ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"26" січня 2010 р.
Справа № 22/20/3448
( Додатково див. постанову Вищого адміністративного суду України (rs10687633) ) ( Додатково див. постанову Житомирського апеляційного господарського суду (rs9978227) )
За позовом прокурора Городоцького району в інтересах держави в особі Сатанівської селищної ради, смт. Сатанів, та інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, м. Хмельницький
до товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнадра" м. Хмельницький
про зобов’язання ТОВ "Укрнадра" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10 га, знести самовільно побудовану на ній споруду у вигляді легкозбірного металевого цеху та стягнути на користь держави в особі Сатанівської селищної ради завдану державі шкоду в сумі 4092,46 грн.
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Свято-Троїцького жіночого монастиря Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Городоцької районної державної адміністрації м. Городок
Суддя
Представники сторін:
від 1-ого позивача: Скібінський Б.І. - довіреність №240 від 30.10.2009р. (Сатанівська селищна рада)
від 2-ого позивача: Побережний О.В. - представник за довіреністю від 10.01.2010 р. (Державна інспекція з контролю за використанням і охороною земель)
від відповідача: Костик О.М. за довіреністю від 29.10.2009р.
Жур О.С. директор (присутній в судовому засіданні 17.11.2009 р.)
за участю третьої особи (Свято-Троїцького жіночого монастиря Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів) : протоієрей о. Володимир - настоятель монастиря (присутній в судовому засіданні 17.11.2009 р.)
за участю третьої особи (Городоцької районної державної адміністрації м. Городок) : не з'явився
за участю прокурора відділу прокуратури області: Шкадька В.В.
Суть спору: прокурор в інтересах позивачів звернувся з позовом до суду в якому просить зобов’язати ТОВ "Укрнадра" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10га, знести самовільно побудовану на ній споруду у вигляді легкозбірного металевого цеху та стягнути на користь держави в особі Сатанівської селищної ради завдану державі шкоду в сумі 4092,46 грн. Вказаний позов мотивує тим, що ТОВ "Укрнадра" використовує самовільно зайняту земельну ділянку орієнтовною площею 0,10 га без документів, які посвідчують право власності чи право користування даною земельною ділянкою. На вказаній земельній ділянці відповідачем здійснено самовільне будівництво легкозбірного металевого цеху по розливу мінеральної води. Приміщення цеху, а також самовільно зайнята земельна ділянка знаходяться на території земель природоохоронного призначення - Національного природного парку "Подільські товтри", відносяться до земель лісогосподарського призначення, перебуває в постійному користуванні державного підприємства "Ярмолинецьке лісове господарство" і належить до особливо цінних земель. Зазначеними діями відповідачем завдана державі шкода на загальну суму 4092,46 грн. Шкода заподіяна внаслідок використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, нарахована відповідно до методики, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №963 від 25.07.2007 (963-2007-п) року. В обґрунтування своїх вимог посилається на ст.ст. 125, 212, 156, 157 Земельного кодексу України, ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", ст. 121 Конституції України.
Повноважний представник інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, м. Хмельницький підтримує позовні вимоги заявлені у позові.
Прокурор надав суду погоджену з позивачами заяву, в якій уточнює позовні вимоги, та просить суд винести рішення про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 0,10 га за адресою м. Сатанів,2 вул. Монастирська шляхом знесення побудованої на ній споруди у вигляді легкозбірного металевого цеху, а також стягнути на користь Сатанівської селищної ради завдану шкоду в розмірі 4092,46 грн.
Оскільки уточнення розміру позовних вимог не суперечить законодавству, не порушує чиї-небудь права та охоронювальні законом інтереси, вони господарським судом приймаються.
