Господарський суд Тернопільської області
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"23" березня 2011 р.
Справа № 14/34-527
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs18684198) )
Господарський суд Тернопільської області
у складі судді Руденка О.В.
розглянув матеріали справи
за позовом Акціонерного банку "Банк регіонального розвитку", вул. Дегтярівська, 8 "а", м. Київ 50, 04050
до відповідача Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3, АДРЕСА_1, 46011
про стягнення заборгованості в сумі 207910.60 грн.
за участю:
відповідача: ОСОБА_3- НОМЕР_1 від 08.06.2000р.; ОСОБА_4- довіреність №137 від 16.02.2011р.;
Суть справи:
Акціонерний банк "Банк регіонального розвитку" звернувся в господарський суд Тернопільської області із позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 про стягнення заборгованості в сумі 26137.81 дол. США, що по курсу НБУ станом на 23.03.2010р. становить 207910.60 грн., та про визнання права позивача на часткове відшкодування заборгованості за рахунок коштів в сумі 196296.48 грн., які містяться на депозитному рахунку другого ВДВС Тернопільського МУЮ від реалізації предмета іпотеки –домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.
В процесі розгляду справи, на підставі ст. 22 ГПК України, позивач неодноразово змінював позовні вимоги в частині стягнення заборгованості і в кінцевому результаті згідно поданої 12.05.2010р. заяви просить стягнути з відповідача борг в сумі 35517.94 дол. США, із яких: заборгованість за кредитом - 26019.75 дол. США; по відсотках - 2666.49 дол. США; пені - 5959.57 дол. США; 3% річних - 872.13 дол. США.
22.03.2011р. представник позивача подав заяву про відкладення розгляду справи для надання йому можливості надати додаткові матеріали. Вказане клопотання судом відхилене зважаючи на встановлені ст. 69 ГПК України строки вирішення спору та з огляду на відсутність підстав для відкладення розгляду справи, які наведені у ст. 77 ГПК України. При цьому судом враховано, що ухвала про поновлення провадження у справі та призначення її до розгляду отримана Банком 15.03.2011р., представником банку 16.03.2011р., а відтак у позивача було достатньо часу для надання відповідних доказів.
Обґрунтовуючи заявлені вимоги у попередніх засіданнях, позивач посилається на неналежне виконання позичальником договірних зобов'язань по кредитному договору щодо сплати основного кредиту та відсотків за користування ним, у зв'язку із чим в господарюючого суб'єкта виникла заборгованість, яку позивач просить стягнути в судовому порядку, в т. ч. за рахунок коштів в сумі 196296.48 грн., що містяться на депозитному рахунку другого відділу ДВС Тернопільського МУЮ від реалізації предмета іпотеки.
Відповідач, згідно відзиву на позов та пояснень повноважного представника, наданих в судових засіданнях проти позовних вимог заперечив, посилаючись на їх безпідставність та необґрунтованість.
В процесі вирішення спору розгляд справи відкладався із підстав викладених у відповідних ухвалах.
У судових засіданнях представникам сторін належні їм права та обов'язки, передбачені ст. 20, 22, 81-1 ГПК України, роз'яснено.
Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу у відповідності до ст. 81-1 ГПК України не здійснювалася за відсутності відповідного клопотання.
Строк вирішення спору продовжувався за правилами ст. 69 ГПК України.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарським судом встановлено наступне:
Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Зокрема, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.
28 жовтня 2005 року між АБ "Банк регіонального розвитку", надалі за текстом –"Банк" та Суб'єктом підприємницької діяльності ОСОБА_3, в подальшому іменується "Позичальник" було укладено Кредитний договір №18/Т (надалі - Договір).
Згідно п.1.1 розділу 1 Договору, Банк відкриває Позичальнику відновлювальну кредитну лінію без безумовних зобов’язань щодо надання грошових коштів з можливістю надання Позичальнику в її межах кредитів в національній валюті та доларах США, що надалі іменуються "Кредити", а Позичальник зобов’язується використати Кредити на цілі, зазначені в п.1.5. цього Договору, своєчасно та у повному обсязі виплачувати Банку відсотки за користування ними, виконати інші умови цього Договору і своєчасно повернути Кредити Банку.
У відповідності до пп. 1.2, 1.3, 1.4, 1.5 розділу 1 Договору, ліміт кредитної лінії складає 250000.00 грн. або еквівалент в доларах США по курсу НБУ на момент видачі; розмір відсотків за користування кожним з Кредитів та сума кредиту визначається в Додатковій угоді, на підставі якого цей Кредит надається; Позичальник зобов’язаний повернути Банку всі Кредити, надані в межах кредитної лінії не пізніше 27 жовтня 2007 року включно; Кредити надаються на поповнення оборотних коштів.
