ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"23" вересня 2010 р.
Справа № 06/34-75
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs13502781) )
Господарський суд Волинської області у складі судді Дем’як В.М., розглянувши справу
за позовом Відкритого акціонерного товариства "Ківерцівський агрохім", м. Ківерці
до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Олицьке РТП", с. Дідичі Ківерцівського р-ну
третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору – Регіонального відділення Фонду державного майна України у Волинській області
третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог на предмет спору- підприємця ОСОБА_1, смт.Олика Ківерцівського району
про визнання права власності на нерухомість
За участю представників сторін:
від позивача: Ніфака А.В. - голова правління, Шевчук В.В. - за дов. №01 від 12.01.2010р.
від відповідача: Пашкевич Р.О. - голова правління, Лошак В.В. - за дов. №317 від 14.09.2010р.
від третіх осіб: не прибули
В судовому засіданні 20.09.2010р. відповідно до ст. 77 ГПК України оголошувалась перерва до 23.09.2010р. для витребування матеріалів прокурорської перевірки.
Суть спору: Позивач – ВАТ "Ківерцівський агрохім" звернувся до господарського суду з позовом до відповідача – ТзОВ "Олицьке РТП", третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору – Регіонального відділення Фонду державного майна України у Волинській області про визнання права власності на складське приміщення у с. Дідичі Ківерцівського р-ну Волинської обл. по вул. Робітничій, 15, загальною площею 470 м.кв.
В підтвердження позовних вимог посилається на те, що правомірно набув право власності на дане приміщення в процесі приватизації ДП Ківерцівського районного виробничого підприємства по підвищенню родючості ґрунтів "Родючість", що підтверджує копією наказу Регіонального відділення ФДМУ по Волинській області № 857 від 25.09.1996р. "Про перетворення з державного підприємства Ківерцівське районне виробниче підприємство по підвищенню родючості ґрунтів "Родючість" у відкрите акціонерне товариство", переліком нерухомого майна, що передається у власність ВАТ згідно з наказом від 25.09.1996р. №857, матеріалами нарахування індексації на спірний об'єкт нерухомого майна, листом начальника РВ ФДМУ №11-08-1512 від 24,07.2009р., довідками та листами відділу земельних ресурсів про те, що за Ківерцівським підприємством "Родючість" на території Дідичівської сільської ради обліковувалась земельна ділянка, письмовими поясненнями колишніх посадових осіб ВАТ "Ківерцівський агрохім" : ОСОБА_2., ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_5, ОСОБА_6., ОСОБА_7 та Олицького РТП ОСОБА_8, ОСОБА_9.
Відповідач у письмових поясненнях та представник в судовому засіданні позову не визнає.
В заперечення позову посилається на те, що ніколи не був власником складського приміщення площею 470 м.кв, що розташоване в с.Дідичі Ківерцівського району по вул.Робітничій,15.
Між тим зазначає, що у власності має склад готової продукції за адресою с.Дідичі. вул.Робітнича, 7.
З пояснень представника відповідача об’єкта нерухомого майна складського приміщення, що розташоване в с. Дідичі по вул. Робітничій, 15 не існує.
Право власності на склад готової продукції /С-1/ за адресою с.Дідичі Ківерцівського району, вул.Робітнича,7 підтверджує правоустановлюючими документами, технічною документацією та державним актом на право постійного користування землею.
Крім того в підтвердження заперечень подав матеріали приватизації Олицького ремонтно-транспортного підприємства : накази РВ ФДМУ по Волинській області №596 від 21.11.1995р., №997 від 29.12.1998р., №203 від 01.06.2005р.
Третя особа - РВ ФДМУ по Волинській області у письмових поясненнях № 10-06-398 від 03.03.2009р. та представник в судовому засіданні пояснив, що спірний об'єкт нерухомого майна - склад, який знаходиться в с.Дідичі в процесі приватизації не увійшов до статутного фонду ВАТ "Олицьке РТП".
Разом з тим, на виконання вимог ухвали господарського суду від 09.06.2009р. РВ ФДМУ по Волинській області здійснило перевірку щодо встановлення факту, які саме об'єкти нерухомого майна в с.Дідичі Ківерцівського р-ну були передані у власність ВАТ "Ківерцівський агрохім" та ВАТ "Олицьке РТП" в процесі приватизації і за її результатами надав суду довідку ( т.2 а.с. 45-49).
Крім того, на вимогу суду, РВФДМУ у Волинській області для огляду в судовому засіданні були надані приватизаційні архівні справи ВАТ "Волинського РТП"та ВАТ "Ківерцівський агрохім".