Повноважний представник Сатанівської селищної ради підтримує позовні вимоги та вказує, що спірна земельна ділянка знаходиться у власності територіальної громади селища. При цьому зазначає, що державний акт на право користування землею від 1992 р. не зареєстрований належним чином, а тому на думку останнього не може свідчити про належність земельної ділянки третій особі - Свято-Троїцькому жіночому монастирю Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів. На підтвердження своїх доводів позивачем не надано жодних доказів. У поданій заяві в судовому засіданні вказує, що відповідач не маючи жодних прав на володіння земельною ділянкою (акт на право власності на земельну ділянку, акт на право користування землею, договір оренди) площею 0,10га встановило на цій земельній ділянці металевий ангар. Посилається на ст. 125 Земельного кодексу України. Звертає увагу на те, що передавати в суборенду земельну ділянку, яка використовується на праві постійного користування забороняється. Земельна ділянка надавалась Свято-Троїцькому жіночому монастирю Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів, для культово-господарської діяльності і надавати її в суборенду також неможливо зі зміною її цільового призначення (землі промисловості). Зважаючи на це, просить суд зобов'язати відповідача звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10га та привести її до попереднього стану.
Представник позивача надав в судове засідання відзив на позов, в якому зазначає, що на час укладання вказаної угоди Свято-троїцький жіночий монастир не був юридичною особою.
Представник відповідача проти позову заперечує, як на доводи посилається на обставини вказані у відзиві. Відповідач у відзиві на позов вказав, що земельна ділянка, площею 0,10 га, на якій відповідачем розташовано приміщення легко збірного металевого цеху по розливу мінеральної води, являється частиною земельної ділянки площею 7, 6 га, яка перебуває у постійному користуванні Свято - Троїцького монастиря, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею №042425 від 1992 року, який розроблено на підставі рішення Іванковецької сільської ради від 15 травня 1992 "Про закріплення землі за Свято -Троїцьким монастирем". Відповідно до Державного акту на право постійного користування, земельна ділянка надається Свято - Троїцькому монастирю для культово-господарської діяльності. В свою чергу, на думку відповідача, як прокурор Городоцького району так і Сатанівська селищна рада не надали в судове засідання жодного доказу, який би обґрунтовував позовні вимоги стосовно того, що спірна земельна ділянка перебуває в постійному користуванні ДП "Ярмолинецьке лісове господарство" та відноситься до земель лісогосподарського призначення. Натомість в Акті обстеження земельної ділянки від 27 жовтня 2008 року, складеного старшим державним інспектором Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області Бортняком В.П., в графі "категорія земель" зазначено, що спірна земельна ділянка відноситься до земель житлової та громадської забудови та перебуває в постійному користуванні Свято - Троїцького монастиря. Разом з тим, судами попередніх інстанцій встановлено, що земельна ділянка, на якій розташовано легко збірний ангар по розливу мінеральної води, перебуває у постійному користуванні Свято - Троїцького монастиря, що підтверджується Державним актом на постійне користування від 1992 року та рішенням Іванковецької сільської ради від 15 травня 1992 року.
03 квітня 2002 року між Свято - Троїцьким монастирем Хмельницької єпархії Української православної церкви, в особі голови парафіяльної ради, протоієрея Володимира та ТОВ "Укрнадра", в особі директора Жур Олександра Сергійовича, укладено договір про співпрацю та спільну діяльність, відповідно до якого "сторони.... шляхом об'єднання спільних зусиль зобов'язуються сумісно діяти з метою налагодження процесу розливу та реалізацію населенню мінеральної води місцевого родовища за рахунок використання ресурсів ТОВ "Укрнадра". З огляду на викладене вбачається, що Свято - Троїцький монастир, на підставі цивільної - правової угоди, - договору про співпрацю, надав ТОВ "Укрнадра", на земельній ділянці, яка перебуває у постійному користуванні монастиря, місце для розміщення легко збірного ангару по розливу мінеральної води. На даний час, як стверджує відповідач, договір про співпрацю дійсний і сторонами не оскаржується, строк дії договору закінчується у квітні 2012 року.
Крім того, відсутність факту самовільного зайняття земельної ділянки, підтверджується також висновками і листами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відповідно до яких Свято - Троїцькому монастирю та ТОВ "Укрнадра" надавались погодження на встановлення легко збірного металевого ангару по розливу мінеральної води.