Пунктами 4.1. та 4.2. розділу 4 Договору передбачено, що в день підписання цього Договору Банк відкриває Позичальнику позичковий рахунок для обліку Кредитів; кредитна лінія відкривається Позичальнику не пізніше 3 календарних днів після того, як виконані наступні умови: укладений, оформлений в належній формі і набув чинності договір забезпечення, зазначений в пункті 2.1. цього Договору; Банку сплачена комісія згідно пункту 5.1. цього Договору, оформлені договори страхування.
У відповідності до п.4.3 розділу 4 Договору, Кредити надаються Позичальнику лише в межах строку дії Кредитної лінії шляхом одноразового надання одного Кредиту в сумі, що дорівнює Ліміту Кредитної лінії, або шляхом надання кількох Кредитів, але так, щоб в будь-який момент часу протягом строку дії Кредитної лінії загальна заборгованість за Кредитною лінією не перевищувала Ліміту Кредитної лінії.
Пунктом 4.5 розділу 4 Договору передбачено, що Банк надає кожен з кредитів на підставі Додаткових договорів до цього Договору. В Додаткових договорах Банк та Позичальник встановлюють суму кожного з Кредитів, розмір процентної ставки за користування ним та строк повернення Кредиту.
За користування кожним з Кредитів Позичальник зобов'язується сплачувати Банку відсотки у розмірі, що зазначений у п.1.3. цього Договору; проценти нараховуються 26-го числа кожного місяця на суму загальної заборгованості; нарахування процентів за Кредитами повністю і остаточно припиняється в день фактичного повернення Кредитів, причому цей день не враховується при нарахуванні процентів; проценти, нараховані за місяць відповідно до пункту 6.1-6.5 цього Договору, Позичальник зобов'язаний сплачувати щомісяця не пізніше 30(31) числа поточного місяця (пп. 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6 розділу 6 Договору).
Пунктами 9.1, 9.2, 9.4, 9.5 розділу 9 Договору передбачено, що Позичальник зобов'язується повернути Банку загальну заборгованість за Кредитною лінією не пізніше дня закінчення строку дії Кредитної лінії; надання, повернення кожного з Кредитів та сплата відсотків за користування ним здійснюється у відповідній валюті, зазначеній в пункті 1.1. цього Договору; передбачені цим Договором пені і штрафи розраховуються і сплачуються в гривнях; всі платежі по цьому Договору (повернення Кредитів, сплата відсотків і т. ін.) здійснюється шляхом переказу коштів з будь-якого поточного рахунку Позичальника на відповідні рахунки, зазначені в пункті 13.3 цього Договору; для цілей цього Договору днем здійснення Позичальником будь-якого платежу по цьому Договору вважається день зарахування коштів на відповідний рахунок; якщо коштів, що направляються для погашення заборгованості Позичальника по цьому Договору, недостатньо для її повного погашення, погашення повинно здійснюватись в такій черговості: в першу чергу сплачуються відсотки за користування кредитом, в другу чергу сплачується прострочена заборгованість, в третю чергу сплачується сума загальної заборгованості за Кредитною лінією.
Суттєвим порушенням Позичальником цього Договору вважається, зокрема, повне або часткове прострочення сплати Позичальником процентів за користування Кредитами хоча б за один місяць, якщо таке прострочення складає 10 і більше календарних днів (п.10.5. розділу 10 Договору).
Згідно п.10.6. розділу 10 Договору в разі суттєвого порушення Позичальником цього Договору Банк має право вимагати дострокового повернення загальної заборгованості за Кредитною лінією, сплати відсотків за користування Кредитами і виконання всіх інших зобов'язань Позичальника по цьому Договору, а також інші права, передбачені законодавством України або цим Договором або Договорами забезпечення.
Договір набуває чинності з моменту його підписання Банком та Позичальником та діє до повного виконання Позичальником своїх зобов'язань за цим Договором (пп. 12.2, 12.3 розділу 12 Договору).
