ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
23.09.10р.
Справа № 1/246-10
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs13139701) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs14347413) )
За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль", м.Київ
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртек", м. Дніпропетровськ
про стягнення 678 927 грн. 43 коп.
Суддя І.А.Рудь
Представники:
від позивача: Дольський Д.В., дов.№ 21-06/10-2 від 21.06.10р.;
від відповідача: не з`явився.
СУТЬ СПОРУ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" звернулося до господарського суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртек" заборгованість у сумі 678 927 грн. 43 коп., за Договором фінансового лізингу № L1096-09/07 від 11.09.2007р. в редакції угоди від 28.02.2009р.
Представник відповідача в призначене судове засідання не з'явився, не надав витребувані судом документи.
Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача, оскільки про час та місце розгляду справи останній повідомлений належним чином, про що свідчать поштові повідомлення, приєднані до матеріалів справи. Позовна заява з доданими до неї документами та ухвали суду направлялися за юридичною адресою відповідача, яка значаться у Свідоцтві про державну реєстрацію. Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦК України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.
Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.
В порядку ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -
ВСТАНОВИВ:
11.09.2007р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (лізингодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Укртек" (лізингоодержувач) укладено договір фінансового лізингу № L1096-09/07 (надалі-Договір), згідно з п.1.1 якого лізингодавець на підставі договору купівлі-продажу зобов'язується придбати у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної експлуатації, у тимчасове володіння та користування за плату майно, найменування, технічний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого визначаються в Спеціфікації (Додаток №2 до Договору), а лізингоодержувач зобов'язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього Договору.
Згідно п.1.2 Договору строк лізингу складається з Періодів лізингу, зазначених в Графіку лізингових платежів (додаток №1 до Договору) та не може бути менше одного року.
Пунктами 4.1 та 4.2 Договору встановлено, що лізингові платежі складаються з авансового лізингового платежу та поточних лізингових платежів, що включають суму, яка відшкодовує частину вартості Предмета лізингу, та комісію лізингодавця. Розмір поточного лізингового платежу за певний період лізингу зазначається в Графіку.
Згідно Розділу 5 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) (надалі - Загальні умови) лізингоодержувач зобов`язується сплачувати зазначені в Графіку лізингові платежі. Датою сплати лізингову платежу вважається дата зарахування такого платежу на поточний рахунок лізингодавця.
Лізингоодержувач сплачує поточні лізингові платежі щомісяця авансом до 8 числа поточного місяця на підставі рахунку лізингодавця, направленого на вказану в Договорі електронну адресу лізингоодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку. У разі неотримання рахунку лізингодавця до 5 числа поточного місяця лізингоодержувач зобов'язаний звернутися до лізингодавця та отримати свій рахунок самостійно. В цьому випадку лізингоодержувач зобов`язаний оплатити рахунок до 10 числа поточного місяця.
Лізингоодержувач сплачує поточні лізингові платежі починаючи з першого періоду лізингу. Поточний лізинговий платіж за перший період лізингу лізингоодержувач сплачує авансом до 15 числа поточного місяця на підставі рахунку лізингодавця. При цьому, першим періодом лізингу вважається календарний місяць, що слідує за місяцем в якому предмет лізингу був переданий лізингоодержувачу за Актом приймання-передачі.
Відповідно до п.6.1 Загальних умов лізингодавець має право в односторонньому порядку змінити суму лізингових платежів у наступних випадках (включаючи, але не обмежуючись):
6.1 1. У випадку зміни встановленого на день укладення Договору розміру ставки USD LIBOR на період 1 місяць, розмір комісії змінюється пропорційно за кожний з періодів лізингу починаючи з такого чергового періоду лізингу.
6.1.2. У випадку зміни чинного законодавства щодо лізингової діяльності лізингодавця, системи оподаткування, розміру податків, зборів, обов'язкових платежів, пов'язаних з Предметом лізингу та/або виконанням лізингодавцем своїх обов'язків за Договором.
6.1.3. У разі перевищення розміру комісії лізингодавця за Договором над подвійною обліковою ставкою Національного банку України, встановленою на день нарахування такої комісії за період, який минув з дня нарахування попереднього лізингового платежу за цим Договором, розраховану від вартості Предмета лізингу, комісія у складі лізингового платежу підлягає збільшенню на суму, яка дорівнює розміру ПДВ за ставкою 20%, нарахованому на таке перевищення.
6.1.4. Оскільки для розрахунку розміру лізингових платежів у гривні Сторони обрали валюту - долар США, то у випадку зміни на день складання рахунку за відповідний лізинговий період, встановленого Національним банком України курсу гривні до доларів США по відношенню до визначеного в п.2 Графіку курсу, лізингові платежі змінюються пропорційно зміні курсу гривні доларів США.