Так, начальник Управління по мінеральних ресурсах, курортах і туризму, Хмельницької обласної державної адміністрації, Войтюк М. Д. у листі від 27.02.02р. №17/47-02 надає дозвіл, настоятелю Свято - Троїцького монастиря, отцю Володимиру на будівництво металевого ангару (доказ по справі копія Листа від 27.02.02р. №17/47-02), а у листі заступнику голови Городоцької районної державної адміністрації від 02.07.02р. №73/47-02 Дзюбаку М.М. "погоджує забудову легко збірного металевого цеху по розливу мінеральної води на існуючому фундаменті колишнього корівника, у господарській зоні Свято - Троїцького монастиря". В свою чергу, розглянувши звернення начальника Управління по мінеральних ресурсах, курортах і туризму, Хмельницької обласної державної адміністрації від 09.01.02р., директор Українського державного науково - дослідного інституту проектування міс "Діпромісто" Білоконь Ю.М. також не заперечує проти розміщення тимчасового легко збірного ангару (цеху) по розливу мінеральної води в господарській зоні Свято-Троїцького монастиря. Директор НПП "Подільські Товтри" Нікітін О.К. у листі від 11 липня 2002 року, як і начальник Управління містобудування та архітектури, Хмельницької обласної державної адміністрації Копил М.Л. у листі від 2 липня 2002 року, погодили місце розташування легко збірного металевого ангару (цеху) в якому буде змонтована лінія по розливу мінеральної води. Аналогічне погодження отримане у начальника Державного управління екології та природних ресурсів в Хмельницькій області Шмигованого В.А. Не заперечує проти будівництва легко збірного металевого цеху (ангару) і начальник гідрогеологічної партії Правобережної геологічної експедиції Ляшенко П.О., що підтверджується листом від 18.07.02р.
Необгрунтованим, безпідставними та нелогічними являються, на думку відповідача, позовні вимоги щодо стягнення шкоди заподіяної відповідачем, державі в особі Сатанівської селищної ради, самовільним зайняттям земельної ділянки.
Відповідно до методики "Визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу" затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.07 р. №963 (963-2007-п) , державним інспектором Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, Маціяшком Л.А., на підставі акту обстеження земельної ділянки від 17.03.08 р. та припису про усунення порушення від 17.03.08р. №004582, нарахована шкоду в розмірі 4092,46грн. При обчисленні розміру шкоди, державним інспектором брався за основу коефіцієнт який застосовується, при нарахуванні шкоди за самовільне зайняття земельної ділянки лісогосподарського призначення . Однак, як зазначалось вище, спірна земельна ділянка не відноситься до земель лісогосподарського призначення. Крім того, нелогічним і абсурдним являються розбіжності між державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, стосовно визначення категорії земель за основним цільового призначення, який безпосередньо впливає на розмір шкоди. Так, в ході проведення повторної перевірки щодо уточнення площі самовільно зайнятої земельної ділянки, старшим державним інспектором Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, Бортняком В.П., складено акт обстеження земельної ділянки від 27 жовтня 2008 року, відповідно до якого спірна земельна ділянка вже відноситься до категорії земель "житлової та громадської забудови". За результатом проведення перевірки, відповідачу повторно нарахована шкода в сумі 8277,46грн. із застосуванням коефіцієнту який відноситься до категорії земель житлової та громадської забудови. Таким чином, вбачається, що позивачі чітко не можуть визначити розмір заподіяної шкоди, а їхні позовні вимоги щодо суми в розмірі 4092,46грн., грунтуються на припущеннях.
