ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"07" липня 2010 р.
Справа № 12/455-10
( Додатково див. постанову Житомирського апеляційного господарського суду (rs12577931) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13698593) )
За позовом: Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" м. Одеса
до: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 м. Хмельницький
за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Орен Інтернешенел" м. Хмельницький.
про розірвання договору суборенди від 28 грудня 2005року.
та за зустрічним позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 м. Хмельницький
до Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" в особі філії "Імексбанк" у м. Хмельницький м. Хмельницький
про
- стягнення 54 212,4 грн.;
- зобов'язання Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" усунути наслідки самовільно проведених будівельних робіт у приміщенні за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, привівши зазначене приміщення у стан, на момент укладення договору суборенди від 28.12.2005р., зокрема:
1. демонтувати стіни-перегородки, привівши приміщення у відповідність до вимог технічного паспорту від 25.03.2005р;
2. встановити у відвальному приміщенні товарний ліфт;
3. облаштувати у підвальному приміщенні вихід на вулицю;
4. замурувати вхід у підвал з першого поверху приміщення, відновивши монолітне перекриття;
5. встановити дверне полотно на основний "парадний" вхід в приміщення;
6. відновити цегляне покриття підлога приміщення;
7. повернути та встановити в приміщенні чавунні радіатори;
8. повернути та встановити в приміщенні стелю з алюмінію
Суддя Шпак В.О.
Представники сторін:
позивача: ОСОБА_2 - представник за довіреністю від 19.03.2010р. № 190310.;
відповідача: Гордєєв В.Л. - представник за довіреністю від 25.04.2008р.
третя особа: Гордєєв В.Л. - представник за дорученням від 26.04.2010р.
рішення приймається 07.07.2010року, оскільки в засіданні оголошувалась перерва.
Суть спору:
Позивач - Публічне акціонерне товариство "Імексбанк" м. Хмельницький звернулось із позовом до відповідача - Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про розірвання договору суборенди від 28 грудня 2005року.
В обгрунтування своїх вимог посилається на те, що відповідно до Наказу від 19 січня 2010року, підписаного виконуючим обов‘язки Голови правління Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" Граматиком Ю.Т., було вирішено створити робочу групу щодо реорганізації філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький у відділення на балансі АТ "ІМЕКСБАНК". Для виконання вищезазначеного наказу було затверджено регламент необхідних заходів, серед яких: \
1. Повідомлення ФОП ОСОБА_1 про дострокове розірвання Договору суборенди за взаємною згодою сторін;
2. Проведення заходів по створенню відділення у м. Хмельницький на балансі АТ "ІМЕКСБАНК";
3. До 31 березня 2010 року видача наказу про закриття філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м.Хмельницький.
Відповідно до вимог Наказу від 19 січня 2010 року, після закриття філії ПАТ "ІМЕКСБАНК", у м. Хмельницькому залишиться функціонувати відділення Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК".
Відповідно до витягу з протоколу № 22 засідання Наглядової ради Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" від 23.02.2010р., було вирішено перепідпорядкувати відділення № 2 філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький на баланс АТ "ІМЕКСБАНК", змінити його повне найменування на відділення № 297 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький, внутрішньобанківський реєстраційний код на 258 15 804 215 727 22 0297, місцезнаходження -на м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, встановити штатний розпис та перелік операцій відповідно до протоколу № 18 засідання Правління АТ "ІМЕКСБАНК" від 23.02.2010р., а також затвердити Положення про відділення № 297 Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький у новій редакції. Починаючи з 01 березня 2010 року відділення № 297 Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" здійснює банківську діяльність у м. Хмельницькому.
Створення відділення у м. Хмельницькому до дати закриття філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький зумовлено необхідністю безперервного надання банківських послуг, здійснення обслуговування клієнтів АТ "ІМЕКСБАНК", переведення частини персоналу філії до відділення та виконання інших організаційно-господарських справ. За штатним розписом кількість працівників філії складає 53 чоловіка. Затверджений штатний розпис відділення № 297 Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький складає 17 чоловік.
Тому на сьогоднішній день у зв'язку з запланованим на 31 березня 2010 року закриттям філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький і створенням відділення № 297 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький, відповідним зменшенням обсягу виконуваних функцій та скороченням працівників, необхідність щодо оренди приміщення загальною площею 202,6 кв.м., що розташоване за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, відсутня.
