ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
"16" лютого 2010 р. Справа № 16/89
за заявою Управління Пенсійного фонду України у Берегівському районі Закарпатської області, м. Берегово
до товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали", с. Мужієво, Берегівський район
про банкрутство
Суддя О.В. Васьковський
За участю представників:
від ініціюючого кредитора (Управління ПФУ в Берегівському районі) – Міндак В.В. – завідувач юридичного сектору (дов. від 09.10.09 №5154/06)
від кредитора (компанії Cengart Financial INC.) – Зайцев Д.С. (ген. дов. від 07.04.09)
від кредитора (Відділення виконавчої дирекції Фонду ССвідНВнаВтаПЗ України в Берегівському районі) – Петах В.А. – головний спеціаліст з правових питань (дов. від 28.08.08 №401/01-5)
від боржника – Ракущинець А.А. (дов. №18-01/01 від 18.01.10)
розпорядник майна –Гуртовий В.В. – арбітражний керуючий
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 09.06.08 за заявою Управління Пенсійного фонду України у Берегівському районі Закарпатської області, м. Берегово порушено провадження у справі №16/89 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали", с. Мужієво, Берегівський район (далі - ТзОВ "Закарпатполіметали").
Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 19.08.08 розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Гуртового Володимира Вікторовича.
На виконання ухвали господарського суду Закарпатської області від 19.08.08 у справі №16/89 в офіційному друкованому виданні - газеті "Урядовий кур’єр" №160 (3820) від 30.08.08 опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство ТзОВ "Закарпатполіметали".
Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 18.03.09 у справі №16/89 за результатами розгляду вимог кредиторів ТзОВ "Закарпатполіметали" у попередньому засіданні затверджено реєстр вимог кредиторів ТзОВ "Закарпатполіметали" та призначено дату скликання загальних зборів кредиторів.
На виконання вищевказаної ухвали 27.03.09 проведено загальні збори кредиторів ТзОВ "Закарпатполіметали" та створено комітет кредиторів ТзОВ "Закарпатполіметали" у складі шести осіб. За результатами загальних зборів кредиторів складено протоколи, які 30.03.09 розпорядником майна подані господарському суду. 09.10.09 на зборах комітету кредиторів прийнято рішення, яке оформлено протоколом №2 від 09.10.09, про обрання нового складу комітету кредиторів у кількості 4 кредиторів, а саме: Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Берегівському районі, Управління Пенсійного фонду України Берегівському районі, Берегівська об’єднана державна податкова інспекція Закарпатської області, компанія Cengart Financial INC.
У судовому засіданні 09.02.10 голова комітету кредиторів, представник кредитора - компанії Cengart Financial INC. на основі рішення комітету кредиторів оформленого протоколом №9 від 08.02.10, подав клопотання про припинення процедури розпорядження майном у справі №16/89 про банкрутство ТзОВ "Закарпатполіметали", про визнання ТзОВ "Закарпатполіметали" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Петик Тетяну Анатоліївну.
З клопотання та протоколу засідання комітету кредиторів ТзОВ "Закарпатполіметали" вбачаються, наступні мотиви прийняття такого рішення: підприємство господарську діяльність не здійснює; стан майнових активів не відомий, бухгалтерський облік не ведеться; зростає заборгованість із заробітної плати; пропозицій від інвесторів, зокрема, від Міністерства промислової політики України щодо інвестування та відновлення платоспроможності боржника не надходило; керівництвом боржника проводяться дії, які перешкоджають відновленню платоспроможності боржника та направленні на заволодіння іншими особами майном підприємства, за рахунок якого можуть бути задоволені вимоги кредиторів та проведена виплата заробітної плати; не виконуються дії з управлінням підприємством.