Однією з підстав для здійснення розрахунку розміру шкоди є протокол про адміністративне правопорушення, який складається відносно порушника. В даному випадку протокол про адміністративне правопорушення, відносно директора ТОВ "Укрнадра" Жура О.С., по факту самовільного зайняття земельної ділянки, не складався, так як і не виносилась постанова про накладання адміністративного стягнення. Крім того, у позовних вимогах позивачами не зазначається в чому саме полягає шкода (збитки), заподіяна відповідачем, Сатанівській селищній раді, а також не встановлений причинний зв'язок між діями порушника і наслідками настання шкоди.
Третя особа - Свято-Троїцький жіночий монастир Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів, в судовому засіданні 17.11.2009р. повідомив, що земельна ділянка надавалась останньому для культово-господарської діяльності. На адресу суду надіслав клопотання про приєднання до матеріалів справи заяви адресованої відповідачу про термінове знесення металевого ангару встановленого в 2002році, що знаходиться на земельній ділянці Свято-Троїцького монастиря.
Третя особа - Городоцька РДА, м. Городок, в судове засідання не з'явилась, проте на адресу суду надіслала письмові пояснення. Зі змісту вказаного пояснення вбачається, що будівництво зазначеного ангару проведено без дозволу та відповідної затвердженої документації, чим на думку третьої особи порушено вимоги ст. 24 Закону України "Про планування і забудову територій" та правил забудови населених пунктів Городоцького району, затверджених 17 березня 1999 р. Городоцькою районною державною адміністрацією. Згідно даного пояснення, по факту правопорушення накладено адміністративний штраф на керівника відповідача, який стягнуто у повному об'ємі. Крім того, у районній державній адміністрації не зафіксовано офіційних звернень від ТОВ "Надра, щодо надання згоди на будівництво даного об'єкту чи надання дозволу на виконання будівельно-монтажних робіт.
Начальник управління Держкомзему у Городоцькому районі Зюбрицький В. С. в судовому засіданні 14.12.2009р. надав лист №В/880-09 відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Городоцької РДА, в якому останній повідомляє, що ним не надавались дозволи та погодження юридичним та фізичним особам (у тому числі ТОВ "Укрнадра") на проведення будівельних і гідротехнічних робіт на будівництво металевого ангару біля Свято-Троїцького монастиря в смт. Сатанів. Крім того, даний об'єкт збудовано з грубим порушенням вимог чинного законодавства, в межах ІІ-ї санітарно-охоронної зони курорту "Сатанів" і родовища мінеральних вод "Збручанське", а також зазначив, що спірна земельна ділянка площею 0,10 га належить третій особі (Свято-Троїцькому жіночому монастирю Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів) на праві постійного користування. Подав суду лист №0603/6241 від 07.12.09р., в якому повідомляє, що згідно форми №6-зем Державної статистичної звітності "Про наявність земель та розподіл їх між власниками землі, землекористувачами, угіддями та видами економічної діяльності" станом на 01.11.2009р. ТОВ "Укрнадра" на території Сатанівської селищної ради як землекористувач не рахується.
Розглядом матеріалів справи встановлено:
рішенням господарського суду Хмельницької області від 13.10.2008 р. залишеним без змін постановою Житомирського апеляційного господарського суду від 21.05.2009 р. по справі №20/3448 в позові прокурора Городоцького району в інтересах держави в особі Сатанівської селищної ради, смт. Сатанів та управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнадра" м. Хмельницький, за участю третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору Свято-Троїцького жіночого монастиря Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів про зобов’язання ТОВ "Укрнадра" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10 га, знести самовільно побудовану на ній споруду у вигляді легкозбірного металевого цеху та стягнути на користь держави в особі Сатанівської селищної ради завдану державі шкоду в сумі 4092,46 грн. відмовити.
Постановою Вищого господарського суду України від 21.09.2009 р. по справі №20/3448 постанову Житомирського апеляційного господарського суду від 21.05.2009 р. та рішення господарського суду Хмельницької області від 13.10.2008 р. у справі №20/3448 скасовано. Справу передано на новий розгляд до господарського суду Хмельницької області.