В подальшому між сторонами по справі були укладені додаткові договори, а саме:
- Додатковий договір №1 від 28.10.2005 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 44868.96 грн.; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 28 жовтня 2006 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 21% річних; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
- Додатковий договір №2 від 09.11.2005 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005 р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 32500.00 дол. США; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 09 жовтня 2006 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 14% річних; після надання Кредиту згідно з цією Додатковою угодою загальна сума Кредитів, наданих Банком Позичальнику на підставі Договору, складе 44868.96 грн. та 32500.00 дол. США; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
- Додатковий договір №3 від 08.12.2005 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 16500.00 дол. США; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 08 листопада 2006 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 14% річних; після надання Кредиту згідно з цією Додатковою угодою загальна сума Кредитів, наданих Банком Позичальнику на підставі Договору, складе 49000.00 дол. США; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
- Додатковий договір №4 від 01.03.2006 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого збільшено ліміт мультивалютної кредитної лінії за Договором до суми, що становить в гривневому еквіваленті 350000.00 грн.; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
- Додатковий договір №4 від 16.06.2005 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 7900.00 дол. США; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 11 липня 2006 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 14% річних; після надання Кредиту згідно з цією Додатковою угодою загальна сума Кредитів, наданих Банком Позичальнику на підставі Договору, складе 64800.00 дол. США та 23129.38 грн.; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником. При цьому слід зазначити, що дана додаткова угода складена раніше ніж договір №18/т. Більше того, за наслідками проведеного дослідження судовим експертом констатовано, що банківською установою не представлено жодного платіжного документа про одержання відповідачем вказаних у даному правочині валютних коштів;
- аналогічно раніше основної угоди датований і Додатковий договір №5 від 06.02.2005 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 42671.88 грн.; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 06 лютого 2007 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 21% річних; після надання Кредиту згідно з цією Додатковою угодою загальна сума Кредитів, наданих Банком Позичальнику на підставі Договору, складе 42671.88 грн. та 49000.00 дол. США; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
- Додатковий договір №5 від 11.07.2005 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 4506.00 дол. США.; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 11 липня 2006 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 14% річних; після надання Кредиту згідно з цією Додатковою угодою загальна сума Кредитів, наданих Банком Позичальнику на підставі Договору, складе 69306.00 дол. США; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
- Додатковий договір №6 від 17.02.2006 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 47657.50 грн.; Позичальник зобов'язується повернути Банку Кредит, що надається згідно цієї Додаткової угоди, не пізніше 17 лютого 2007 року; за користування Кредитом Позичальник зобов'язується сплачувати Банку проценти в розмірі 21% річних; після надання Кредиту згідно з цією Додатковою угодою загальна сума Кредитів, наданих Банком Позичальнику на підставі Договору, складе 90329.38 грн. та 49000.00 дол. США; ця угода набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
Крім того додатковим договором №7 від 26.10.2007р. та №8 від 25.04.2008р. до кредитного договору №17/Т, пролонговано термін погашення кредитної лінії за кредитним договором №18/Т від 28.10.2005р. на дев'ять місяців, із кінцевим терміном до 25.07.2008р.; за пролонгацію кредитного договору Позичальник сплачує комісію у розмірі 200.00 грн.
- Додатковий договір №9 від 21.05.2008 року до Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., згідно якого, починаючи з 30.05.2008р. відсоткова ставка за користування кредитом встановлюється в розмірі 15% відсотків річних в доларах США; цей додатковий договір набуває чинності з дати її підписання Банком та Позичальником.
Контрагентами договірних правовідносин було обумовлено, що належне виконання Позичальником зобов’язань, згідно Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., забезпечувалось іпотекою житлового будинку площею 92.00 кв.м. та земельною ділянкою площею 0.0629 га що знаходяться за адресою АДРЕСА_1, оціночною вартістю 625350.00 грн., на підставі іпотечного договору від 28.10.2005р., що посвідчений приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та зареєстрований в реєстрі за №5381.
Імперативними приписами цивільного законодавства обумовлено, що зобов’язання, які виникають з договору або з інших підстав, визначених ст. 11 ЦК України, повинні виконуватися належним чином і в установлений строк, відповідно до вказівок закону, акту планування, договору, а при відсутності таких вказівок - відповідно до вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання, або одностороння зміна його умов не допускається. Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.
Статтею 589 ЦК України визначено правові наслідки невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, зокрема частиною першою даної правової норми обумовлено, що у разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.
Згідно з ч. 2 ст. 589 ЦК України, за рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.
