Господарський суд Тернопільської області
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"01" липня 2010 р.
Справа № 10/34-547
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs25333322) )
Господарський суд Тернопільської області
Судді Півторака М.Є.
За участю секретаря судового засідання Клим Т.П.
Розглянув у відкритому судовому засіданні справу
За позовом: Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Біля Ратуші", м. Бережани, пл. Ринок, 2 Тернопільської області
до відповідача1: Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1
до відповідача 2: Суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_2, АДРЕСА_2
до відповідача 3: Суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_10, АДРЕСА_3
За участю представників:
Позивача: Люпи П.В. –представника, довіреність від 20.05.2009 року; ОСОБА_5- члена об"єднання співвласників багатоквартирного будинку, паспорт № НОМЕР_1 виданий Бережанським РВ УМВС України в Тернопільській області від 19.09.97 р.; ОСОБА_6- члена об"єднання співвласників багатоквартирного будинку паспорт № НОМЕР_2 виданий Бережанським РВ УМВС від 10.02.98 р.; ОСОБА_7- члена об"єднання співвласників багатоквартирного будинку посвідчення № НОМЕР_4 від 03.08.95 р.
Відповідача 1: ОСОБА_8 –представника, довіреність від 16.07.2008 року ;
Відповідач 2: ОСОБА_2 –СПД ФО, паспорт серії МС № НОМЕР_3, виданий Бережанським РМ УМВСУ в Тернопільській області від 31.03.2001 року ; ОСОБА_8 –представника, довіреність від 16.07.2008 року ;
Відповідач 3: не прибув.
Тернопільського відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз : Судового експерта Поляцко Г.Д. ;
В судовому засіданні присутнім представникам сторін роз’яснено їх процесуальні права та обов’язки, передбачені статями 20, 22, 81-1 Господарського процесуального кодексу України.
За відсутності відповідного клопотання технічна фіксація судового процесу не здійснюється..
Суть справи:
Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Біля Ратуші", м. Бережани, пл. Ринок, 2 Тернопільської області звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідачів : Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1, Суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_2, АДРЕСА_2, Суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_10, АДРЕСА_3 про усунення перешкод в користуванні житловим приміщенням та зобов’язати відповідачів не чинити перешкоди в користуванні житловим будинком, заборонивши їм проведення будівництва магазинів з офісним приміщенням по АДРЕСА_4 .
Зазначає, що після створення, об'єднання довідалося, що відповідачам виділено земельні ділянки по вул. Міцкевича, в м. Бережани( розташовані біля будинку ) для здійснення на них будівництва магазинів з офісними приміщеннями .
Вважає, що висновки та дозвіл на здійснення будівництва магазинів є незаконними і такими, що порушують право ОСББ на житло ; створюють перешкоди у користуванні квартирами і будинком в цілому та суперечить державним будівельним нормам України 360-92, оскільки повністю відсутні пожарні розриви і створюється загроза протипожежній безпеці . Вікно з квартири ОСОБА_6 виходить у сторону майбутньої забудови магазину ОСОБА_1 і проект будівлі розроблено таким чином, що стіною майбутнього будинку це вікно буде замуроване ; навколо будинку є відмостка, яка є складовою будинку, а також на інші підстави, викладені у позовній заяві .
Ухвалою господарського суду від 02 квітня 2010 року порушено провадження у справі №10/34-547 та призначено розгляд справи 14 год. 15 хв. 20 квітня 2010 року. В судовому засіданні 20 квітня 2010 року було оголошено перерву до 11 годин 20 хвилин 30 квітня 2010 року; до 16 год. 20.05.2010 року;11 год. 45 хв. 11.06.2010 року ; 15 год. 30 хв. 01.07.2010 року ; розгляд справи відкладався до 11 год. 30 хв. 14.05.2010 року та 12 год. 30 хв. 25.06.2010 року в порядку статті 77 ГПК України .
У поданому до суду запереченні ( вх. № 11865 від 20.04.2010 року ) відповідач у справі СПД ФО ОСОБА_2 позовних вимог не визнає і вказує, що нею не чиняться жодних перешкод у користуванні житловим приміщенням ОСББ " Біля Ратуші " м. Бережани .
