ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,
тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"28" січня 2011 р. Справа № 40/355-10 вх. № 11341/4-40
( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs17621732) )
Суддя господарського суду Хотенець П.В.
при секретарі судового засідання Гаврильєв О.В.
за участю представників сторін:
позивача - Ясковця В.С., (дов. в матеріалах справи) відповідача - не з*явився 3-ї особи не з*явився
розглянувши справу за позовом Приватного підприємства "ЛЬВІВ-ПЛАСТ", м. Львів-Винники
до Харківської міської ради, м. Харків 3-я особа Комунальне підприємство "Бюро технічної інвентаризації", м. Харків
про визнання права власності
ВСТАНОВИВ:
Розглядається позовна вимога про визнання права власності на самовільно реконструйовану нежитлову будівлю, літ. "А-2" загальною площею 2648,4 кв.м., в тому числі самовільно побудовані приміщення першого поверху № 35, загальною площею 74,1 кв.м., частину приміщення підвалу № 1 загальною площею 2,7 кв.м. що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Соколова, буд. 13 за Приватним підприємством "ЛЬВІВ-ПЛАСТ.
Представник позивача у судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги і просить їх задовольнити у повному обсязі.
Представник відповідача у судове засідання не з*явився, у наданому відзиві на позовну заяву проти заявлених позовних вимог заперечує, просить розглядати справу без участі представника Харківської міської ради.
Представник третьої особи на стороні відповідача у судове засідання не з*явився, у наданому письмовому поясненні вказує, що Комунальне підприємство "Бюро технічної інвентаризації" приєднується до правової позиції Харківської міської ради.
Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.
Позивачем - Приватним підприємством "ЛЬВІВ-ПЛАСТ" за договором купівлі-продажу, посвідченому 18 вересня 2010 року приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округ ОСОБА_1., зареєстрованому в реєстрі за № 3162 було придбано у власність нежитлові приміщення підвалу № 1-6; першого поверху № 1-31; другого поверху № 1-33 в нежитловій будівлі, літ. "А-2", загальною площею 2623,0 кв.м., яка знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Соколова, буд. 13. Продаж було здійснено за 1 212 000,00 грн.
В подальшому з метою поліпшення умов експлуатації зазначених приміщень позивачем було здійснено реконструкцію зазначених нежитлових приміщень за адресою: м. Харків. вул. Соколова, буд. 13.
Крім того, власником була зроблена прибудова до зазначених нежитлових приміщень за адресою: м. Харків, вул. Соколова, буд. 13.
В результаті проведення реконструкції відбулися внутрішні та зовнішні зміни приміщень, що перебувають у власності Приватного підприємства "ЛЬВІВ-ПЛАСТ".
В результаті проведення зазначеної реконструкції приміщень не були порушені чиї б то законні права та інтереси, скарг, пов'язаних із проведенням даної реконструкції, не надходило. Новостворені об'єкти відповідають вимогам законодавства та не спричиняють шкоди правам, свободам і честі громадян, інтересам суспільства, не погіршують екологічну ситуацію та природні якості землі.
Реконструкція та прибудова за адресою: м. Харків, вул. Соколова, буд. 13 проводилась за власні кошти позивача та відповідає санітарним і будівельно-технічнйм нормам.
Матеріали справи свідчать про те, що після проведення інвентаризації загальна площа нежитлової будівлі літ. "А-2", що розташована за адресою: м. Харків, вул. Соколова, буд. 13 складає 2648,4 кв.м., в тому числі загальна площа самовільно побудованих приміщень першого поверху № 35, складає 74,1 кв.м. та загальна площа частини приміщення підвалу № 1 складає 2,7 кв.м.
Згідно статті 317 Цивільного кодексу України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.
Відповідно до статті 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Цією ж статтею передбачено, що власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.
Згідно статті 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
Згідно статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, а відповідно до частини 2 статті 16 Цивільного кодексу України одним із способів захисту цивільного права є його визнання.
З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, законними, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.
Приймаючи до уваги, що позивач не наполягає на стягненні з відповідача судових витрат, суд вважає, що витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на позивача.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 16, 317, 319, 328, 392 Цивільного кодексу України, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 47, 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, -
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити повністю.
Визнати право власності на самовільно реконструйовану нежитлову будівлю, літ. "А-2" загальною площею 2648,4 кв.м., в тому числі самовільно побудовані приміщення першого поверху № 35, загальною площею 74,1 кв.м., частину приміщення підвалу № 1 загальною площею 2,7 кв.м. що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Соколова, буд. 13 за Приватним підприємством "ЛЬВІВ-ПЛАСТ (Львівська область, м. Львів-Винники, вул. Львівська, 7-А, код ЄДРПОУ 25229229).
Повний текст рішення підписаний 28.01.2011 року.
Суддя
Хотенець П.В.