ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 38/472
19.01.10
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs12387160) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13798155) )
За позовом
Громадянина Угорщини Шойомварі Габор
До
Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейд Суппорт Групп Україна"
Про
скасування рішення загальних зборів
Суддя Власов Ю.Л.
Представники:
Від позивача
МорозовМ.В.
Від відповідача
Музичук Є.А.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про скасування рішення загальних зборів ТОВ "Трейд суппорт групп Україна", оформленого протоколом №5 від 20.02.2008р. та визнання недійсним нової редакції статуту ТОВ "Трейд суппорт групп Україна".
Заявлені позовні вимоги Позивач обґрунтовує наступним. 14.02.08р. Позивач отримав запрошення про скликання позачергових загальних зборів засновників (учасників) Відповідача, які було призначено на 20.02.08р. Про порядок денний у запрошенні не йшлося. Вказані збори скликалися за ініціативою ЗігмундаХеррлеін, який повідомив про те, що є нібито формальна необхідність скликати збори не рідше ніж один раз на рік і немає необхідності у такому випадку вказувати порядок денний. Трохи згодом, останній дав Позивачу на підпис спочатку додаток до протоколу №5 позачергових зборів засновників (учасників) –реєстрацію присутніх на загальних зборах і Позивач поставив свій підпис на ньому. Позивачу стало випадково відомо, що його виключили із складу засновників (учасників), а Зігмунд Херрлеін став єдиним учасником Відповідача.
Таким чином, Позивач вважає, що рішення загальних зборів учасників Відповідача підлягає скасуванню з підстав порушення термінів та умов призначення загальних зборів учасників Відповідача, порядок проведення загальних зборів учасників не відповідає статуту Відповідача, а також рішення загальних зборів учасників товариства порушує норми діючого законодавства та статуту.
Відповідач заперечив проти задоволення позову мотивуючи наступним. Запрошення на збори було не отримано, а підготовлене Позивачем та передане Відповідачу та другому учаснику Херрлеіну Зігмунду. Із змісту цього запрошення вбачається, що Позивач призначив позачергові загальні збори учасників на 20.02.08р. Позивач у своєму запрошені не зазначив питання порядку денного зборів, оскільки їх визначення не було обов’язковим для форми запрошення.
Відповідно до п.15.1 статуту та ст. 64 Закону України "Про господарські товариства"були всі підстави для виключення Позивача із складу засновників (учасників) Відповідача, оскільки Позивач протягом року не вніс до статутного фонду Відповідача свою частку.
Також, не було порушено порядку проведення загальних зборів, оскільки Позивач запросив з правом дорадчого голосу взяти участь у зборах членів виконавчого органу товариства, які не є учасниками товариства. При цьому, процедура обрання голови зборів та секретаря не була порушена.
Ухвалою від 27.10.09р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 26.11.09р. Цією ж ухвалою сторони було зобов’язано подати суду документи. вказані в цій ухвалі.
Ухвалою від 26.11.09р. розгляд справи був відкладений на 16.12.09р. у зв’язку з неявкою повноважних представників Відповідача та необхідністю витребування судом нових доказів у справі.
Ухвалою від 16.12.09р. розгляд справи був відкладений на 19.01.10р. у зв’язку з неподанням сторонами всіх витребуваних доказів та необхідністю витребування нових доказів у справі.
Судом досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання сторін суд, -
ВСТАНОВИВ:
14.12.06р. рішенням загальних зборів засновників (учасників) Відповідача було затверджено статут Відповідача. Відповідно до п.1.1. статуту засновниками товариства є громадянин Федеративної Республіки Німеччина Херрлеін Зігмунд та Позивач.
Згідно з п.6.1. статуту статутний капітал товариства становить 8000 євро, що дорівнює 52000,00 грн. за середнім курсом НБУ за 2006рік.
Відповідно до п.8.1. статуту статутний капітал поділено на частки, які розподіляються між учасниками наступним чином: частка Херрлеін Зігмунд складає 4880 Євро, що дорівнює 31720,00 грн. за середнім курсом НБУ за 2006 рік, що становить 61% статутного капіталу; частка Позивача складає 3120 євро, що дорівнює 20280,00 грн. за середнім курсом НБУ за 2008 рік, що становить 39% статутного капіталу.
