ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 324
РІШЕННЯ
Іменем України
24.09.2010
Справа №2-21/4148-2010
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs13402707) )
за позовом ОСОБА_1, м. Сімферополь,
до відповідача Відкритого акціонерного товариства "Пневматика", м. Сімферополь,
про визнання частини рішення загальних зборів акціонерів недійсною.
Суддя Господарського Суду
Автономної Республіки Крим
С.І. Чонгова
Представники:
09 вересня 2010 р.
Від позивача ОСОБА_2, представник, угода № 03/10, посвідчення № 1300
Від відповідача Волкова С.М., представник, д/п № 05/179 від 21.06.2010 р.
24 вересня 2010 р.
Від позивача ОСОБА_3, адвокат, угода № 03/10 від 27.08.2010 р.
Від відповідача Волкова С.М., представник, д/п № 05/179 від 21.06.2010 р.
Сутність спору: Позивач - ОСОБА_1, м. Сімферополь, звернувся до Господарського суду АР Крим із позовною заявою до відповідача - Відкритого акціонерного товариства "Пневматика", м. Сімферополь, у якій просить визнати недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Пневматика" від 21 квітня 2010 р. у частині: перейменування Відкритого акціонерного товариства "Пневматика" у Приватне акціонерне товариство "Пневматика"; затвердження змін до Статуту товариства (викладення статуту у новій редакції) у зв’язку з приведенням діяльності товариства у відповідність з вимогами Закону країни "Про акціонерні товариства" (514-17) ; доручення генеральному директору товариства Васильєву Н.В. підготування документів, підписання статуту ПАТ "Пневматика" у новій редакції, та здійснення процедури державної реєстрації статуту, передбачену законодавством України; затвердження регламенту загальних зборів акціонерів, затвердження положення про наглядову раду, затвердження положення про ревізійну комісію, затвердження положення про виконавчий орган товариства у новій редакції. Крім того, просить стягнути з відповідача судові витрати, пов’язані з оплатою державного мита і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
02 вересня 2010 р. відповідачем до матеріалів справи було надано відзив на позовну заяву за № 05/1033 від 02.09.2010 р., у якому відповідач вимоги позову не визнає та просить відмовити позивачу у задоволені позову (а. с. 49).
Представник позивача у судове засідання, яке було призначено на 09 вересня 2010 р., з’явився, вимоги позову підтримав.
Представник відповідача у судове засідання призначене на 09.09.2010 р. з’явився, вимоги позову не визнає з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву.
У засіданні суду, яке відбулося 09 вересня 2010 р. у порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України було оголошено перерву до 24 вересня 2010 р.
У судове засідання 24 вересня 2010 р. представники позивача та відповідача з’явилися.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та заперечення представників позивача та відповідача, суд, -
ВСТАНОВИВ:
Відповідач – Відкрите акціонерне товариство "Пневматика" був створений на підставі наказу Фонду майна Автономної Республіки Крим № 791 від 29 жовтня 2001 р. і протоколу зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Пневматика" від 19.10.2001 р. – правонаступника організації орендарів Орендного підприємства "Сімферопольський завод пневмообладнання "Пневматика" шляхом перетворення Орендного підприємства "Сімферопольський завод пневмообладнання "Пневматика" у відповідності з Законом України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) , "Про господарчі товариства" (1576-12) , "Про власність" (697-12) і Порядком перетворення в процесі приватизації державних орендних підприємств і підприємств зі змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України № 1099 від 11.09.1996 р. (1099-96-п)
Згідно з пунктом 7.1. Статуту ВАТ "Пневматика" - статутний капітал (фонд) товариства становить 38.411.257 грн. Статутний капітал (фонд) товариства складається з вартості внесків акціонерів, внесених внаслідок придбання ними акцій.
Статутний капітал (фонд) товариства розділений на 153.645.028 простих іменних акцій, номінальною вартістю 0,25 грн. кожна (пункт 7.2. Статуту).
