ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 44/326
25.05.10
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs13022890) )
За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформзахист"
до 1. Київської міської ради
2. Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації
про зобов’язання вчинити дії
Суддя Чеберяк П.П.
Представники:
від позивача Хмара О.О. –представник
від відповідача 1 не з’явився
від відповідача 2 Рогожинська І.В. – представник
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання права Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформзахист"на оренду земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17, у Печерському районі міста Києва.
Київська міська рада у відзиві на позовну заяву, що надійшов через канцелярію Господарського суду міста позовні вимоги не визнає та просить суд відмовити в їх задоволенні позовних вимог . Крім того, відповідач -1 просить суд слухати справу без участі представника Київської міської ради.
Відповідач-2 у відзиві на позовну заяву зазначає, що позивач не звертався з підписаним обома сторонами договором оренди земельної ділянки щодо державної реєстрації, а тому відповідачем -2 взагалі не порушено прав позивача.
Дослідивши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників позивача та відповідача-2, Господарський суд міста Києва,
ВСТАНОВИВ:
Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України (2768-14) визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.
Відповідно до частини 5 статті 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.
Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.
На підставі рішення Київської міської ради від 27.11.2009 №747/2816 (ra0747023-09) Державному підприємству "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 0,2013 га на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва для реконструкції, експлуатації та обслуговування з надбудовою та прибудовою нежитлового будинку офісно-торговельного призначення, який зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 28.01.2010 за №02-9-00113.
Між товариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" та Державним підприємством "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" був укладений інвестиційний договір №1 від 22.08.2007 (далі - Договір).
Відповідно до положень зазначеного Договору товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" виступає інвестором діяльності, пов’язаної з реконструкцією будівлі, загальною площею 2 718,00 кв.м., яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Еспланадна, 17 у Печерському районі м. Києва (далі –Об’єкт). Вказана будівля знаходиться на балансі Державного підприємства "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду". Реконструкція Об’єкту повинна відбуватись на земельній ділянці на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва.
Відповідно до умов Договору товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" зобов’язане за рахунок власних або залучених коштів виконати комплекс робіт з реконструкції та розширення будівлі, її надбудови, добудови додаткових корпусів та приміщень та будь-яких інших будівельних робіт, пов’язаних із реконструкцією Об’єкту та забудовою земельної ділянки на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва.
Пунктом 4.2. Договору визначено, що з метою виконання умов Договору товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" має право звернутися до Державного підприємства "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" з клопотанням про переоформлення права оренди земельної ділянки на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва на Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист".
Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" звернулося та отримало згоду Державного підприємства "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" на переоформлення земельної ділянки на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва на товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист".
Згідно з умовами Договору Державне підприємство "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" має право передати будь-яку з функцій забудовника (замовника будівництва) товариству з обмеженою відповідальністю "Інформзахист". У зв’язку з цим, Державне підприємство "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" звернулося до Київської міської ради з клопотанням щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м.Києва, посвідчене державним актом на право постійного користування земельною ділянкою від 28.01.2010 №02-9-00113 та надання зазначеної земельної ділянки в оренду товариству з обмеженою відповідальністю "Інформзахист".
Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.
На виконання вимог законодавства, товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" звернулося до Київської міської ради з клопотанням від 29.03.2010 №04 про надання в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" земельної ділянки на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією.
Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.
Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Стаття 123 Земельного кодексу України встановлює, що державна адміністрація або сільська, селищна, міська ради у місячний строк і, в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.
Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.
Частиною другою статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.
З матеріалів справи вбачається, що товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" звернулося листом від 29.03.2010 №04 до Київської міської ради з пропозицією укласти договір оренди земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва та надіслало підписаний зі свого боку договір у двох примірниках, який відповідає вимогам Закону України "Про оренду землі" (161-14) .
Протягом встановленого строку з боку Київської міської ради не надано жодних зауважень до договору оренди земельної ділянки на вул.Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва.
Таким чином, на виконання ст. 181 Господарського кодексу України договір оренди земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва був підписаний Товариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" та переданий на підпис Київському міському голові, який у двадцятиденний термін зобов’язаний був його підписати або надати 2 примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.
Київською міською радою вказаний договір оренди підписаний не був.
Відповідно до статті 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі, якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.
Враховуючи те, що відповідно до ст. 123 Земельного кодексу України та ст. 15 Закону України "Про оренду землі" товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" вчинило всі передбачені законодавством дії, спрямовані на оформлення землі, а відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України право користування посвідчується договором оренди земельної ділянки, то за наявності всіх підстав для укладання договору (в даному випадку всі підстави є), та зважаючи на те, що одна із сторін ухиляється від укладання договору, інша сторона чиє право на оформлення землі порушується може звернутись до суду та просити суд визнати право користування на землю. В даному випадку Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" просить визнати договір оренди земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва укладеним, оскільки право користування посвідчується договором.
