ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030,
м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 42/271
28.09.10
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs18194186) )
За позовом Відкритого акціонерного товариства "Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" м. Києва
до Державного підприємства "Енергоринок" м. Києва
про стягнення боргу, сум за прострочення виконання боржником грошового зобов’язання, ціна позову 20434623,48 грн.
Суддя Паламар П.І.
Представники:
від позивача Гардер О.В.,
від відповідача Шевчук А.В.,
СУТЬ СПОРУ :
у серпні 2010 року Відкрите акціонерне товариство "Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" звернулося в суд з указаним позовом.
Позивач зазначав, що всупереч умов укладеного між ним та відповідачем як правонаступником Національної енергетичної компанії "Укренерго" договору № 71/01-ЕР від 7 вересня 1999 р. останній не в повному обсязі оплатив придбану у січні 2009 року електричну енергію, заборгувавши 17792551,45 грн.
З цих підстав просив стягнути з відповідача на свою користь суму боргу, борг з урахуванням встановленого індексу інфляції за час прострочення 1886010,46 грн., три проценти річних з простроченої суми 756061,57 грн., а також понесені ним по справі господарські витрати.
У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені вимоги.
Відповідач у відзиві на позовну заяву, його представник у судовому засіданні проти позову заперечував, посилаючись на необґрунтованість заявленого до нього позову на вимогах Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) .
Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши матеріали справи, суд вважає, у позові слід відмовити з таких підстав.
Судом встановлено, що 7 вересня 1999 р. між Національною енергетичною компанією "Укренерго" та позивачем укладено договір № 71/01-ЕР.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 755 від 5 травня 2000 р. "Про утворення державного підприємства "Енергоринок" (755-2000-п) , Статуту державного підприємства "Енергоринок", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 922 від 5 червня 2000 р. (922-2000-п) , останнє є правонаступником Національної енергетичної компанії "Укренерго" за вказаним договором.
За умовами вищезгаданого договору позивач зобов’язався продавати відповідачу електричну енергію, а той, у свою чергу, купувати та здійснювати оплату за неї відповідно до умов договору. Сторони за договором визнали свої зобов’язання за Договором між членами оптового ринку електроенергетики.
Таким чином, між позивачем та відповідачем виникли відносини за договором купівлі-продажу електричної енергії, врегульовані ст. 92 Конституції України, гл. 20 ЦК УРСР (1540-06) , Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) .
Відповідно до ст. 15 Закону України "Про електроенергетику" купівля всієї електричної енергії, виробленої на електростанціях, потужність чи обсяг відпуску яких більші за граничні показники, а також на вітроелектростанціях, незалежно від величини встановленої потужності чи обсягів відпуску електричної енергії та весь її оптовий продаж здійснюється на оптовому ринку електричної енергії України. Функціонування інших оптових ринків електричної енергії в Україні забороняється. Оптовий ринок електричної енергії України створюється на підставі договору.
Договір між членами оптового ринку електричної енергії України укладений 15 листопада 1996 р.
Порядок проведення розрахунків на оптовому ринку електричної енергії встановлений ст. 151 вищезгаданого Закону. Цей порядок передбачає, що для проведення розрахунків за закуплену на оптовому ринку електричної енергії України та спожиту електроенергію енергопостачальники, які здійснюють підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, їх відокремлені підрозділи та оптовий постачальник електричної енергії, яким є відповідач 1., відкривають в установах уповноваженого банку поточні рахунки із спеціальним режимом використання (до 2002 року –розподільчі рахунки). Такі рахунки призначені для накопичення коштів, отриманих за електричну енергію від споживачів, та розрахунків з учасниками оптового ринку електричної енергії. Зокрема, перерахування коштів енергогенеруючим компаніям та іншим суб’єктам підприємницької діяльності, які проводять продаж електричної енергії на оптовому ринку, здійснюється уповноваженим банком з поточного рахунку із спеціальним режимом використання оптового постачальника електричної енергії відповідно до алгоритму (порядку розподілу коштів), встановленого Національною комісією регулювання електроенергетики України. На оптового постачальника електричної енергії покладено обов’язок забезпечити інформування учасників оптового ринку електричної енергії про стан проведення розрахунків.
Всупереч вимог ст. 33 ГПК України позивачем не надано доказів недотримання відповідачем встановленого алгоритму використання коштів оптового ринку електричної енергії та порушення останнім прав позивача на одержання коштів за продану електричну енергію.
За таких обставин у позові відповідно до вимог ст. 622 ЦК України слід відмовити з цих підстав.
Оскільки спір виник внаслідок неправильних дій позивача, понесені по справі господарські витрати стосовно до вимог ст. 49 ГПК України слід покласти на нього.
Керуючись ст.ст. 33, 49, 82- 85 ГПК України, суд
В И Р І Ш И В :
у позові Відкритого акціонерного товариства "Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" м. Києва відмовити.
рішення набирає законної сили відповідно до вимог ст. 85 ГПК України.
Суддя господарського суду міста Києва
П.І.Паламар