Інспекцією (Управлінням) з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області проведена перевірка дотримання вимог земельного законодавства товариством з обмеженою відповідальністю "Укрнадра". В ході перевірки встановлено, що відповідач самовільно зайняв та використовує земельну ділянку орієнтовною площею 0,10 га, побудованим приміщенням у вигляді металевого легкозбірного цеху по розливу води, з земель лісогосподарського призначення на території Сатанівської селищної ради в смт. Сатанів-2 по вул. Монастирській, про що складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 17.03.2008року.
На підставі акту перевірки винесено припис №004582 від 17.03.2008року, яким зобов’язано в 30-ти денний строк усунути вищевказані порушення відповідно до вимог чинного законодавства.
Відповідно до методики "Визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покрову (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу" затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007року за №963 (963-2007-п) відповідачу нараховано шкоду заподіяну внаслідок самовільного зайняття вищевказаної земельної ділянки в розмірі 4092,46грн.
З державного акта на право користування землею серії Б №042425 та рішення дванадцятої сесії Іванковецької сільської Ради народних депутатів від 15 травня 1992 р. "Про закріплення землі за Троїцьким монастирем" вбачається, що земельна ділянка площею 7,6 га, в тому числі спірна земельна ділянка, була передана на праві постійного користування Свято-Троїцькому жіночому монастирю. Вказана обставина не спростована усними поясненнями начальника управління Держкомзему у Городоцькому районі наданими в судовому засіданні 14 грудня 2009 р.
Згідно листа начальника управління Держкомзему у Городоцькому районі №06-04/13 від 05.01.2010 р. розпорядником земельної ділянки площею 7,6 га є територіальна громада Сатанівської селищної ради.
3 квітня 2002 р. між відповідачем та третьою особою (Свято-Троїцьким жіночим монастирем Кам'янець-Подільської єпархії Української православної церкви) укладено договір про співпрацю та сумісну діяльність. За умовами договору сторони шляхом об'єдання спільних зусиль зобов'язуються сумісно діяти з метою налагодження процесу розливу та реалізації населенню мінеральної води місцевого родовища за рахунок використання ресурсів ТОВ "Надра".
Розпорядженням Городоцької районної державної адміністрації Хмельницької області від 12.02.2003 р. №39/2003-р створено комісію по вибору та технічному обстеженню земельної ділянки для виділення її під будівництво цеху по розливу мінеральної води ТОВ "Надра" на території Сатанівської селищної ради.
Листом №в/880-09 від 14.12.2009 р. відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Городоцької райдержадміністрації повідомив господарський суд області, проте, що останнім не надавався дозвіл та погодження юридичним та фізичним особам на проведення будівельних і гідротехнічних робіт на будівництво металевого ангару біля Свято Троїцького монастиря в смт. Сатанів. Крім того, відповідно до листа, даний об'єкт збудований з грубим порушенням вимог чинного законодавства.
Згідно заяви, направленої відповідачу 28.12.2009 р. (квитанція), Свято-Троїцькиий жіночий монастир Кам'янець-Подільської єпархії Української православної церкви просить прибрати встановлений в 2002 р. металевий ангар на земельній ділянці Свято-Троїцького монастиря.
У зв’язку з невиконанням відповідачем припису та несплатою нарахованої шкоди прокурор в інтересах Сатанівської селищної ради та управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області звернувся з позовом до суду в якому просить зобов’язати ТОВ "Укрнадра" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10 га, знести самовільно побудовану на ній споруду у вигляді легкозбірного металевого цеху та стягнути на користь держави в особі Сатанівської селищної ради завдану державі шкоду в сумі 4092,46 грн.
Досліджуючи надані сторонами докази, наведені міркування та заперечення, оцінюючи їх в сукупності, судом враховується наступне.
Статтею 13 Конституції України передбачено, що земля та інші природні ресурси є об'єктами права власності українського народу, від імені якого права власника здійснюються органами державної влади та місцевого самоврядування.
Згідно ч. 1 ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить: розпорядження землями територіальних громад.
Відповідно до п.1 ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.
