ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к.
РІШЕННЯ
Іменем України
13.08.2010
Справа №2-4/3361-2010
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs12245707) )
За позовом Дочірнього підприємства "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця", (м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4)
До відповідача Фізична особа-підприємець Мущинського Руслана Володимировича, (97400, м. Євпаторія, вул.. Тімірязєва, буд. 4, гуртожиток)
про зобов’язання до виконання певних дій.
За зустрічним позовом - Мущинського Руслана Володимировича, (97400, м. Євпаторія, вул.. Тімірязєва, буд. 4, гуртожиток)
До відповідача - Дочірнього підприємства "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця", (м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4)
Про визнання права власності.
Суддя І.К. Бєлоглазова
представники:
Від позивача (відповідача за зустрічним позовом) – не з’явився (клопотання)
Від відповідача (позивача за зустрічним позовом) – Заржицька Ю.В., дов. від 01.03.2010 р.
За участю експерта – Метаксова М.Г., посвід. №48 від 09.01.2007 р.
Суть спору: Дочірнє підприємство "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, звернулося до господарського суду АР Крим з позовною заявою до фізичної особи-підприємця Мущинського Руслана Володимировича, м. Євпаторія, про зобов’язання відповідача за власний рахунок знести самовільні будівлі, споруджені внаслідок реконструкції дитячого комплексу, який розташований у м. Євпаторії по вул.. Фрунзе, 4. Позовні вимоги мотивовані тим, що на підставі договору оренди від 30.12.2009 р. №12-2010/0102010/2010-20, укладеного між ДП "Санаторій "Победа" та ФОП Мущинським Р.В., 04.01.2010 р., позивачем було надано погодження на реконструкцію збірно-разбірного багатофункціонального дитячого комплексу "Лабіринт" на орендованому плитковому покритті за умовою дотримання усіх вимог діючого законодавства України та узгодження у встановленому порядку з Державними службами України шляхом капіталізації конструкції. Відповідачем була проведена відповідна реконструкція, але до теперішнього часу не надано ніякої документації, яка б свідчила про відповідність споруджених будівель вимогам норм ДБН, санітарного та пожежного нагляду. Крім того, площа дитячого комплексу після реконструкції становить 431,8 кв.м., що перевищує узгоджену площу. На підставі викладеного позивач вважає, що споруджена будівля підлягає знесенню як така, що не відповідає будівельним, санітарним, пожежним нормам, та є самовільною.
08.07.2010 р. до господарського суду АР Крим від відповідача надійшла зустрічна позовна заява (вх. №3505) до ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, у якій фізична особа-підприємець Мущинський Руслан Володимирович проти позову ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця" заперечує, посилаючись на те. що споруджена будівля відповідає будівельним, пожежним та санітарним нормам, та просить суд визнати за ним право власності на споруду дитячого грального комплексу площею 431,8 кв.м., розташованого за адресою: м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4.
Ухвалою ГС АР Крим від 13.07.2010 р. господарський суд прийняв зустрічну позовну заяву фізичної особи – підприємця Мущинського Руслана Володимировича, м. Євпаторія, до ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, про визнання права власності та ухвалив розглядати її сумісно с первісним позовом.
ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, зустрічні позовні вимоги не визнає з наступних підстав. У своїх позовних вимогах ФОП Мущинський Р.В. посилається на технічний висновок, яким було встановлено, що споруду дитячого грального комплексу площею 431,8 кв.м. збудовано у відповідності з проектом з дотриманням будівельних, противопожежних та санітарних норм. На думку відповідача за зустрічним позовом даний висновок є необґрунтованим, оскільки при проведенні технічного огляду експертом не були досліджені усі докази, які є у матеріалах справи. Крім того, експерта не було попереджено про кримінальну відповідальність за дачу завідомо не правдивого висновку.
Ухвалою ГС АРК від 27.07.2010 р. провадження у справі було зупинено, призначена судова будівельно-технічна експертиза, проведення якої було доручено Євпаторійському представництву регіонального підприємства "Торгово-промислової палати Криму", (м. Євпаторія, пр. Леніна, 56).
Ухвалою ГС АРК від 06.08.2010 р. суд поновив провадження по справі у зв’язку з надходженням висновку судової будівельно – технічної експертизи №ВЕ-270 від 02.08.2010 р.
Представник позивача за первісним позовом у судове засідання не з’явився; надіслав клопотання про розгляд справи без участі представника за матеріалами, наявними у справі.
