ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"16" серпня 2010 р.
Справа № 15/105-10-2884
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs12577995) )
Господарський суд Одеської області у складі:
судді Петрова В.С.
При секретарі Стойковій М.Д.
За участю представників:
від позивача - Чапліна О.В.,
від відповідача –не з’явився,
від третьої особи - не з’явився,
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача –Міністерство охорони здоров’я України, до Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 4 044 389,06 грн., розірвання договору оренди майна та повернення майна, -
ВСТАНОВИВ:
Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача –Міністерство охорони здоров’я України, про:
- стягнення заборгованості з орендної плати у сумі 3567910,00 грн. та пені у розмірі 476479,06 грн.;
- розірвання договору оренди державного майна від 09.11.2003 р., укладеного між Регіональним відділенням ФДМУ по Одеській області та Одеським виробничим хіміко - фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю щодо оренди державного майна - цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", що знаходиться за адресою: 65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, код ЄДРПОУ №0048/0916;
- повернення до держави в особі Міністерства охорони здоров'я України цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром" з урахуванням невикористаних амортизаційних відрахувань, згідно Порядку, затвердженого наказом ФДМУ № 847 від 07.08.1997 р. та зареєстрованого Мінюстом України за № 446/2250 від 25.09.1997 р. (z0446-97)
В обґрунтування позовних вимог Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області послалось на наступне.
19 листопада 2003 р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю був укладений договір оренди цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", розташованого за адресою: м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, строком на 5 років.
Як зазначає позивач, згідно договору оренди № 2098409194 від 19.11.2003 р. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області (орендодавець) передало, а Одеське виробниче хіміко-фармацевтичне підприємство "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (орендар) прийняло у строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: цілісний майновий комплекс Дочірнього підприємства "Біостимулятор" державної акціонерної компанії "Укрмедпром". Дія договору оренди закінчилась 19.11.2008 року.
Відповідач звернувся до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області з проханням продовжити термін договору оренди. Так, 19.12.2008 р. між сторонами за договором був укладений договір про внесення змін до договору оренди від 19.11.2003 р., яким був продовжений строк договору оренди до 19.11.2010 р.
Як стверджує позивач, відповідно до умов зазначеного договору орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату до державного бюджету. Проте, в порушення вищевказаних вимог договору орендна плата відповідачем своєчасно не сплачується, що призвело до виникнення боргу, який, за твердженням позивача, станом на 17.05.2010 р. становить 3 567 910,00 грн.
Згідно п. 3.6 договору оренди якщо орендна плата перераховується несвоєчасно або не в повному обсязі, то орендарем сплачується пеня від суми заборгованості за кожний день прострочки, включаючи день оплати, з урахуванням подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені.
Так, враховуючи наявність боргу позивачем була нарахована відповідачу пеня за період з 12.01.2009 р. по 17.05.2010 р. у розмірі 476479,06 грн.
16.01.2009 р. Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області була надіслана відповідачу претензія щодо сплати заборгованості та пені. Проте, як стверджує позивач, листом від 23.01.2009 р. № 19-84/2 відповідач відмовився погасити заборгованість посилаючись на те, що відносно ОВХФП "Біостимулятор" у формі ТОВ господарським судом Одеської області порушено справу про банкрутство та введено в дію мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Крім того, позивачем зазначено, що відповідно до умов п. 5.5 договору оренди орендар зобов'язаний застрахувати об'єкт оренди не менше ніж на його балансову вартість на користь балансоутримувача в порядку, визначеному чинним законодавством та у триденний термін надати орендодавцю копію страхового полісу. Однак, на теперішній час орендоване майно не застраховане, що протирічить умовам договору оренди та, на думку позивача, є підставою для розірвання договору оренди.
Так, у зв'язку з невиконанням відповідачем істотних умов договору щодо страхування об'єкту оренди, позивач просить суд розірвати договір оренди достроково та повернути державне майно орендодавцю.
Третя особа позовні вимоги підтримує у повному обсязі, про що зазначено у поясненнях по справі (а.с. 54-56).
Відповідач відзив на позов не надав, також представник відповідача у судові засідання не з'явився, хоча відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином. У зв’язку з цим відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.
Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши та дослідивши матеріали справи, господарський суд зазначає наступне.
19 листопада 2003 р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю був укладений договір оренди цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", згідно якого Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області (орендодавець) передає, а Одеське виробниче хіміко-фармацевтичне підприємство "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (орендар) приймає у строкове платне користування майно цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", що розташоване за адресою: м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, строком на 5 років.
Згідно п. 2.1 договору оренди від 19.11.2003 р. орендар вступає у строкове платне користування підприємством у термін, вказаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акту приймання-передачі підприємства.
Відповідно до п. 2.2 договору оренди передача підприємства в оренду не тягне за собою виникнення у орендаря права власності на це майно. Власником підприємства залишається держава, а орендар користується ним протягом строку оренди.
Згідно п. 2.3 договору оренди передача підприємства в оренду здійснюється за вартістю, визначеною в акті оцінки, складеною за Методикою, затвердженою Постановою КМУ.
Пунктом 3.1 договору оренди встановлено, що орендна плата визначена на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Постановою КМУ від 04.10.1995 р. № 786 (786-95-п) , зі змінами внесеними Постановою КМУ № 699 від 18.05.1998 р. (699-98-п) , Постановою КМУ № 75 від 19.01.2000 р. (75-2000-п) і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (жовтень 2003 р.) 70163,24 грн.
Згідно п. 3.4. договору орендна плата перераховується до державного бюджету щомісяця не пізніше 12 числа місяця, наступного за звітним. Одночасно, копія платіжного доручення, з відміткою банку, що обслуговує орендаря, надсилається орендодавцю.
Пунктом 9.3 договору оренди від 19.11.2003 р. встановлено, що договір укладено строком на п’ять років та діє він з моменту підписання договору.
Також 19 листопада 2003 р. Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю був складений, підписаний та скріплений печатками акт прийому-передачі в оренду державного майна –цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" ДАК "Укрмедпром" (а.с. 15-16), згідно якого позивач передав, а відповідач прийняв у строкове платне користування майно цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" державної акціонерної компанії "Укрмедпром", юридична адреса якого: м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, склад і вартість якого визначені відповідно до акту оцінки вартості цілісного майнового комплексу ДП "Біостимулятор" ДАК "Укрмедпром", станом на 31.07.2003 р.
Як стверджує Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області, відповідач звернувся до нього з проханням продовжити термін договору оренди.
Так, 19.12.2008 р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю був укладений договір про внесення змін до договору оренди від 19.11.2003 р., яким були внесені зміни до договору оренди, а саме:
- пунктом 1 договору викладено у новій редакції останній абзац п. 1.1 договору оренди: "Мета використання об'єкту оренди –за цільовим призначенням відповідно до профілю виробничої діяльності підприємства, майно якого передано в оренду, а саме: виробництво основних фармацевтичних продуктів";
- пункт 2.3 договору від 19.11.2003 р. був доповнений словами такого змісту: "від 10.08.1995 року № 629 (із змінами та доповненнями, внесеними Постановою КМУ від 18.06.2008 року № 552 (552-2008-п) ) та з урахуванням вимог п. 5.11 цього договору оренди" (пункт 2 договору);
- п. 3.1. договору оренди від 19.11.2003 року викладено у новій редакції: "Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна затвердженої Постановою КМУ від 04.10.1995 року № 786 (786-95-п) (зі змінами та доповненнями, внесеними Постановою КМУ від 27.12.2006 року № 1846 (1846-2006-п) ) і становить без урахування ПДВ за базовий місяць розрахунку листопад 2008 року: 280241,11 грн. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку визначеному чинним законодавством" (п. 3 договору);
- п. 3.3 договору оренди від 19.11.2003 р. викладений у новій редакції: "Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом корегування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць" (пункт 4 договору);
- розділ 5 договору оренди від 19.11.2003 року був доповнений 4 новими пунктами такого змісту:
"5.11. З моменту підписання цих змін орендар зобов'язується протягом 6 місяців з урахуванням п.2.3. цього договору визначити вартість майна підприємства за даними інвентаризації майна станом на 31.01.2009 року, та на підставі балансу, в якому відобразити результати незалежної оцінки згідно Методики оцінки вартості об’єктів оренди, Порядку викупу орендарем оборотних матеріальних засобів та порядку надання в кредит орендареві коштів та цінних паперів, затвердженої Постановою КМУ від 10.08.1995 року № 629 (629-95-п) (зі змінами та доповненнями, внесеними Постановою КМУ від 18.06.2008 року № 552 (552-2008-п) ). Вартість, яка буде визначена за результатами незалежної оцінки, є підставою для перерахунку орендної плати за цим договором з 19.12.2008 року та обов'язковим внесенням сторонами до 01.06.2009 року відповідних змін до договору оренди від 19.11.2003 року.
