ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Невського/Річна, 29/11, к. 206
РІШЕННЯ
Іменем України
03.03.2011
Справа №5002-6/4463-2009
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs18584676) )
За позовом Заступника військового прокурора Військово-Морських Сил України в інтересах держави в особі Міністерства Оборони України, м. Київ,
до відповідача Ялтинської міської ради, м. Ялта,
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – Державне підприємство Міністерства Оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський", м. Ялта,
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – Товариство з обмеженою відповідальністю "Формат- ІТ", м. Ялта,
про визнання недійсним рішення
Суддя В.М. Шкуро
представники:
Від позивача - ОСОБА_1., представник, довіреність №220/665/д від 28.12.2010р.
Від відповідача – ОСОБА_2., представник, довіреність № 02.10-07/956. від 23.11.2010р.
Від третіх осіб - не з’явились, повідомлені належним чином.
За участю прокурора – Годин Д.А., помічник військового прокурора Севастопольського гарнізону ВМС України.
Суть спору: Заступник військового прокурора Військово-Морських Сил України в інтересах держави в особі Міністерства Оборони України звернувся в господарський суд АР Крим з позовом про визнання незаконним та скасування рішення Ялтинської міської ради "Про передачу ТОВ "Формат-ІТ" в оренду земельної ділянки площею 1,155 га для реконструкції, будівництва та обслуговування будівель і споруд оздоровчо-рекреаційного призначення за адресою: м. Ялта, вул. Свердлова, 34е, на землях Ялтинської міської ради" від 22.07.2009р. № 500.
Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач вказаним рішенням передав в оренду земельну ділянку, яка не була вільною та без погодження з особою, яка володіє правами на вказану земельну ділянку з Міністерством Оборони України в особі Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський". Тим самим, рішення Ялтинської міської ради фактично позбавляє державу права користування земельними ділянками під належними їй об’єктами нерухомості та створює передумови до втрати нерухомого майна.
Також, мотивуючи свої вимоги, заступник військового прокурора посилається на те, що згідно зі статтею 116 Земельного кодексу України надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або користуванні, провадиться лише після вилучення її в порядку, передбаченому цим Кодексом (2768-14) . Відповідно до статті 142 Земельного кодексу України припинення права користування земельною ділянкою можливе на підставі добровільної відмови землекористувача від цієї земельної ділянки.
Відповідач позов не визнав, посилаючись на те, що Ялтинською міською радою спірне рішення прийнято в межах визначених статтею 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" повноважень Зазначив, що право користування спірною земельною ділянкою ТОВ "Формат-ІТ" набуває цілком законно, як власник нерухомого майна, що знаходиться на цій земельній ділянці, у відповідності зі статтею 120 Земельного кодексу України, якою обумовлено, що при переході права власності на будівлю до нового власника переходить право користування земельною ділянкою під будівлею.
Третя особа Державне підприємство Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" підтримала позицію військового прокурора, вважає спірне рішення прийнято з порушенням норм земельного та цивільного законодавства. Вважає, що Ялтинською міською радою порушено процедуру передавання земельної ділянки від одного землекористувача до іншого.
Розглянувши матеріали справи, заслухав представників сторін, третіх осіб, суд –
встановив:
Відповідно до Державного акту на право постійного користування землею II-КМ №001277, виданого на підставі рішення 41 сесії 23 скликання Ялтинської міської ради народних депутатів від 29.11.2001р. №34 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №172, Державному підприємству Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" надавалось у постійне користування 18,024 га землі (ділянка 1- 17,067 га, ділянка 2 – 0,937 га) для експлуатації та обслуговування санаторія за адресою: м.Ялта, вул.Свердлова, 32 в межах згідно з планом користування (т.1, а.с. 75-76).
14.12.2007р. Ялтинською міською радою прийнято рішення №173 "Про припинення Державному підприємству Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" права постійного користування земельною ділянкою загальною площею 16,5709 га, наданою для обслуговування санаторію "Ялтинський", на підставі листа Міністерства оборони України" (т.1, а.с. 165).
Вказаним рішенням припинено Державному підприємству Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 16,5709 га, із загальної площі 18,0240 га, наданої для обслуговування санаторія "Ялтинський" - "землі оздоровчого призначення", в землі Ялтинської міської ради на підставі листа Міністерства Оборони України".
21.08.2009р. Державному підприємству Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" видано Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 1,6800 га для будівництва та обслуговування санаторію, яка залишилась у його постійному користуванні (т.1, а.с.74).
Таким чином, як на день звернення заступника військового прокурора Військово-Морських Сил України з позовом до суду, так і сьогодні у постійному користуванні Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" перебуває лише земельна ділянка площею 1,6800 га за адресою: м.Ялта, вул.Свердлова,32.
Згідно договорів купівлі-продажу від 03.11.2008р. та від 01.12.2008р. ТОВ "Формат-ІТ" придбало у громадянина ОСОБА_3. нежитлові будівлі, розташовані за адресою: м.Ялта, вул.Свердлова, 34, а саме лікувальний корпус літ. Н площею 2127,3 кв.м., зал ЛФК літ. О площею 107,8 кв.м., розташовані на земельній ділянці площею 1266 кв.м. та кліматопавільйон (літня веранда) літ.Б площею 175,8 кв.м., розташований на земельній ділянці площею 1266 кв.м. (т.1, а.с. 133-134; 138).
Актами прийому-передачі зазначені будівлі передані ТОВ "Формат-ІТ" (т.1, а.с. 136, 140).
