ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"29" листопада 2010 р.
Справа № 3-22/177-09-4676
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs16461015) ) ( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs14104372) )
За позовом: Акціонерної рибопромислової компанії "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства
Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача : Овідіопольська районна державна адміністрація Одеської області, Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області, Іллічівська міська рада
До відповідачів : 1) Одеської залізниці
2) Міністерства транспорту та зв'язку України
про вилучення земельної ділянки з постійного користування і припинення права постійного користування земельною ділянкою
Колегія суддів у складі
головуючий суддя Т.Г. Д’яченко
суддя О.В. Цісельський
суддя О.Ю. Оборотова
Представники:
Від позивача: Павшинська Н.С., Реус В.М. (представники за довіреностями), Зайцев С.Д., директор
Від відповідачів: Слюсар М.М., Рябухіна-Непеїна Ю.В. (представники Одеської залізниці, за довіреностями), Рябухіна-Непеїна Ю.В. (представник Міністерства транспорту та зв'язку України, за довіреністю)
Від третіх осіб: не з'явились
Суть спору: Позивач - Акціонерна рибопромислова компанія "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою та уточненнями до неї 27.10.2009р. до Одеської залізниці та Міністерства транспорту та зв'язку України у якій просить суд вилучити земельну ділянку площею 4,84 га у межах м. Іллічівськ Одеської області з постійного користування ДП "Одеська залізниця" за державним актом на право постійного користування землею №57 від 27.04.2000 р. і припинити право користування земельною ділянкою площею 4,84 га у межах м. Іллічівськ Одеської області у ДП "Одеська залізниця", в зв’язку з переходом права користування цією земельною ділянкою на умовах оренди до АРК "Антарктика" як власника розміщеного на ній майна –ділянки залізничної колії довжиною 6678 м., розташованої в межах від Іллічівського морського рибного порту до передпаромного парку (Іллічівськ-Паромна) та вилучити земельну ділянку площею 12,24 га у межах Овідіопольського району Одеської області з постійного користування ДП "Одеської залізниця" за державним актом на право постійного користування землею №Рп-294-97 від 27.06.1997 р. і припинити право користування земельною ділянкою площею 12,24 га у межах Овідіопольського району Одеської області у ДП "Одеська залізниця", в зв’язку з переходом права користування цією земельною ділянкою на умовах оренди до АРК "Антарктика" як власника розміщеного на ній майна –ділянки залізничної колії довжиною 6678 м., розташованої в межах від Іллічівського морського рибного порту до передпаромного парку (Іллічівськ-Паромна).
Одеська залізниця проти позовних вимог заперечує, з підстав наведених у письмових відзивах на позовні вимоги.
Міністерство транспорту та зв'язку України позовні вимоги не визнає, що вбачається з письмових заперечень представника.
З надісланих на адресу суду письмових пояснень Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області, Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області та Іллічівської міської ради вбачається, що третіми особами позовні вимоги Акціонерної рибопромислової компанії "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства підтримуються у повному обсязі.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.
Акціонерна рибопромислова компанія "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства є власником ділянки залізничної колії довжиною 6678 м. в межах від Іллічівського морського рибного порту до передпаромного парку (Іллічівськ-Паромна) на підставі чинної постанови Одеського апеляційного господарського суду України від 04.09.2003р. у справі № 17-5-30-20/7787.
На підставі постанови Одеського апеляційного господарського суду України від 04.09.2003р. у справі № 17-5-30-20/7787 Комунальним підприємством "Бюро технічної інвентаризації" Іллічівської міської ради Акціонерній рибопромисловій компанії "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства видано реєстраційне посвідчення від 11.03.2008 року на ділянку залізничної колії довжиною 6678 м. в межах від Іллічівського морського рибного порту до передпаромного парку (Іллічівськ-Паромна).
Одеська залізниця є землекористувачем земельних ділянок площею 77,6073 га в межах м. Іллічівськ на підставі рішення сесії Іллічівської міської ради від 24.04.2000р. №88 та державного акту на право постійного користування землею II-ОД №00303а, та площею 593,65 га в межах Овідіопольського району Одеської області згідно рішення Овідіопольської ради народних депутатів від 06.06.1997 р. №121 та державного акту на право постійного користування землею серії І-ОД №000018, в т.ч. користувачем земельної ділянки під залізничною колією позивача довжиною 6678 м.
