ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 11/566
09.02.10
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs12326240) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs16464826) )
За позовом
Фонду державного майна України
до
Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінь-Плюс"
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача
Міністерство аграрної політики України
про
повернення майна та зобов'язання вчинити дії
Суддя Смирнова Ю.М.
Представники:
від позивача
Ганношин О.А., Любавська І.Р. –представники
від відповідача
не з`явились
від третьої особи
не з`явились
В судовому засіданні 09.02.2010 за згодою присутнього в судовому засіданні представника позивача оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Фонду державного майна України (далі - позивач) про зобов’язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінь-Плюс" (далі - відповідач) підписати Акт приймання-передачі, повернути позивачу орендоване майно, що розміщене за адресою: м. Київ, вул. Кудрявська, 16 в порядку, визначеному Договором оренди № 752 від 10.10.2003 (за актом приймання-передачі).
Позовні вимоги мотивовані тим, що строк дії Договору оренди закінчився 10.10.2009, проте відповідач не звільнив та не повернув орендодавцю об’єкт оренди.
Відповідач відзиву на позов не подав, явку своїх представників в судові засідання не забезпечив. У зв’язку з нез’явленням представників відповідача та ненаданням витребуваних доказів розгляд справи відкладався, ухвали про призначення розгляду справи та про її відкладення направлялися відповідачу за всіма наявними у матеріалах справи адресами, що підтверджується відмітками на зворотній стороні ухвал суду. Доказів на підтвердження поважних причин невиконання вимог ухвал суду та нез’явлення в судове засідання відповідач суду не надав. Заявлені позовні вимоги не заперечив.
Третя особа письмових пояснень по суті спору не надала, своїм процесуальним правом не скористалась.
Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається судом за наявними в ній матеріалами.
Дослідивши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників позивача, суд
В С Т А Н О В И В:
10.10.2003 між Фондом державного майна України (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Промінь-Плюс" (орендар) було укладено Договір оренди № 752 окремого індивідуально визначеного майна (далі - Договір).
За умовами вказаного Договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно за адресою: м. Київ, вул. Кудрявська, 16.
10.10.2003 вказане майно було передано орендарю за Актом приймання-передачі в оренду окремого індивідуально визначеного майна, підписаним сторонами та затвердженим Державним департаментом продовольства Міністерства аграрної політики України.
Згідно з п. 10.1 Договору цей Договір діє з 10.10.2003 до 10.10.2009 строком на шість років.
Відповідно до п. 10.5 Договору у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну Договору після закінчення його строку протягом одного місяця, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені цим Договором.
Відповідно до ст. 764 Цивільного кодексу України, якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму (оренди) то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.
Орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Відносини щодо оренди державного майна, майна, що належить Автономній республіці Крим або перебуває в комунальній власності, регулюються договором оренди, цим Законом та іншими нормативно –правовими актами (ч.1 ст. 2, ст. 3 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").
Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.
Статтею 763 Цивільного кодексу України передбачено, що договір найму укладається на строк, встановлений договором, а у відповідності до ч. 4 ст. 284 Господарського кодексу України строк договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.
Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.
Згідно з ч. 1 ст. 764 Цивільного кодексу України якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.
При цьому суд враховує, що відповідно до п. 12 роз’яснення Вищого арбітражного суду України "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) від 25.05.2000 № 02-5/237 (v_237800-00) заяву про припинення або зміну умов договору може бути подано заінтересованою стороною і до закінчення строку дії оренди.
31.07.2009 позивач направив відповідачу лист № 10-16-11096, в якому повідомив, що строк дії Договору оренди № 752 закінчується 10.10.2009 та у зв’язку, з тим що орендар (відповідач) не виконує належним чином умови договору оренди (невчасно сплачує орендну плату, заборгованість по орендній платі становить 60 976,30 грн., майно орендарем не застраховане та не використовується за призначенням) Фонд державного майна України не продовжує строк дії договору оренди з Товариством з обмеженою відповідальністю "Промінь-Плюс" від 10.10.2003 № 752.
Фіскальний чек відділення зв’язку від 31.07.2009 і реєстр рекомендованих листів з проставленим календарним штемпелем пошти від 31.07.2009, копії яких долучено до матеріалів справи, підтверджує факт направлення вказаного листа на адресу відповідача.
Також Фонд державного майна України звертався до відповідача з листами № 10-16-15760 від 29.10.2009 та № 10-16-16568 від 13.11.2009 з проханням надати кандидатури фахівців для участі в комісії по проведенню інвентаризації та оцінки орендованого майна та підписання сторонами акта приймання-передавання у зв’язку з закінченням 10.10.2009 строку дії Договору оренди.
Таким чином, позивач, як орендодавець, вчинив дії, що свідчать про його відмову від продовження строку дії договору оренди, внаслідок чого виключається настання наслідків, передбачених ч. 1.ст. 764 Цивільного кодексу України та ч. 2 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".
Статтею 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов’язаний повернути орендодавцеві об’єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.
Згідно з п. 10.7 Договору дія Договору оренди припиняється внаслідок закінчення строку, на який його було укладено.
З огляду на вищевикладене, укладений сторонами Договір оренди № 572 від 10.10.2003 є припиненим з 11.10.2009 у зв’язку із закінченням строку його дії.
Матеріалами справи підтверджується та відповідачем не спростовано, що після закінчення строку дії Договору та станом на день прийняття судом рішення, відповідач орендоване майно в порядку, передбаченому договором, позивачу не повернув.
Відповідно до ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.
Згідно з п. 5.4 Договору орендар зобов’язаний у разі припинення Договору оренди повернути орендодавцеві орендоване майно в належному стані, не гіршому ніж на час передачі його в оренду, з урахуванням фізичного зносу.
Майно вважається поверненим орендодавцеві з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі (п. 2.4 Договору).
Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем суду, не надав.
Оскільки дія Договору припинилась і відповідач втратив статус орендаря, суд визнає вимоги позивача про зобов’язання відповідача повернути позивачу орендоване майно за актом приймання –передачі, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню. При цьому суд відзначає, що вимоги позивача про спонукання відповідача підписати акт фактично дублюють вимоги щодо передачі орендованого майна за актом приймання-передачі, і безпосередньо випливають із обов’язку орендаря повернути об’єкт оренди у визначеному договором порядку.
У зв’язку із задоволенням позову судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача і підлягають стягненню в доход Державного бюджету України.
Керуючись ст.ст. 33, 43, 44, 47, 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Промінь-Плюс" (03150, м.Київ, вул. Червоноармійська, 143/2, ідентифікаційний код 32207550) повернути Фонду державного майна України (01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, ідентифікаційний код 00032945) орендоване майно, що розміщене за адресою: м. Київ, вул. Кудрявська, 16 в порядку, визначеному Договором оренди № 752 від 10.10.2003 - за актом приймання-передачі.
3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінь-Плюс" (03150, м.Київ, вул. Червоноармійська, 143/2, ідентифікаційний код 32207550, з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Державного бюджету України 85 (вісімдесят п’ять) грн. 00 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Видати накази після набрання рішенням законної сили.
рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржене в порядку та у строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) .
Суддя
Ю.М. Смирнова
Дата підписання рішення:12.02.2010