ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ
Іменем України
РІШЕННЯ
16 серпня 2010 року
справа № 5020-3/064-12/160
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs12203674) )
Господарський суд міста Севастополя в складі судді Харченка І.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Севастополі господарську справу
за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1
(АДРЕСА_1)
до Комунального підприємства "Комунальне автотранспортне підприємство
"Автотранс"Севастопольської міської ради
(вул. Токарева, 16, м. Севастополь, 99029);
Фонду комунального майна Севастопольської міської ради
(вул. Луначарського, 5, м. Севастополь, 99011)
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Севастопольської міської ради
(вул. Леніна, 3, м. Севастополь, 99011)
про припинення права спільної часткової власності.
за участю представників :
позивача - ОСОБА_1., довіреність ВКІ №510958 від 30.07.2008;
відповідача (КП "КАП Автотранс" СМР) –не з’явився;
відповідача (ФКМ СМР) - не з’явився;
третьої особи (СМР) - не з’явився.
СУТЬ СПОРУ:
Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (надалі - Позивач) звернулась до господарського суду міста Севастополя з позовом до Комунального підприємства "Комунальне автотранспортне підприємство "Автотранс" Севастопольської міської ради (надалі –Відповідач-1) про припинення права спільної часткової власності на об’єкт нерухомого майна –автомийку з прибудовами, яка розташована за адресою АДРЕСА_2, яка складається із основної будівлі мийки лит. "А" площею 105,3 кв.м., прибудови лит. "а" площею 7,9 кв.м., прибудови лит. "а1" площею 16,9 кв.м., уборної лит. "Б", накопичуваної ємкости для очистки стічних вод №1.
Позовні вимоги мотивовані тим, що фізична особа-підприємець ОСОБА_1 є власником 17/20 часток у спільній часткові власності на не житлові приміщення по АДРЕСА_2 часток у зазначеному об’єкті нерухомості належать Комунальному підприємству "Комунальне автотранспортне підприємство "Автотранс" Севастопольської міської ради. Органом, уповноваженим здійснювати управління майном комунальної форми власності у м. Севастополі є Фонд комунального майна Севастопольської міської ради. Позивач зазначає, що його частка у спільній власності значно більша, ніж доля Відповідача-1, об’єкт нерухомості є нероздільним, чинним законодавством України не визначений порядок використання спільної часткової власності фізичної особи та територіальної громади, у зв’язку з чим наявні підстави для застосування положень статті 365 Цивільного кодексу України щодо припинення права власності територіальної громади м. Севастополя на 3/20 часток у об’єкті нерухомості та визнанні такого права за Позивачем.
Відповідач-1 надав відзив на позов /т. 1 а.с. 96/ з позовними вимогами не погодився частково, вважає, що вартість спірного майна може змінитися, а тому наданий Позивачем на момент подачі позову звіт про оцінку вартості спірного майна не може бути прийнятий як доказ фактичної ринкової вартості.
Відповідач-2 надав відзив на позов /т. 1 а.с. 80/ з позовними вимогами не погодився, вважає що Позивачем не доведений факт незначної долі і неможливості виділення в натурі, а також що припинення не завдасть істотної шкоди інтересам відповідачів.
Ухвалою від 20.04.2010 позовна заява прийнята до розгляду та порушено провадження у справі №5020-3/064.
Цією ж ухвалою до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, залучені Фонд комунального майна Севастопольської міської ради та Севастопольська міська рада.
Ухвалою від 16.06.2010 Фонд комунального майна Севастопольської міської ради (надалі –Відповідач-2) виключено зі складу третіх осіб та залучено до участі у справі в якості іншого відповідача; судовий розгляд початий заново.
Судом встановлено, що 24.06.2010 на адресу господарського суду міста Севастополя надійшла апеляційна скарга Фонду комунального майна Севастопольської міської ради на ухвалу господарського суду міста Севастополя від 16.06.2010.
Ухвалою суду від 25.06.2009 провадження у справі №5020-3/064 зупинено до розгляду Севастопольським апеляційним господарським судом апеляційної скарги Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради на ухвалу від 16.06.2010.
Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 14.07.2010 провадження по апеляційній скарзі припинено.
Ухвалою суду від 23.07.2010 на виконання розпорядження виконуючого обов’язки голови господарського суду міста Севастополя №65 від 23.07.2010 справу №5020-3/064 прийнято до провадження суддею Харченком І.А. з присвоєнням їй номеру 5020-3/064-12/160 та призначено розгляд справи на 16.08.2010.
У судовому засіданні 16.08.2010 представник позивача позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні.
Відповідач-1 явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, про причини неявки суд не повідомив.
Відповідач-2 явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, до початку судового засідання подав суду клопотання про відкладення розгляду справи (вх. №12142-д від 16.08.2010).
Третя особа явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена своєчасно та належним чином, про причини неявки суд не повідомила.
Зважаючи на те, що матеріали справи в достатній мірі характеризують взаємовідносини сторін, а нез’явлення представників Відповідачів та третьої особи не перешкоджає вирішенню спору, суд вважає за можливе розглянути справу у їх відсутність за наявними в справі матеріалами.
Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника Позивача, суд
ВСТАНОВИВ:
рішенням господарського суду міста Севастополя від 05.08.2008 у справі №5020-11/360, яке залишено без змін постановою Вищого господарського суду України від 27.11.2008, за фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 визнане право власності на 17/20 часток у спільній частковій власності на об`єкт нерухомого майна - автомийку, яка розташована за адресою АДРЕСА_2, яка складається із основної будівлі мийки лит. "А" площею 105,3 м. кв., прибудови лит. "а" площею 7,9 м.кв., прибудови лит. "а1" площею 16,9 м.кв., уборної лит. "Б", накопичуваної ємкості для очистки сточних вод № 1 /т. 1 а.с. 57-62/.
3/20 часток у зазначеному об’єкті нерухомості належать територіальній громаді м. Севастополя в особі Севастопольської міської ради.
Повноваження щодо управління комунальним майном відповідно до рішення Севастопольської міської ради ХХІV скликання ХХІ сесії від 31.01.2006 №4657 передані від Управління з питань майна комунальної власності Севастопольської міської державної адміністрації його правонаступнику - Фонду комунального майна Севастопольської міської ради.
рішенням №2070 від 12.06.2007 VI сесії Севастопольської міської ради V скликання були внесені зміни до рішення міської ради №339 від 12.11.2002 "Про затвердження Положення про Фонд комунального майна Севастопольської міської ради" та викладений в новій редакції додаток до цього рішення, а саме Положення про Фонд комунального майна Севастопольської міської ради (далі по тексту –Положення).
Відповідно до пункту 2 Положення Фонд комунального майна Севастопольської міської ради є виконавчим органом Севастопольської міської ради по управлінню майном, яке відноситься до комунальної власності територіальної громади міста Севастополя. Фонд є юридичною особою.
Згідно з пунктом 3 Положення Фонд є правонаступником Управління з питань майна комунальної власності Севастопольської міської державної адміністрації по договорам оренди комунального майна та відносинам, які пов`язані з їх виконанням, а також відносинам, які стосуються виконання Севастопольською міською державною адміністрацією делегованих їй Радою функцій, які передані Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради.
Відповідно до пункту 10.3 Положення Фонд здійснює контроль за використанням та зберіганням об`єктів комунальної власності.
Відповідно до частини першої статті 365 Цивільного кодексу України право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:
1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;
2) річ є неподільною;
3) спільне володіння і користування майном є неможливим;
4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.
Вивчивши матеріали справи суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.
Частка Відповідач-2 (3/20) у об’єкті нерухомого майна є значно меншою, ніж частка Позивача (17/20) та не може бути виділена у натурі, за наявних характеристик об’єкта нерухомого майна, про що свідчить експертне будівельно-технічне дослідження, згідно якого, об’єкт нерухомості є неподільним /т. 1 а.с. 73-76/.
У зв’язку з неможливістю виділення частки відповідача у натурі, спільне використання об’єкта нерухомого майна є неможливим, оскільки чинним законодавством не визначені правові засади та порядок використання об’єкта нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності фізичної особи та територіальної громади міста.