Вважає, що заявлені позовні вимоги вже було предметом судового розгляду у справі № 10/67-1387 про визнання недійсними рішень Бережанської міської ради . рішенням господарського суду у справі від 27.11.2009 року було відмовлено ОСББ " Біля Ратуші " у задоволенні позовних вимог . На час розгляду позову в суді рішення у справі № 10/67-1387 чинне . Таким чином господарський суд підтвердив законність рішень Бережанської міської ради щодо надання дозволів погодження місця розташування об’єктів будівництва та про розробку проектно-технічної документації, про оренду землі відповідачами .
В заперечення позовних вимог посилається також на Висновки судової будівельно-технічної експертизи, проведеної Тернопільським відділенням КНДІСЕ . Просить в позові відмовити .
У поданому до суду запереченні ( вх. № 11866 від 20.04.2010 року ) відповідач у справі СПД ФО ОСОБА_1 позовних вимог не визнає і вказує, що нею не чиняться жодних перешкод у користуванні житловим приміщенням ОСББ " Біля Ратуші " м. Бережани .
Вважає, що заявлені позовні вимоги вже було предметом судового розгляду у справі № 10/67-1387 про визнання недійсними рішень Бережанської міської ради . рішенням господарського суду у справі від 27.11.2009 року було відмовлено ОСББ " Біля Ратуші " у задоволенні позовних вимог . На час розгляду позову в суді рішення у справі № 10/67-1387 чинне . Таким чином господарський суд підтвердив законність рішень Бережанської міської ради щодо надання дозволів погодження місця розташування об’єктів будівництва та про розробку проектно-технічної документації, про оренду землі .
В заперечення позовних вимог посилається також на Висновки судової будівельно-технічної експертизи, проведеної Тернопільським відділенням КНДІСЕ . Просить в позові відмовити .
СПД ФО ОСОБА_10 письмово відзиву на позов не подав, заперечень щодо заявлених позовних вимог суду не надав, його представник у судові засідання не прибув, хоча про слухання справи був повідомлених у встановленому законом порядку .
30 квітня 2010 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Біля Ратуші" м. Бережани подало до господарського суду повторну заяву про забезпечення позову шляхом заборони проведення будь-яких будівельних робіт по спорудженню будівлі магазину з офісом по АДРЕСА_4 суб’єктами підприємницької діяльності –фізичними особами ОСОБА_10; ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в порядку статті 66 ГПК України.
Ухвалою від 20 травня 2010 року господарським судом вжито заходів до забезпечення позову та заборонено суб’єктам підприємницької діяльності – фізичним особам: ОСОБА_10, жителю АДРЕСА_3 ОСОБА_1, жительці АДРЕСА_1; ОСОБА_2, жительці АДРЕСА_2 проведення будь-яких будівельних робіт по спорудженню будівлі магазину з офісом по АДРЕСА_4 до вирішення спору по суті.
14.05.2010 року позивач у справі звернувся до суду з клопотанням ( вх..№ 12677) про призначення повторної судово-будівельної експертизи, проведення якої доручити спеціалістам Львівського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та визначив перелік питань, які необхідно поставити на вирішення експертизи .
У судовому засіданні 11.06.2010 року представник позивача заявив усне клопотання, а 25.06.2010 року подав письмове клопотання про відмову ОСББ " Біля Ратуші " про проведення повторної судово-будівельної експертизи, яка на його думку буде затягуванням часу для розгляду позову по суті і вважає, що поданих об'єднанням документів є достатньо для прийняття рішення по суті .
25 червня 2010 року позивач у справі звернувся до господарського суду з заявою про уточнення вимог про усунення перешкод в користуванні житловим приміщенням і просить постановити рішення яким усунути перешкоди в користуванні житловим приміщенням, зобов’язавши відповідачів провести демонтаж будівлі магазину з офісними приміщеннями, яким створюються перешкоди в користуванні житлом .
Стаття 22 ГПК України надає право позивачу змінити підставу або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову і зазначене право може бути реалізоване ним до прийняття рішення по справі.
