ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"01" квітня 2010 р.
Справа № 30/27-10-614
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13835212) ) ( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs10245510) )
За позовом: Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1
третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2
До відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"в особі Одеського регіонального управління
про усунення перешкод у користуванні та виселення
Суддя Рога Н.В.
Представники сторін:
Від позивача: ОСОБА_1- згідно паспорту, ОСОБА_3- згідно довіреності №156 від 01.03.2010р.;
Від третьої особи: ОСОБА_2 –згідно паспорту;
Від відповідача: не з’явився;
СУТЬ СПОРУ: Позивач, фізична особа –підприємець ОСОБА_1 (далі - підприємець ОСОБА_1П.), за участю третьої особи –ОСОБА_2, звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"(далі - КБ "Надра") про усунення перешкод у користуванні підприємцем ОСОБА_1 нерухомим майном –офісом –магазином "Медуза", розташованим за адресою: АДРЕСА_2 та виселення відповідача з зазначеного приміщення.
Представник позивача позовні вимоги підтримує, наполягає на задоволенні позову.
В ході розгляду справи, в судовому засіданні 01 квітня 2010р. судом було встановлено, що належним відповідачем у справі є Відкрите акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра"в особі Одеського регіонального управління . Відповідач про місце та час судових засідань був повідомлений належним чином, про що свідчать поштові повідомлення та клопотання про відкладення провадження у справі. Але, представник відповідача в судові засідання не з’являвся, відзив на позовну заяву до суду не надав.
В ході розгляду справи, ухвалою суду від 18.03.2010р. було встановлено правовий статус ОСОБА_2 та визнано її третьою особою на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. Третя особа повністю підтримує позов підприємця ОСОБА_1
На думку суду, у даному випадку позов правомірно подано до господарського суду Одеської області, адже, згідно ст. 15 ГПК України, якщо юридичну особу представляє уповноважений нею відособлений підрозділ, територіальна підсудність спору визначається з урахуванням частин першої - третьої цієї статті залежно від місцезнаходження відособленого підрозділу. У даному випадку спір випливає саме з діяльності відособленого підрозділу, який був орендарем та на даний час використовує спірне приміщення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, суд встановив:
Згідно Договору купівлі-продажу від 15.03.2007р., укладеного між ОСОБА_4 (Продавець), ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (Покупці), останні придбали у власність по 1\2 частини кожна офісу - магазину "Медуза", що розташований за адресою: АДРЕСА_2, який в цілому складається з : №1- приміщення магазину площею 32,70 кв.м, №2- коридор площею 2,60 кв.м, №3 –санвузол площею 1,6 кв.м, №4- офіс площею 31,70 кв.м. Право власності ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на зазначений магазин-офіс підтверджується Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 19.03.2007р. за №13930803, виданим комунальним підприємством "Ренійське бюро технічної інвентаризації".
13 липня 2007р. між підприємцем ОСОБА_1, що діяла за себе та від імені і по уповноваженню ОСОБА_2 (Орендодавці), та КБ "Надра"директора в особі філії ВАТ "КБ "Надра"Одеське регіональне управління (Орендар), був укладений Договір оренди, згідно якого Орендодавці передають, а Орендар приймає в платне тимчасове користування на умовах оренди нежилі приміщення офісу –магазину "Медуза", що розташований за адресою: АДРЕСА_2, який в цілому складається з: №1- приміщення магазину площею 32,70 кв.м, №2- коридор площею 2,60 кв.м, №3 –санвузол площею 1,6 кв.м, №4- офіс площею 31,70 кв.м, з метою використання у відповідності до Статутної діяльності Орендаря. Строк дії Договору –5 років з дня передачі орендованого майна Орендарю, яким є дата підписання акту приймання-передачі. Акт приймання-передачі був підписаний сторонами 13.07.2007р.
За умовами розділу 4 Договору орендна плата становить 4 040 грн. 40 коп. (без ПДВ), підлягає щомісячній індексації та сплачується Орендарем щомісячно до 5 числа місяця наступного за звітним, на підставі рахунку, виставленого Орендодавцем. Але, Орендар не виконував належним чином свої зобов’язання щодо оплати орендної плати. Зокрема, відповідач не оплатив рахунок №10 від 05.10.2009р. на суму 4040 грн., який Одеське регіональне управління КБ "Надра"отримало 15.10.2009р.,рахунок №11 від 22.10.2009р. на суму 4 072 грн. 32 коп., Одеське регіональне управління КБ "Надра"отримало 22.10.2009р., рахунок №12 від 03.12.2009р. на суму 4 040 грн., який Одеське регіональне управління КБ "Надра"отримало 03.12.2009р.
За таких обставин, на підставі ст. 782 Цивільного кодексу України, Орендодавці направили на адресу Орендаря заяву про відмову від договору та запропонували повернути орендоване майно протягом 30-ти календарних днів з дати отримання заяви. Заяву Одеське регіональне управління КБ "Надра"отримало 09.12.2009р.