Припинення права власності територіальної громади м. Севастополя на 3/20 часток у об’єкті нерухомого майна не завдасть шкоди правам та інтересам громади, оскільки у разі припинення права спільної часткової власності територіальна громада отримує компенсацію вартості належної їй частки у спільній частковій власності за ринковою ціною.
Таким чином, стосовно спірних правовідносин має місце передбачена частиною першою статті 365 Цивільного кодексу України сукупність умов для застосування даної норми щодо припинення права особи на частку у спільному частковому майні.
Відповідно до висновку про вартість майна (сертифікат НОМЕР_2 від 19.06.2001 на проведення робіт по експертній оцінці майна, майнових і немайнових прав та бізнесу на території України; свідоцтво НОМЕР_3 від 22.06.2005 про реєстрацію в Державному реєстрі оцінювачів /т. 1 а.с. 125/; сертифікат суб’єкта оціночної діяльності НОМЕР_4 від 11.07.2007 /т. 1 а.с. 124/) розташованого на території Відповідача-1 за адресою: АДРЕСА_2 про вартість майна, станом на 31.05.2010 ринкова вартість частки Відповідача-2 у спільній частковій власності (без урахування податку на додану вартість) складає 22 816,00 грн. /т. 1 а.с. 98-112/.
Згідно з частиною другою статті 365 Цивільного кодексу України суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.
Вартість частки у спільній часткові власності у розмірі 23 347,00 грн. внесена Позивачем на депозитний рахунок суду, що підтверджується платіжним дорученням №59 від 13.04.2010 /т. 1 а.с. 9/.
За таких обставин, суд визнає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.
Керуючись статтями 75, 82, 84- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Припинити право власності територіальної громади м. Севастополя в особі Севастопольської міської ради (вул. Леніна, 3, м. Севастополь, 99011, ідентифікаційний код 24872845) на 3/20 часток у спільній частковій власності на об’єкт нерухомого майна –автомийку з прибудовами, яка розташована за адресою АДРЕСА_2, яка складається із основної будівлі мийки лит. "А" площею 105,3 кв.м., прибудови лит. "а" площею 7,9 кв.м., прибудови лит. "а1" площею 16,9 кв.м., уборної лит. "Б", накопичуваної ємкости для очистки стічних вод №1.
3. Визнати за фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) право власності на 3/20 часток у спільній частковій власності на об’єкт нерухомого майна –автомийку з прибудовами, яка розташована за адресою АДРЕСА_2, яка складається із основної будівлі мийки лит. "А" площею 105,3 кв.м., прибудови лит. "а" площею 7,9 кв.м., прибудови лит. "а1" площею 16,9 кв.м., уборної лит. "Б", накопичуваної ємкости для очистки стічних вод №1.
4. Перерахувати з депозитного рахунку господарського суду міста Севастополя (у Головному управлінні Державного казначейства України у м. Севастополі, ідентифікаційний код 24035598, МФО 824509, код платежу 23013519) територіальній громаді м. Севастополя в особі Севастопольської міської Ради (вул. Леніна, 3, м. Севастополь, 99011, ідентифікаційний код 24872845) вартість 3/20 часток на об’єкт нерухомого майна по вул. Токарева, 2Д, у м. Севастополі, у розмірі 23 347,00 грн. (двадцять три тисяч триста сорок сім грн. 00 коп.) .
Суддя
підпис І.А. Харченко
рішення оформлено відповідно до вимог ст. 84, ч. 4 ст. 85 ГПК України і підписано 20.08.2010.
Розсилка:
1. Фізична особа-підприємець ОСОБА_1
(АДРЕСА_1)
2. Комунального підприємства "Комунальне автотранспортне підприємство
"Автотранс"Севастопольської міської ради
(вул. Токарева, 16, м. Севастополь, 99029);
рекомендованим з повідомленням
3. Фонд комунального майна Севастопольської міської ради
(вул. Луначарського, 5, м. Севастополь, 99011)
рекомендованим з повідомленням
4. Севастопольська міська рада
(вул. Леніна, 3, м. Севастополь, 99011)
рекомендованим з повідомленням