ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030,
м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
про визнання боржника банкрутом
11.02.2011
справа № 46/595-б
За заявою
Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг міст"
До
Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" (ідентифікаційний код 34937250)
Про
банкрутство
Суддя Омельченко Л.В.
Представники:
Від заявника
Олефіренко О.І. —представник за довіреністю
Від боржника
не з’явився
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг міст" (далі –заявник) звернулося до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв’язку з неспроможністю підприємства оплатити вексель в установлений строк та його відсутністю за місцезнаходженням.
Провадження у справі за вказаною заявою порушено ухвалою Господарського суду міста Києва № 46/595-б від 31.12.2010 р., яку призначено до розгляду на 14.01.2011 р.
14.01.2011 р. та 04.02.2011 р. розгляд справи відкладався через неявку представника боржника та неподання суду доказів, необхідних для встановлення обставин відсутності боржника за місцезнаходженням.
20.01.2011 р. від Печерської районної державної адміністрації в м. Києві надійшло письмове повідомлення про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців запису про порушення провадження у справі № 46/595-б.
21.01.2011 р. у судовому засіданні оголошувалась перерва.
24.01.2011 р. від Головного управління статистики у м. Києві до суду надійшли письмові відомості щодо часу подання боржником останньої фінансової звітності, яка була подана за січень-вересень 2010 року.
У судове засідання, призначене на 11.02.2011 р., боржник уповноваженого представника не направив, відзив на вищезазначену заяву і витребувані господарським судом документи не подав, а тому згідно з ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами, оскільки боржник був у встановленому порядку повідомлений належним чином про дату, час та місце засідання суду, а також зважаючи на строки, встановлені ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Представник заявника підтримав вимоги поданої заяви про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" та відкриття його ліквідаційної процедури, а також клопотав про призначення ліквідатором боржника особу з числа арбітражних керуючих, а саме: Олефіренка Олександра Івановича, який має відповідну ліцензію Державного департаменту з питань банкрутства від 17.09.2008 р. серії НОМЕР_1.
Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг міст" про визнання боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" банкрутом, заслухавши представника заявника, вивчивши додатково подані документи, суд
ВСТАНОВИВ :
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" зареєстровано Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією 16.02.2007 р. за адресою: м. Київ, вул. Аніщенка, 17, літера "А" з присвоєнням ідентифікаційного коду № 34937250.
За твердженнями заявника, у боржника наявна прострочена заборгованість у сумі 20 000,00 грн., що виникла через неоплату векселя, який було пред’явлено до оплати та в подальшому опротестовано.
Дані твердження заявника знаходять документальне підтвердження у матеріалах справи, де міститься копія простого векселя серії АА 2070778 з наступними реквізитами:
валюта –гривня,
сума –20 000,00 грн.,
місце складання –м. Київ,
дата складання –04.10.2010 р.,
дата платежу –за пред’явленням,
найменування бенефіціара –ТОВ "Брейн Бау-Холдінг міст",
місце платежу –м. Київ, філія ПАТ "Агрокомбанк", МФО 322302.
З матеріалів справи слідує, що заявник пред’явив вексель до виконання, але Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" оплату за вказаним векселем не здійснило, у зв’язку з чим заявник звернувся до нотаріуса з заявою про протест векселя.
19.11.2010 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Слободяном В.М. вчинено протест про неоплату векселя № 1429. Крім того, нотаріусом вчинено виконавчий напис про неоплату векселя (зареєстровано в реєстрі за № 1430) та запропоновано стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" 20 000,00 грн.
У подальшому заявник звернувся до відділу Державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві для примусового виконання виконавчого напису, зареєстрованого в реєстрі за № 1430 від 19.11.2010 р., яким було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 22765692 від 22.11.2010 р.
16.12.2010 р. відділом Державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві винесено постанову про закінчення виконавчого провадження № 22765692 відповідно до ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження" у зв’язку з відсутністю боржника за місцезнаходженням, а також майна, що підлягає опису.
За твердженнями заявника, оплата за опротестованим векселем боржником не здійснена, у ході виконавчого провадження кошти не стягнуто, керівні органи товариства за його місцезнаходженням відсутні, що зумовило звернення до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.
Виходячи з приписів Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (755-15) факт відсутності боржника повинен підтверджуватись витягом (довідкою) із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.
Слід зазначити, що до матеріалів справи заявником було подано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців від 08.02.2011 р. серії АЕ № 559966 згідно з яким у графі "статус відомостей про юридичну особу" вміщено запис про відсутність юридичної особи –Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" за місцезнаходженням.
Крім того, про відсутність боржника за місцезнаходженням також свідчить конверт-повернення ухвали, що надсилалася йому судом у даній справі, та відповідний акт державного виконавця від 25.11.2010 р., що складався ним в ході вчинення виконавчих дій.
Ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" судом було зобов’язано податковий орган за місцезнаходженням боржника надати суду відомості про підприємницьку діяльність боржника, зокрема, щодо останньої дати подання боржником документів бухгалтерської звітності та податкових декларацій, а також відомості щодо зміни адреси боржника; надати відомості про відкриття та закриття боржником рахунків у банківських установах; відомості щодо наявності/відсутності у боржника заборгованості з податків, зборів та обов'язкових платежів.
Зазначена ухвала направлялася на адресу податкового органу рекомендованим листом, який було вручено адресату, але станом на час розгляду справи витребувані судом документи ним подані не були, заяв чи клопотань з цього приводу до суду не надійшло, крім письмового повідомлення № 1329/9/10-209 від 08.02.2011 р. з відомостями про відкриті банківські рахунки боржника, отриманого судом 11.02.2011 р. через відділ діловодства суду.
Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі –Закон) у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону у випадках, передбачених цим Законом (2343-12) , господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону України господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.
В порядку ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заявник клопотав перед судом про призначення ліквідатором боржника Олефіренка Олександра Івановича —особу з числа арбітражних керуючих, що має відповідну ліцензію серії НОМЕР_1 від 17.09.2008 р.
У ході судового засідання судом не було встановлено обставин, з якими ч. 3 ст. 3-1 Закону пов’язує неможливість призначення Олефіренка О.І. ліквідатором боржника у даній справі. За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити клопотання заявника стосовно призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" арбітражного керуючого Олефіренка О.І.
Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, враховуючи наявні у матеріалах справи докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, суд приходить до висновку щодо наявності всіх підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону.
На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 22, 23, 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" (01010, м. Київ, вул. Аніщенка, 17-А, ідентифікаційний код 34937250).
2. Визнати кредиторські вимоги ініціюючого кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг міст" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" у сумі 20 000,00 грн.
3. Відкрити ліквідаційну процедуру.
4. Призначити ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-східна будівельна компанія" Олефіренка Олександра Івановича (ліцензія серії НОМЕР_1 від 17.09.2008 р., місце проживання: АДРЕСА_1 ).
5. Зобов’язати ліквідатора у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
6. Зобов’язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
7. Зобов’язати ліквідатора письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута, зокрема, органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види зальнообов’язкового держаного соціального страхування, податків і зборів (обов’язкових платежів).
8. Зобов’язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд.
9. Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора боржника.
10. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
11. Строк виконання всіх грошових зобов’язань вважати таким, що настав з 11.02.2011 р.
12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 11.02.2011 р.
13. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 11.02.2011 р.
14. Зобов’язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 20.01.2012 р.
15. Копію постанови направити заявнику, боржнику та ліквідатору, а також для відома до прокуратури Печерського району м. Києва, Державної податкової адміністрації у м. Києві, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя Л.В. Омельченко
Товариство з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Міст"