рішеннями Іллічевської міської ради від 15.07.2005 р. №445/66-IV та Таїровської селищної Ради Овідіопольського району Одеської області №119-V від 29.09.06р. Акціонерній рибопромисловій компанії "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства надано дозволи на розробку проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок в довгострокову оренду терміном на 49 років від Таїровської селищної Ради на земельні ділянки площею 7,321 га і площею 3,008 га, від Іллічівської міської Ради на земельну ділянку площею 6,139га.
З наявних у матеріалах справи копій листа від 12.11.2008р. №28-09/88 Акціонерної рибопромислової компанії "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства, копій листів Одеської залізниці від 10.12.2008р. № нт-1/1198 та від 21.05.2009р. вбачається, що позивач неодноразово звертався до Одеської залізниці з пропозицією відмовитись від постійного користування земельними ділянками, на яких розташована ділянка залізничної колії довжиною 6678 м. з послідуючою передачею даних земельних ділянок АРК "Антарктика", у зв’язку з тим, що АРК "Антарктика" є власником майна, розташованого на даних земельних ділянках та тим, що на підставі рішень Іллічевської міської ради від 15.07.2005 р. №445/66-IV та Таїровської селищної Ради Овідіопольського району Одеської області №119-V від 29.09.06 р. АРК "Антарктика" розпочато оформлення документів на землекористування, однак позивач на свої звернення отримав від Одеської залізниці відмову.
Позовні вимоги Акціонерної рибопромислової компанії "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства обґрунтовані набуттям права колективної власності на ділянку залізничної колії довжиною 6678 м. в межах від Іллічівського морського рибного порту до передпаромного парку (Іллічівськ-Паромна), за адресою: м. Іллічівськ, с. Бурлача Балка, вул. Центральна, 1-ж, на підставі ухвали Одеського апеляційного господарського суду від 18.10.04р та постанови Одеського апеляційного господарського суду від 04.09.03р., у зв’язку з чим виникненням права користування на земельну ділянку, на якій розташована залізнична колія в силу вимог ч. 2 ст. 120 Земельного кодексу України, ст. 377 Цивільного кодексу України та направлені на вилучення даних земельних ділянок з постійного користування Одеської залізниці.
Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.
Згідно положень ст. 377 ЦК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування. Аналогічні положення визначено у ст. 120 Земельного кодексу України у відповідній редакції.
Згідно ч.3 ст. 2 Земельного кодексу України земля (земельні ділянки, права на землю) є об’єктом земельних правовідносин, і може виступати самостійним, повноцінним об’єктом цивільно-правових відносин, як така, що не виключена з цивільного обороту.
Згідно положень ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, зокрема, підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.
За положеннями ст. 142 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; систематична несплата земельного податку або орендної плати; набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці; використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.
Як вбачається з наявних у матеріалах справи доказів, Одеська залізниця, як законний користувач земельної ділянки, не відмовлялась від права користування земельною ділянкою, щодо якої виник спір.
Відповідно до змісту заявлених вимог, Акціонерна рибопромислова компанія "Антарктика" у формі відкритого акціонерного товариства просить суд вилучити земельні ділянки з постійного користування Одеської залізниці.
Відповідно до ст. 149 Земельного кодексу України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Вилучення земельних ділянок проводиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних рад відповідно до їх повноважень. У разі незгоди землекористувача з вилученням земельної ділянки питання вирішується в судовому порядку.
Як встановлено судом та не заперечується представниками сторін, рішенням органів місцевого самоврядування про вилучення у Одеської залізниці земельних ділянок з постійного користування не приймалось, тому, на думку суду, законних підстав для вилучення земельних ділянок з постійного користування Одеської залізниці немає, у зв’язку з чим позовні вимоги не підлягають задоволенню судом.
На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236 грн. покладаються на позивача.
Керуючись ст. ст. 44, 49, 82- 85 ГПК України, суд, -
ВИРІШИВ:
У позові відмовити повністю.
Повний текст рішення складено та підписано 02 грудня 2010 року.
рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Т.Г. Д’яченко
О.В. Цісельський
О.Ю. Оборотова