На вимогу ухвали господарського суду від 04.03.2009р. КП "Волинське обласне бюро технічної інвентаризації" листом №420 від 20.03.2009р. повідомило, що право власності за адресою Ківерцівський р-н с. Дідичі вул. Робітнича, 7 (комплекс будівель та споруд) – зареєстровано за ВАТ "Олицьке РТП" на підставі наказів регіонального відділення ФДМУ по Волинській області від 21.11.1995 №596, від 01.06.1995р. №203, від 29.12.1998р. №997 та переліку нерухомого майна, що передається у власність ВАТ. За адресою Ківерцівський р-н с. Дідичі вул. Робітнича, 15 – права власності не зареєстровано.
Між тим, в судовому засіданні було встановлено про те, що фактично спірний об’єкт нерухомого майна використовується у підприємницькій діяльності підприємцем ОСОБА_1. Дану обставину представник відповідача не заперечує.
Крім того, як вбачається із довідки Дідичівської сільської ради №147 від 24.07.2008р. (а.с. 21) право користування земельною ділянкою на якій знаходиться склад згідно рішення сесії №31/10 від 31.12.2006р. ВАТ "Ківерціагрохім" було припинено у зв’язку із продажем складу підприємцю ОСОБА_1..
Враховуючи зазначені обставини, суд дійшов висновку про те, що рішення у даній справі може вплинути на майнові права підприємця ОСОБА_1.. і на підставі ст. 27 Господарського процесуального кодексу України залучив її до участі у справі третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.
Третя особа - підприємець ОСОБА_1 позовні вимоги підтримує, із її пояснень вбачається, що фактично з 2005 року використовує спірне приміщення у підприємницькій діяльності на підставі договору купівлі-продажу, укладеного з ВАТ "Ківерцівський агрохім", подала копії платіжних документів, що підтверджують факт здійсненої оплати за придбане приміщення.
Розглянувши зібрані у справі докази в їх сукупності, заслухавши доводи представників сторін, третіх осіб, судом встановлено.
Відповідно до змісту ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Позивач - Відкрите акціонерне товариство "Ківерцівський агрохім" звертаючись до суду із позовом просить визнати за ним право власності на об'єкт нерухомого майна - складське приміщення площею 470 м.кв.. що розташоване в с.Дідичі Ківерцівського району по вул.Робітничій,15, яке він набув в процесі приватизації.
Як встановлено, на даний час дане приміщення використовує у підприємницькій діяльності підриємець ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 28.11.2005р., що був укладений із ВАТ "Ківерцівський агрохім" ( т.1., а.с.110-111).
Між тим, підприємець на набула на нього права власності, оскільки судом досліджено про те, що вказаний договір купівлі-продажу є нікчемним в силу ст.ст. 215, 334 Цивільного кодексу України, оскільки останній нотаріально не посвідчений та не пройшов державну реєстрацію. Відповідно до змісту п.1 ст. 216 Цивільного кодексу України такий правочин не створює юридичних наслідків.
Отже, ВАТ "Ківерцівський агрохім" є належним позивачем у даній справі.
Як уже зазначалось, предметом судового розгляду є встановлення права власності на нерухоме майно набуте в процесі приватизації.
Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
Відповідно до п.6 Постанови Кабінету Міністрів України від 07.12.1992р. № 686 "Про затвердження Порядку перетворення в процесі приватизації державних підприємств у відкриті акціонерні товариства" (686-92-п) відкрите акціонерне товариство в процесі приватизації державного підприємства набуває майнових прав державного підприємства з моменту державної реєстрації товариства.
Як встановлено, Відкрите акціонерне товариство "Ківерцівський агрохім" створене процесі перетворення Ківецівського районного виробничого підприємства по підвищенню родючості ґрунтів "Родючість" на підставі наказу Регіонального відділення ФДМУ по Волинській області №857 від 25.09.1996р. ( т.1., а.с.15).
Згідно переліку нерухомого майна, що передається у власність ВАТ на підставі даного наказу, останньому було передано у власність склад в с.Дідичі Ківерцівського району інвентарний номер 465 балансовою вартістю станом на 01.02.10996р. 479 697 т.крб. та вартістю за якою об'єкт включено до статутного фонду в сумі 391 917 т.крб.
Як слідує із доводів представників сторін, а саме голови правління ВАТ "Ківерцівський агрохім" Ніфаки А.В. та директора ТзОВ "Олицьке РТП" Пашкевича Р.О. та зібраних матеріалів по справі та поданих доказів, саме даний об'єкт нерухомого майна з інвентарним номером 465 є спірним об'єктом нерухомого майна, який за доводами позивача знаходиться за адресою с.Дідичі по вул.Робітнича,15, а за доводами відповідача по вул. Робітничій,7. При цьому взято до уваги таке.