Крім того, з 15 березня 2010 року Банк припиняє експлуатацію орендованого приміщення та звільняє його, про що Орендаря було повідомлено листом від 09 березня 2010 року з відповідним проханням з'явитись та підписати Акт прийому-передачі Приміщення.
Оскільки відповідач добровільно відмовився розірвати договір суборенди, позивач з посиланням на ст. 652 Цивільного кодексу України, просить суд розірвати договір суборенди.
Відповідач позов не визнав. У відзиві зазначив, що строк договору, відповідно до положень п. 9.1. Договору становить 5 років, з 28 грудня 2005 року по 28 грудня 2010 року включно.
В лютому 2010 року Відповідачу стало відомо про намір Позивача розірвати даний договір за взаємною згодою сторін, мотивуючи своє рішення виникненням об'єктивних обставин в економічному секторі нашої держави.
Положення позовної заяви відносно закриття Позивачем власної філії, та відкритті на її місці відділення, не можуть братись до уваги судом, як істотна зміна обставин договору, ще і тому, як прямо спростовується умовами даного договору.
Відповідно до положень п. 9.5. Договору, реорганізація Орендодавця чи Орендаря, або перехід права власності на орендоване Майно третім особам, не визнається підставою для зміни або припинення чинності цього Договору і він зберігає свою чинність для нового власника орендованого Майна (його правонаступників). Зазначив, що кризові явища в економіці існують для всіх підприємців, учасників господарських відносин, а саме поняття"підприємництво", відповідно до положень ст. 42 Господарського кодексу України, це самостійна, ініціативна, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Отже кожний суб'єкт господарювання самостійно, на власний ризик веде свою господарську діяльність і прорахунки чи не вміння вести таку діяльність належним чином, ніяк не може визнаватись істотною зміною обставин договору. Вважає необгрунтованими твердження Позивача відносно того, що існування даного договору порушує співвідношення майнових інтересів сторін і позбавляє банк тих переваг на які він розраховував при укладенні такого договору.
Просить в позові відмовити.
Представник третьої особи пояснень на позов не подав.
Відповідачем подано зустрічний позов відповідно до якого просить суд: стягнути з відповідача 54 212,4 грн. заборгованості по орендній платі; зобов‘язати ПАТ "ІМЕКСБАНК"усунути наслідки самовільно проведених будівельних робіт у приміщенні за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, привівши зазначене приміщення у стан, на момент укладення договору суборенди від 28.12.2005р., зокрема:
1. демонтувати стіни-перегородки, привівши приміщення у відповідність до вимог технічного паспорту від 25.03.2005р;
2. встановити у відвальному приміщенні товарний ліфт;
3. облаштувати у підвальному приміщенні вихід на вулицю;
4. замурувати вхід у підвал з першого поверху приміщення, відновивши монолітне перекриття;
5. встановити дверне полотно на основний "парадний" вхід в приміщення;
6. відновити цегляне покриття підлога приміщення;
7. повернути та встановити в приміщенні чавунні радіатори;
8. повернути та встановити в приміщенні стелю з алюмінію
06.07.2010року ФОП ОСОБА_1 подано заяву про уточнення позовних вимог відповідно якої просить суд стягнути з відповідача 71 514грн.заборгованості по орендній платі.
Посилається на те, що договором суборенди приміщення встановлено, що плата за користування майном перераховується на рахунок ОСОБА_1 щомісячно не пізніше 6 числа місяця, наступного за звітним, і буде становитиме 2 257, 4 дол. США. Зважаючи на ту обставину, що з 6 березня 2010 року Відповідачем не сплачується орендна плата, станом на 6 липня 2010 року прострочка останнього становить 4 місяці.
Вирахувавши, що один день оренди приміщення для Відповідача становить 72, 8 дол. США (2 257, 4 дол. США : 31 день, сума загального боргу становить 9 029, 6 дол. США (2 257, 4 дол. США X 4 місяці), або 71514 грн. (курс НБУ - 7, 92 грн.).