З огляду на викладене, беручи до уваги факт наявності у відповідача-1 цивільно-правового обов’язку (належне виконання обов’язку, який на нього покладено законом –ст. 526 Цивільного кодексу України) щодо надання земельної ділянки в оренду, при умові виконання товариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" всіх передбачених земельним законодавством вимог, суд вважає, що позовні вимоги щодо визнання договору оренди земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва укладеним є обґрунтованими.
Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов’язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід’ємною частиною, між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –товариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист", у встановленому порядку та внести зміни в базу даних автоматизованої системи "Кадастр", в частині припинення права постійного користування земельною ділянкою (кадастровий номер 8000000000:76:058:0002) площею 2013 кв.м, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19 грудня 2002 р. № 182/342 (ra_182023-02) , дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.
Також, відповідно до рішення Київради від 29 травня 2003 року № 433/593 (ra0433023-03) "Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві" Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України.
Відповідно до ч.1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.
Згідно ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди набирає чинності після його державної реєстрації.
Таким чином, судом встановлено, що Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) не забезпечило підготовку договору оренди земельної ділянки та не здійснило його державну реєстрацію.
Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою, крім іншого є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою.
Таким чином, враховуючи звернення Державного підприємства "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" до Київської міської ради та положення Земельного кодексу України (2768-14) право користування земельною ділянкою на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва є припиненим з моменту надання Державним підприємством "Український художньо-спортивний ансамбль "Балет на льоду" згоди на припинення права користування зазначеною земельною ділянкою.
За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.
Відповідно до статті 49 ГПК України в разі задоволення позову судові витрати підлягають стягненню з відповідачів на користь позивача, але, оскільки позивачем таких вимог не заявлено, тому зазначені витрати покладаються на позивача.
Керуючись ст.ст. 32- 34, 44, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд м. Києва, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Визнати право товариства з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" на оренду земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва (кадастровий номер - 8000000000:76:058:0002).
3. Вважати укладеним договір оренди земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва (кадастровий номер - 8000000000:76:058:0002) між товариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" та Київською міською радою в редакції, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" та відповідає вимогам Закону України "Про оренду землі" (161-14) та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 №220 (220-2004-п) та переданою дану земельну ділянку з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором:
" ДОГОВІР
оренди земельної ділянки
Київська міська рада (м. Київ, Хрещатик, 36) –далі у тексті –"Орендодавець", в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", - з однієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" (код ЄДРПОУ 33403372; м. Київ, площа Спортивна,3, зареєстроване Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією 01 квітня 2005 року за № 1 070 105 0001 007228) далі у тексті - "Орендар", в особі директора ОСОБА_4, який діє на підставі Статуту - з другої сторони, уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті –Договір) про нижченаведене:
1. Предмет Договору
1.1. Орендодавець, передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (далі –об’єкт оренди або земельна ділянка), визначену цим Договором.
2. Об’єкт оренди
2.1. Об’єктом оренди відповідно до цього Договору є земельна ділянка з наступними характеристиками:
- місце розташування – вул. Еспланадна,17 у Печерському районі м. Києва;
- розмір –2013 кв.м;
- цільове призначення –для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією;
- кадастровий номер - 8000000000:76:058:0002.
2.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки - згідно з довідкою Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).
2.3. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.
3. Строк дії Договору
3.1. Договір укладено на 15 (п’ятнадцять) років.
4. Орендна плата
4.1. Визначена цим Договором орендна плата за земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування земельною ділянкою у грошовій формі.
4.2. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у розмірі 3 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки.
4.3. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою та внесення змін до цього Договору.
4.4. Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.
4.5. Орендна плата вноситься Орендарем рівними частинами за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок 33219812700007, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Отримувач: УДК у Печерському р-ні м. Києва, ідентифікаційний код 26077922. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов’язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.
4.6. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов’язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.
4.7. Розмір орендної плати переглядається у разі зміни умов господарювання, передбачених Договором, зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами, та у інших випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.
4.8. За несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня в розмірі 120 (ста двадцяти) відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.
4.9. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування земельної ділянки.
5. Умови використання та обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки
5.1. Умови збереження стану об’єкта оренди:
- на земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов’язана з цільовим призначенням земельної ділянки. Зміна цільового призначення земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у зв’язку зі зміною цільового призначення земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення, сплачує Орендар.
5.2. Обмеження та сервітути щодо земельної ділянки на день підписання цього Договору відсутні.
6.Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду
6.1. Земельна ділянка є переданою в день державної реєстрації цього Договору.
6.2. Право на оренду земельної ділянки виникає після державної реєстрації цього Договору.