5.12 У місячний термін з моменту підписання цих змін привести суборендні відносини у відповідність до вимог чинного законодавства України.
5.13 Орендарю здійснити першочергові заходи по погашенню заборгованості заробітної плати та перед Державним бюджетом у термін, передбачений у наданій орендарем Програмі реструктуризації боргів на 2009 рік.
5.14 Погасити заборгованість з орендної плати за листопад 2008 р. у сумі 140210,56 грн. до кінця грудня 2008 р." (п. 5 договору);
- доповнено пункту 6.2. договору оренди від 19.11.2003 року такими словами: "За згодою орендодавця та Міністерства охорони здоров'я" (пункт 6 договору);
- розділ 7 договору оренди був доповнений пунктом 7.7 такого змісту: "Здійснити заходи щодо проведення незалежної оцінки підприємства, здійснити перерахунок орендної плати з урахуванням вимог п. 2.3 та п. 5.11 цього договору оренди та обов’язково внести відповідні зміни до договору оренди від 19.11.2003 р. шляхом укладання договору про внесення змін до цього договору" (п. 7 договору);
- пункт 10.1 договору оренди від 19.11.2003 року був доповнений реченням такого змісту: "Продовжити термін дії договору оренди до 19.11.2010 року включно" (п. 8 договору);
- пункт 10.4. договору оренди від 19.11.2003 року був викладений у новій редакції: "За ініціативою однієї з сторін цей договір може бути розірвано на підставі рішення суду у випадках, передбачених чинним законодавством України, та у випадку невиконання та (або) порушення термінів виконання орендарем вимог пунктів 5.11, 5.12, 5.13 цього договору оренди" (п. 9 договору);
- передбачено, що розрахунок орендної плати від 19.11.2003 року вважається таким, що втратив чинність (п. 11 договору);
- пунктом 13 договору від 19.12.2008 року про внесення змін до договору від 19.11.2003 року передбачено, що до цих змін додається "Розрахунок орендної плати від 19 грудня 2008 року", який згідно п. 12 договору від 19.12.2008 року є невід’ємною та складовою частиною договору оренди від 19.11.2003 року.
Як встановлено в ході розгляду справи, рішенням господарського суду Одеської області від 26.10.2009 р. по справі № 15/71-09-3243 було частково задоволено позов Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області та Міністерства охорони здоров’я України про визнання недійсним договору про внесення змін до договору оренди та визнання договору оренди продовженим, а саме: визнано недійсним пункт 1 договору від 19.12.2008 р. про внесення змін до договору оренди ЦМК ДП "Біостимулятор" ДАК "Укрмедпром" від 19.11.2003 року, укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 12.01.2010 р. рішення господарського суду Одеської області від 26.10.2009 р. по справі № 15/71-09-3243 змінено та доповнено рішення наступним змістом: "Визнати недійсними пункти 3, 11, 13 договору від 19.12.2008 р. про внесення змін до договору оренди цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром" від 19.11.2003 р., укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, а також пункт 5 договору від 19.12.2008 р. про внесення змін до договору оренди від 19.11.2003 р. в частині доповнення договору оренди цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром" від 19.11.2003 р. додатковим пунктом 5.11.
Як зазначає позивач, в порушення умов договору орендна плата відповідачем своєчасно не сплачується, що призвело до виникнення боргу, який станом на 17.05.2010 р. становить 3 567 910,00 грн., що вбачається з розрахунку заборгованості з орендної плати за період з 12.01.2009 р. по 17.05.2010 р. з урахуванням орендної ставки 8 % (а.с. 22). Згідно наданого позивачем розрахунку суми заборгованості відповідачем орендна плата сплачувалась не в повному обсязі з грудня 2008 року.