Юридична адреса відповідача ТзОВ "Олицьке РТП" згідно довідки ЄДРПОУ є с.Дідичі Ківерцівського району, вул.Робітнича,7.
Як вбачається із матеріалів технічної інвентаризації, витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно ТзОВ "Олицьке РТП" оформило право власності на склад готової продукції за місцем державної реєстрації юридичної особи - Робітнича,7.
Згідно довідки РВ ФДМУ по Волинській області №7-2.42 від 02.03.2007р. всі об'єкти нерухомого майна, що перейшли товариству в процесі приватизації вважаються такими, що знаходяться за адресою с.Дідичі, вул.Робітнича,7.
Разом з тим, довідкою, виданою Дідичівською сільською радою №304 від 09.04.2008р. підтверджено про те, що приміщення складу ВАТ "Ківерцівський агрохім" знаходиться за адресою : с.Дідичі, вул.Робітнича.15.
На вимогу ухвали суду від 19.05.2009р. сільська рада листом №134 від 05.06.2009р. повідомила, що присвоєння та зміна нумерації будинків по вул.Робітничій за період з 1995-2009р.р. не проводилась.
ВАТ "Олицьке РТП" правомірність набуття права власності на спірний об'єкт нерухомого майна підтверджує наказами РВ ФДМУ по Волинській області №596 від 21.11.1995р., №997 від 29.12.1998р., №203 від 01.06.2005р.та листом заступника начальника РВ ФДМУ по Волинській області Крутія В.П. №2543-2.8 від 15.12.06р.
Між тим. з такими доводами погодитись неможливо, оскільки із вказаних документів, не вбачається за якою саме адресою передавався об'єкт.
Інформація першого заступника начальника РВ ФДМ У по Волинській області Крутія В.П., яка стала підставою для Волинського ОБТІ при реєстрації права власності на складське приміщення за ВАТ "Олицьке РТП" викладена у листі №2543-2.8 від 15.12.06р. про те, що склад передано у власність саме ВАТ "Олицьке РТП" за результатами проведення прокурорської перевірки ( лист прокуратури Волинської області №07/1-1407-01 від 27.04.10р.) визнана неправомірною.
Регіональним відділенням ФДМУ по Волинській області на підставі проведеної за дорученням суду перевірки від 10.07.09 р. встановлено, що згідно наданих ВАТ "Ківерцівський агрохім" та ВАТ "Олицьке РТП" документів неможливо встановити належність складського приміщення до ВАТ "Ківерцівський агрохім" або до ВАТ "Олицьке РТП" в с.Дідичі Ківерцівського району через відсутність підтверджуючих документів. Зазначені обставини підтверджуються відповідною довідкою РВ ФДМУ по Волинській області від 10.07.09 р.(т.1.а.с.45-49).
Крім того, листом №11-08-1512 від 24.07.2009р. Регіональне відділення ( т.2, а.с.2) повідомило, що порядок приватизації державного майна здійснюється відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна" від 04.03.1992 р. (2163-12) із змінами та доповненнями, Декрету КМ України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" від 17.05.1993 р. (51-93) Згідно даних нормативних документів, після прийняття органом приватизації рішення про приватизацію об'єкта, проводиться інвентаризація майна. Інвентаризація майна державного підприємства, що приватизується про водиться на підставі Положення про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються ( корпоратизуються), а також майна державних підприємств та організацій, яке передається в оренду ( повертається після закінчення договору оренди або його розірвання), затвердженого Постановою КМУ від 02.03.1993р. №158 (158-93-п) . Для проведення інвентаризації майна державного підприємства, що приватизується утворюється інвентаризаційна комісія, до складу якої включаються керівник і головний бухгалтер підприємства, що приватизується.
Наказом регіонального відділення від 31.10.1995р. №5151 було створено інвентаризаційну комісію, головою і членами якої були працівники колишнього Ківерцівського районного виробничого підприємства по підвищенню родючості ґрунтів, а саме : ОСОБА_2. - директор підприємства, ОСОБА_3 - головний бухгалтер, Ніфака А.В. - головний інженер, ОСОБА_4 - економіст.
З доводів начальника регіонального відділення показати місце розташування складу ( інв. №465) в с.Дідичі Ківерцівського району можуть зазначені члени інвентаризаційної комісії.( т.2, а.с.2).
Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими і речовими доказами, висновками судових експертів; поясненнями представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі. В необхідних випадках на вимогу судді пояснення представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі, мають бути викладені письмово.