7. Умови повернення земельної ділянки
7.1. Після припинення дії Договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.
7.2. Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов’язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв’язується у судовому порядку.
8. Права та обов’язки Сторін
8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:
- використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;
- дотримання місцевих правил забудови;
- своєчасного внесення орендної плати;
- дострокового розірвання цього Договору;
- відшкодування понесених збитків, в тому числі не отриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.
8.2. Орендодавець зобов’язаний:
- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;
- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендареві користуватися земельною ділянкою;
- передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.
8.3. Орендар має право:
- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;
- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку інші будівлі і споруди;
- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;
- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов’язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору;
- переважне право на купівлю земельної ділянки у разі її продажу.
8.4. Орендар зобов’язаний:
- приступати до використання земельної ділянки в строк, встановлений цим Договором, та після державної реєстрації Договору;
- використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;
- своєчасно вносити орендну плату;
- завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою у встановленому порядку;
- при зміні функціонального використання об’єктів нерухомості, що розташовані на земельній ділянці, у десятиденний термін в письмовій формі замовити у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) витяг з технічної документації про нову нормативну грошову оцінку земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін та після одержання цього витягу передати його до податкового органу за місцем розташування земельної ділянки;
- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об’єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни, з моменту укладання договору оренди земельної ділянки з новим власником об’єктів, які були відчужені;
- забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представнику контролюючих органів;
- повернути земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання після припинення дії цього Договору;
- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташування земельної ділянки про сплату орендної плати;
- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах земельної ділянки;
- питання пайової участі вирішити відповідно до рішення Київської міської ради від 06.03.2009 №124/1179 "Про бюджет міста Києва на 2009 рік";
- питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку;
- у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки надати копію цього Договору до районного податкового органу за місцем розташування земельної ділянки.
8.5. Сторони також мають інші права і несуть інші обов’язки, визначені законодавством України.
9. Ризик випадкового знищення або пошкодження об’єкта оренди чи його частини
9.1.Ризик випадкового знищення або пошкодження об’єкта оренди чи його частини несе Орендар.
10. Страхування об’єкта оренди
10.1 Сторони домовились про те, що Орендар має право застрахувати об’єкт оренди.
11.Зміна умов договору та припинення і поновлення Договору
11.1. Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.
11.2. Витрати пов’язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.
11.3. Договір оренди припиняється в разі:
- закінчення строку, на який його було укладено;
- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;
- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та Орендаря;
- ліквідації юридичної особи –Орендаря.
Договір оренди припиняється також в інших випадках, передбачених законом.
11.4. Припинення Договору шляхом розірвання.
Договір може бути розірваний:
- за взаємною згодою Сторін;
- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом.
11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов’язків визначених у пунктах 5.1 та 8.4 цього Договору.
11.6. Поновлення Договору:
- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов’язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію;
- у разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.
11.7. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов’язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов’язку щодо умов повернення Орендодавцеві земельної ділянки Орендар зобов’язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.
11.8. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до третьої особи, а також реорганізація юридичної особи –Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.
12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання Договору та вирішення спорів
12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.
12.2. У разі невиконання Орендарем умов цього Договору та обов’язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.
12.3. Сторона, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.
12.4. Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.
13. Суборенда земельної ділянки
13.1. Орендар має право передати земельну ділянку або її частину у суборенду виключно за письмовою згодою Орендодавця.
13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення щодо передачі земельної ділянки або її частини у суборенду, шляхом прийняття в установленому законодавством порядку відповідного рішення.
13.3. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.
14. Прикінцеві положення
14.1. Цей Договір складений у двох примірниках. Один примірник - для зберігання у Орендаря, один –для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).
14.2. Невід’ємною частиною цього Договору є:
- план земельної ділянки;
- кадастровий план земельної ділянки;
- акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
- акт приймання-передачі земельної ділянки.
Київський міський голова___________
Орендар __________________________"
4. Зобов’язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати договір оренди земельної ділянки для реконструкції з надбудовою під готель нежитлової будівлі з подальшим обслуговуванням та експлуатацією на вул. Еспланадній, 17 у Печерському районі м. Києва з усіма додатками, що є його невід’ємною частиною, між Орендодавцем –Київською міською радою та Орендарем – Ттовариством з обмеженою відповідальністю "Інформзахист" у встановленому порядку та внести зміни в базу даних автоматизованої системи "Кадастр", в частині припинення права постійного користування земельною ділянкою (кадастровий номер 8000000000:76:058:0002) площею 2013 кв.м.
рішення вступає в законну силу після десятиденного терміну з дня його прийняття, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.
Після набрання рішенням законної сили видати накази.
Суддя
П.П.Чеберяк
Дата підписання рішення 01.06.2010р.