16.01.2009 р. Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області була надіслана відповідачу претензія (попередження, пропозиція) (а.с. 25) про стягнення заборгованості по орендній платі, пені та розірвання договору оренди, якою позивач просив відповідача сплатити заборгованість за договором оренди від 19.11.2003 р.
Проте, як зазначає позивач, листом від 23.01.2009 р. № 19-84/2 відповідач відмовився погасити заборгованість посилаючись на те, що відносно ОВХФП "Біостимулятор" у формі ТОВ господарським судом Одеської області порушено справу про банкрутство та введено в дію мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Так, згідно з частиною 1 статті 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.
Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.
Відповідно до статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.
Частина 1 статті 202 ЦК України встановлює, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
В силу ч. 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (ст. 759 ЦК України).
Ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" визначає, що орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.
В силу п. 1 ст. 283 ГК України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.
Згідно п. 6 названої статті до відносин оренди застосовуються відповідні положення ЦК України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України (436-15) .
Відповідно до п. 1 ст. 3 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України (436-15) .
Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.
Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).
Згідно приписів п. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов’язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.
Ч. 3 ст. 285 ГК України визначено, що орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.
З огляду на вищенаведені положення законодавства та враховуючи неналежне виконання відповідачем умов договору щодо сплати орендної плати, що не спростовано відповідачем, суд вважає частково обґрунтованими вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості по орендній платі. При цьому слід зазначити, що постановою Одеського апеляційного господарського суду від 12.01.2010 р. визнано недійсними пункти 3, 11, 13 договору від 19.12.2008 р., а також пункт 5 договору від 19.12.2008 р. про внесення змін до договору оренди від 19.11.2003 р. в частині доповнення договору оренди цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром" від 19.11.2003 р. додатковим пунктом 5.11. Вказаними (скасованими) пунктами договору була збільшена ставка орендної плати до 8%.
Відтак, враховуючи зазначене, ставка орендної плати за договором оренди від 19.11.2003 р., на теперішній час становить 4 %, тоді як позивачем нараховано Одеському виробничому хіміко-фармацевтичному підприємству "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю орендну плату за ставкою 8%.
Як вбачається з розрахунку заборгованості з орендної плати (а.с. 22), наданого позивачем, Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю за період з грудня 2008 р. по листопад 2009 р. сплачувалась орендна плата за договором оренди від 19.11.2003 р. за ставкою 4 %, а саме:
- 06.05.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за грудень 2008 р. у розмірі 143154,98 грн.;
- 06.05.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за січень 2009 р. у розмірі 147306,47 грн.;
- 15.07.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за лютий 2009 р. у розмірі 149516,07 грн.;
- 22.07.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за березень 2009 р. у розмірі 151609,30 грн.;
- 03.08.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за квітень 2009 р. у розмірі 152973,78 грн.;
- 26.08.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за травень 2009 р. у розмірі 153738,65 грн.;
- 07.09.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за червень 2009 р. у розмірі 155429,78 грн.;
- 09.09.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за липень 2009 р. у розмірі 155274,35 грн.;
- 09.09.2009 р. відповідачем сплачено заборгованість за серпень 2009 р. у розмірі 154963,80 грн.;
- 27.10.2009 р. відповідачем частково сплачено заборгованість за вересень 2009 р. у розмірі 9,77 грн.;
- 16.02.2010 р. відповідачем частково сплачено заборгованість за жовтень 2009 р. у розмірі 156203,51 грн.;
- 12.03.2010 р. відповідачем частково сплачено заборгованість за листопад 2009 р. у розмірі 157609,34 грн.
Також з розрахунку заборгованості вбачається, що після сплати відповідачем 09.09.2009 р. заборгованості за серпень 2009 р., переплата за договором від 19.11.2003 р. склала 0,05 грн.
