ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46
Р І Ш Е Н Н Я
іменем України
02.02.10 р. Справа № 12/175пн
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13835308) ) ( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs10082263) )
Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.
при секретарі судового засідання Здоренко В.В.
за участю представників сторін
від позивача – Сорокіна В.В. за довір.
від першого відповідача - не з"явився
від другого відповідача - Жмака І.І.
від третього відповідача – не з"явився
розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом
Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, м. Донецьк
до - Товариства з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія", м.Донецьк
- Відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб", м.Донецьк
- Закритого акціонерного товариства "Донецький реєстратор"
про поновлення становища.
СУТЬ СПОРУ
Регіональне відділення Фонду державного майна України в Донецькій області звернулося до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія", м.Донецьк, ( в подальшому перший відповідач), Відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб", м.Донецьк,( в подальшому другий відповідач) Закритого акціонерного товариства "Донецький реєстратор" ( в подальшому третій відповідач) та просило суд визнати незаконним зарахування товариством з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" на емісійний рахунок імених цінних паперів відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" у кількості 377904 шт, номінальною вартістю 0, 25 грн кожна, відновити становище Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, яке існувало до порушення, зобов"язавши товариство з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" зареєструвати за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області державну частку у статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" у розмірі 96,027%, що становить 951 480 штук, номінальною вартістю 0,75 грн кожна.
Перший відповідач, позовні вимоги не визнав, посилаючись, що він не вносив змін до реєстру акціонерів, які торкалися статутного капіталу і відповідно частки Регіонального відділення ФДМУ.
Другий відповідач надав відповідні пояснення по справі.
Третій відповідач жодного разу в судове засідання своїх представників не направив, письмових пояснень суду не надав. Розгляд справи неодноразово відкладався. Про час та місце проведення судового засідання сторони повідомлялися шляхом надсилання на їх адреси відповідних ухвал. Суд вважає, що сторони належним чином були повідомлені про час та місце проведення судового засідання. Справу розглянуто згідно ст. 75 ГПК України.
Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення пресдтавників сторін господарський суд встановив.
Відкрите акціонерне товариство "Донецькглавснаб" створено згідно з розпорядженням Голови Донецької обласної Ради від 27.01.1995 року "Про створення відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" на базі державного підприємства – Донецької товаро-сировинної компанії "Донецькглавснаб" на підставі Указу Президента України від 15.06.1993 року за № 210/93 (210/93) "Про корпоратизацію підприємств". Оцінку цілісного майнового комплексу проведено станом на 01.07.1994 року. Статутний фонд, згідно з актом оцінки, склав 74313,6 млн.крб. Статут відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" зареєстровано рішенням Донецької міської Ради від 30.01.1995 року за № 75-р.
Згідно свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів від 14.02.1995 року за № 31/1/95, виданого Головним фінансовим управлінням Донецького облвиконкому, зазначеним товариством здійснено випуск акцій на суму 74313,6 млн.крб у кількості 990848 штук, номінальною вартістю 75 тис. крб.
Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області від 15.02.1995 року за № 487 прийнято рішення про приватизацію відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб". Наказом РВ ФДМУ по Донецькій області від 04.08.1995 року за № 3896 створено комісію з продажу акцій.
За наслідками пільгового продажу акцій в період з 04.08.1995 року по 04.10.1995 року було продано 3,974% від загальної кількості акцій. Таким чином, державна частка акцій в статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" з урахуванням результатів пільгового продажу склала 96,026%, що становить 951480 штук.
В подальшому, враховуючи звернення трудових колективів структурних підрозділів ВАТ "Донецькглавснаб", які було підтримано Донецькою Облдержадміністрацією, на підставі наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області від 24.11.1995 року за № 6423 "Про виділення структурних підрозділів ВАТ "Донецькгласнаб" із цілісного майнового комплексу ВАТ "Донецькглавснаб"" продаж акцій було призупинено і проведено реорганізацію товариства шляхом виділення в самостійні об"єкти приватизації 7 структурних підрозділів, з яких, 6 підрозділів приватизовано шляхом створення ВАТ, один підрозділ - шляхом викупу за конкурсом, 2 – залишилися у складі ВАТ "Донецькглавснаб". По кожному структурному підрозділу був складений розподільчий баланс та акт оцінки вартості майна.