Крім того, просить суд зобов'язати Публічне акціонерне товариство "ІМЕКСБАНК"(код ЄДРПОУ 20971504, адреса: 65039, м. Одеса, проспект Гагаріна, 12-А) усунути наслідки самовільно проведені х будівельних робіт у приміщенні за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40. привівши зазначене приміщення у стан, на момент укладення договору суборенди від 28.12.2005р., зокрема:
1. демонтувати стіни-перегородки, привівши приміщення у відповідність до вимог технічного паспорту;
2. встановити у підвальному приміщенні товарний ліфт;
3. облаштувати у підвальному приміщенні вихід на вулицю;
4. замурувати вхід у підвал першого поверху приміщення, відновивши монолітне перекриття;
5. встановити дверне полотно на основний "парадний" вхід в приміщення;
6. відновити цегляне покриття підлоги приміщення;
7. повернути та встановити в приміщенні стелю з алюмінію.
Оскільки заява відповідача відповідає положенням чинного законодавства, вона підлягає задоволенню.
Відповідач по зустрічному позову вимоги не визнав. У відзиві зазначив, що ним надано докази, якими підтверджується факт звільнення АТ "ІМЕКСБАНК" орендованого приміщення з 15 березня 2010 року (Акт звільнення приміщення від 15.03.2010р.). З вказаної дати Банк припинив користуватись приміщенням, яке знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40.
Так як положення Цивільного кодексу України (435-15) чітко вказують на те, що плата з наймача справляється лише за користування майном, а з 15 березня 2010 року АТ "ІМЕКСБАНК" даним майном не користується, вважає, вимоги позивача щодо стягнення орендної плати за Договором суборенди є безпідставними та незаконними.
Ремонтні роботи у приміщенні по вул. Театральна, 40, що у м. Хмельницькому, були закінчені в період до жовтня місяця 2006 року. Після закінчення всіх ремонтних робіт (жовтень 2006 року) ОСОБА_1, спостерігаючи стан приміщення після проведеного ремонту, не вчиняла жодних дій, які б свідчили про наявність претензій до Банку, тим самим фактично висловлюючи свою згоду на здійснення ним вищевказаних робіт. Твердження ОСОБА_1 про те, що проведеними ремонтними роботами Банк здійснив погіршення речі, є безпідставними. Жодних доказів погіршення речі Позивач не надав. Натомість Банком було здійснено поліпшення орендованого майна на загальну суму 368392,47 грн., що підтверджується наданими у справі Відповідачем-Позивачем доказами (актами виконаних підрядних робіт за травень, березень, жовтень та червень 2006 року). Вищевказані поліпшення є невід'ємними та такими, що залишаються у власності Орендодавця. Просить застосувати до вказаної вимоги строк позовної давності.
Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.
28 грудня 2005року між Акціонерним комерційним банком "ІМЕКСБАНК" та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 було укладено Договір-суборенди, посвідчений Лучковською Т.М., приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу за реєстраційним номером 12925, Додаткова угода до нього № 1 від 13.10.2008р., р. № 11194, Додаткова угода № 2 від 12.08.2009р., р. № 4136 (далі - Договір суборенди), відповідно до умов якого Орендар передав Банку в суборенду окреме, індивідуально-визначене майно, частину нежитлового приміщення загальною площею 202,6 кв.м., що розташоване за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40.
Правонаступником Акціонерного комерційного банку "ІМЕКСБАНК" є Публічне акціонерне товариство "Імексбанк" (п. 1.1 Статуту).
Згідно п.1.1 Договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування окреме, індивідуально визначене майно, частину нежитлового приміщення загальною площею 202,6 кв. м.,
В пункті п. 1.3. Договору суборенди зазначено, що дане приміщення передається у суборенду з метою розміщення філії АКБ "ІМЕКСБАНК".
Договір укладено строком на п‘ять років з 28 грудня 2005року по 28 грудня 2010року (п.9.1 Договору).
В п.п.4.4, 4.5 Договору передбачено, що орендар зобов’язується своєчасно здійснювати поточний та інші види ремонтів орендованого майна. У разі припинення або розірвання Договору повернути Орендодавцеві або іншому підприємству, вказаному Орендодавцем, орендоване Майно у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати Орендодавцеві збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) орендованого Майна з вини Орендаря.