Таким чином, враховуючи наведене та те, що орендна плата розраховується за ставкою 4%, суд доходить висновку про наявність заборгованості відповідача по орендній платі за договором оренди від 19.11.2003 р. у розмірі 986621,24 грн., а саме:
- за вересень 2009 р. у розмірі 156193,68 грн. (156203,50-9,77-0,05),
- за жовтень 2009 р. у розмірі 1405,82 грн. (157609,33-156203,51),
- за листопад 2009 р. у розмірі 1733,70 грн. (159343,04-157609,34),
- за грудень 2009 р. у розмірі 160777,12 грн.,
- за січень 2010 р. у розмірі 163671,11 грн.,
- за лютий 2010 р. у розмірі 166780,86 грн.,
- за березень 2010 р. у розмірі 168281,90 грн.,
- за квітень 2010 р. у розмірі 167777,05 грн.
При цьому слід зазначити, що наявність та розмір спірної суми заборгованості відповідач не оспорив. Адже, частиною другою статті 22 ГПК України, передбачено, що сторони мають право подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання тощо; обґрунтовувати свої вимоги і заперечення поданими суду доказами (ч. 2 ст. 43 ГПК України), якими в силу ст. 32 ГПК України є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Разом з тим невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), в силу ст. 610 ЦК України є порушенням зобов'язання.
Чинним законодавством передбачена відповідальність боржника за порушення зобов’язання. Частиною 1 ст. 548 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов’язання (основного зобов’язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом. В силу ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов’язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою (штраф, пеня).
Згідно положень ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.
Згідно п. 3.6 договору оренди від 19.11.2003 р. орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості, з урахуванням індексації, за кожний день прострочення, включаючи день оплати. Стягнення заборгованості з орендної плати вирішується у судовому порядку.
Відтак, у зв’язку з невиконанням відповідачем зобов’язань за договором оренди від 19.11.2003 р. щодо внесення орендної плати позивачем було нараховано відповідачу пеню за період з 12.01.2009 р. по 17.05.2010 р. у розмірі 476479,06 грн.
Так, як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач просить суд стягнути з Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю пеню у розмірі 476479,06 грн. за період з 12.01.2009 р. по 17.05.2010 р.
Відповідно до п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.
Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.
Враховуючи вимоги п. 6 ст. 232 ГК України нарахування пені на заявлену позивачем суму боргу, що, за розрахунками позивача, виникла за період з грудня 2008 р. по серпень 2009 р. припинилась у лютому 2010 р. Більш того, що за вказаний період заборгованість відповідача відсутня, відповідно нарахування пені за вказаний період є необґрунтованим. Штрафні санкції за прострочення виконання зобов'язань за договором оренди від 19.11.2003 р. можуть бути нарховані за період з 30.12.2009 р. (позовну заяву подано до суду 30.06.2010 р.).
Таким чином, враховуючи те, що Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області нараховано пеню за період по 17.05.2010 р. судом здійснюється розрахунок пені за період з 30.12.2009 р. по 17.05.2010 р.
Відтак, пеня за несвоєчасне виконання відповідачем зобов’язань зі сплати орендної плати за договором оренди від 19.11.2003 р. складає:
- за вересень 2009 р. –12193,81 грн. (156193,68 грн./100%х 2х10,25% /365 дн.х 139 дн.),
- за жовтень 2009 р. - 109,75 грн. (1405,82 грн./100%х 2х10,25% /365 дн.х 139 дн.),
- за листопад 2009 р. 138,47 грн. (1733,70 грн./100%х 2х10,25% /365 дн.х 139 дн.),
- за грудень 2009 р. –11287,43 грн. (160777,12 грн./ 100%х 2х10,25% /365 дн. х 125дн.),
- за січень 2010 р. –8640,94 грн. (163671,11 грн./100%х 2х10,25% /365 дн.х 94 дн.),
- за лютий 2010 р. –6182,32 грн. (166780,86 грн./ 100%х 2х10,25% /365 дн.х 66 дн.),
- за березень 2010 р. –3308,01 грн. (168281,90 грн./ 100%х 2х10,25% /365 дн.х 35 дн.),
- за квітень 2010 р. –471,15 грн. (167777,05 грн./100%х 2х10,25% /365 дн.х 5 дн.).
Таким чином, пеня за невиконання Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю зобов’язань щодо сплати орендної плати за договором оренди від 19.11.2003 р. складає 42470,35 грн.