Згідно з п.8.4. статуту до моменту державної реєстрації товариства учасники повинні сплатити не менше ніж 50% суми свого вкладу. Частина статутного капіталу, що залишається несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства.
Відповідно до п.11.3. статуту збори учасників обирають голову товариства, який, як правило, головує на зборах учасників та має інші повноваження, визначені статутом та законодавством.
Згідно з п.11.11. статуту позачергові збори учасників скликаються головою Товариства на вимогу учасників, що володіють у сукупності більш як 10% голосів, на вимогу голови Ревізійної комісії, у випадку її створення, на вимогу дирекції, у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства.
Відповідно до п.11.12. статуту про проведення зборів учасників учасники повідомляються письмово не менше, як за 30 днів до скликання зборів учасників. У повідомленні повинно бути зазначено час та місце проведення зборів учасників та порядок денний.
Згідно з п.15.1. статуту учасник, який систематично не виконує або неналежним чином виконує свої обов’язки, передбачені законодавством та статутом, або перешкоджають своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключений з товариства на основі відповідного рішення зборів учасників.
Позивачем в порушення п.8.4. статуту не був внесений в повному обсязі свій внесок до статутного фонду Відповідача, що підтверджується самими Позивачем та іншими матеріалами справи.
02.01.08р. генеральний директор Відповідача Херрлеін Зігмунд звернувся з вимогою до Позивача, як голови загальних зборів засновників (учасників) Відповідача скликати загальні збори засновників (учасників) для розгляду наступних питань порядку денного: про виключення засновника (учасника) Позивача з товариства; про обрання голови загальних зборів учасників товариства; про затвердження нового розподілу часток у статутному (складеному) капіталі товариства; про затвердження статуту товариства в новій редакції.
14.02.08р. Позивач, як голова загальних зборів засновників (учасників) Відповідача, повідомив Херрлеін Зігмунда про скликання позачергових загальних зборів засновників (учасників) Відповідача на вимогу Херрлеін Зігмунда на 20.02.08р. На вказані збори Позивачем були запрошені: громадянин Німеччини, засновник (учасник) товариства Херрлеін Зігмунд, громадянин Угорщини, засновник (учасник) товариства) Шойомварі Габор, виконавчий директор Балясна Ксенія Романівна, головний бухгалтер Сіманкіна Тетяна Олександрівна.
20.02.08р. відбулись загальні збори Відповідача на яких були присутні засновники Херрлеін Зігмунда та Позивач, а також були запрошені виконавчий директор Балясна К.М. та головний бухгалтер Сіманкіна Т.О., що підтверджується додатком до протоколу №5 загальних зборів учасників Відповідача про реєстрацію присутніх на цих зборах.
Згідно з протоколом №5 вказаних загальних зборів до порядку денного були включені такі питання: про обрання голови та секретаря зборів; про виключення Позивача зі складу Відповідача; про затвердження нового розподілу часток у статутному капіталі; про затвердження статуту товариства в новій редакції та призначення відповідальної особи за проведення державної реєстрації змін до установчих документів товариства та здійснення інших необхідних дій у зв’язку з рішеннями, прийнятими даними загальними зборами.
Згідно з вказаним протоколом на загальних зборах були прийняті рішення обрати головою товариства Сіманкіну Т.О. та доручити їй головувати на загальних зборах учасників товариства, виключити Позивача з товариства з причини не внесення ним визначенної статутом частки до статного капіталу Відповідача протягом року, внести Херрлеіну Зігманду до статутного капіталу Відповідача вклад та затвердити розподіл часток у статутному фонді товариства, внести та доповнити зміни та доповнення до статуту Відповідача.
Спір виник з причини того, що Позивач вважає спірні рішення загальних зборів Відповідача недійсними, а Відповідач проти цього заперечує.
Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача не підлягають задоволенню з наступних підстав.
Згідно з ст. 1 Господарського процесуального кодексу України особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.