Господарський суд, з дотриманням вимог статті 22 ГПК України повинен оцінити заяву позивача про уточнення позовних вимог, встановити межі позовних вимог і вирішити питання щодо прийняття чи не прийняття до розгляду такої заяви .
Предмет позову –це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, яка кореспондується зі способами захисту права . У поданій до суду позовній заяві 31.03.2010 року ( вх .. № 0613(н) ОСББ " Біля Ратуші " м. Бережани визначило предметом позову заборону відповідачам проведення будівництва магазинів з офісним приміщенням по АДРЕСА_4
Підстава позову –це фактичні обставини з посиланням на конкретну норму матеріального права, на яких ґрунтується вимога позивача.
Зміна підстави позову означає зміну обставин, яким позивач обґрунтовує свою вимогу до відповідача .
Зміна предмета позову означає зміну матеріально-правової вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача .
Зміна позивачем підстав і предмету позову може мати місце лише альтернативно, тому одночасна зміна і предмета і підстав позову не допускається .
Такої ж правової позиції дотримується і Вищий господарський суд України у своїй постанові від 27 травня 2009 року у справі № 193/2009-рп.
У поданій до суду 25.06.2010 року заяві ОСББ " Біля Ратуші " уточнює позовні вимоги і просить відповідачів провести демонтаж будівлі магазину з офісними приміщеннями, що знаходяться в м. Бережани по вул. Міцкевича,1 .
Підставою уточнених позовних вимог, як зазначає позивач, є недотримання будівельних норм при здійсненні будівництва магазинів з офісними приміщеннями .
Клопотання ОСББ " Біля Ратуші " м. Бережани відповідає приписам статті 22 ГПК України, а тому воно приймається судом .
В судовому засіданні представник позивача заявлені вимоги про зобов'язання відповідачів провести демонтаж будівлі магазину з офісними приміщеннями, що знаходяться в м. Бережани по вул. Міцкевича,1 підтримав повністю.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та заперечення представників відповідачів, суд встановив наступне :
Відповідно до ч. 1 статті 1 Господарського процесуального Кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб’єкта підприємницької діяльності (далі –підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом (1798-12) заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.
Пунктом 2 статті 20 Господарського кодексу України визначено, що кожний суб’єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів . Зазначена стаття визначає шляхи захисту прав та законних інтересів.
Відповідно до статті 16 ЦК України ( 17/17-456-ЕП) кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу . Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути : припинення дій, яка порушує право .
Частиною 2 статті 386 ЦК України ( 17/17-456-ЕП ) передбачено, що власник, який має підстави передбачити можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певний дій для запобігання такому порушенню .
Статтею 391 ЦК України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном .
Позивач у справі –об’єднання співвласників багатоквартирного будинку " Біля Ратуші ", місцезнаходження якого м. Бережани, площа Ринок, буд. 2 кв.1 є юридичною особою, яке зареєстроване у встановленому законом порядку Бережанською районною державною адміністрацією 19.11.2007 року і включена до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 35491921, що підтверджується Довідкою управління статистики у Бережанському районі № 286 від22.11.2007 року та Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії АОО № 592812 від 19.11.2007 року, виданого Державним реєстратором Бережанської РДА ( копії знаходяться в матеріалах справи ), а тому наділене правом на звернення до суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.
Основні засади діяльності співвласників багатоквартирного будинку визначені Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) , яким визначено, що: об'єднання співвласників багатоквартирного будинку –це юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна;
Вказаним Законом визначено поняття "прибудинкова територія" –це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи право користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку.
У судовому засіданні представник позивача пояснив, що Бережанська міська рада передала житловий будинок на площі Ринок, 2 в м. Бережани об'єднанню співвласників багатоквартирного житлового будинку "Біля Ратуші", м. Бережани.
В силу приписів Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) ОСББ "Біля Ратуші", м. Бережани вправі отримати у користування земельну ділянку, на якій розміщений житловий будинок .