У зв"язку з реструктурізацією ВАТ "Доенцькглавснаб" і відокремлення структурних підрозділів, до акту оцінки вартості майна та установчих документів акціонерного товариства внесено зміни. Статутний фонд став складати 94476 грн. Проте, ВАТ "Донецькглавснаб" по теперешнеій час не зареєструвало у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку випуск акцій, пов"язаних із змінами статутного фонду.
Згідно пояснень позивача, на його запит від реєстратора ТОВ "Південно-Східна реєстраційна компанія", яка на теперешній час веде реєстр власників
імених цінних паперів ВАТ "Донецькглавснаб", було отримано виписку з реєстру про стан особового рахунку № 00-00/83677 на 26.06.2007 року, згідно
якої державний пакет акцій складає 68,748% у кількості 259800 штук.
З матеріалів справи вбачається, що ВАТ "Донецькглавснаб" було здійснено єдиний випуск акцій на розмір статутного фонду 74313, 6 млн крб, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію випуску цінних паперів від 14.02.1995 року за № 31/1\95.
Позивачем не надавалося розпорядження реєстратору щодо внесення змін до реєстру власників акцій ВАТ "Донецькглавснаб".
01.09.2004 року ВАТ "Донецкглавснаб" на ім"я Товариства з обмеженою відповдіальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" було надано розпорядження про зарахування на емісійний рахунок імених цінних паперів ВАТ у кількості 377904 шт, номінальною вартістю 0,25 грн кожна в зв"язку з формуванням системи реєстру. При цьому, в розпорядженні повідомлялося про відсутність свідоцтва про реєстрацію випуску відповідної кількості акцій.
Відповідно до п.6.5. Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.1998 року ( надалі Положення) яке діяло на час видачі емітентом розпорядження про зарахування на емесійний рахунок емітенту зареєстрованого у встановленому законом порядку випуску іменних ціних паперів, здійснюється на підставі подання розпорядження емітента та копії свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів, засвідченої нотаріально або органом, який видав свідоцтво. Кількість цінних паперів, які зараховуються на емісійний рахунок, визначається у свідоцтві про реєстацію випуску.
Згідно приписів п.7.2. Положення, у разі звернення до реєстроутримувача будь-якої особи, він аналізує пакет прийнятих документів на достатність підстав для виконання дій, що вимагаються, та, у разі недостатності підстав, направляє особі, яка звернулася, у термін встановлений цим Положенням мотивовану відмову.
Проте ТОВ "Південно-Східна реєстраційна компанія" в порушення приписів п.6.5. Положення на емісійний рахунок відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" було зараховано кількість акцій, яка не відповідає даним свідоцтва про реєстрацію випуску акцій № 31/1/95.
Суд також зазначає, що у зв"язку з розірванням договору № 49 від 06.10.2000 року на ведення реєстрів акціонерів, закритим акціонерним товариством "Донецький реєстратор" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" за актом приймання-передачі документів укладеного 24.06.2004 року було передано, у тому числі, реєстр акціонерів ВАТ "Донецькглавснаб" на дату закриття реєстру – 21.06.2004 р., завірений печаткою ЗАТ "Донецький реєстратор" на 51 аркуші з інформацією про 726 власників простих імених акцій у кількості 377904 шт на суму 94476 грн, копія свідоцтва про реєстрацію випуску акцій ВАТ "Донецькглавснаб" за № 31\1/95 від 14.02.1995 року на суму 74313600 тис крб у кількості 990848 шт. простих імених акцій, номінальною вартістю акцій 75000 грн ( 0,75 грн)
Крім того, в акті зазначено, що систему реєстру акціонерів ВАТ "Донецкьглавснаб" не сформовано.