Письмові пояснення членів державної інвентаризаційної комісії по приватизації ДП "Родючість" (правонаступника Сільгоспхімії") ОСОБА_2, Ніфака А. В., ОСОБА_4, та ОСОБА_3 підтверджують про те, що в 1979 році райоб'єднанню "Сільгоспхімія" по акту приймання-передачі від Олицького відділення "Сільгосптехніка" було передано частину приміщення, яке на балансі рахувалось складом, а використовувалось як пункт технічного обслуговування. Даний склад згідно картки основних засобів, книги - оборотки основних засобів був оприбуткований під інвентарним номером 465 вартістю 17056,00 крб. Саме цей об'єкт нерухомого майна був включений до Переліку нерухомого майна, що передавався у власність ВАТ. На момент приватизації інших капітальних будівель, які могли б використовуватись як склад, ремонтна майстерня чи пункт технічного обслуговування не було.
Крім того, члени інвентаризаційної комісії відповідача, яка була створена при приватизації Олицького РТП на підставі наказу Регіонального відділення ФДМУ №258 від 30.06.1995р. для проведення інвентаризації майна Олицького РТП, а саме Корнійчук М.П. - керуючий Олицьким РТП та ОСОБА_9. - головний бухгалтер Олицького РТП, а також посадова особа - заступник керуючого по виробництву Дубина В.А. також надали пояснення щодо факту чи передавалось спірне приміщення у власність ВАТ "Олицьке РТП" при приватизації.
Зазначені посадові особи стверджують, що спірний склад в інвентаризаційну відомість на приватизацію Олицького РТП не включався.
В судовому засіданні представники відповідача ТзОВ "Олицьке РТП" зазначені письмові пояснення не спростували, однак послались на те, що такі пояснення не можуть бути доказами по справі.
Водночас, згідно вимог п. 12 Додатку 1 до п.2.1. Тимчасового положення правововстановлюючим документом, на підставі якого БТІ повинно було зареєструвати право власності на об'єкт нерухомого майна, є рішення засновника про створення відкритого акціонерного товариства, створеного в процесі приватизації (корпоратизації), та акт приймання-передавання нерухомого майна або перелік зазначеного майна, наданий засновником чи державним органом приватизації.
Як встановлено в перелік нерухомого майна, що передавався в процесі приватизація Олицького РТП спірний склад не увійшов.
Беручи до уваги викладене, зазначені обставини підтверджують про те, що на момент оформлення права власності на склад готової продукції за ВАТ "Олицьке РТП" існував спір про право на нього з боку ВАТ "Ківерцівський агрохім". Волинське ОБТІ здійснюючи 19.04.2007 року реєстрацію права власності на склад готової продукції за ВАТ "Олицьке РТП" передчасно дійшов висновку про те, що на даний склад товариство набуло право власності в процесі приватизації та знаходиться за адресою с.Дідичі Ківерцівського району, вул.Робітнича,7.
Разом з тим, як вбачається із матеріалів справи, на виконання Постанови бюро Ківерцівського райкому Компартії України і виконкому районної Ради народних депутатів №302 від 05.10.1979рю "Про створення єдиної спеціалізованої агрохімічної служби в районі" відповідно до схеми переданої території та виробничого приміщення від 29.11.1979р. при створенні об'єднання "Сільгоспхімія" її районному відділенню в Ківерцівському районі ( правонаступником якої є Ківерцівське районне виробниче підприємство по підвищенню родючості ґрунтів "Родючість") було передано пункт технічного обслуговування тракторів та площадки для стоянки тракторів і автомобілів.
Копією річного звіту за 1980 рік та копіями звітів на трьох аркушах за 1992,1993,1995 роки підтверджується про те, що зазначений об'єкт нерухомого майна було взято на баланс об'єднання райсільгоспхімії за інвентарним номером 465.
Копіями інвентарної картки та витягами з головної книги підтверджується про те, що на даний об'єкт у встановленому порядку нараховувалась індексація балансової вартості.
Як уже зазначалось вище, посадові особи ВАТ "Ківерцівський агрохім " та ВАТ "Олицьке РТП" у письмових поясненнях засвідчили, що саме цей пункт технічного обслуговування тракторів і є складом, який використовувався Райсільгоспхімією та в послідуючому увійшов до статутного фонду ВАТ "Ківерцівський агрохім".
Управління держкомзему у Ківерцівському районі довідкою №01-4/504 від 09.06.2009р. повідомило про те, що станом на 01.01.1996р. згідно статистичної звітності форми 6- зем за Ківерцівським підприємством "Родючість" на території Дідичіської сільської ради обліковувалась земельна ділянка площею 1,80 га землі.