Розглянувши матеріали справи, заслухав пояснення представника відповідача за первісним позовом та експерта, суд -
встановив:
30.12.2009 р. між Дочірнім підприємством "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, (орендодавець) та фізичною особою – підприємцем Мущинським Русланом Володимировичем, м. Євпаторія, (орендар) було укладено договір оренди №12-2010/0102010/2010-20.
Відповідно до п. 1.1 орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування частину плиткового мощення перед спальним корпусом, загальною площею 350,0 кв.м., що знаходиться за адресою: АР Крим, м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4 для розміщення збірно-розбірного багатофункціонального дитячого комплексу "Лабіринт", яке включає у себе атракціони і мульт-кафе для проведення заходів для дітей. Збірно-розбірний комплекс будівель належить орендарю на праві власності, про що свідчать договір купівлі-продажу від 21.11.2008 р., укладений між фізичної особою – підприємцем Мущинським Р.В. та фізичною особою-підприємцем Березніковим О.Г., та докази його виконання сторонами договору (а.с. 45-48).
П. 7.1 договору оренди встановлено строк дії договору – з 01.01.2001 р. до 31.12.2012 р.
Земельна ділянка з мощенням передана орендарю за актом приймання-передачі (а.с. 14), плата за оренду здійснюється на підставі розрахунку, який включає плату за користування земельною ділянкою та плату за користування плитковим покриттям (а.с. 13).
Відповідно до п. 4.2. орендар зобов’язався дбайливо поводитись з увіреним йому майном, утримувати його у належному стані, забезпечувати виконання санітарних норм, правил охорони праці та пожежної безпеки, вимог санітарного режиму та режиму охорони та раціонального використання природних лікувальних ресурсів.
Як вбачається з матеріалів справи, 04.01.2010 р. ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця" надано дозвіл фізичній особі – підприємцю Мущинському Р.В. на реконструкцію збірно-розбірного багатофункціонального дитячого комплексу "Лабіринт", площею 100 кв.м. на орендованому плитковому покритті, відповідно до договору оренди від 30.12.2009 р. за умовою дотримання усіх вимог діючого законодавства України та узгодження у встановленому порядку з державними службами зі збільшенням площі до 350 кв.м. шляхом капіталізації конструкції (а.с. 49).
Для реконструкції збірно-розбірного дитячого комплексу ТОВ "Архбудпроект" в 2009 р. було розроблено та затверджено проектну документацію.
Реконструйований ігровий комплекс включає у себе одноповерхові та двоповерхові частини. Одноповерхова будівля дитячого ігрового комплексу – це будинок прямокутної форми в плані розмірами 11,6 Х 11,5 м площею 133,4 кв.м. Висота приміщення в будові становить 4,5 м. Конструктивно одноповерхова будівля дитячого комплексу є каркасним будівництвом, несучими елементами якого є колони з металевих труб діаметром 76 мм, встановлених на стовпчасті залізобетонні фундаменти перетином 400 Х 400 мм і глибиною закладення 1,3 м. По периметру будівлі виконаний стрічковий бетонний фундамент шириною 400 мм і глибиною закладення 1,3 м. Після монтажу колон по верху фундаменту по периметру будови виконаний монолітний залізобетонний пояс по ширині фундаменту висотою 350 мм. Перекриття будови виконано настиланням металевих оцинкованих профільованих листів за металевими фермами і дерев'яними брусами. Прибудова до дитячого ігрового комплексу – це двоповерхова каркасна будівля ступінчастої форми. Несучими елементами каркасу є колони з металевих труб діаметром 219 мм, встановлених на стовпчасті залізобетонні фундаменти перетином 400 Х 400 і глибиною закладення 1,3 м. Про периметру будівлі виконаний стрічковий бетонний фундамент шириною 400 мм і глибиною закладення 1,3 м. Після монтажу колон по верху фундаменту по периметру будови виконаний монолітний залізобетонний пояс по ширині фундаменту і висотою 350 мм.
Загальна площа споруди дитячого комплексу становить 431,8 кв.м., що перевищує узгоджений з орендодавцем розмір.
Відповідно до ч. 1 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.
Отже, зазначене спірне майно - споруда дитячого грального комплексу "Лабіринт" загальною площею 431,8 кв.м. є самовільним будівництвом, яке позивач за первісним позовом просить знести. Позивач за зустрічним позовом просить визнати за ним право власності на ці споруди.