Позивач вважає, що на даний час, у зв’язку із припиненням дії Договору оренди від 13.07.2007р., відповідач безпідставно користується нерухомим майном: нежилими приміщеннями офісу –магазину "Медуза", що розташований за адресою: АДРЕСА_2, у зв’язку з чим просить суд усунути перешкоди у користуванні підприємцем ОСОБА_1 нерухомим майном –офісом –магазином "Медуза", розташованим за адресою: АДРЕСА_2 та виселити відповідача з зазначеного приміщення.
В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідно до умов п.5.6. Договору оренди від 13.07.2007р. у випадку дострокового припинення договору Орендар не пізніше 30 календарних днів повинен звільнити приміщення (орендоване майно) з урахуванням вимог п.5.1. Договору, а саме - передати об’єкт оренди за актом приймання-передачі.
Третя особа –ОСОБА_2 повністю підтримує позов підприємця ОСОБА_1
Відповідач заперечень щодо позову до суду не надав.
Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд дійшов наступних висновків:
Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.
Згідно ст. 627 Цивільного кодексу України, відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
Як вбачається з матеріалів справи, 13 липня 2007р. між підприємцем ОСОБА_1, що діяла за себе та від імені і по уповноваженню ОСОБА_2 (Орендодавці), та КБ "Надра"директора в особі філії ВАТ "КБ "Надра"Одеське регіональне управління (Орендар), був укладений Договір оренди, згідно якого Орендодавці передають, а Орендар приймає в платне тимчасове користування на умовах оренди нежилі приміщення офісу –магазину "Медуза", що розташований за адресою: АДРЕСА_2, загальною площею 68,60 кв.м, з метою використання у відповідності до Статутної діяльності Орендаря. Строк дії Договору –5 років з дня передачі орендованого майна Орендарю, яким є дата підписання акту приймання-передачі. Акт приймання-передачі був підписаний сторонами 13.07.2007р.
За приписами ст. 509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певні дії (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. При цьому, зобов’язання виникають з підстав, встановлених ст.11 цього Кодексу, у тому числі із договору. Згідно вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається. В свою чергу, порушенням зобов’язання, відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).
За умовами розділу 4 Договору орендна плата становить 4 040 грн. 40 коп. (без ПДВ), підлягає щомісячній індексації та сплачується Орендарем щомісячно до 5 числа місяця наступного за звітним, на підставі рахунку, виставленого Орендодавцем. Але, Орендар не виконував належним чином свої зобов’язання щодо оплати орендної плати, зокрема, не сплатив орендну плату за жовтень, листопад та грудень 2009р., у зв’язку з чим Орендодавці, на підставі ст. 782 Цивільного кодексу України, Орендодавці направили на адресу Орендаря заяву про відмову від договору та запропонували повернути орендоване майно протягом 30-ти календарних днів з дати отримання заяви. Заяву Одеське регіональне управління КБ "Надра"отримало 09.12.2009р. Отже, з цієї дати Договір оренди від 13.07.2007р. є припиненим і у відповідача відсутні правові підстави для користування об’єктом оренди.
Відповідно до ч.1 ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Відповідно до умов п.5.6. Договору оренди від 13.07.2007р. у випадку дострокового припинення договору Орендар не пізніше 30 календарних днів повинен звільнити приміщення (орендоване майно) з урахуванням вимог п.5.1. Договору, а саме - передати об’єкт оренди за актом приймання-передачі.
За таких обставин, вимоги позивача є правомірними, підтверджені матеріалами справи, направлені на припинення порушень щодо використання майна, тому підлягають задоволенню.
Судові витрати по сплаті держмита,витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, витрат на оплату послуг адвоката покласти на відповідача відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України.
Керуючись ст.ст. 44, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
В И Р І Ш И В:
1. Позовну заяву Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1 - задовольнити.
2. Усунути перешкоди у користуванні фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1) нерухомим майном –офісом –магазином "Медуза", розташованим за адресою: АДРЕСА_2.
3. Виселити Відкрите акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра"в особі Одеської регіональної філії (м. Київ, вул.Артема,15, код ЄДРПОУ 20025456, ОРФ- м. Одеса, вул.Космонавтів, 36 ) з нерухомого майна –офісу –магазину "Медуза", розташованого за адресою: АДРЕСА_2.
4.Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"в особі Одеської регіональної філії (м. Київ, вул.Артема,15, код ЄДРПОУ 20025456, ОРФ- м. Одеса, вул.Космонавтів, 36) на користь фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1, АДРЕСА_1) витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн., витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 236 грн., витрати за послуги адвоката у сумі 1 500 грн.
рішення суду набирає законної сили протягом 10-денного строку з дня його підписання.
Накази видати після набрання рішенням законної сили.
рішення підписане 09 квітня 2010р.
Суддя