Матеріали справи підтверджують, що позивач звернувся з відповідною заявою до Бережанської міської ради 04.12.2007 року про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для обслуговування 4-х квартирного житлового будинку на Площі Ринок, 2 в м. Бережани
22 лютого 2008 року Бережанська міська рада прийняла рішення № 503 "Про надання дозволу на складання проекту землеустрою та технічних документацій", яким надала дозвіл на складання в одну стадію проекту землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку товариству співвласників багатоквартирного будинку "Біля ратуші" по пл. Ринок, 2 в м. Бережани для обслуговування вищевказаного житлового будинку із земель запасу житлової та громадської забудови не наданих у власність чи користування . П. 1.1 рішення зазначено, що площу земельної ділянки визначити при проведенні обмірів ; Проект землеустрою подати на розгляд сесії до 01.08.2008 року ( п. 1.2. рішення) .
На час розгляду позову по суті об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Біля Ратуші" не надало доказів про затвердження Бережанською міською радою проекту землеустрою .
У судовому засіданні встановлено, що 07 серпня 2003 року Бережанська міська рада прийняла рішення № 298 "Про надання дозволів погодження місця розташування об’єктів будівництва", яким надала дозвіл ОСОБА_10, ОСОБА_1, ОСОБА_12 на підготовку документів погодження місця розташування земельної ділянки по вул. Міцкевича, 1"а" для будівництва магазинів та офісних приміщень за рахунок земель загального користування м. Бережани.
26 травня 2005 року Бережанська міська рада прийняла рішення № 717 "Про розробку технічної документації та проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок ", яким погодила матеріали вибору земельної ділянки площею 77,7 кв. м. для будівництва офісних приміщень підприємцем ОСОБА_1 АДРЕСА_4; ОСОБА_10 та ОСОБА_12 та надала їм дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення в оренду на п’ять років .
На виконання приписів ст. 124 ЗК України, 28 грудня 2005 року Бережанська міська рада прийняла рішення № 838 "Про оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення", яким затвердила
проект землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки площею 78 кв. м. для будівництва та обслуговування магазину з офісом підприємця ОСОБА_10 в АДРЕСА_4 ; проект землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки площею 78 кв. м. для будівництва та обслуговування магазину з офісом підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_4 ; проект землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки площею 78 кв. м. для будівництва та обслуговування магазину з офісом підприємця ОСОБА_12 в АДРЕСА_4.
13.03.2006 року між Бережанською міською радою та ОСОБА_12 було укладено Договір оренди землі, а 21.03.2006 року Договір оренди землі було укладено між Бережанською міською радою та ОСОБА_1
Отже, СПД ФО ОСОБА_10, ОСОБА_1 та ОСОБА_12 у встановленому законом порядку набули право користування земельними ділянками, що знаходяться в м. Бережани по вул. Міцкевича,1а та іншого судом не встановлено.
З представлених позивачем документів вбачається, що Тернопільське колективне творчо- виробниче підприємство " Тернопільархпроект ", яке діє на підставі Ліцензії на проектні роботи серії АВ № 2311836, розробило робочий Проект магазинів з офісними приміщеннями по вул. Міцкевича 1а в місті Бережани ( 12-07,14-07) .
Робочий проект магазинів з офісними приміщеннями розроблений згідно з рішеннями Бережанської міської ради 25 сесії четвертого скликання № 717 від 26 травня 2005 року .
Проект погоджений в управлінні містобудування та архітектури Тернопільської облдержадміністрації 21 травня 2007 року .
10.08.2007 року за № 186-132-07 Тернопільська обласна служба " УКРДЕРЖІНВЕСТЕКСПЕРТИЗА " надала комплексний державний експертний висновок по робочому проекту магазину з офісними приміщеннями по вул. Міцкевича, 1-а в місті Бережани, згідно якого робочий проект рекомендовано затвердити .
З матеріалів справи також вбачається, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку " Біля ратуші " м. Бережани уже зверталося до господарського суду Тернопільської області з адміністративним позовом про визнання недійсними рішень Бережанської міської ради № 717 від 26.05.2005 року " Про розробку технічної документації та проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок ", № 298 від07.08.2003 року " Про надання дозволу на підготовку проектів погодження місця розташування об'єктів будівництва " та № 838 від 28.12.2005 року " Про оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення " .
В межах провадження адміністративної справи № 7а/98-2345 господарським судом було призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Тернопільському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз . На розгляд експертизи були поставлені наступні питання:
1.Чи відповідає проектно-технічна документація будівництва магазину з офісними приміщеннями по АДРЕСА_4 Державним будівельним нормам щодо:
а) розташуванням проектного об’єкта будівництва відносно існуючої забудови по вул. пл. Ринок, 2. Чи правильно з технічної точки зору вибране місце для забудови, якщо ні то чому ?;
б) наявності у складі проекту геологічних досліджень?;
в) наявності у складі проекту негативного впливу новобудови на будову по вул. пл. Ринок,2 та заходів по їх ліквідації ?;
г) наявності заходів по влаштуванню підземної частини будівлі магазину з врахуванням існуючих комунікацій?
04 грудня 2008 року Тернопільське відділення КНДІ судових експертиз надало суду Висновок № 2020 Будівельно-технічної експертизи, у якому вказано, що проектно-технічна документація будівництва магазину з офісними приміщеннями по вул. Міцкевича, 1а в м. Бережани відповідає Державним будівельним нормам ДБН А.2.2-32004 "Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження, затвердження проектної документації для будівництва". При розробленні робочого проекту були враховані вимоги норм щодо:
а) розташування проектного об’єкта будівництва відносно існуючої забудови по вул. пл. Ринок, 2 (акт відводу земельної ділянки, проект землеустрою та робочий проект погодженні всіма відповідними організаціями згідно діючого законодавства);
б) В складі проекту наявні технічні висновки про інженерно-геологічні умови площадки будівництва магазинів з офісами по вул. Міцкевича, в м. Бережани;
в) В проекті передбачено конструкцію влаштування фундаментів, яка дає можливість уникнення негативних наслідків на існуючу будівлю;
г) Проектом по влаштуванню підземної частини будівлі магазину передбачений перенос існуючих інженерних комунікацій.
Обґрунтовуючи позов ОСББ " Біля Ратуші " м. Бережани стверджує, що при прийнятті оспорюваних рішень Бережанською міською радою не дотримані вимоги будівельних норм України 360-92: повністю відсутні пожарні розриви ; на території де планується будівництво знаходиться газорозподільний пункт, відстань від якого до будинку становить 12,8 м.; два вікна з квартири ОСОБА_5 та ОСОБА_6 виходять в сторону майбутньої забудови магазину ОСОБА_1; будівництво магазину приведе до руйнування фундаменту будинку .
Зазначене твердження позивача не знайшло свого підтвердження у Висновку № 2020 Будівельно-технічної експертизи від 04 грудня 2008 року .
Правомірність прийнятих рішень Бережанською міською радою Тернопільської області вже було предметом судового розгляду у господарському суді Тернопільської області .
Так, рішенням господарського суду Тернопільської області від 27 листопада 2009 року у справі № 10/67-1387 було відмовлено ОСББ " Біля ратуші " м. Бережани про визнання недійсним рішення Бережанської міської ради № 717 від 26 травня 2005 року "Про розробку технічної документації та проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок", № 298 від 07 серпня 2003 року "Про надання дозволу на підготовку проектів погодження місця розташування об’єктів будівництва"; № 838 від 28 грудня 2005 року "Про оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення" .
Згідно частини 1 статті 29 Закону України " Про планування і забудову територій " від 20.04.2000 року фізичні та юридичні особи, які мають намір здійснювати будівництво об’єктів містобудування, зобов’язані отримати від виконавчих органів відповідних рад, дозвіл на будівництво об’єктів містобудування .
Відповідно до п. 1.1 Положення про надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 05 грудня 2000 року № 273 (z0945-00) , дозвіл на виконання будівельних робіт з реконструкції будинків, споруд та інших об’єктів є документом, що посвідчує право забудовника ( замовника ) та генерального підрядника на виконання будівельних робіт, у відповідності до затвердженої проектної документації, підключення до інженерних мереж та споруд та надає право відповідним службам на видачу ордера на проведення земляних робіт .
