1000.725.1
П О С Т А Н О В А
IМЕНЕМ  УКРАЇНИ 
13 лютого 2007 року     м. Київ
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кривенка В.В.,
суддів:
Гусака М.Б.,
Терлецького О.О.,
Маринченка В.Л.,
Тітова Ю.Г.,
Самсіна I.Л.,
розглянувши в порядку письмового провадження справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа Черкаси" до Черкаської об'єднаної державної податкової інспекції (далі - ОДПI) про визнання недійсним податкового повідомлення - рішення; зустрічним позовом Черкаської об'єднаної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа Черкаси" (далі - ТОВ "Альфа Черкаси") про стягнення штрафних (фінансових) санкцій в сумі 20 411 грн.,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2005 року ТОВ "Альфа Черкаси" звернулося до суду з позовом до ОДПI про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення № 0001972303/0 від 14 квітня 2005 року, прийнятого на підставі акта перевірки щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу, яким до нього було застосовано штрафні санкції в розмірі 20 411 грн. за порушення вимог п.1 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) .
Заперечуючи проти позову, ОДПI звернулася до суду із зустрічними позовними вимогами про стягнення штрафних санкцій в сумі 20 411 грн., зазначаючи, що оспорюване повідомлення-рішення є правомірним, оскільки відпуск нафтопродуктів за електронними смарт-картами та картками багаторазового використання є розрахунковою операцією, а тому повинен проводитися через реєстратор розрахункових операцій.
Рішенням господарського суду Черкаської області від 8 червня 2005 року позов ТОВ "Альфа Черкаси" задоволено: визнано недійсним податкове повідомлення-рішення № 0001972303/0 від 14 квітня 2005 року, в задоволенні зустрічного позову відмовлено.
Рішення суду першої інстанції обгрунтоване тим, що позивачем було проведено відпуск нафтопродуктів за електронними пластиковими смарт-картами та картками багаторазового використання після попереднього розрахунку у готівковій або безготівковій формі за окремими договорами купівлі-продажу. Суд дійшов висновку, що вказані операції не є розрахунковими в розумінні ст. 2 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) , так як такі картки не є засобом валютно-фінансових відносин та не відносяться до платіжних документів виражених у валюті України.
Постановою Київського міжобласного апеляційного суду від 7 листопада 2005 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким в задоволенні позову ТОВ "Альфа Черкаси" відмовлено, зустрічний позов  ОДПI задоволено.
Ухвалою Вищого адміністративного суду від 14 червня 2006 року постанову суду апеляційної інстанції залишено без зміни.
Рішення судів апеляційної та касаційної інстанцій мотивовані тим, що Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) не містить обмежувальний перелік засобів проведення безготівкових операцій, та в той же час не звільняє суб'єкта господарювання від обов'язку проведення операцій по відпуску товару за талонами та смарт-картами через реєстратор розрахункових операцій. Крім цього, талони та смарт-карти при здійсненні господарських операцій з продажу паливно-мастильних матеріалів не можуть використовуватись виключно як акти прийому-передачі, оскільки право власності на товарно-матеріальні цінності (нафтопродукти) покупець набуває при передачі пального. Факт переходу права власності на товар від позивача до контрагентів підтверджується поверненням талонів та пред'явленням смарт-карти продавцю.
У скарзі ТОВ "Альфа Черкаси" ставить питання про перегляд за винятковими обставинами та скасування ухвали Вищого адміністративного суду України від 14 червня 2006 року та постанови Київського міжобласного апеляційного суду від 7 листопада 2005 року у зв'язку з порушенням судами норм матеріального права та неоднаковим застосуванням однієї й тієї самої норми права, зокрема ст. 61 Конституції України (254к/96-ВР) та ст. 250 ГК України (436-15) в аналогічних справах.
Скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Судами встановлено, що ОДПI визначило суму податкового зобов'язання ТОВ "Альфа Черкаси" у вигляді штрафу за порушення п.1 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) .
Статтею 239 Господарського кодексу України (436-15) передбачено, що однією із адміністративно-господарських санкцій може бути адміністративно-господарський штраф, який стягується із господарюючого суб'єкта до державного бюджету за порушення визначених законодавством України правил здійснення господарської діяльності.
Крім того, судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій встановлено, що оспорюване податкове повідомлення-рішення №0001972303/0 від 14 квітня 2005 року прийняте на підставі акта перевірки №010936 від 24 вересня 2004 року. Тобто, факт порушення норм Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) було встановлено податковим органом 24 вересня 2004 року.
Відповідно до статті 250 Господарського кодексу України (436-15) адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня  виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.
Проте, суди попередніх інстанцій не встановили чи були дотримані строки протягом яких до господарюючого суб'єкта може бути застосована адміністративно-господарська санкція.
Статтею 159 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) передбачено, що законним є рішення,  ухвалене  судом  відповідно  до  норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права.
Оскільки суди попередніх інстанцій не застосували до спірних правовідносин положення статті 250 Господарського кодексу України (436-15) , то прийняті в справі судові рішення підлягають скасуванню як такі, що прийняті із порушенням норм матеріального права, а справа - направленню на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись статтями 241 - 244 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів Судової палати постановила:
Скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа Черкаси" задовольнити частково.
Ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs416036) від 14 червня 2006 року та постанову Київського міжобласного апеляційного суду від 7 листопада 2005 року скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Постанова є остаточною і не може бути оскаржена, крім випадку, встановленого пунктом 2 статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .
Головуючий
В.В. Кривенко
Судді:
М.Б. Гусак
В.Л. Маринченко
I.Л. Самсін
О.О. Терлецький
Ю.Г. Тітов