Аналіз наявних матеріалів справи, свідчить, що земельна ділянка площею 10 га із земель площею 7,6 га, одержана Свято-Троїцьким жіночим монастирем у користування для культово-господарської діяльності (аналогічна позиція в постанові Вищого господарського суду України від 21.09.2009 р. по справі №20/3448). Проте, враховуючи норми ст. 92 Земельного кодексу України, спірна земельна ділянка продовжує перебувати у власності територіальної громади смт. Сатанів.
Статтею 2 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", визначено, що самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.
Згідно ст. 125 ЗКУ право власності та право користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації, а право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.
Так, за статтею 126 "Документи, що посвідчують право на земельну ділянку" право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.
З матеріалів справи (розпорядження Городоцької районної державної адміністрації Хмельницької області від 12.02.2003 р. №39/2003-р., лист №в/880-09 від 14.12.2009 р. відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Городоцької райдержадміністрації, пояснення Сатанівської селищної Ради, листа №06-04/13 від 05.01.2010 р.), вбачається, що відповідачу не було виділено у встановленому чинним законодавством порядку земельну ділянку площею 10 га під будівництво цеху по розливу мінеральної води.
Таким чином у відповідача відсутні будь-які правовстановлюючі документи, які б посвідчували право власності чи право користування земельною ділянкою площею 0,10 га, побудованим приміщенням у вигляді металевого легкозбірного цеху по розливу води, з земель лісогосподарського призначення на території Сатанівської селищної ради в смт. Сатанів-2.
Відсутність у відповідача на час проведення перевірки та прийняття судом рішення правовстановлюючих документів на земельну ділянку є самовільним зайняттям вказаної земельної ділянки.
Статтею 211 ЗКУ визначено, що громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельних ділянок; невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням.
У відповідності до ст. 212 ЗКУ самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.
Статтею 90 Земельного кодексу України визначено право власників земельних ділянок на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом.
Ч.1 ст. 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
Згідно із вимогами чинного законодавства правовідносини стосовно відшкодування шкоди, спричиненої самовільним зайняттям земельних ділянок, регулюються нормами ст. 211 Земельного кодексу України та Методикою.
З метою формування єдиних підходів у застосуванні цієї Методики наказом Державної інспекції з контролю за використання та охороною земель від 12 вересня 2007 року №110 (v0110489-07) (зі змінами від 27 червня 2008 року №84 (v0084489-08) ) затверджено Методичні рекомендації, які використовуються органами Держземінспекції для визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок.
Відповідно до п.2.1. вказаних рекомендацій шкода, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного зайняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, повинна бути відшкодована державі та територіальній громаді.
За загальним принципом особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування (ч.1 ст. 22 Цивільного кодексу України).
Для застосування такої міри відповідальності, як відшкодування збитків, потрібна наявність повного складу цивільного правопорушення: протиправна поведінка, дія чи бездіяльність особи; шкідливий результат такої поведінки (збитки); причинний зв’язок між протиправною поведінкою та збитками; вина правопорушника. Відсутність хоча б одного елемента складу правопорушення виключає настання відповідальності у вигляді відшкодування збитків.
Отже, позивач повинен довести протиправність дій відповідача і його вину, наявність та розмір збитків, наявність причинно-наслідкового зв’язку між протиправною поведінкою та спричиненням збитків.
Тобто, юридичній або фізичній особі (власнику чи користувачу земельної ділянки) внаслідок її незаконного використання іншою юридичною чи фізичною особою можуть бути заподіяні реальні збитки, які пов'язані із знищенням або пошкодженням речі (знищенням чи пошкодженням поверхневого родючого шару ґрунту), а також збитки внаслідок упущення вигоди (доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене).
Згідно з пунктом "д" ст. 156 Земельного кодексу України власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.
З огляду на вищезазначені вимоги чинного законодавства та докази, що містяться в матеріалах справи, суд вважає доведеним факт самовільного зайняття відповідачем спірної земельної ділянки власником якої залишається територіальна громада смт. Сатанів, та протиправного використання приватним підприємством даної земельної ділянки протягом тривалого часу.
