кредитора пропонувати суду кандидатуру ліквідатора.
Окрім того, СОД ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" та АТ "ОТП Банк", незважаючи на те що в заяві боржника вказані як його кредитори, не є такими у справі про банкрутство на день прийняття постанови, оскільки порядок виявлення кредиторів визначений ч. 3 ст. 51 Закону, відповідно має лише розпочатися.
За вказаних обставин суд вважає за необхідне визнати Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс" банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Савочку Андрія Анатолійовича (ліцензія НОМЕР_1 від 06.08.209 року, АДРЕСА_1) та зобов’язати його опублікувати об’яву про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс" банкрутом.
Керуючись ст.ст. 22, 23, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс" (40011, м. Суми, вул. Рибалко, 2; к. 404; ід. код 31056671).
2. Відкрити ліквідаційну процедуру.
3. Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс" (40011, м. Суми, вул. Рибалко, 2; к. 404; ід. код 31056671) призначити арбітражного керуючого Савочку Андрія Анатолійовича (ліцензія НОМЕР_1 від 06.08.209 року, АДРЕСА_1) та покласти на нього виконання дій по ліквідації банкрута відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
4. Зобов’язати ліквідатора опублікувати в офіційних друкованих органах Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України об’яву про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Арійтранссервіс", м. Суми банкрутом та подати господарському суду ліквідаційний баланс з доданими до нього документами відповідно до вимог ст. 32 вищезазначеного Закону.
5. Клопотання СОД ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" та АТ "ОТП Банк", про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Нагорнєву Т.В. – відхилити.
6. Копію постанови направити боржнику, ліквідатору, СОД ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", АТ "ОТП Банк", Державному органу з питань банкрутства, Державному реєстратору, Відділу державної виконавчої служби Ковпаківського районного управління юстиції м. Суми.
СУДДЯ (підпис)
Л.А. КОСТЕНКО
Згідно оригіналу
Секретар судового засідання О.М. Бардакова