З наведеної норми вбачається, що однією з необхідних підстав для задоволення позову повинна бути наявність порушеного або оспореного права чи інтересу Позивача. У разі відсутності порушеного права чи інтересу Позивача у суду немає підстав для задоволення позову. Даний висновок підтверджується також п.2 роз’яснення Вищого господарського суду України №02-5/35 від 26.01.00р. (v5_35800-00)
Згідно з ст. 61 Закону України "Про господарські товариства"позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного (складеного) капіталу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.
Як встановлено судом засновниками Відповідача є дві фізичні особи - громадянин Федеративної Республіки Німеччина Херрлеін Зігмунд та Позивач.
Як встановлено судом 02.01.08р. генеральний директор Відповідача Херрлеін Зігмунд звернувся з вимогою до Позивача, як голови загальних зборів засновників (учасників) Відповідача скликати загальні збори засновників (учасників) для розгляду наступних питань порядку денного: про виключення засновника (учасника) Позивача з товариства; про обрання голови загальних зборів учасників товариства; про затвердження нового розподілу часток у статутному (складеному) капіталі товариства; про затвердження статуту товариства в новій редакції.
Як встановлено судом 14.02.08р. Позивач, як голова загальних зборів засновників (учасників) Відповідача, повідомив Херрлеін Зігмунда про скликання позачергових загальних зборів засновників (учасників) Відповідача на вимогу Херрлеін Зігмунда на 20.02.08р. На вказані збори Позивачем були запрошені: громадянин Німеччини, засновник (учасник) товариства Херрлеін Зігмунд, громадянин Угорщини, засновник (учасник) товариства) Шойомварі Габор, виконавчий директор Балясна Ксенія Романівна, головний бухгалтер Сіманкіна Тетяна Олександрівна.
З наведених обставин вбачається, що Позивач отримав від Херрлеін Зігмунда вимогу про скликання позачергових зборів засновників Відповідача з пропозицією порядку денного. На виконання цієї вимоги спірні загальні збори призначав сам Позивач, дату проведення цих зборів визначав сам Позивач, повідомлення про проведення спірних загальних зборів складав та надсилав сам Позивач.
За вказаних обставин суд вважає, що права Позивача процедурою призначення та скликання спірних загальних зборів порушені не були, оскільки всі дії з виконання процедури призначення та скликання цих загальних зборів здійснював сам Позивач. При цьому інший учасник Відповідача Херрлеін Зігмунд з приводу порушення Позивачем процедури призначення та скликання спірних загальних зборів заперечень не подавав.
За вказаних обставин суд вважає, що позовні вимоги Позивача про скасування рішення спірних загальних зборів та визнання недійсним спірної редакції статуту Відповідача з підстав суперечності термінів та умов призначення спірних загальних зборів чинному законодавству задоволенню не підлягають.
Згідно з ст. 1 Господарського процесуального кодексу України особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.
Відповідно до ст. 58 Закону України "Про господарські товариства"вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Загальні збори учасників товариства обирають голову товариства.
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про господарські товариства"загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів. Брати участь у зборах з правом дорадчого голосу можуть члени виконавчих органів, які не є учасниками товариства. Учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів. Голова зборів товариства організує ведення протоколу.
Як встановлено судом, відповідно до п.11.3. статуту збори учасників обирають голову товариства, який, як правило, головує на зборах учасників та має інші повноваження, визначені статутом та законодавством.
Як встановлено судом, 14.02.08р. Позивач, як голова загальних зборів засновників (учасників) Відповідача, повідомив Херрлеін Зігмунда про скликання позачергових загальних зборів засновників (учасників) Відповідача на вимогу Херрлеін Зігмунда на 20.02.08р. На вказані збори Позивачем були запрошені: громадянин Німеччини, засновник (учасник) товариства Херрлеін Зігмунд, громадянин Угорщини, засновник (учасник) товариства) Шойомварі Габор, виконавчий директор Балясна Ксенія Романівна, головний бухгалтер Сіманкіна Тетяна Олександрівна.
