ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
іменем України
про визнання боржника банкрутом
09.03.2011
справа № 44/214-б
За заявою Відкритого акціонерного товариства "Подільський універмаг"
до Відкритого акціонерного товариства "Подільський універмаг"
про визнання банкрутом
Суддя
Представники:
Представники:
Від заявника (боржника): Прессер Р.В. –представник
Арб. Керуючий: Кирик О.В. –представник
Від ДПІ у Подільському р-ні. м. Києва : Перепелюк О.В. –представник
від ПАТ "Укрсоцбанк": Колянчук А.І. –представник
Рогачова Ю.В. –представник
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
19 березня 2010 р. Відкрите акціонерне товариство "Подільський універмаг"звернулося до господарського суду м. Києва із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство на підставі ч. 5 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.03.2010 року порушено провадження у справі про банкрутство та прийнято заяву до розгляду в підготовчому засіданні. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до статті 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
06.04.2010р. Господарським судом м. Києва у підготовчому засіданні розпорядником майна призначено Лецкана В’ячеслава Львовича, та встановлено розмір кредиторської заборгованості заявника (боржника) у сумі 353 812 893,89 грн., яка на 235596114,94 грн. перевищує вартість майна боржника, та суму його дебіторської заборгованості.
Не погоджуючись з ухвалою господарського суду м. Києва від 06.04.2010р. Товариство з обмеженою відповідальністю "ТМ –МСК"звернулося до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просило скасувати ухвалу господарського суду м. Києва від 06.04.2010р. та передати справу до суду першої інстанції для подальшого розгляду на стадію порушення справи про банкрутство.
Ухвалою Київського апеляційного Господарського суду від 07.06.2010р. ТОВ "ТМ –МСК"було відмовлено в прийнятті апеляційної скарги на ухвалу Господарського суду м. Києва від 06.04.2010р. по справі 44/214-б. та повернуто матеріали справи до суду першої інстанції.
Ухвалою попереднього засідання господарського суду м. Києва від 19.07.2010р. визнано конкурсним кредитором та затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ "Подільський універмаг"до якого ввійшло: Товариство з обмеженою відповідальністю "ТМ–МСК"з грошовими вимогами до боржника у розмірі 314 120 125 грн.. Визнано заставним кредитором та включено до реєстру вимог кредиторів ВАТ "Подільський універмаг": ПАТ "Укрсоцбанк"з грошовими вимогами до боржника у розмірі 116175375 грн.
Не погоджуючись з прийнятою ухвалою, ПАТ "Укрсоцбанк"звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, з вимогою скасувати ухвалу попереднього засідання господарського суду м. Києва від 19.07.2010р. в частині визнання ПАТ "Укрсоцбанк"кредитором боржника з грошовими вимогами до боржника у розмірі 116175375 грн. Просило визнати його заставним кредитором та включити до реєстру вимог кредиторів ВАТ "Подільський універмаг"з грошовими вимогами до боржника у розмірі 131769846,95 грн. до першої черги, та на суму 430508531,74 грн. до четвертої черги реєстру вимог кредиторів.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 06 жовтня 2010 року апеляційну скаргу ПАТ "Укрсоцбанк"на ухвалу попереднього засідання Господарського суду м. Києва від 19.07.2010 по справі №44/214-б задоволено частково, змінено Ухвалу та визнано заставним кредитором боржника –ПАТ "Укрсоцбанк"з грошовими вимогами до боржника у розмірі 131 769 846,95 грн. (вимоги першої черги), матеріали справи повернено до Господарського суду м. Києва.
За резолюцією керівництва господарського суду м. Києва справу № 44/214-б передано для подальшого розгляду судді Чеберяку П.П., який призначив справу до розгляду на 09.03.2011.
09.03.2011 в судове засідання прибули представник боржника, розпорядника майна та ПАТ "Укрсоцбанк"і дали пояснення по справі.
Представник голови комітету кредиторів в судове засідання не з’явився, та через канцелярію суду подав клопотання про розгляд справи за його відсутності.
В судовому засіданні було встановлено, що 01.09.2010 року на загальних зборах кредиторів боржника було обрано комітет кредиторів останнього у складі –Товариства з обмеженою відповідальністю "ТМ-МСК".
Того ж дня на засіданні комітету кредиторів було обрано голову комітету кредиторів боржника в особі товариства з обмеженою відповідальністю "ТМ-МСК"та прийнято рішення про звернення до господарському суду міста Києва з клопотанням про визнання ВАТ "Подільський Універмаг"банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури у справі №44/214-б, призначення ліквідатором банкрута –арбітражного керуючого Лецкана В.Л. та зобов’язано арбітражного керуючого подати до господарського суду міста Києва відповідне клопотання.
В судовому засіданні, представник боржника надав пояснення та вказав, що не заперечує проти визнання ВАТ "Подільський Універмаг"банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури у справі.
Сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи № 44/171-б, доводять безспірність кредиторських вимог та неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредиторами у встановлений законом строк.
Оригінали доказів, наданих суду заявником, оглянуті в судовому засіданні, а копії долучені до матеріалів справи.
Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом (2343-12) , господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
У судовому засіданні встановлено, що боржник припинив свою діяльність та його майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів, тому у суду є підстави для відкриття ліквідаційної процедури боржника, визнання його банкрутом.
Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією.
Через канцелярію суду надійшла заява арбітражного керуючого Круглова С.С. про участь у справі про банкрутство ВАТ "Подільський Універмаг", в якій він просить призначити його ліквідатором боржника.
Комітет кредиторів наділений правом подавати до господарського суду клопотання про призначення керуючого санацією та ліквідатора, а також про прийняття рішення про погодження кандидатури керуючого санацією.
Оцінивши подані документи та заслухавши думку сторін, суд вважає за доцільне відмовити у задоволенні заяви арбітражного керуючого Круглова С.С., щодо участі у справі про банкрутство ВАТ "Подільський Універмаг" оскільки комітетом кредиторів боржника вже подана на затвердження суду кандидатура арбітражного керуючого Лецкана В.Л., який до цього виконував обов’язки розпорядника майна боржника у справі №44/214-б.
Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених Законом (2343-12) , господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Частиною 8 ст. 16 Закону передбачено, що до компетенції комітету кредиторів належить зокрема прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.
Відповідно до п.63 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 дві 18.12.2009 "Про судову практику у справах про банкрутство" (v0015700-09) , передбачено, що комітет кредиторів наділений право подавати до господарського суду клопотання про призначення керуючого санацією та ліквідатора.
Суд вважає за доцільне задовольнити клопотання комітету кредиторів боржника та обов’язки ліквідатора ВАТ "Подільський Універмаг"покласти на розпорядника майна - арбітражного керуючого Лецкана В.Л.
Як вбачається з протоколу засідання комітету кредиторів ВАТ "Подільський Універмаг"від 01.09.10р., рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом було прийняте одностайно. Клопотань, щодо відкриття процедури санації боржника та призначення керуючого санацією, чи затвердження мирової угоди, до господарського суду м. Києва не надходило.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -
ПОСТАНОВИВ :
1. Визнати Відкрите акціонерне товариство "Подільський Універмаг"(04070, м. Київ, вул. Сагайдачного 24, код ЄДРПОУ 01564905) банкрутом.
2. Припинити процедуру розпорядження майном боржника і відкрити ліквідаційну процедуру.
3. В задоволенні заяви арбітражного керуючого Круглова С.С. ( ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії НОМЕР_1 від 24.09.2010 року) про участь у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Подільський Універмаг"відмовити.
4. Ліквідатором відкритого акціонерного товариства "Подільський Універмаг"(04070, м. Київ, вул. Сагайдачного 24, код ЄДРПОУ 01564905) у справі №44/214-б призначити арбітражного керуючого Лецкана Вячеслава Львовича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства від 02.07.2010 серія НОМЕР_2).
5. З метою виявлення всіх кредиторів банкрута, зобов’язати ліквідатора у відповідності до чинного законодавства подати до офіційного друкованого органу у п’ятиденний строк за рахунок банкрута оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури банкрута та надати суду докази публікації вищезазначеного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети). Газетне оголошення має містити : найменування та інші реквізити банкрута, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом ; відомості про ліквідатора та адресу для направлення заяв про кредиторські вимоги.
6. Зобов’язати ліквідатора письмово повідомити про визнання банкрутом усіх відомих йому кредиторів боржника, у тому числі державну податкову інспекцію, органи пенсійного фонду, фонду зайнятості, інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
7. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
8. Скасувати заборони, іпотеку, арешти, та інші обтяження на об’єкти рухомого та нерухомого майна Відкритого акціонерного товариства "Подільський Універмаг"(04070, м. Київ, вул. Сагайдачного 24, код ЄДРПОУ 01564905). Накладення нових арештів або інших обмежень, щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
9. Строк виконання всіх грошових зобов’язань банкрута та зобов’язань, щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) вважати таким, що настав з 09.03.2011р.
10. Припинити нарахування неустойки (штрафу,пені) процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 09.03.2011р.
11. Припинити повноваження органів управління банкрута, щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 09.03.11р.
12. Ліквідатору провести ліквідаційну процедуру та надати суду звіт та ліквідаційний баланс у строк до 09.03.2012р.
До звіту і балансу повинні бути додані:
- показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації);
- відомості про реалізацію об’єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;
- копії договорів купівлі-продажу та акти приймання –передачі майна;
- реєстр вимог кредиторів з даними про розмір погашених вимог кредиторів.
13. Дана постанова може бути оскаржена.
14. Копію постанови направити сторонам, ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (п.1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців").
Суддя
П.П.Чеберяк