ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 211
РІШЕННЯ
Іменем України
01.02.2011
Справа №5002-8/5994-2009
За позовом – Прокурора м. Ялта в інтересах держави в особі Державної архітектурно-будівельної інспекції АР Крим, м. Сімферополь
до відповідачів –
1. виконавчого комітету Лівадійської селищної ради, м. Ялта, смт. Лівадія
2. Дочірнього підприємства "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема", м. Ялта, смт. Лівадія
треті особи –
1. Комунальне підприємство "Ялтинське БТІ", м. Ялта
2. ОСОБА_1, м. Ялта, смт. Ліва дія
3. ОСОБА_2, м. Ялта
про визнання недійсним рішення.
Суддя Чумаченко С.А.
ПРЕДСТАВНИКИ:
Від позивача – не з'явився.
Від відповідачів – не з’явилися.
Треті особи –
1-2 не з’явились.
3 – ОСОБА_3. представник по довіреності від 04.12.09р.
Суть спору: Прокурор м. Ялта в інтересах держави в особі Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю АР Крим звернувся до господарського суду АР Крим із позовною заявою до відповідачів – виконавчого комітету Лівадійської селищної ради, Дочірнього підприємства Товариства з обмеженою відповідальністю "Зарема-Південь", за участю третіх осіб Комунального підприємства Ялтинське бюро технічної інвентаризації, ОСОБА_1, м. Ялта, просить суд визнати недійсним рішення виконавчого комітету Лівадійської селищної ради №31 від 29.01.2009р. та свідоцтво про право власності від 29.01.2009р. серії НОМЕР_1 яке видане Дочірньому підприємству ТОВ "Зарема-Південь".
Представник відповідача - Дочірнього підприємства "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема" в судове засідання не з'явився, про дату слухання справи повідомлений належним чином рекомендованим листом.
Третя особа - Комунальне підприємство "Ялтинське БТІ" в судове засідання не з’явилася, через канцелярію суду передало пояснення, згідно до якого просить суд розглянути справу без участі свого представника.
Відповідач, виконавчий комітет Лівадійської селищної ради, в судове засідання не з'явився, через канцелярію суду передав пояснення, згідно до якого просить суд розглянути справу без участі свого представника.
Ухвалою господарського суду АР Крим від 01 лютого 2011 року провадження по справі №2-8/5994-2009 в частині позовних вимог щодо визнання недійсним свідоцтва про право власності від серії НОМЕР_1 яке видане Дочірньому підприємству ТОВ "Зарема-Південь" - припинено на підставі п.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.
Таким чином, на розгляді суду залишилися позовні вимоги щодо визнання недійсним рішення виконавчого комітету Лівадійської селищної ради 29 січня 2009 року №31 "Про оформлення права власності на нежитлову будівлю літ. В по пер. Юності,3-а в смт Лівадія і видачі свідоцтва про право власності".
Справа слуханням відкладалась в порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.
Вивчивши матеріали справи, суд
ВСТАНОВИВ:
29 січня 2009 року виконавчим комітетом Лівадійської селищної ради було прийнято рішення №31 "Про оформлення права власності на нежитлову будівлю літ. В по пер. Юності,3-а в смт Лівадія і видачі свідоцтва про право власності".
Прокуратурою м. Ялти під час перевірки додержання містобудівного законодавства в діяльності виконавчого комітету Лівадійської селищної ради встановлені сутті порушення, у зв'язку із чим останній звернувся до суду про визнання недійсним рішення від 29 січня 2009 року №31 "Про оформлення права власності на нежитлову будівлю літ. В по пер. Юності,3-а в смт Лівадія і видачі свідоцтва про право власності".
Суд розглянувши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступними підставами.
29 січня 2009 року виконавчим комітетом Лівадійської селищної ради було прийнято рішення №31 "Про оформлення права власності на нежитлову будівлю літ. В по пер. Юності,3-а в смт Лівадія і видачі свідоцтва про право власності".
Відповідно до рішення виконавчого комітету Лівадійської селищної ради №31 від 29 січня 2009 року було вирішено:
- зареєструвати нежитлові будівлі літ. "В" в смт Лівадія, пер. Юності 3-а загальною площею 316,3кв.м., відкрита веранда літ. "в" площею 70,0кв.м.;
- оформити право власності і видати свідоцтво про право власності на нежитлові будівлі літ. "В" в смт Лівадія, пер. Юності 3-а загальною площею 316,3кв.м., відкрита веранда літ. "в" площею 70,0кв.м. Дочірнього підприємства "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема-Південь";
- Комунальному підприємству БТІ м. Ялта здійснити правову реєстрацію.
04 лютого 2009 року виконавчим комітетом Лівадійської селищної ради Дочірньому підприємству "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема-Південь" видане свідоцтво про право власності на нерухоме майно, а саме нежитлові будівлі літ. "В" в смт Лівадія, пер. Юності 3-а загальною площею 316,3кв.м., відкрита веранда літ. "в" площею 70,0кв.м..
