ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
про визнання громадянина-підприємця банкрутом
і відкриття ліквідаційної процедури
16.07.10 Справа № 26/235/10
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs14345893) )
Суддя
боржник – Фізична особа-підприємець ОСОБА_2 (АДРЕСА_2)
Суддя Юлдашев О.О.
Представники:
Боржника –ОСОБА_2, свідоцтво № НОМЕР_3 від 03.08.2004. (особисто).
ОСОБА_3, дов. № 1588 від 25.05.2010.
У судовому засіданні присутній арбітражний керуючий Сеник О.В.
У судовому засіданні розглядається заява Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про визнання його банкрутом, у зв’язку із неспроможністю останнього виконати свої грошові зобов’язання перед кредиторами.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 09.07.2010. порушено провадження у справі №26/235/10 про банкрутство Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 на підставі вимог статтей 47, 47 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Боржник у судовому засіданні заяви щодо відкладення розгляду справи для проведення громадянином-підприємцем розрахунків з кредитором чи укладення мирової угоди не надав.
Заслухавши пояснення боржника та його представника, вивчивши надані документи, суд
ВСТАНОВИВ:
Фізична особа –підприємець ОСОБА_2 зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності –фізична особа виконавчим комітетом Запорізької міської ради про що, свідчить свідоцтво від 03.08.2004., ідентифікаційний номер НОМЕР_1.
Згідно заяви боржника, суд з’ясував, що на момент порушення справи про банкрутство останнього у фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 наявна заборгованість перед наступними кредиторами:
1/ ОСОБА_5 у розмірі 340 000,00грн.
2/ ПАТ "ПроКредитБанк", м. Київ у розмірі 1 154 624,61грн.
Загальна сума заборгованості перед усіма кредиторами на день порушення справи про банкрутство боржника становить 1 494 624,61 грн. Зазначені вимоги кредиторів визнаються боржником, а відтак є безспірними.
Заборгованість боржника перед ОСОБА_5, м. Запоріжжя підтверджуються договором безвідсоткової фінансової допомоги на зворотній основі.
Матеріалами справи підтверджується заборгованість боржника перед ПАТ "ПроКредитБанк", яка виникла перед зазначеною банківською установою на підставі кредитного договору, договорами іпотеки, договорами про надання траншу, рамковою угодою, договором застави рухомого майна. Відповідно до абз. 3 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закону) боржником є суб’єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов’язання перед кредиторами, у тому числі зобов’язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов’язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.
Матеріалами справи також встановлено, що боржнику на праві власності належить наступне майно:
1. Нежитлове приміщення площею 1308.2 кв.м. за адресою –АДРЕСА_3, с. Розумове, Запорізький район, Запорізька область, оціночною вартістю 305 725,80 грн.
2. Квартира площею 72.61 кв.м. за адресою –АДРЕСА_1, оціночною вартістю 262 600,00 грн.
3. Автомобіль ГАЗ 2008 року випуску, оціночною вартістю 55 151,90 грн.
4. Автомобіль КФУ 2008 року випуску, оціночною вартістю 58 100,00 грн.
Все зазначене вище майно знаходиться у заставі та іпотеці у ЗАТ "ПроКредитБанк", а тому не може бути реалізовано для погашення вимог кредиторів без введення процедури банкрутства.
Дебіторська заборгованість відсутня.
Заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування, податках та зборах (обов’язкових платежах) відсутня.
Заборгованість по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров’ю, виплаті авторської винагороди відсутня.
Частиною 2 ст. 47 Закону передбачено, що заява про порушення справи про банкрутство громадянина-підприємця може бути подана в господарський суд, у тому числі, громадянином-підприємцем, який є боржником.
Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону боржник зобов’язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство, зокрема, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов’язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами.
Згідно з абз. 5 ст. 1 Закону суб’єктом банкрутства є боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов’язання встановлена господарським судом.
Частиною 2 ст. 209 Господарського кодексу України визначено, що нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.
Матеріалами справи з’ясовано, що задоволення боржником вимог одного чи декількох його кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов’язань в повному обсязі перед іншими кредиторами. За станом на 09.07.2010 року кредиторська заборгованість боржника складає 1 494 624,61 грн., а вартість майна – 681 577,70грн.
Вищевказані факти свідчать про те, що боржник Фізична особа-підприємець ОСОБА_2, м. Запоріжжя не має достатньо грошових коштів та майна для погашення боргу.
За таких обставин, слід визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.
За приписами ч. 7 ст. 48 Закону у разі необхідності постійного управління нерухомим майном або цінним рухомим майном громадянина-підприємця, визнаного банкрутом, господарський суд призначає для цієї мети ліквідатора.
Внаслідок викладеного, суд вважає за необхідне призначити у даній справі ліквідатора.
Обов’язки ліквідатора слід покласти на арбітражного керуючого Сеник Оксану Вікторівну (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства АВ №456490 від 27.04.2009р., АДРЕСА_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_2), якою подано відповідну заяву на участь у справі.
Заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника необхідно подати до суду у строк до 16.09.2010.
Зобов’язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) у строк до 01.03.2011.
Керуючись ст.ст. 22, 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд
ПОСТАНОВИВ:
Визнати Фізичну особу-підприємця ОСОБА_2, м. Запоріжжя, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 - банкрутом.
Відкрити ліквідаційну процедуру.
Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Сеник Оксану Вікторівну (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства АВ №456490 від 27.04.2009р., АДРЕСА_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_2).
Заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника подати до суду у строк до 16.09.2010.
Зобов’язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , у строк до 01.03.2011.
Копію ухвали надіслати боржнику, Хортицькому ВДВС Запорізького МУЮ, м. Запоріжжя, державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради, м. Запоріжжя, Запорізькому обласному відділу з питань банкрутства, Запорізькій філії агентства з питань банкрутства, ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя, ПАТ "ПроКредитБанк", м. Київ, ОСОБА_5, УПФУ в Хортиць кому районі м. Запоріжжя, ЗОВ ВД ФСС з ТВП, ФССНВН та ПЗУ.
Суддя
О.О. Юлдашев