Як встановлено судом, 20.02.08р. відбулись загальні збори Відповідача на яких були присутні засновники Херрлеін Зігмунда та Позивач, а також були запрошені виконавчий директор Балясна К.М. та головний бухгалтер Сіманкіна Т.О. Згідно з протоколом №5 вказаних загальних зборів до порядку денного були включені такі питання: про обрання голови та секретаря зборів; про виключення Позивача зі складу Відповідача; про затвердження нового розподілу часток у статутному капіталі; про затвердження статуту товариства в новій редакції та призначення відповідальної особи за проведення державної реєстрації змін до установчих документів товариства та здійснення інших необхідних дій у зв’язку з рішеннями, прийнятими даними загальними зборами.
Як встановлено судом, згідно з вказаним протоколом на загальних зборах було прийняте рішення обрати головою товариства Сіманкіну Т.О. та доручити їй головувати на загальних зборах учасників товариства. За вказане рішення проголосували обидва учасника Відповідача, в тому числі Позивач.
Наведеними нормами права та положеннями статуту Відповідача не забороняється обрання голови загальних зборів не з числа учасників Відповідача, за обрання Сіманкіної Т.О. головою загальних зборів проголосували всі учасники, в тому числі сам Позивач. За вказаних обставин суд вважає, що обрання головою спірних загальних зборів Сіманкіної Т.О. не суперечить нормам законодавства та статуту Відповідача, та не порушує прав Позивача, тому Позивачу у задоволенні позову з цієї підстави належить відмовити.
Згідно з ст. 11 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства зобов'язані виконувати свої зобов'язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з майновою участю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами.
Відповідно до ст. 52 Закону України "Про господарські товариства" до моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю кожен з учасників зобов'язаний внести до статутного (складеного) капіталу не менше 50 відсотків вказаного в установчих документах вкладу. Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства. Якщо учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинне оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства.
Згідно з ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.
З системного розуміння вказаних норм вбачається, що якщо учасник протягом першого року діяльності товариства не сплатив повністю суму свого вкладу товариство повинне оголосити про зменшення свого статутного капіталу, при цьому таке зменшення відбувається за рахунок не внесеної частки статутного капіталу, відповідно учасник, який його не вніс, підлягає виключенню з товариства за відсутності його частки в статутному капіталі.
Як встановлено судом згідно з п.8.4. статуту до моменту державної реєстрації товариства учасники повинні сплатити не менше ніж 50% суми свого вкладу. Частина статутного капіталу, що залишається несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства. Згідно з п.15.1. статуту учасник, який систематично не виконує або неналежним чином виконує свої обов’язки, передбачені законодавством та статутом, або перешкоджають своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключений з товариства на основі відповідного рішення зборів учасників.
Як встановлено судом Позивачем в порушення п.8.4. статуту протягом року не був внесений в повному обсязі свій внесок до статутного фонду Відповідача, що підтверджується самими Позивачем та іншими матеріалами справи.
Як встановлено судом 20.02.08р. відбулись загальні збори Відповідача на яких були присутні засновники Херрлеін Зігмунда та Позивач. Згідно з протоколом №5 вказаних загальних зборів до порядку денного було включено питання про виключення Позивача зі складу Відповідача. На загальних зборах було прийняте рішення виключити Позивача з товариства з причини не внесення ним визначенної статутом частки до статного капіталу Відповідача протягом року. У голосуванні з вказаного питання Позивач участі не приймав.
З вказаних обставин вбачається, що Позивач систематично, протягом року не виконував своїх зобов’язань перед Відповідачем зі сплати свого вкладу до статутного капіталу Відповідача, в зв’язку з чим рішенням спірних загальних зборів був виключений за складу учасників Відповідача.
Враховуючи вищевикладене суд вважає, що рішення спірних загальних зборів Відповідача про виключення Позивача з числі учасників не суперечить нормам законодавства та статуту Відповідача, тому позовні вимоги Позивача заявлені з підстав його неправомірного виключення задоволенню не підлягають.
Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. 4, 33, 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -
ВИРІШИВ:
1. У позові відмовити повністю.
Суддя
Ю.Л. Власов
рішення підписане 25.01.2010р.