Як визначено пунктом 9.2. Статуту відповідача – вищим органом керування товариством є Загальні збори акціонерів.
Пунктом 9.4. Статуту обумовлено, що загальні збори мають право ухвалювати рішення щодо всіх питань діяльності товариства, у тому числі й по тим, які віднесені до компетенції Спостережної ради або Генерального директора товариства.
Відповідно пункту 9.5. Статуту у Загальних зборах мають право брати участь всі акціонери без винятку незалежно від кількості акцій, якій вони володіють на дату проведення Загальних зборів. Акціонер має право призначати свого представника для участі в зборах. Представник може бути постійний або призначеним на певні збори. Акціонер має право в будь-який час відзивати або замінити свого представника у вищому органі товариства, сповістивши про це генерального директора товариства.
Згідно пункту 9.7. Статуту – загальні збори визнаються правочинними, якщо в них беруть участь акціонери, що володіють відповідно до Статуту товариства більш ніж 60 відсотків голосів.
рішення Загальних зборів приймається більшістю не менш чим в 3/4 голосів акціонерів, що приймають участь у Загальних зборах, з питань: внесення змін до Статуту товариства; припинення (ліквідації) або реорганізації товариства. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів акціонерів, о приймають участь у Загальних зборах. Загальні збори не вправі ухвалювати рішення щодо питань, не включеним до порядку денного (пункт 9.9. Статуту),
21 квітня 2010 р. були проведені Загальні збори акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Пневматика", кількість зареєстрованих акцій за даними Мандатної комісії 142848708 або 92,97 % від загального числа випущених акцій.
Пунктом 6 порядку денного зазначених загальних зборів було визначено питання про приведення уставних документів товариства у відповідність до Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) та вибір типу найменування товариства.
За результатами розгляду пункту 6 зборами було вирішено: перейменувати відкрите акціонерне товариство "Пневматика" в приватне акціонерне товариство "Пневматика"; затверджено зміни до Статуту товариства (викласти Статут в новій редакції) у зв’язку з приведенням діяльності товариства у відповідність з вимогами Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) ; доручено генеральному директору товариства Васильєву М.В. підготувати документи, підписати Статут Приватного акціонерного товариства "Пневматика" в новій редакції, і здійснити процедуру державно реєстрації Статуту, передбаченої законодавством України; затверджено регламент загальних зборів акціонерів, Положення про наглядову раду, Положення про ревізійну комісію, Положення про виконавчий орган товариства в новій редакції.
Відповідно до частини 5 статті 98 Цивільного кодексу України рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.
Позивач вважає, що рішення загальних зборів винесено з порушенням діючого законодавства та підлягає визнанню недійсним, оскільки у відповідності з положеннями частини 6 статті 42 Закону України "Про акціонерні товариства" загальні збори не можуть приймати рішення з питань, які не включені до порядку денного. Також положеннями частини 4 статті 43 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що загальні збори не вправі приймати рішення, з питань що не включені до порядку денного. Дані питання на зборах не обговорювалися. Проекти рішень внесення змін до Статуту товариства, положень про наглядову раду, ревізійну комісію, виконавчий орган, до початку та під час проведення загальних зборів для огляду акціонерів та позивача не надавалися.
29 квітня 2009 року набрав чинності Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) . Розділом 5 XVІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) встановлено, що Статути та інші внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом (514-17) , підлягають приведенню у відповідність з нормами цього Закону (514-17) не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (514-17) .
Згідно до статті 5 Закону України "Про акціонерні товариства" акціонерні товариства за типом поділяються на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства.
Кількісний склад акціонерів приватного акціонерного товариства не може перевищувати 100 акціонерів.
Публічне акціонерне товариство може здійснювати публічне та приватне розміщення акцій.