Пізніше, земельна ділянка площею 0,67 га на якій розташований склад на підставі письмової заяви ВАТ "Ківерцівський агрохім" №77 від 23.12.2005р. була вилучена і знята з обліку згідно рішення сесії Дідичівської сільської ради від 31.12.2005р. за №31/10 "Про припинення права користування земельною ділянкою" ( т.1.. а.с.140-141).
Відповідно до наказу відділення Фонду державного майна України по Волинській області № 857 від 25.09. 1996 року державне підприємство Ківерцівське районне виробниче підприємство по підвищенню родючості грунтів "Родючість" було перетворене у відкрите акціонерне товариство "Ківерцівський агрохім".
На підставі розпорядження Волинського регіонального відділення ФДМ України та згідно Переліку нерухомого майна, що передається у власність, ВАТ "Ківерцівський агрохім" було передано у власність останньому нерухомість, в тому числі складське приміщення в с. Дідичі Ківерцівського району згідно інвентарного номера № 465; площадка для стоянки тракторів; заправочна станція.
Складське приміщення було включено до статутного фонду позивача вартістю 479 697 тис. крб. з врахуванням нарахованої на дане приміщення амортизації та в зв'язку з проведенням грошової реформи та індексацією станом на 01.01.2000 року по бухгалтерських даних позивача його вартість становила 34 437, 28 грн. Залишкова вартість становить 18 669 грн. 50 коп., що підтверджується довідкою ВАТ "Ківерцівський агрохім"від 10.07. 2008 року.
З моменту створення ВАТ "Ківерцівський агрохім" користувався даним об'єктом нерухомості, нараховував амортизаційні витрати, оскільки останній перебував на балансі у товариства, що підтверджується відомостями основних засобів.
Водночас, з матеріалів приватизаційної справи Олицького ремонтно-транспортного підприємства слідує, що в інвентаризаційній відомості основних засобів станом на 01.07.1995 р.значиться склад готової продукції, вартістю 211 631 тис. крб. за інвентарним № 3 .
Інвентаризаційна комісія при розрахунку вартості будівель і споруд і передавальних пристроїв станом на 01.07.1995 р. ВАТ "Олицеке РТП" встановила 100% знос складу готової продукції під інвент. № 3, який шляхом експертної оцінки на підставі засідання експертної комісії був дооцінений на суму 31 744 тис.крб. з 85% зносом та включений до статутного фонду товариства. При цьому, у заключенні комісії по технічному стану будівлі було встановлено пошкодження покрівлі, частковий грибок, осідання фундаменту.
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що позивач правомірно набув право власності на складське приміщення ( інвентарний номер 465) площею 470 м.кв., яке розташоване в с.Дідичі Ківерцівського району по вул.Робітничій,15.
За таких обставин доводи відповідача - ТзОВ "Олицьке ремонтно-транспортне підприємство" (яке являється правонаступником ВАТ "Олицьке РТП", що підтверджується витягом із статуту ТзОВ "Олицьке ремонтно-транспортне підприємство" від 24.07.2008 р., свідоцтвом про державну реєстрацію від 24.07.2008 р.) про те, що в процесі приватизації РВ ФДМУ по Волинській області було передано у власність ВАТ "Олицьке РТП" спірнний склад готової продукції та наявність у нього акту на право постійного користування земельною ділянкою, на якій розміщені об’єкти нерухомості ВАТ "Олицького РТП", в тому числі і склад готової продукції не спростовують обставини щодо підставності заявленого позову.
На підставі ст.. 43 ГПК України (1798-12) господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов’язковим.
За таких обставин, суд дійшов висновку про задоволення позову .
Позивачем при подачі позову сплачено державне мито в сумі 186,70 грн. та витрати на ІТЗ в сумі 118 грн. на поверненні яких останній не наполягає.
Господарський суд, керуючись ст.ст. 15, 16, 216, 328 Цивільного кодексу України, 33, 43,44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , -
вирішив:
1.Позов задовольнити.
2.Визнати за Відкритим акціонерним товариством "Ківерцівськимй агрохім" ( м.Ківерці, Волинської області, вул.17 Вересня,49а, код ЄДРПОУ 05487722) право власності на складське приміщення площею 470 м.к.в., що розташоване в с.Дідичі Ківерцівського району по вул.Робітничій,15.
рішення господарського суду у відповідності до ст. 85 ГПК України набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 цього Кодексу.
Суддя
В.М.Дем'як
Дата підписання повного тексту рішення 28.09.210р.