15.02.2010р. розпорядником майна та головою комітету кредиторів боржника подано інформацію щодо фінансово-господарського стану боржника та висновок щодо фінансового стану ТзОВ "Закарпатполіметали", розроблений філією ДГУ Агентство з питань банкрутства в Донецькій області від 21.11.08, де встановлено наступне: за період 01.01.08 –01.07.08 на підприємстві практично не ведеться виробнича діяльність; у підприємства анульована ліцензія на користування надрами; боржник не має необхідного фінансового потенціалу для подальшої виробничої діяльності. У висновку щодо фінансового стану ТзОВ "Закарпатполіметали" на підставі результатів поглибленого аналізу фінансово-господарського становища ТзОВ "Закарпатполіметали" зроблено висновок, що задоволення вимог кредиторів можливо через введення процедури ліквідації згідно положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Боржник подав заперечення від 09.02.10 на клопотання комітету кредиторів про визнання банкрутом та призначення ліквідатора, де вказав наступне: твердження розпорядника та голови комітету кредиторів є голослівними та не можуть вважатися доказами в розумінні Господарського процесуального кодексу України (1798-12) ; ухвалу суду про затвердження реєстру вимог кредиторів скасовано частково з направленням на новий розгляд, а тому реєстр вимог кредиторів в цілому судом не затверджений; арбітражний керуючий, кандидатуру якого запропонував комітет кредиторів призначається вперше і не має досвіду; розгляд питання про визнання підприємства банкрутом суперечить вимогам ст. 205 Господарського кодексу України, оскільки беззаперечно не встановлено наявність перевищення пасиві над активами.
15.02.10 кредитор - компанія Cengart Financial INC. (голова комітету кредиторів) подав відзив на заперечення боржника, де вказав, що заперечення боржника щодо прийняття рішення комітетом кредиторів про проведення ліквідаційної процедури є необґрунтованими та навів свої доводи у спростування заперечень боржника: зокрема, як обґрунтування доводів щодо дій інших осіб на позбавлення боржника майна, наводить рішення Берегівського районного суду Закарпатської області від 16.10.09 про визнання права власності за ТзОВ "САУЛЯК" на 17 об’єктів нерухомості, які були передані у статутний фонд ТзОВ "Закарпатполіметали"; доводи про не затвердження в цілому реєстру кредиторів спростовує з посиланням на постанову Вищого господарського суду України, де встановлено що судом першої інстанції правомірно визначений розмір вимог 14 кредиторів, за виключенням вимог ТзОВ "Будімперія". Після цього зборами кредиторів (протокол №2 від 09.10.09) прийняте рішення про обрання нового складу комітету кредиторів у числі: відділення ФССНВНВ та ПЗ в Берегівському районі, УПФУ в Берегівському районі, Берегівська ОДПІ, компанія Cengart Financial INC; на заяву про роз’яснення ухвали від 10.07.09 господарським судом Закарпатської області винесено ухвалу про роз’яснення 07.09.09; підтвердженням можливості займатися діяльністю арбітражного керуючого є ліцензія на право здійснення діяльності арбітражного керуючого, яку Петик Т.А. отримала у встановленому порядку; вказує що жодним законодавчим актом не передбачено, зо обов’язковою умовою визнання боржника банкрутом є лише беззаперечне перевищення пасивів підприємства над його активами.
Таким чином, наведені боржником доводи у заперечення рішення комітету кредиторів про відкриття ліквідаційної процедури ТзОВ "Закарпатполіметали" суд відхиляє, оскільки вони спростовуються матеріалами справи, вищенаведеними доводами розпорядника майна та кредиторів боржника.