Відповідно до ч. 4 ст. 376 Цивільного кодексу України якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.
Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
Згідно з ч. 2 ст. 331 Цивільного кодексу України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.
Як вбачається з висновку призначеної судом будівельно - технічної експертизи № ВЕ-270 від 02.08.2010р., багатофункціональна споруда дитячого грального комплексу площею 431,8 кв.м., розташованого за адресою: м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4, збудована відповідно до проекту з дотриманням будівельних норм та правил, стан несучих та обгороджуючих конструкцій задовільний, деформації відсутні. Стан металоконструкцій споруди в цілому оцінюється як задовільний та не створює загрози життя та здоров’ю громадян. Також у висновку зазначено, що збудований дитячий гральний комплекс площею 431,8 кв.м., розташований у м. Євпаторії по вул. Фрунзе, 4, відповідає будівельним, санітарним, протипожежним нормам. Збірно-розбірна конструкція споруди надає дозвіл демонтувати споруду після закінчення строку оренди. Дана споруда належить до ІХ класу капітальності – будівля павільйонного типу зі строком служби до 10 років. Згідно положень ДСТ 27751-88 (СТ СЕВ 384-87) "Надійність будівельних конструкцій та фундаментів" споруда має знижений рівень відповідальності та належить до споруд сезонного та допоміжного використання. Як об’єкт малих архітектурних форм споруда не підлягає вводу в експлуатацію.
Отже, враховуючи, що перевищення узгодженої площі реконструкції дитячого комплексу не є суттєвим та не порушує прав позивача або інших осіб, реконструйований дитячий комплекс відповідає проекту, будівельним, санітарним та противопожежним нормам, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця" не підлягають задоволенню.
При цьому суд також приймає до уваги, що у процесі розгляду справи ДП "Санаторій "Перемога" листом від 02.08.2010 р. надав згоду на внесення змін до договору оренди шляхом збільшення площі оренди майна, розташованого по вул.. Фрунзе, 4 в м. Євпаторії, до 471 кв.м. у зв’язку з капіталізацією конструкцій, споруджених на об’єкті.
Відповідно до ч. 3 ст. 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.
Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права.
Невизнання ДП "Санаторій "Победа" права власності на спірний об’єкт нерухомості позбавляє ФОП Мущинського Р.В. права володіти та розпоряджатися своєю власністю у повному обсязі.
З врахуванням вищенаведеного, суд вважає, що зустрічні позовні вимоги фізичної особи – підприємця Мущинського Р.В. підлягають задоволенню.
Спір розглянуто за наявними у справі матеріалами. Інших документів сторонами не надано.
Судові витрати суд відносить на сторони за правилами ст. 49 ГПК України.
У судовому засіданні 13.08.2010р. оголошена вступна та резолютивна частини рішення відповідно до ст.. 85 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) .
З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –
ВИРІШИВ:
1. У задоволенні позовних вимог ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, до фізичної особи – підприємця Мущинського Руслана Володимировича, м. Євпаторія, про знесення самовільної будівлі, відмовити.
2. Зустрічні позовні вимоги фізичної особи – підприємця Мущинського Руслана Володимировича, м. Євпаторія, до ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", м. Євпаторія, про визнання права власності, задовольнити.
3. Визнати за фізичною особою – підприємцем Мущинським Русланом Володимировичем, (м. Євпаторія, вул.. Тимирязева, 4, гуртожиток, ідентифікаційний код 2908223578) право приватної власності на споруду дитячого грального комплексу площею 431,8 кв.м., розташовану за адресою: м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4.
4. Стягнути з ДП "Санаторій "Победа" для дітей з батьками ЗАТ ЛОУПУ "Укрпрофоздоровниця", (97404, м. Євпаторія, вул.. Фрунзе, 4, р/р 260092102 в КРД ВАТ РБ "Аваль", МФО 324021, ЄДРПОУ 13786657) на користь фізичної особи – підприємця Мущинського Руслана Володимировича, (м. Євпаторія, вул.. Тимирязева, 4, гуртожиток, ідентифікаційний код 2908223578, р/р не відомі), 85,00 грн. витрат на сплату державного мита та 236,00 грн. витрат на оплату інформаційно-технічне заперечення судового процесу.
Наказ видати після набрання рішенням законної сили.
Суддя Господарського суду
Автономної Республіки Крим
Білоглазова І.К.