Приватне акціонерне товариство може здійснювати тільки приватне розміщення акцій. У разі прийняття загальними зборами приватного акціонерного товариства рішення про здійснення публічного розміщення акцій до статуту товариства вносяться відповідні зміни, у тому числі про зміну типу товариства - з приватного на публічне.
Зміна типу товариства з приватного на публічне або з публічного на приватне не є його перетворенням.
Згідно з пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) Статути та інші внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом (514-17) , підлягають приведенню у відповідність з нормами цього Закону (514-17) не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (514-17) .
Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) визначено, що Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом шести місяців з дня опублікування цього Закону (514-17) розробити і прийняти відповідні підзаконні нормативно-правові акти, передбачені цим Законом (514-17) .
14 липня 2009 року Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято рішення № 797 (vr797312-09) "Про затвердження роз'яснення "Щодо порядку застосування окремих положень розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" у зв'язку з набранням ним чинності".
Відповідно до роз’яснень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 8 від 14 липня 2009 р. (va008312-09) "Щодо порядку застосування окремих положень розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" у зв'язку з набранням ним чинності" приведення діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність із Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) потребує здійснення таких дій: - внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого та закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство або з відкритого та закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) у статуті товариства; - приведення внутрішніх документів товариства у відповідність з вимогами Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) та статуту товариства. Отже, виконанням вимог абзацу першого пункту п'ятого розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) , тобто приведенням діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність з вимогами Закону (514-17) є здійснення всіх зазначених вище дій.
Крім того, відповідачем у відповідності з пунктом 9.11. Статуту, статті 43 Закону України "Про господарські товариства" 26 лютого 2010 р. та 27 лютого 2010 р. було надруковано оголошення у засобах масової інформації про проведення загальних зборів з вказівкою дати та місця проведення загальних зборів (Бюлетень. Цінні папери України" № 36 (2838) від 26 лютого 2010 р.; "Своя газета" № 8 від 27 лютого – 05 березня 2010 р.), а також акціонер ОСОБА_1 була персонально повідомлена 01 березня 2010 р. Одночасно, в повідомлені акціонеру товариства була прописана можливість ознайомитися з документами з питань порядку денного. Отже, позивача - акціонера ОСОБА_1 відповідач не позбавив можливості здійснення її права ознайомлення з документами, та порядок повідомлення про загальні збори порушений не був.
Відповідно приписам статті 159 Цивільного кодексу України участь у зборах є правом акціонера.
Пунктом 9.12. Статуту відповідача передбачено, що будь-який з акціонерів вправі вносити свої пропозиції щодо порядку денного Загальних зборів не пізніше, ніж на 30 днів до його скликання. рішення про включення цих пропозицій до порядку денного приймається генеральним директором товариства. Пропозиції акціонерів, які володіють більш ніж 10 % голосів, вносяться до порядку денного обов’язково. рішення про зміни до порядку денного повинні бути доведені до відомості всіх акціонерів не пізніше, ніж за 10 днів до дати проведення Загальних зборів у порядку, передбаченому пунктом 9.10. Статуту.
Позивач не надав доказів щодо порушення його прав відповідачем на участь у зборах та щодо порушення його прав на внесення пропозицій до порядку денного спірних зборів.
Статтею 34 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.
У відповідності зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Таким чином, вимоги позивача задоволенню не підлягають.
Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати з оплати державного мита та судові витрати, пов'язані з інформаційно-технічним забезпеченням судового процесу підлягають віднесенню на позивача.
У засіданні суду було оголошено вступну та резолютивну частини рішення. рішення оформлено та підписано відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України 28 вересня 2010 р.
На підставі викладеного і керуючись 159 Цивільного кодексу (435-15) країни, ст. 5 Закону України "Про акціонерні товариства", ст. 33, 34, ст. ст. 49, 77, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
ВИРІШИВ:
У задоволені позову відмовити.
Суддя Господарського суду
Автономної Республіки Крим
Чонгова С.І.