ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"29" березня 2010 р. Справа № К19/021-09/4
Суддя Щоткін О.В., розглянувши справу
за позовом ОСОБА_1, м. Українка
до Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод", м. Обухів
про визнання загальних зборів акціонерів такими, що не відбулись, визнання недійсними рішень та протоколів загальних зборів акціонерів
за участю представників сторін:
від позивача: ОСОБА_2 –предст., дов. від 15.01.2009р.
від відповідача: не з’явився;
Обставини справи:
ОСОБА_1 (позивач) звернулась до господарського суду Київської області з позовом до Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод" (відповідач) про визнання загальних зборів акціонерів такими, що не відбулись, визнання недійсними рішень та протоколів загальних зборів акціонерів.
Постановою Вищого господарського суду Київської області від 09.09.2009р. касаційну скаргу Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку (закрите акціонерне товариство) в особі "Головне управління Промінвестбанку в Донецькій області"задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано, справу передано на новий розгляд до господарського суду Київської області.
Ухвалою господарського суду Київської області від 13.11.2009р. справу прийнято до свого провадження, розгляд справи призначено на 01.12.2009р.
Ухвалою суду від 01.12.2009р. провадження у справі було зупинено до повернення з Верховного суду України матеріалів вищезазначеної справи.
Постановою Верховного суду України від 02.02.2010р. касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод" задоволено частково, постанову ВГСУ від 09.09.2009р. та рішення суду першої інстанції від 10.03.2009р. скасовано, справу передано на новий розгляд до господарського суду Київської області.
Ухвалою господарського суду від 09.03.2010р. провадження у справі № К19/021-09 поновлено, розгляд справи призначено на 29.03.2010р.
Станом на день розгляду справи, 29.03.2010р. позивачем було подано заяву в порядку ст.. 22 ГПК України (1798-12) про уточнення позовних вимог, відповідно до резолютивної частини якої позивач просить визнати недійсним рішення та протоколи № 1,2 загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод" від 08.02.2008 року та 06.06.2008р.
29.03.2010р. відповідачем через загальний відділ господарського суду Київської області було подано відзив на позовну заяву, в якій відповідач зазначв, що проти задоволення позовних вимог не заперечує.
Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача суд,
встановив:
ОСОБА_1 є акціонером Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод", що підтверджується переліком власників іменних цінних паперів від 31 грудня 2008 року та володіє 10 акцій товариства, що складає 0,0524% в статутному капіталі товариства.
8 лютого 2008 року та 6 червня 2008 року відбулись загальні збори акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод", оформлені протоколом № 1 від 8 лютого 2008 року та протоколом № 2 від 6 червня 2008 року відповідно.
Відповідно до ст. 43 та ст. 45 Закону України "Про господарські товариства", загальні збори акціонерів скликаються не рідше одного разу на рік, якщо інше не передбачено статутом підприємства. Позачергові збори акціонерів скликаються у разі неплатоспроможності товариства, а також при наявності обставин, вказаних у статуті товариства, і в будь-якому іншому випадку, якщо цього вимагають інтереси акціонерного товариства в цілому.
Позачергові збори повинні бути також скликані виконавчим органом на письмову вимогу ради акціонерного товариства (спостережної ради) або ревізійної комісії. Виконавчий орган акціонерного товариства зобов’язаний протягом 20 днів з моменту отримання письмової вимоги прийняти рішення про скликання позачергових зборів з порядком денним, запропонованим радою акціонерного товариства (спостережною радою) або ревізійною комісією. Акціонери, які володіють у сукупності більш як 10 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових зборів у будь-який час і з будь-якого приводу. Якщо протягом 20 днів правління не виконало зазначеної вимоги, вони мають право самі скликати збори відповідно до вимог частини першої статті 43 цього закону згідно приписів якої, про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денного включено питання про зміну статутного фонду акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується інформація, передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів. У разі необхідності може бути зроблено повторне повідомлення в зазначених засобах масової інформації. Загальні збори акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства, за винятком випадків, коли на день проведення загальних зборів 100 відсотків акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.
Приписами ст. 40 Закону України "Про господарські товариства" встановлено, що у повідомленні про наступне скликання загальних зборів для вирішення питання про зміни статутного фонду акціонерного товариства повинні міститися: а) мотиви, спосіб та мінімальний розмір збільшення або зменшення статутного фонду; б) проект змін до статуту акціонерного товариства, пов’язаних із збільшенням або зменшенням статутного фонду; в) дані про кількість акцій, що випускаються додатково або вилучаються, та їх загальну вартість; г) відомості про нову номінальну вартість акцій; д) права акціонерів при додатковому випуску акцій або їх вилученні; е) дата початок і закінчення підписки на акції, що додатково випускаються, або їх вилучення; є) порядок відшкодування власникам акцій збитків, пов’язаних із змінами статутного фонду.