Відповідно до п.6.7. Положення, підставою для формування системи реєстру власників акцій відкритих акціонерних товариств за результатами створення товариства в процесі приватизаці, є свідоцтво про державну реєстрацію відкритого акціонерного товариства та свідоцтво про реєстрацію випуску акцій.
Пунктом 8.14 Положення встановлено, що умови прийняття реєстру новим реєстроутримувачем є, зокрема, відповідність документів та інформації систем реєстру, які передаються, вимогам встановленим в п.8.1. цього Положення.
Пунктом 8.1. Положення визначено документи та інформація системи реєстру, які повинні передаватися при передачі реєстру власників імених цінних паперів від одного реєстроутримувача до іншого, у переліку яких зазначено свідоцтво про реєстрацію випуску імених цінних паперів, яке, в свою чергу, є підставою для формування системи реєстру.
Таким чином, ТОВ "Південно-Східна реєстраційна компанія" було прийнято від попереднього реєстратора несформований реєстр власників акцій ВАТ "Донецькглавснаб" станом на 21.06.2004 року, який не відповідав кількості зареєстрованих акцій товариства.
Суд зазначає, що у разі виявлення розбіжностей емітент та реєстроутримувач, який передав реєстр, ( в даному випадку третій відповідач по справі), зобов"язані протягом п"яти робочих днів здійснити за свій рахунок перевірку даних, які містяться в реєстрі, з метою встановлення причин розбіжностей та їх усунення ( п.8.12 Положення)
Відповідно до ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути:
- визнання права,
- визнання правочину недійсним
- припинення дій, що порушує його право
- відновлення становища, яке існувало до порушення
- примусове виконання обов"язку в натурі
- зміна правовідносин
- припинення правовідношення
- відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди
- визнання незаконним рішення, дій чи бездіяльність органу державної влади або органу місцевого самоврядування, дії їх посадових та службових осіб.
Як зазначалося вище, позивач просить суд визнати незаконним зарахування товариством з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" на емісійний рахунок імених цінних паперів відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" у кількості 377904 шт номінальною вартістю
0,25 грн кожна, відновити становище Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, яке існувало до порушення, зобов"язавши товариство з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" зареєструвати за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області державну частку у статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" у розмірі 96,027%, що становить 951 480 штук, номінальною вартістю 0,75 грн кожна.
Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повина довести ті обставини справи, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог на заперечень.
Відповідачі не надали жодного документу, який підтверджував, що зарахування на емісійний рахунок іменних акцій відкритого акціонерного товариства "Донецкьглавснаб" у кількості 377904 шт номінальною вартістю
0,25 грн є правомірним та проведено у відповідності з вимогами чинного законодавства.
З огляду на вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково, тільки в частині відновлення становища Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, яке існувало до порушення, зобов"язавши товариство з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" зареєструвати за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області державну частку у статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" у розмірі 96,027%, що становить 951 480 штук, номінальною вартістю 0,75 грн кожна.
Що стосується, першої позовної вимоги, то вона не відповдіає способам захисту передбаченому ст. 16 ЦК України, і за своєю суттю є встановленням певного факту.
На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 75, ст. 82- 85 ГПК України, господарський суд
ВИРІШИВ
Позов задовольнити частково
Відновити становище Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, яке існувало до порушення та зобов"язати товариство з обмеженою відповідальністю "Південно-Східна реєстраційна компанія" зареєструвати за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області державну частку у статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Донецькглавснаб" у розмірі 96,027%, що становить 951 480 штук, номінальною вартістю 0,75 грн кожна.
В задоволені інших позовних вимог відмовити
Стягнути з Закритого акцоінерного товраиства "Донецький реєстратор" ( м.Донецьк вул.50-річча СРСР, 151, ЄДРПОУ 24322843) на користь Державного бюджету України державне мито у сумі 85 грн та витрати по сплаті за інформаційне-технічне забезпечення судового процесу у сумі 236 грн.
Повний текст рішення підписано 03.02.2010 р.
Суддя