При цьому суд враховує, що 24 жовтня 2008р. Банк звернувся до приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_6, який здійснив виконавчий напис про звернення стягнення на заставне майно: житловий будинок площею 92.00 кв.м. та земельну ділянку площею 0.0629 га за адресою АДРЕСА_1, що передане Банку згідно іпотечного договору від 28.10.2005р., для забезпечення вимог, строк виконання яких настав 24.08.2008р., в сумі 308183.33 грн., із яких: заборгованість за кредитом 54508.19 дол. США, що еквівалентно 280717.18 грн.; заборгованість по сплаті відсотків 763.27 дол. США, що еквівалентно 3930.84 грн.; пені 3415.53 дол. США, що еквівалентно 17590.00 грн.; 3 % річних 492.39 дол. США, що еквівалентно 2535.79 грн.; індекс інфляції за весь час прострочення 79.52 дол. США, що еквівалентно 409.52 грн.
Постановою другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції від 12.11.2008р. відкрито виконавче провадження за наслідками виконавчого напису та 23.06.2009р. описано і арештовано майно, яке реалізоване на прилюдних торгах 15.02.2010р. за ціною 560000.00 грн., про що свідчить протокол №6 проведення прилюних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, що є предметом іпотеки та належить ОСОБА_3, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.
Як наслідок за рахунок коштів від реалізації заставного майна 29.03.2010 року приватний підприємець погасив в повному обсязі заборгованість перед Банком, яка вказана у виконавчому написі нотаріуса .
За таких обставин судом критично оцінюються твердження позивача про те, що внаслідок зміни курсу долара США по відношенню до гривні на час перерахування коштів ДВС, заборгованість за виконавчим надписом нотаріуса погашена відповідачем лише частково. Проведення подібних перерахунків не передбачено ні умовами укладених контрагентами правочинів, ні приписами законодавства, яке регламентує спірні правовідносини не передбачено
Відповідно до ст.ст. 509, 526 Цивільного кодексу України (далі ЦК України (435-15) ), в силу зобов’язання одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.
Невиконання відповідачем умов Кредитного договору №18/Т від 28.10.2005р., а саме існування заборгованості по сплаті тіла кредиту, нарахованих відсотків, тощо ( на загальну суму - 35517, 94 дол. США), банківська установа обгрунтовує довідками №360-60/9.4 від 25.03.2010р. та №22/1019 від 23.04.2010р.
При цьому суд враховує, що кредитним договором №18/Т від 28.10.2005 р. передбачено отримання коштів, як в іноземній валюті так і у гривні, а відтак для встановлення точної суми заборгованості відповідача на час вирішення спору судом у даній справі призначено судову експертизу.
За результатами проведеного дослідження, у висновку від 31.01.2011р. за №1131 судовим експертом констатовано, що первинними бухгалтерськими документами заборгованість фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 на підставі кредитного договору №18/Т та додаткових угод до нього в сумі 35517.94 дол. США, із яких: заборгованість за кредитом 26019.75 дол. США; заборгованість по відсотках 2666.49 дол. США; заборгованість по пені 5959.57 дол. США; 3% річних 872.13 дол. США - не підтверджується.
При цьому, експертом констатовано (ст.10 висновку), що банківською установою до розрахунку заборгованості за договором №18/Т включені кошти, отримання яких приватним підприємцем не доведено жодним належним та допустимим доказом.
Копію висновку судово-економічної експертизи від 31.01.2011р. отримано представником позивача. Жодних доказів, які б спростовували викладені експертом факти, позивачем до матеріалів справи не долучено.
При цьому суд констатує що доведення законності і обґрунтованості своїх вимог з метою захисту власних інтересів є обов'язком кожного із учасників судового процесу (ст.ст. 32- 34 ГПК України).
В той же час, всупереч вказаних норм, належних та допустимих доказів, які б підтверджували протиправні дії з боку відповідача суду не представлено, обставини, з якими закон пов'язує настання певних юридичних наслідків для сторони за договором, яка неналежно виконує взяті на себе зобов"язання, у встановленому порядку позивачем не доведено, а відтак в позові про стягнення заборгованості слід відмовити.
За таких обставин і вимога про визнання права на часткове відшкодування заборгованості за рахунок коштів в сумі 196296.48 грн., що містяться на депозитному рахунку другого ВДВС Тернопільського МУЮ від реалізація предмета іпотеки –домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, не підлягає до задоволення.
Державне мито та інші судові витрати згідно ст.ст. 44- 49 ГПК України та Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито" (7-93) позивачу не відшкодовуються.
Враховуючи викладене керуючись ст.ст. 43, 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд
ВИРІШИВ:
1. В позові відмовити.
На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня підписання рішення 18.04.2011 р., через місцевий господарський суд.
Суддя
О.В. Руденко