Однак, при скликанні та проведенні загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод", акціонери не були повідомлені належним чином про проведення загальних зборів акціонерів, а саме не було здійснено публікації в офіційних друкованих виданнях встановленої форми про проведення загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод".
Разом з тим, суду не надано доказів на підтвердження того, що при реєстрації акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод", які прибули на загальні збори акціонерів які відбулись 8 лютого 2008 року та 6 червня 2008 року, було створено мандатну (реєстраційну) комісію та було запрошено реєстратора. Не надано підтвердження наявності реєстру акціонерів та протоколів лічильної комісії.
Враховуючи викладене, суд робить висновок, що вищезазначеними діями порушено права акціонерів, оскільки неповідомлення належним чином акціонерів призвело до їх відсутності або відсутності їх представників на загальних зборах акціонерів.
Відповідно до ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" вищим органом акціонерного товариства є загальні збори товариства. У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, незалежно від кількості та виду акцій, власниками яких вони є. Брати участь у загальних зборах з правом дорадчого голосу можуть і члени виконавчих органів, які не є акціонерами. Акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів виконавчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору. Цей реєстр підписується головою та секретарем зборів. Реєстрація акціонерів - власників акцій на пред'явника здійснюється на підставі пред'явлення ними цих акцій (сертифікатів акцій) або виписок з рахунку у цінних паперах. Право участі у загальних зборах акціонерів мають особи, які є власниками акцій на день проведення загальних зборів (крім випадку проведення установчих зборів).
рішення загальних зборів акціонерів приймаються більшістю у 3/4 голосів акціонерів, які беруть участь у зборах, з таких питань: а) зміна статуту товариства; б) прийняття рішення про припинення діяльності товариства. З решти питань рішення приймаються простою більшістю голосів акціонерів, які беруть участь у зборах (ст. 42 Закону України "Про господарські товариства").
Установчі збори акціонерного товариства скликаються у строк, зазначений у повідомленні, але не пізніше двох місяців з моменту завершення підписки на акції. В разі пропущення вказаного строку особа, яка підписалася на акції, має право вимагати повернення сплаченої нею частки вартості акцій. Установчі збори акціонерного товариства визнаються правомочними, якщо в них беруть участь особи, які підписалися більш як на 60 відсотків акцій, на які проведено підписку (ст. 35 закону України "Про господарські товариства").
До суду не надано доказів на підтвердження того, що при реєстрації акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод", які прибули на загальні збори акціонерів які відбулись 8 лютого 2008 року та 6 червня 2008 року було створено мандатну (реєстраційну) комісію та було запрошено реєстратора, не надано підтвердження наявності реєстру акціонерів та протоколів лічильної комісії в супереч вимогам рішення № 123 від 8 квітня 2004 року (vr123312-04) та рішення № 1591 від 19 грудня 2006 року (z0097-07) Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України.
Отже, загальні збори акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод" від 8 лютого 2008 року та 6 червня 2008 року відбулись із значним порушенням норм зазначеного вище чинного законодавства України, чим порушено права акціонерів передбачені ст. 97 Цивільного кодексу України та ст. 10 Закону України "Про господарські товариства".
На підставі викладеного, суд вважає правомірним та обґрунтованим, задовольнити позовні вимоги в частині визнання недійсними рішення від 8 лютого 2008 року та від 6 червня 2008 року загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод" оформлені протоколом № 1 від 8 лютого 2008 року та протоколом № 2 від 6 червня 2008 року з підстав порушення порядку їх скликання і проведення.
Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до статті 49 ГПК України, покладаються судом на відповідача.
Керуючись ст. ст. 44, 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Визнати недійсним рішення від 8 лютого 2008 року загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод"(08700, Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 9, код 05790403) оформлене протоколом № 1.
3. Визнати недійсним рішення від 6 червня 2008 року загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод" (08700, Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 9, код 05790403) оформлене протоколом № 2 від 6 червня 2008 року.
4. Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Обухівський вентиляційний завод"(08700, Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 9, код 05790403) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) - 85 (вісімдесят п’ять) грн. 00 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Суддя О.В. Щоткін
Дата підписання повного тексту рішення: 12.04.2010р.