ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 18/111
20.04.10
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs12387579) ) ( Додатково див. постанову Вищого адміністративного суду України (rs12984262) )
За позовом Київської транспортної прокуратури в інтересах держави в особі Київської
міської державної адміністрації;
До Комунального підприємства Міжнародний аеропорт "Київ"(Жуляни);
Про стягнення 70 872,58 грн.
Суддя Мандриченко О.В.
Представники
Від прокуратури: Горшков І.М., помічник прокурора, посвідчення №17 від 26.01.2009 р.;
Від позивача: Шубенко В.В., представник, довіреність №001-254 від 31.03.2010 р.;
Від відповідача: Камінський О.В., представник, довіреність б/н від 16.03.2010 р.;
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.03.2010 р. порушено провадження у справі №18/111, справа призначена слуханням на 25.03.2010 р.
На підставі статті 77 ГПК України у справі з 25.03.2010 р. до 20.04.2010 р. була оголошена перерва.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Київська транспортна прокуратура звернулася до господарського суду в інтересах держави в особі позивача з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача 70 872,58 грн. шкоди з мотивів, вказаних у позовній заяві.
У судових засіданнях представники прокуратури та позивача позовні вимоги підтримали, просили позов задовольнити у повному обсязі.
Відповідач у наданому письмовому клопотанні просив провадження у даній справі зупинити до вирішення пов’язаної з нею справи №6/139 за позовом Київської транспортної прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до Комунального підприємства Міжнародний аеропорт "Київ"(Жуляни), Товариства з обмеженою відповідальністю "Драйв Клуб Альфа –Щит"про визнання договору недійсним та звільнення земельної ділянки.
Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представників прокуратури та сторін, всебічно і повно з’ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд
В С Т А Н О В И В:
19.12.2005 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Драйв Клуб Альфа –Щит"та відповідачем укладений договір №254-2005 на використання службово-технічної території, за умовами якого відповідача надає Товариству з обмеженою відповідальністю "Драйв Клуб Альфа –Щит" службово-технічну територію зі штучним покриттям площею 15 000 кв.м. (100х150) для проведення учбових тренувань.
Угодою від 01.01.2008 р. до договору №254-2005 від 19.12.2005 р., укладеного між відповідачем та ТОВ "Драй Клуб Альфа –Щит"сторони домовились про продовження терміну дії договору до 01.02.2008 р.
01.02.2008 р. між відповідачем та ТОВ "Драй Клуб Альфа –Щит"укладена угода до договору №254-2005 від 19.12.2005 р., згідно з якою договір вважається таким, що втратив чинність з 01.02.2008 р.
01.02.2008 р. між відповідачем та Товариством з обмеженою відповідальністю "Драй Клуб Альфа –Щит"укладений договір про надання послуг патрулювання №104-2008, за умовами якого відповідач надає послуги з патрулювання території для учбових тренувань Товариства з обмеженою відповідальністю "Драйв Клуб "Альфа –Щит", на якій знаходиться дерев’яний будинок останнього, та надає інші послуги, необхідні для функціонування об’єкту Товариства з обмеженою відповідальністю "Драйв Клуб "Альфа –Щит".
28.07.2009 р. Державною інспекцією з контролю за використанням і охороню земель у м. Києві складений акт №А1169/8 перевірки дотримання вимог земельного законодавства, яким встановлений факт використання земельної ділянки для експлуатації та обслуговування виробничо-господарських будівель і споруд відповідача не за цільовим призначенням.
15.07.2009 р. Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у м. Києві складений акт №154/8 обстеження земельної ділянки, яким встановлено використання відповідачем земель не за цільовим призначенням.
08.09.2009 р. Державною інспекцією з контролю за використанням і охороною земель у м. Києві складений протокол №01169 про адміністративне правопорушення, згідно з яким в.о. генерального директора КП "Міжнародний аеропорт "Київ"(Жуляни) притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу у розмірі 510,00 грн.
Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджені в засіданні суду докази, господарський суд вважає позовні вимоги прокуратури обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наведеного нижче.
Статтею 13 Конституції України передбачено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією (254к/96-ВР) .
Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.
Відповідно до статті 79 Земельного кодексу України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.