Відповідно Витягам про реєстрацію права власності на нерухоме майно нежитлові будівлі по вул. Свердлова, 34 в м. Ялта зареєстровані на праві власності за ТОВ "Формат-ІТ" (т.1, а.с. 137, 139).
22.07.2009р. Ялтинською міською радою прийнято рішення №500 "Про передачу ТОВ "Формат-ІТ" в оренду земельної ділянки площею 1,1550 га, для реконструкції, будівництва та обслуговування будівель і споруд оздоровчо-рекреаційного призначення за адресою: м.Ялта, вул.Свердлова, 34е, на землях Ялтинської міської ради" (т.1 а.с.9).
Вказаним рішенням затверджено проект землеустрою з відведення земельної ділянки площею 1,1550 га та з урахуванням рішення виконкому Ялтинської міськради при присвоєння нової поштової адреси нежитловим будівлям ТОВ "Формат-ІТ" (літери "Н", "О", "Б") земельну ділянку по вул.Свердлова,34е в м.Ялті площею 1,1550 га (кадастровий номер 0111900000:01:003:0170) передано в оренду ТОВ "Формат-ІТ" строком на 49 років.
В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що спірним рішенням відповідач передав в оренду земельну ділянку, яка не була вільною та без погодження з особою, яка володіє правами на вказану земельну ділянку, тобто з Міністерством Оборони України в особі Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський".
Дослідивши надані сторонами у підтвердження своїх доводів і заперечень докази, заслухав пояснення представників сторін і третіх осіб, суд вважає заявлені позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав.
Прокурором подано позов на захист права землекористування та права державної власності на наступні будівлі та споруди: майданчик під пам’ятником Леніна №LXVI площею 5,8 кв.м., басейн №LX IV площею 38,5 кв.м., споруду №151 – загороджувальну стіну (стелу) площею 2,5 кв.м., нежитлову будівлю літ. "Н" (альтанку) площею 92,6 кв.м. та підпірні стіни №120, 121, 139, що розташовані на земельній ділянці, яка передана у оренду ТОВ "Формат-ІТ".
Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України до господарського суду звертаються особи за захистом своїх порушених чи оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, що кореспондується із положеннями статті 21 ГПК України, де до позивачів віднесено осіб, які пред’явили позов або в інтересах яких пред’явлено позов саме про захист порушеного права чи охоронюваного законом інтересу.
Системний аналіз наведених норм дозволяє зробити висновок, що захисту судом підлягає цивільне право, яке порушене, не визнається чи оспорюється.
Юридична зацікавленість прокурора у вирішенні спору судом, покладає на нього обов’язок довести, що цивільні права особи, в інтересах якої ним пред’явлено позов, порушені, не визнаються чи оспорюються відповідачем.
Встановлення відсутності чи наявності факту порушення відповідного права входить до предмету дослідження при вирішенні спору по суті.
Судом встановлено, що право постійного користування Державним підприємством Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" земельною ділянкою загальною площею 16,5709 га, із загальної площі 18,0240 га, наданої для обслуговування санаторія "Ялтинський" є припиненим.
Таким чином, оспорюваним рішенням в оренду ТОВ "Формат-ІТ" передана земельна ділянка із земель, які раніше перебували у постійному користуванні військового санаторію, але на момент прийняття цього рішення не були передані у власність чи надані у користування.
Вказане підтверджується довідкою Ялтинського міського управління земельних ресурсів про склад земельних угідь від 05.02.2009р. №2417-2/10-25, згідно якої по статистичному звіту Державного комітету України по земельним ресурсам запроектована для відведення ТОВ "Формат-ІТ" земельна ділянка значиться на обліку:
- рядок 12.3 (шифр 96) "Землі, не передані у власність, не надані у користування у межах населеного пункту" (т.1, а.с.162), та надається за рахунок земель Ялтинської міської ради, не переданих у власність і не наданих у користування, про що свідчать графічні матеріали проекту землеустрою із відведення земельної ділянки в оренду ТОВ "Формат-ІТ" (т.1, а.с.109).
Цим спростовується твердження прокурора, що право користування земельною ділянкою під вказаними об’єктами нерухомості належить Міністерству оброни України в особі Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" і її відведення вимагає погодження із військовим санаторієм.
На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що право землекористування, про захист якого прокурором подано позов, жодним чином оспорюваним рішенням не порушується, оскільки у постійному користуванні військового санаторію перебуває тільки земельна ділянка площею 1,6800 га по вул.Свердлова,32 в м.Ялта, яка навіть не межує із земельною ділянкою, яка передана у оренду ТОВ "Формат-ІТ".
Щодо порушення права держаної власності на вказані об’єкти нерухомості, то окрім посилання на начебто створення оспорюваним рішенням передумов до втрати цього нерухомого майна, прокурором взагалі не вказано у чому полягає порушення права державної власності і не надано жодних доказів такого порушення.
За таких обставин суд приходить до висновку про недоведеність прокурором порушення права землекористування та права державної власності.
Відсутність порушення права тягне за собою відмову у його захисті судом і відповідно має своїм наслідком відмову у позові.
Вступна і резолютивна частини рішення оголошені у судовому засіданні 03 березня 2011 року.
рішення оформлене відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України і підписане 09 березня 2011 року.
На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 82- 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
ВИРІШИВ:
У позові відмовити повністю.
Суддя Господарського суду
Автономної Республіки Крим
Шкуро В.М.