Враховуючи вищенаведене, суд доходить висновку про те, що вимоги позивача про стягнення з Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю пені у розмірі 476479,06 грн. частково обґрунтовані, а саме: на суму 42 470,35 грн.
Крім того, позивач просить суд розірвати договір оренди державного майна від 09.11.2003 р., укладений між Регіональним відділенням ФДМУ по Одеській області та Одеським виробничим хіміко - фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю щодо оренди державного майна - цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", що знаходиться за адресою: 65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, код ЄДРПОУ №0048/0916 та повернути до держави в особі Міністерства охорони здоров'я України зазначений цілісний майновий комплекс з урахуванням невикористаних амортизаційних відрахувань, згідно Порядку, затвердженого наказом ФДМУ № 847 від 07.08.1997 р. та зареєстрованого Мінюстом України за № 446/2250 від 25.09.1997 р (z0446-97) ., посилаючись на те, що відповідачем не застраховано об'єкт оренди, що є істотною умовою договору.
Відповідно до п. 5.5 договору оренди від 19.11.2003 р. орендар зобов'язаний протягом місяця після укладення цього договору застрахувати орендоване майно Підприємства на суму не меншу за його балансову вартість на користь орендодавця, в порядку, визначеному чинним законодавством.
Однак, як стверджує позивач, на теперішній час орендоване майно не застраховане. Також відповідачем не надано суду доказів в підтвердження протилежного.
Відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов'язання внаслідок розірвання договору.
Так, відповідно до ст. 291 Господарського кодексу України договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених Цивільним кодексом України (435-15) для розірвання договору найму, в порядку, встановленому статтею 188 цього Кодексу.
Згідно статті 188 Господарського кодексу України розірвання господарських договорів допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Сторона договору, яка вважає за необхідне розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі, якщо сторони не досягли згоди щодо розірвання договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.
Також ч. 2 статті 651 Цивільного кодексу України встановлено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.
Відповідно до ст. 783 Цивільного кодексу України наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо:
1) наймач користується річчю всупереч договору або призначенню речі;
2) наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі;
3) наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі;
4) наймач не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на наймача.
Крім того, відповідно до ч. 3. ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.
Виходячи з вищевикладеного, підставою для розірвання спірного договору оренди за рішенням суду на вимогу позивача є істотне порушення відповідачем умов договору оренди.
Підставою для розірвання спірного договору оренди майна позивач визначає той факт, що орендарем не виконано вимоги п. 5.5 договору оренди щодо страхування взятого ним в оренду майна, чим порушуються умови договору оренди.
Разом з тим слід зазначити, що істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ст. 284 ГК України).
Також згідно ч.1 ст. 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" страхування орендарем взятого ним в оренду майна є одною із істотних умов договору оренди.
Вимогами ч. 2 ст. 771 Цивільного кодексу України передбачено, що договором або законом може бути встановлений обов'язок наймача укласти договір страхування речі, що передана у найм.
П. 10.4 спірного договору оренди передбачено, що за ініціативою однієї із сторін цей договір може бути розірвано рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством.
Отже, враховуючи той факт, що відповідачем не виконані зобов’язання по страхуванню взятого ним в оренду майна та порушено зобов’язання щодо сплати орендної плати, що є порушенням істотних умов спірного договору оренди, суд вважає цілком обґрунтованими вимоги позивача про розірвання договору оренди державного майна від 09.11.2003 р., укладеного між Регіональним відділенням ФДМУ по Одеській області та Одеським виробничим хіміко - фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю щодо оренди державного майна - цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", що знаходиться за адресою: 65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, код ЄДРПОУ №0048/0916.
У разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються (ст. 653 ЦК України).
Відповідно до п. 10.10 спірного договору оренди від 19.11.2003 року чинність цього договору припиняється внаслідок невиконання вимог страхування; достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду.
Ст. 770 Цивільного кодексу України та ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено обов'язок орендаря після припинення дії договору повернути орендодавцеві об'єкт оренди.