Розмір шкоди, заподіяної державі самовільним зайняттям земельної ділянки, обрахований згідно з Методикою та складає 4092,46 грн.
Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Доводи відповідача викладені у відзиві на позов, не можуть слугувати підставою для відмови у задоволенні позовних вимог. Зокрема, надані позивачем висновки і листи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відповідно до яких Свято - Троїцькому монастирю та ТОВ "Укрнадра" надавались погодження на встановлення легко збірного металевого ангару по розливу мінеральної води, не можуть розцінюватись як належні та допустимі докази, що підтверджують виділення у встановленому чинним законодавством порядку земельну ділянку площею 10 га під будівництво цеху по розливу мінеральної води.
Доводи відповідача в частині необгрунтованості заявлених позовних вимог, щодо стягнення шкоди, також не підтверджені будь-якими доказами, спростовуються матеріалами справи та встановленими судом фактами.
З огляду на викладене, позовні вимоги про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 0,10 га, шляхом знесення самовільно побудованої на ній споруди у вигляді легкозбірного металевого цеху та стягнення на користь Сатанівської селищної ради завданої державі шкоду в сумі 4092,46 грн. є обґрунтованими, підтвердженим матеріалами справи і належними доказами та підлягають задоволенню.
При цьому, у зв’язку із задоволенням позову судові витрати у справі відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України підлягають покладенню на відповідача.
Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 22, 44, 49, 82, 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд –
ВИРІШИВ:
Позов прокурора Городоцького району в інтересах держави в особі Сатанівської селищної ради, смт. Сатанів, та інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнадра" м. Хмельницький про зобов’язання ТОВ "Укрнадра" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10 га шляхом знесення самовільно побудованої на ній споруди у вигляді легкозбірного металевого цеху та стягнути на користь Сатанівської селищної ради завдану шкоду в сумі 4092,46 грн. за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Свято-Троїцького жіночого монастиря Кам’янець-Подільської єпархії Української православної церкви, смт. Сатанів за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Городоцької районної державної адміністрації м. Городок задовольнити.
Товариству з обмеженою відповідальністю "Укрнадра" (м. Хмельницький, вул. Маршала Рибалка, 22/2, кв. 46, код 31733966) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,10га, що знаходиться на території Сатанівської селищної ради в смт. Сатанів-2 Хмельницької області по вул. Монастирській шляхом знесення побудованої на ній споруді у вигляді легкозбірного металевого цеху.
Видати наказ.
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнадра" (м. Хмельницький, вул. Маршала Рибалка, 22/2, кв. 46, код 31733966) на користь Сатанівської селищної ради (Хмельницька область, Городоцький район, смт. Сатанів, вул. Жовтнева, 68, код 04406118) 4092,46грн. (чотири тисячі дев'яносто дві гривні 46 коп.) шкоди.
Видати наказ.
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнадра" (м. Хмельницький, вул. Маршала Рибалка, 22/2, кв. 46, код 31733966) в дохід Державного бюджету України на розрахунковий рахунок 31112095700002, код 815013, ЗКПО 23565225, отримувач коштів - УДК м. Хмельницький, банк отримувача - ГУ ДКУ у Хмельницькій області, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095) державне мито у розмірі 102,00грн. (сто дві гривні 00 коп.) та в дохід Державного бюджету України на рахунок 31215259700002, код банку 815013, банк ГУ ДКУ у Хмельницькій області, отримувач - УДК м. Хмельницький, ЄДРПОУ 23565225, код бюджетної класифікації - 22050000) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118,00 грн. (сто вісімнадцять гривень 00 коп.).
Видати наказ.
Суддя
Віддрук. 8 прим.:1 - до справи,2,3 - позивачу,4 - відповідачу,5-6 - третім особам,7-8 - прокуратурі. Помічник судді-Цимбалюк І.О.