6.1.5. В інших випадках, визначених Договором та додатками до нього.
Відповідно до п. 6.2 Загальних умов змінений за правилами п. 6.1 загальних умов розмір лізингових платежів зазначається у відповідному рахунку лізингодавця та підлягає сплаті лізингоодержувачем у безспірному порядку.
Таким чином, у випадку зміни встановленого Національним Банком України курсу гривні до іноземної валюти, а також ставки фінансування на період 1 місяць відбувається зміна розміру, визначених у Графіку лізингових платежів. Розрахована таким чином сума підлягає сплаті відповідачем.
На виконання умов Договору сторони уклали акт приймання-передачі предмета лізинга від 03.10.2007р.
28.02.2009р. між позивачем та відповідачем укладена Угода про внесення змін до Договору (надалі - Угода). Згідно п. 1 цієї Угоди Сторонами визначена заборгованість Відповідача за Договором в сумі 178 521,37 грн.
Відповідно Угоди Сторони погодили наступні умови:
- п. 1.1.1 Угоди - Реструктуризація заборгованості здійснюється шляхом збільшення заборгованості Лізингоодержувача (Відповідача 1) з погашення вартості Предмета лізингу на суму нарахованої комісії та штрафних санкцій за простроченими рахунками, а також переоцінку на підставі п. 6.1.4 Загальних умов.
- п. 1.1.2 Угоди - Подальше нарахування лізингових платежів за користування Предметом лізингу здійснюється виходячи з такої переоціненої заборгованості лізингоодержувача перед лізингодавцем щодо погашення вартості Предмета лізингу в сумі 1050350,82 грн. При цьому курсом графіку, що використовується для складання Графіку платежів, є курс 7,546 гривень за 1 долар США. Розмір поточних лізингових платежів, визначених у Графіку платежів, не є остаточним та підлягає зміні у випадках, визначених Договором, викладеним у новій редакції.
В іншій частині Сторони керуються положенням Договору, викладеного у новій редакції (Додаток №1 до цієї Угоди) (надалі —Договір в новій редакції).
У зв`язку із порушенням відповідачем своїх зобов`язань щодо своєчасної сплати лізингових платежів, утворилась заборгованість у розмірі 678 927,43 грн., що підтверджується рахунками-фактурами, долученими до матеріалів справи
Заборгованість відповідача підтверджується: Договором, Додатковою угодою, Договором у новій редакції, рахунками-фактури, тощо.
Дослідивши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.
Згідно з ч.1 ст. 806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).
До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом. До відносин, пов’язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом (ч.2 ст. 806 ЦК України).
Ст. 525 ЦК України не допускає односторонньої відмови від зобов’язання, якщо інше не встановлено договором або законом.
Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу (435-15) , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що: суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.
Відповідач неналежним чином виконав свої зобов'язання, чим порушив умови укладеної із позивачем Угоди та вищевказані приписи діючого законодавства, тому позовні вимоги позивача про примусове стягнення з відповідача суми 678 927 грн. 43 коп. заборгованості є обґрунтованими і підлягають задоволенню.
При цьому суд не може прийняти до розгляду в межах даної справи заяву позивача про збільшення позовних вимог, за якою позивач, окрім заявленої вимоги про стягнення суми основного боргу, додатково заявив нові вимоги про стягнення пені, 3% річних та втрат від інфляції, які при поданні позову позивачем не заявлялись.
У відповідності до ст. 22 ГПК України позивач має право до прийняття рішення по справі змінити підставу або предмет позову, а також збільшити розмір позовних вимог. Під збільшенням розміру позовних вимог слід розуміти збільшення суми позову за тією ж вимогою, яку було заявлено у позовній заяві. А отже збільшення розміру позовних вимог не може бути пов'язано з пред'явленням додаткових позовних вимог, про які не йшлося в позовній заяві.
Судові витрати у справі покладаються на відповідача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.
Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43, 45, 49, 75, 82- 85, 116- 117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
В И Р І Ш И В:
Позов задовольнити.
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртек" (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Столярова, 10; 49070, м. Дніпропетровськ, вул. Шевченка, 10, код ЄДРПОУ 33858193) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (04073, м. Київ, пр. Московський, 9, корп.5 код ЄДРПОУ 34480657) 678 927 грн. 43 коп. (шістсот сімдесят вісім тисяч дев`ятсот двадцять сім грн. 43 коп.) заборгованості, 6 789 грн. 27 коп. (шість тисяч сімсот вісімдесят дев`ять грн. 27 коп.) витрат по сплаті державного мита, 236 грн. 00 коп . (двісті тридцять шість грн. 00 коп.) - витрат по сплаті інформаційно-технічних послуг.
Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.
рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.
Суддя
І.А. Рудь
рішення підписано - 27.09.10р.