Порядок повернення орендованих цілісних майнових комплексів державних підприємств після припинення або розірвання договору оренди затверджений Наказом Фонду державного майна України від 7 серпня 1997 року N 847 (z0446-97) та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 вересня 1997 р. за N 446/2250 (z0446-97) . Порядок повернення орендованих цілісних майнових комплексів державних підприємств після припинення або розірвання договору оренди забезпечує реалізацію положень статей 26, 27, 28 і 29 Закону України "Про оренду державного майна" і регулює здійснення комплексу заходів і процедур, пов'язаних з поверненням орендодавцю орендованого державного майна: інвентаризації і оцінки майна орендних підприємств, визначення часток держави і орендаря у цьому майні, врахування заборгованості орендарів по орендних платежах, приймання-передачі майна, вибору організаційно-правової форми підприємства, заснованого на поверненому після оренди державному майні і, при необхідності та за згодою орендаря, майні орендаря.
Так, оскільки спірний договір оренди розірвано судом та відсутні правові підстави для використовування відповідачем цілісного майнового комплексу, який ним орендувався за вказаним договором, суд вважає цілком обґрунтованими вимоги позивача про повернення до держави в особі Міністерства охорони здоров'я України цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром" з урахуванням невикористаних амортизаційних відрахувань, згідно Порядку, затвердженого наказом ФДМУ № 847 від 07.08.1997 р (z0446-97) . та зареєстрованого Мінюстом України за № 446/2250 від 25.09.1997 р.
Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.
Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Оцінюючи наявні в матеріалах справи докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області частково обґрунтовані та такі, що підлягають частковому задоволенню.
У зв’язку з тим, що спір виник внаслідок неправомірних дій відповідача, відповідно до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати пропорційно задоволеним позовним вимогам покладаються на відповідача.
Керуючись ст. ст. 32, 33, 43, 44- 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
В И Р І Ш И В:
1. Позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача –Міністерство охорони здоров’я України, до Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 4 044 389,06 грн., розірвання договору оренди майна та повернення майна задовольнити частково.
2. СТЯГНУТИ з Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2; код ЄДРПОУ 32093887) до державного бюджету заборгованість з орендної плати в розмірі 986621/дев’ятсот вісімдесят шість тисяч шістсот двадцять одна/грн. 24 коп. та пеню у сумі 42 470/сорок дві тисячі чотириста сімдесят/ грн. 35 коп.
3. Розірвати договір оренди державного майна від 09.11.2003 р., укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області
(65012, м. Одеса, вул. В.Арнаутська, 15; код ЄДРПОУ 23213460) та Одеським виробничим хіміко - фармацевтичним підприємством "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2; код ЄДРПОУ 32093887) щодо оренди державного майна - цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", що знаходиться за адресою: 65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2, код ЄДРПОУ 0048/0916.
4. Зобов’язати Одеське виробниче хіміко - фармацевтичне підприємство "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2; код ЄДРПОУ 32093887) повернути до держави в особі Міністерства охорони здоров'я України (01021, м. Київ, вул. М.Грушевського, 7; код ЄДРПОУ 00012925) цілісний майновий комплекс Дочірнього підприємства "Біостимулятор" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром" з урахуванням невикористаних амортизаційних відрахувань, згідно Порядку, затвердженого наказом ФДМУ № 847 від 07.08.1997 р. та зареєстрованого Мінюстом України за № 446/2250 від 25.09.1997 р. (z0446-97)
5. СТЯГНУТИ з Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2; код ЄДРПОУ 32093887) до державного бюджету України (Головне Управління Держказначейства України в Одеській області, код ЄДРПОУ 23213460, р/р 31114095700008, МФО 828011, КБК 22090200) держмито в сумі 10375/десять тисяч триста сімдесят п’ять/грн. 92 коп.
6 . СТЯГНУТИ з Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства "Біостимулятор" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (65005, м. Одеса, Хаджибеївська дорога, 2; код ЄДРПОУ 32093887) до бюджету (Головне Управління Держказначейства України в Одеській області, код ЄДРПОУ 23213460, р/р 31213264700008, МФО 828011, КБК 22050003) витрати на ІТЗ судового процесу в розмірі 236/двісті тридцять шість/грн. 00 коп.
7. В решті частини позовних вимог відмовити.
рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.
Накази видати після набрання рішенням законної сили.
Повний текст складено та підписано 21.08.2010 р.
Суддя
Петров В.С.