30.10.2008року сторони підписали додаткову угоду №1 Договору суборенди від 28.12.2005р. відповідно до якої погодили:
"Пункт3.1 договору викласти в наступній редакції:
"Плата за користування Майном з 1 жовтня 2008 року і до закінчення строку дії договору складе суму в гривнях еквівалентну 18 дол. США за один квадратний метр площі 103,7 кв. м. та суму еквівалентну 6 дол. США за один квадратний метр площі 98,9 кв. м. Орендна плата перераховується на рахунок Орендаря щомісячно не пізніше 6 числа місяця, наступного за звітним, і буде становитиме 2460 дол. США".
12.08.2009року сторони підписали додаткову угоду №2 Договору суборенди від 28.12.2005р. відповідно до якої погодили:
Пункт 3.1. Договору суборенди посвідченого 28.12.2005 року приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу Лучковською Т.М. за реєстровим номером 12925 викласти в наступній редакції:
"Плата за користування Майном з 1 серпня 2009 року і до закінчення строку дії договору складе суму в гривнях еквівалентну 17 доларам США за один квадратний метр площі 103,7 кв.м. та суму еквівалентну 5 доларам США за один квадратний метр площі 98,9 кв. м. Орендна плата перераховується на рахунок Орендаря щомісячно не пізніше 6 числа місяця, наступного за звітним, і буде становитиме 2 257,40 (дві тисячі двісті п'ятдесят сім) доларів США 40 центів.
04.02.2010р. та 09.03.2010р. позивач направляв відповідачу пропозиції про розірвання договору суборенди, які були відхилені відповідачем.
Дослідивши матеріали справи та заслухавши доводи представників сторін, суд дійшов до наступних висновків.
Відповідно до ст. 652 Цивільного кодексу України, у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувались при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.
Зміна обставин є істотного, якщо вони змінились настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали його на інших умовах.
Частина 2 ст. 652 вказує на те, що в разі, якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:
1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;
2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;
3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;
4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.
Суд приймає до уваги, що відповідно до положень Договору суборенди (п. 1.3.) Приміщення передавалось в суборенду АКБ "ІМЕКСБАНК" з метою розміщення філії АКБ "ІМЕКСБАНК". В момент укладення Договору суборенди Сторони виходили з того, що передане в суборенду Приміщення буде використовуватись для здійснення філією АКБ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький банківських операцій. Сторони при укладенні договору не передбачали і не могли передбачити факт вимушеного закриття філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький.
Закриття філії АТ "ІМЕКСБАНК" зумовлене причинами, які не могли бути усунені після їх виникнення. Даними причинами є глобальні кризові явища в економіці держави Україна, внаслідок яких знизилась кон’юнктура ринку, що призвело до різкого падіння через інфляційні та девальваційні процеси підприємницької активності суб’єктів.
У зв'язку з вищенаведеними обставинами відбулось значне скорочення клієнтської бази АТ "ІМЕКСБАНК", скорочення мережі філій та відділень, персоналу Банку, що також безпосередньо призвело до необхідності закриття філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький.
Поряд з цим, виконання договору порушує співвідношення майнових інтересів сторін і позбавляє Банк, як заінтересовану сторону тих переваг, на які він розраховував при укладенні Договору суборенди, адже у зв'язку з запланованим на 31.03.2010р. закриттям філії АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький приміщення загальною площею 202,6 кв.м., що розташоване за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40 використовуватись не буде. В даному випадку майнові інтереси Сторін не співвідносяться, а переваги має лише Орендар, який продовжуватиме отримувати орендну плату за Договором суборенди.
25.03.2010року Державного реєстру банків був внесений запис про ліквідацію філії Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" у м. Хмельницький з 31.03.2010 та її виключення.
Водночас, суд звертає увагу на те, що з 15 березня 2010 року АТ "ІМЕКСБАНК" не здійснює використання та експлуатацію приміщення, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40.
З огляду на викладене вимоги Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" про розірвання договору суборенди від 28 грудня 2005року є обґрунтованими і такими що підлягають задоволенню.
Вирішуючи зустрічний позов суд виходить з наступного.
Відповідно до ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.
Відповідно до статті 284 Господарського кодексу України орендна плата є істотною умовою договору оренди.
Обов’язок своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату встановлені частиною 3 статті 285 ГК України та частиною 3 статті 18 Закону України "Про оренду державного і комунального майна".
Частиною 1 ст. 762 ЦК України встановлено, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.
Відповідно до п. 4.2. Договору, наймач зобов'язаний своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату.