У поданій до суду позовній заяві ОСББ " Біля Ратуші " само зазначає, що обласна інспекція державного архітектурно-будівельного контролю надала відповідачам Дозвіл № 1078 на виконання будівельних робіт з будівництва магазинів з офісними приміщеннями по вул. Міцкевича,1 в м. Бережани .
Положенням про державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1993 року № 225 (225-93-п) ( у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.1995 року № 253 (253-95-п) ) визначено, що державний архітектурно-будівельний контроль здійснює інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у містах обласного підпорядкування .
Для виконання покладених на неї повноважень Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю здійснює, зокрема, такі функції :
-здійснення вибіркової перевірки відповідності розміщення, виконання будівельних робіт, виробництва будівельних матеріалів, виробів і конструкцій законодавству, державним стандартам, нормам і правилам, архітектурним вимогам, технічним умовам, затвердженим проектним рішенням, а також місцевим правилам забудови населених пунктів ;
-розгляд справ про правопорушення у сфері містобудування і прийняття відповідних рішень .
Пунктом 4 Положення про порядок накладання штрафів за правопорушення у сфері містобудування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 квітня 1995 року № 244 (244-95-п) визначено, що підставою для розгляду справи про правопорушення у сфері містобудування є відповідний протокол, складений за формою посадовою особою інспекції за результатами перевірки .
Разом з протоколом складається припис про усунення допущених порушень за встановленою формою .
Пунктом 4 Положення (244-95-п) затверджено форму протоколу та форму припису про усунення допущених порушень . Зокрема, в протоколі зазначається детальний виклад правопорушень із зазначенням місця їх здійснення, за кожним видом порушень зазначаються глави, розділи та параграфи державних стандартів, норм і правил, проектних рішень тощо, вимоги яких порушено .
рішення посадової особи інспекції про накладання штрафу оформляється постановою про накладання на підприємство штрафу за правопорушення у сфері містобудування, складеного за формою .
Отже, документ який встановлює правопорушення у сфері містобудування є відповідний протокол, складений посадовою особою інспекції державного архітектурно-будівельного контролю .
Позивач у справі не надав суду належних доказів, які б свідчили про порушення відповідачами будівельних норм України 360-92 при здійсненні будівництва магазинів з офісними приміщеннями по вул. Міцкевича, 1 в м. Бережани .
З огляду на наведене позовні вимоги про усунення перешкоди в користуванні житловим приміщенням, зобов’язавши відповідачів провести демонтаж будівлі магазину з офісними приміщеннями не підлягає до задоволення, оскільки заявлені безпідставно.
В частині позовних вимог про зобов’язання відповідачів не чинити перешкоди в користуванні житловим будинком, заборонивши їм проведення будівництва магазинів з офісним приміщенням по АДРЕСА_4 провадження припинити в порядку статті 80 ГПК України .
Державне мито та інші судові витрати покладаються на позивача, згідно ст. 49 ГПК України.
На підставі наведеного, керуючись статтями 1, 2, 22, 33, 43, 49, 80, 82, 84 Господарського процесуального кодексу України, статтею 29 Закону України " Про планування і забудову територій ", статтями 355- 358 Цивільного кодексу України господарський суд,-
В И Р І Ш И В :
1.В частині зобов’язати відповідачів не чинити перешкоди в користуванні житловим будинком, заборонивши їм проведення будівництва магазинів з офісним приміщенням по АДРЕСА_4 –провадження припинити .
2.В решті позову відмовити.
3.Скасувати забезпечення позову у справі № 10/34-547.
4.Визнати таким, що втратив чинність пункт 2 ухвали господарського суду Тернопільської області від 20 травня 2010 року про заборону суб’єктам підприємницької діяльності –фізичним особам: ОСОБА_10, жителю АДРЕСА_3 ОСОБА_1, жительці АДРЕСА_1; ОСОБА_2, жительці АДРЕСА_2 проведення будь-яких будівельних робіт по спорудженню будівлі магазину з офісом по АДРЕСА_4 до вирішення спору по суті.
5. рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття .
На рішення суду, яке не набрало законної сили сторонами може бути подано апеляційну скаргу, а прокурором внесено подання протягом десяти днів з дня його прийняття через господарський суд Тернопільської області .
Суддя