Доводи боржника, що беззаперечно не встановлено наявність перевищення пасивів над активами, суд також відхиляє. При цьому, у спростування висновку про підставність ліквідаційної процедури боржником не надано доказів відповідного фінансово-господарського станку, як того вимагав суд в ухвалі від 09.02.10, відкладаючи судове засідання по розгляду клопотання про відкриття ліквідаційної процедури. У відповідності до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Як вбачається із матеріалів справи, незважаючи на неодноразові вимоги розпорядника майна та комітету кредиторів, що зафіксовано протоколами комітету кредиторів №2 від 29.04.09, №3 від 10.06.09, №4 від 07.07.09. від боржника жодної інформації та документів стосовно фінансово-господарського стану не поступило. Така інформація не надана і на виконання ухвали господарського суду Закарпатської області від 10.07.09, у зв’язку із чим 08.10.09 ст. слідчим Берегівської міжрайонної прокуратури Товт Л.В. порушено кримінальну справу відносно службових осіб ТзОВ "Закаратполіметали" за ознаками злочинів передбачених ч. 1 ст. 382 КК України.
Про підставність відкриття ліквідаційної процедури свідчать й такі обставини. Всього кредиторських вимог визнаних судом у справі про банкрутство ТзОВ "Закаратполіметали" 29344210,77 грн. (основний борг) та 40634,22 грн. неустойки. При цьому, вартість збагачувального обладнання ї ТзОВ "Закарпатполіметали" визначена у ході здійснення виконавчого провадження відділом Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області експертом ПП Павлич В.М. (сертифікат суб’єкта оціночної діяльності №5623/07 виданого ФДМУ 30.03.07) становить 3632658,06 грн. Залишкова вартість на 01.12.08 об’єктів нерухомості згідно інвентаризаційного реєстру основних засобів групи 103 Будинки, споруди та передавальні пристрої, становить 4782565,69 грн.
Згідно із ч.8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення щодо звернення до господарського суду з клопотанням, про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість.
Розглянувши вказані докази та матеріали справи, заслухавши пояснення розпорядника майна, представників кредиторів, які підтримують рішення комітету кредиторів, беручи до уваги викладені обставини, що підтверджують відсутність пропозицій, умов та реальної можливості відновлення платоспроможності боржника, на підставі закону, суд дійшов висновку про задоволення клопотання комітету кредиторів про визнання ТзОВ "Закарпатполіметали" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором ТзОВ "Закарпатполіметали" арбітражного керуючого Петик Т.А.
У задоволенні заяви боржника про зупинення провадження у справі з посиланням на незаконність скликання арбітражним керуючим Гуртовим В.В. комітету кредиторів 08.02.10, суд відмовляє, оскільки в поданій заяві відсутні обставини, які відповідно до вимог ст. 79 Господарського процесуального кодексу України є підставою для зупинення провадження у справі.
Керуючись ст.ст. 16, 22- 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4-1, 33, 43, 79, 86 Господарського процесуального кодексу України суд,
ПОСТАНОВИВ:
припинити процедуру розпорядження майном боржника – товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали" (Закарпатська область, Берегівський район, с. Мужієво, вул. Чіпі, 2, код 30350742).
Припинити повноваження розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали", с. Мужієво, Берегівський район арбітражного керуючого Гуртового Володимира Вікторовича (ліцензія серія АБ №271544 від 08.11.05, Донецька область, м. Макіївка, вул. Бабушкіна, 16).
Визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали" (Закарпатська область, Берегівський район, с. Мужієво, вул. Чіпі, 2, код 30350742) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.
Призначити ліквідатором товариство з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали" арбітражного керуючого Петик Тетяну Анатоліївну (ліцензія серія АВ №456482 від 27.04.09, м. Київ, провулок Межовий, буд. 5-А, кв. 168), якій приступити до виконання обов’язків відповідно до ст.ст. 25- 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Зобов’язати ліквідатора опублікувати відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах у п’ятиденний термін з дня отримання ухвали, про що подати суду докази; щоквартально подавати суду відомості про проведення ліквідаційної процедури.
Ліквідатору за результатами роботи подати суду відповідний звіт та ліквідаційний баланс.
У задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали", с. Мужієво, Берегівський район про зупинення провадження у справі відмовити.
Копію постанови надіслати кредиторам, банкруту, ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, арбітражному керуючому Гуртовому В.В.
Суддя О.В. Васьковський