Пунктом 3.1. Договору суборенди (в редакції викладеній в Додатковому договорі №2) встановлено, що плата за користування Майном з 1 серпня 2009 року і до закінчення строку дії договору складе суму в гривнях еквівалентну 17 доларам США за один квадратний метр площі 103,7 кв.м. та суму еквівалентну 5 доларам США за один квадратний метр площі 98,9 кв. м. Орендна плата перераховується на рахунок Орендаря щомісячно не пізніше 6 числа місяця, наступного за звітним, і буде становитиме 2 257,40 (дві тисячі двісті п'ятдесят сім) доларів США 40 центів.
Позивач визначав розмір заборгованості, виходячи із курсу НБУ дол. США –7,92грн. Однак, курс НБУ дол.. США на 06.07.2010р. становив 7,9096грн.
Звідси, вирахувавши, що один день оренди приміщення для Відповідача становить 72, 8 дол. США (2 257, 4 дол. США : 31 день, сума загального боргу становить 9 029, 6 дол. США (2 257, 4 дол. США X 4 місяці), або 71420 грн.52коп. (курс НБУ - 7, 9096 грн.).
В стягненні 93грн.48коп. заборгованості належить відмовити.
Доводи відповідача про те, що він з 15 березня 2010р. звільнив приміщення і тому не повинен платити за цей період судом не приймаються, оскільки Орендар платить орендну плату на підставі договору оренди. Договір суборенди від 28.12.2005року, укладений між сторонами, на період нарахування орендної плати був чинний і тому відповідач зобов’язаний був сплачувати орендну плату в незалежності від того чи використовував приміщення чи ні.
З огляду на викладене, вимоги ФОП ОСОБА_1 про стягнення 71 514грн.заборгованості по орендній платі підлягають задоволенню частково в сумі 71 420грн. 52коп.
В стягненні 93грн.48коп. заборгованості належить відмовити.
Вирішуючи вимогу, щодо приведення приміщення в стан в якому воно було одержано, суд виходить з наступного.
Відповідно до ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.
Відповідно до п. 4.1. Договору. Орендар зобов'язується використовувати орендоване майно відповідно до його призначення та умов цього договору. Пунктом 4.3. Договору встановлений обов'язок Орендаря забезпечити збереження орендованого майна, запобігати його пошкодженню і псуванню, здійснювати заходи протипожежної безпеки.
Відповідно до положень ч. 3 ст. 773 ЦК України, наймач має право змінювати стан речі, переданої йому у найм, лише за згодою наймодавця.
Банком було укладено договір з ПП ОСОБА_6, щодо здійснення ремонтних робіт в офісному приміщенні по вул. Театральній, 40. Характер проведених робіт свідчить про порушення цілісності орендованого приміщення, так відповідно до Акту №1 приймання виконаних підрядних робіт за березень 2006 року, представниками останньої були зокрема проведені:
- розбирання кам'яної кладки прості х стін з цегли;
- розбирання монолітних перекриттів;
- розбирання покриттів підлог з керамічних плиток;
- знімання дверних полотен;
- демонтаж радіаторів .
Крім того, отримавши приміщення з двома входами до підвального приміщення, Банк замурував один вхід (з вулиці), а з іншого самовільно демонтував ліфт, улаштувавши окрему вхідну групу в середині, зробивши отвір в підлозі, що підтверджується Актом за березень 2006 року - п. 1 монтаж залізобетонних балок, та п.18 Акту за травень - монтаж металоконструкцій сходів площадок, поручнів.
Свого дозволу на проведення вказаних робіт орендодавець не давав.
В матеріалах справи наявні акти виконаних підрядних робіт в орендованому приміщенні, в яких зафіксовано проведені роботи а також витяг із Технічного паспорту приміщення, яким воно було до надання в оренду.
З огляду на викладене, позовні вимоги за зустрічним позовом в частині зобов’язання ПАТ "Імексбанк" усунути наслідки самовільно проведених будівельних робіт у приміщенні за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, привівши зазначене приміщення у стан, на момент укладення договору суборенди від 28.12.2005р., зокрема:
1. демонтувати стіни-перегородки, привівши приміщення у відповідність до вимог технічного паспорту від 25.03.2005р;
2. облаштувати у підвальному приміщенні вихід на вулицю;
3. замурувати вхід у підвал з першого поверху приміщення, відновивши монолітне перекриття;
4. встановити дверне полотно на основний "парадний" вхід в приміщення підлягають задоволенню.