Статтею 72 Земельного кодексу України передбачено, що до земель авіаційного транспорту належать землі під:
а) аеропортами, аеродромами, відокремленими спорудами (об'єктами управління повітряним рухом, радіонавігації та посадки, очисними та іншими спорудами), службово-технічними територіями з будівлями та спорудами, що забезпечують роботу авіаційного транспорту;
б) вертольотними станціями, включаючи вертольотодроми, службово-технічними територіями з усіма будівлями та спорудами;
в) ремонтними заводами цивільної авіації, аеродромами, вертольотодромами, гідроаеродромами та іншими майданчиками для експлуатації повітряних суден;
г) службовими об'єктами, що забезпечують роботу авіаційного транспорту.
На приаеродромній території відповідно до закону запроваджується особливий режим використання земель.
Аналогічний зміст частини 1 статті 72 Земельного кодексу України відтворює стаття 33 Закону України "Про транспорт".
Підпунктом а) пункту 1 статті 96 Земельного кодексу України визначено, що землекористувачі зобов'язані забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки.
Згідно з пунктом 6 постанови Ради Міністрів СРСР від 08.01.1981 р. №24 (v0024400-81) "Про затвердження положення про землі транспорту"підприємства, установи, організації транспорту можуть надавати у встановленому порядку із закріплених за ними земель у тимчасове користування земельні ділянки іншим підприємствам, установам, організаціям для влаштування під’їзних шляхів, проїздів, вантажно-розвантажувальних майданчиків, складів та інших об’єктів.
Статтею 211 Земельного кодексу України визначено, що громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за невиконання вимог щодо використання земель не за цільовим призначенням. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 р. №963 (963-2007-п) затверджена Методика визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття грунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу, пунктом 7 якої передбачено, що розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, проводиться інспекціями Мінприроди або Державною інспекцією з контролю за використанням та охороною земель Держкомзему та її територіальними підрозділами, а розміру шкоди, заподіяної юридичним та фізичним особам, - територіальними підрозділами Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Держкомзему на підставі матеріалів обстежень земельних ділянок, проведених відповідно до Порядку виконання земельно-кадастрових робіт та надання послуг на платній основі державними органами земельних ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.11.2000 р. №1619 (1619-2000-п) .
Відповідно до розрахунку розміру шкоди, заподіяної внаслідок нецільового використання відповідачем земельної ділянки у Солом’янському районі м. Києва, розмір заподіяної відповідачем шкоди складає 70 872,58 грн.
Частиною 1 статті 69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища"передбачено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів.
Вина відповідача повністю підтверджена дослідженими доказами та матеріалами справи.
Враховуючи ту обставину, що відповідач позовні вимоги належними та допустимими засобами доказування не спростував, а наявні в матеріалах справи документи свідчать про безспірність та обґрунтованість позовних вимог, вимоги Київської транспортної прокуратури підлягають задоволенню.
Клопотання відповідача про зупинення провадження у даній справі до вирішення пов’язаної з нею справи №6/139 за позовом Київської транспортної прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до Комунального підприємства Міжнародний аеропорт "Київ"(Жуляни), Товариства з обмеженою відповідальністю "Драйв Клуб Альфа –Щит" про визнання договору недійсним та звільнення земельної ділянки не підлягає задоволенню, оскільки вирішення спору у справі №6/139 ніяким чином не впливає на вирішення даного спору.
Згідно з рішенням Київської міської ради "Про бюджет міста Києва" від 17.01.2008р. №3/4475 (ra0003023-08) грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, надходять до бюджету міста Києва.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Стягнути з Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Київ"(Жуляни) (інд. 03036, м. Київ, пр. Повітрофлотський, 79, код ЄДРПОУ 01131514) в дохід бюджету міста Києва (код платежу 24062100, одержувач –ГУ ДКУ у м. Києві, розрахунковий рахунок №31517921700001, код ЄДРПОУ 24262621, МФО 820019) 70 872 (сімдесят тисяч вісімсот сімдесят дві) грн. 58 коп. шкоди . Видати наказ.
3. Стягнути з Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Київ"(Жуляни) (інд. 03036, м. Київ, пр. Повітрофлотський, 79, код ЄДРПОУ 01131514) в дохід Державного бюджету України 708 (сімсот вісім) грн. 73 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.
4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.
5. рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.
Суддя
О.В. Мандриченко