Прокуратурою м. Ялти під час перевірки додержання містобудівного законодавства в діяльності виконавчого комітету Лівадійської селищної ради встановлені сутті порушення, а саме Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю АР Крим 20 липня 2009 року складений Акт перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства за адресою м. Ялта, смт Лівадія, п. Юності район будинку №3-а.
Відповідно до Акту перевірки від 20 липня 2009 року було встановлено наступне, Дочірнім підприємством "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема-Південь" самовільно, без дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, без затвердженого і погодженого проекту, збудована прибудова неправильної форми до вже існуючого гаража. Дозвільні документи по виконаним роботам не представлені, правовстановлюючі документи на земельну ділянку не представлені, у зв’язку із чим порушені вимоги ст. 29 Закону України "Про планування та забудову території".
Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю АР Крим 23 липня 2009 року складений Акт перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства за адресою м. Ялта, смт Лівадія, п. Юності гараж-бокс №2.
Відповідно до Акту перевірки від 23 липня 2009 року було встановлено наступне, Дочірнім підприємством "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема-Південь" самовільно, без дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, без затвердженого і погодженого проекту, збудована веранда розміром 7х10м. на вже існуючим гаражем, що належить Чурсиной Е.В. Дозвільні документи по виконаним роботам не представлені, правовстановлюючі документи на земельну ділянку не представлені, у зв’язку із чим порушені вимоги ст. 29 Закону України "Про планування та забудову території". Щодо звернення вводу в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкту по вищевказаному адресу Дочірнє підприємство "Зарема-Південь" ТОВ "Зарема-Південь" в інспекціє не зверталося.
Відповідно до ч.1 ст. 376 Цивільного Кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.
Забудова земельних ділянок, що надаються для містобудівних потреб, як свідчить ст. 22 Закону України "Про основи містобудування", здійснюється після виникнення права власності чи права користування земельною ділянкою у порядку, передбаченому законом, та отримання дозволу на виконання будівельних робіт.
Право на забудову (будівництво) полягає у можливості власника, користувача земельної ділянки здійснювати на ній у порядку, встановленому законом, будівництво об'єктів містобудування.
Згідно до ст. 5 Закону України "Про основи містобудування" при здійсненні містобудівної діяльності повинні бути забезпечені: розробка містобудівної документації, проектів конкретних об'єктів згідно з вихідними даними на проектування, з дотриманням державних стандартів, норм і правил, регіональних і місцевих правил забудови.
Законодавство України про містобудування, відповідно до ст. 6 Закону України "Про основи містобудування", складається з Конституції України (254к/96-ВР) , названого Закону, законів України "Про планування та забудову території" (1699-14) , "Про архітектурну діяльність" (687-14) та інших нормативно-правових актів, що видаються на їх виконання.
Так, відповідно до ст. 29 Закону України "Про планування та забудову території" дозвіл на виконання будівельних робіт - це документ, що засвідчує право забудовника та підрядника на виконання будівельних робіт, підключення об'єкта будівництва до інженерних мереж та споруд, видачу ордерів на проведення земляних робіт.
Дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, які ведуть реєстр наданих дозволів.
За вказаною нормою закону, здійснення будівельних робіт на об’єктів містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт вважається самочинним будівництвом.
Відповідно до ст. 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути визнане за рішенням суду.
Таким чином, лише суд може прийняти відповідне рішення щодо визнання права власності на самочинно побудований об’єкт.
Діючим законодавством не передбачена можливість органів місцевого самоврядування визнавати право власності на самочинно збудоване нерухоме майно.
Отже, суд вважає, що виконавчий комітет Лівадійської селищної ради, приймаючи рішення №31 від 29 січня 2009 року, вийшов за межі наданих Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) повноважень.
Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, посадові особи органів місцевого самоврядування зобов’язанні діяти тільки на підставі та в межах компетенції.
Відповідно до ч. 2 Роз’яснень Вищого господарського суду України за №02-5/35 від 26.01.2000 р. (v5_35800-00) "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів", підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт.
Враховуючи на вищезазначене суд вважає що позовні вимоги щодо визнання недійсним рішення №31 від 29 січня 2009 року підлягають задоволенню.
Отже, Відповідачами не виконанні вимоги п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, щодо обґрунтованості своїх заперечень, при цьому суд враховує, що обов’язок щодо доказування обставин на які сторона посилається, як на підставу своїх заперечень покладається саме на зацікавлену сторону, в даному випадку відповідачів.
01 лютого 2011 року, після виходу з нарадчій кімнати, судом оголошена вступна та резолютивна частині рішення.
Повний текст рішення підписаний 02 лютого 2011 року.
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 77, 82- 84 ГПК України, суд
ВИРIШИВ:
1. Позовні вимоги задовольнити.
2. Визнати недійсним рішення виконавчого комітету Лівадійської селищної ради від 29 січня 2009 року №31 "Про оформлення права власності на нежитлову будівлю літ. В по пер. Юності,3-а в смт Лівадія і видачі свідоцтва про право власності".
Суддя Господарського суду Автономної Республіки Крим Чумаченко С.А.