Суд оцінивши надані позивачем докази вважає в задоволенні вимог щодо в частині зобов’язання ПАТ "Імексбанк" : відновити цегляне покриття підлоги приміщення; повернути та встановити в приміщенні стелю з алюмінію та встановити у підвальному приміщенні товарний ліфт належить відмовити, оскільки в матеріалах справи відсутні докази, що вказані елементи були наявні в приміщенні до передання його в оренду.
Стосовно клопотання ПАТ "Імексбанк" щодо застосування строку позовної давності, суд звертає увагу на те, що згідно п.2 ст. 768 Цивільного кодексу України перебіг позовної давності щодо вимог наймодавця починається з моменту повернення речі наймачем, а щодо вимог наймача - з моменту припинення договору найму.
Таким чином, суд дійшов до висновку, що позивачем не пропущено строк позовної давності.
Витрати по оплаті державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 49 ГПК України покласти на сторони пропорційно до задоволених вимог.
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 82- 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд –
вирішив:
Позов Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 м. Хмельницький, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Орен Інтернешенел" м. Хмельницький про розірвання договору суборенди від 28 грудня 2005року задоволити.
Розірвати договір суборенди від 28 грудня 2005року, укладений між Акціонерним комерційним банком "ІМЕКСБАНК" та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1, посвідчений Лучковською Т.М., приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу за реєстраційним номером 12925.
Стягнути Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" (м. Одеса, Приморський район, Проспект Гагаріна,12-А код 20971504) –85грн. (вісімдесят п’ять гривень) державного мита та 236грн. (двісті тридцять шість гривень) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Видати наказ.
Зустрічний позов Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 м. Хмельницький до Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" про стягнення 71514 грн. заборгованості по орендній платі; зобов‘язання ПАТ "ІМЕКСБАНК" усунути наслідки самовільно проведених будівельних робіт у приміщенні за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, привівши зазначене приміщення у стан, на момент укладення договору суборенди від 28.12.2005р., зокрема:
1. демонтувати стіни-перегородки, привівши приміщення у відповідність до вимог технічного паспорту;
2. встановити у підвальному приміщенні товарний ліфт;
3. облаштувати у підвальному приміщенні вихід на вулицю;
4. замурувати вхід у підвал першого поверху приміщення, відновивши монолітне перекриття;
5. встановити дверне полотно на основний "парадний" вхід в приміщення;
6. відновити цегляне покриття підлоги приміщення;
7. повернути та встановити в приміщенні стелю з алюмінію задоволити частково.
Зобов’язати Публічне акціонерне товариство "Імексбанк" (м. Одеса, Приморський район, Проспект Гагаріна,12-А код 20971504) усунути наслідки самовільно проведених будівельних робіт у приміщенні за адресою: м. Хмельницький, вул. Театральна, 40, привівши зазначене приміщення у стан, на момент укладення договору суборенди від 28.12.2005р., зокрема:
1. демонтувати стіни-перегородки, привівши приміщення у відповідність до вимог технічного паспорту від 25.03.2005р;
2. облаштувати у підвальному приміщенні вихід на вулицю;
3. замурувати вхід у підвал з першого поверху приміщення, відновивши монолітне перекриття;
4. встановити дверне полотно на основний "парадний" вхід в приміщення.
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" (м. Одеса, Приморський район, Проспект Гагаріна,12-А код 20971504) на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) - 71 420грн. 52коп. (сімдесят одну тисячу чотириста двадцять гривень 52коп.) заборгованості по орендній платі, 756грн. 71коп. (сімсот п’ятдесят шість гривень 71коп.) державного мита та 117грн. 85коп. (сто сімнадцять гривень 85коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Видати наказ.
В стягненні 93грн.48коп. заборгованості по орендній платі відмовити.
У позові в частині в частині зобов’язання ПАТ "Імексбанк" відновити цегляне покриття підлоги приміщення; повернути та встановити в приміщенні стелю з алюмінію та встановити у підвальному приміщенні товарний ліфт відмовити.
Суддя
Віддруковано 4 примірника:
1 –позивачу;
2 –відповідачу;
3. –т.о.
4 –до матеріалів справи.
Секретар судового засідання –М.А. Паюк