ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
15.09.10р.
Справа № ПР30/236-10
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13867360) )
За позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ
До відповідача-1 : товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон", м. Дніпропетровськ
До відповідача-2 : Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ
Про: зобов'язання вчинити певні дії
Суддя: Євстигнеєва Н.М.
Секретар судового засідання: Ворошило О.М.
Представники:
Від позивача: Зуєва Н.В., довіреність від 09.12.2009 року №84, головний спеціаліст - юрисконсульт
Від відповідача-1: Заіменко Д.В., довіреність від 12.03.2009 року, представник
Від відповідача-2: не з'явився
С У Т Ь С П О Р У:
Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області звернулося до господарського суду з позовом, яким просить:
- зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" передати до комунальної власності територіальної громади міста Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради по акту приймання-передачі об'єкт державного житлового фонду, а саме: гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а у м. Дніпропетровську разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток, який не увійшов до статутного капіталу ВАТ промислово-будівельна компанія "Придніпровський завод", правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон";
- зобов'язати Дніпропетровську міську раду прийняти до комунальної власності територіальної громади м. Дніпропетровська по акту приймання-передачі від ТОВ "Дніпробетон" об'єкт державного житлового фонду, а саме: гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а у м. Дніпропетровську разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток, який не увійшов до статутного капіталу ВАТ промислово-будівельна компанія "Придніпровський завод", правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон".
Позовні вимоги мотивовані тим, що при приватизації ВАТ промислово-будівельної компанії "Придніпровський завод" спірний гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а у м. Дніпропетровську не увійшов до складу цілісного майнового комплексу та не був переданий у власність ВАТ промислово-будівельної компанії "Придніпровський завод", правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон", а лише перебуває у нього на балансі, тобто даний гуртожиток є державною власністю. Відповідно до Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" (147/98-ВР) житлові будинки та гуртожитки передаються з державної у комунальну власність безоплатно. Разом з житловим фондом передаються вбудовані та прибудовані приміщення, а також будівлі, призначені для обслуговування цього фонду. Позивачем прийнято рішення про передачу у комунальну власність територіальної громади міста Дніпропетровська об’єктів державного житлового фонду, в тому числі й спірного гуртожитку, який в процесі приватизації не увійшов до статутного фонду підприємства. Однак рішення про передачу спірного гуртожитку до комунальної власності територіальної громади міста відповідачами не виконується.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" позовні вимоги вважає безпідставними та зазначає, що товариство позитивно ставиться до передачі спірного гуртожитку до комунальної власності, однак передача гуртожитку не відбувається через бездіяльність Дніпропетровської міської ради.
Представник Дніпропетровської міської ради в судове засідання не з'явився, про день, час, місце розгляду справи був повідомлений належним чином.
Відзиву на позов відповідач-2 не надав, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами (ст. 75 Господарського процесуального кодексу України).
Розгляд справи був відкладений з 04.08.2010 року на 15.09.2010 року.
В судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господарського процесуального кодексу України).
Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача-1, господарський суд, -
В С Т А Н О В И В:
У серпні 1993 року відбулася приватизація орендного підприємства "Придніпровський завод залізобетонних конструкцій" шляхом викупу на підставі договору купівлі-продажу майна державного підприємства - цілісного майнового комплексу орендного підприємства від 20.08.1993 року, укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, як продавцем, та організацією орендарів орендного підприємства "Придніпровський завод залізобетонних конструкцій", як покупцем.
Згідно п.1 цього договору продавець продав, а покупець купив державне майно цілісного майнового комплексу орендного підприємства "Придніпровський завод залізобетонних конструкцій", розташований за адресою: 320112 м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4 на земельній ділянці загальною площею 22,15 га. Вартість придбаного цілісного майнового комплексу, згідно п.1.2 договору, складає 109 мільйонів 163 тисячі карбованців.
Згідно розділу 7 Плану приватизації орендного підприємства "Придніпровський завод залізобетонних конструкцій" на балансі підприємства станом на 01.07.1993 року перебувають об'єкти соціально-культурного призначення, в тому числі й гуртожиток 1992 року введення, балансовою вартістю 16 977 крб.
Гуртожитки, як об’єкти державного житлового фонду не підлягали приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) та не входили до статутного фонду підприємства, що приватизується.
Позивач просить зобов’язати відповідача-1 передати, а відповідача-2 прийняти до комунальної власності міста Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради по акту приймання-передачі об'єкти державного житлового фонду, а саме гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а у м. Дніпропетровську разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток.
Відносини, пов'язані з передачею об'єктів права державної власності у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах або у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, а також об'єктів права комунальної власності у державну власність регулюються Законом України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" (147/98-ВР) , постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1995 року №891 (891-95-п) , про затвердження Положення про порядок передачі в комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, Положенням про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, затверджене спільним наказом від 19.05.1999 року №908/68 (z0414-99) Фонду державного майна України та Міністерства економіки України тощо.
Так, згідно п.1.3 Положення про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, затверджене спільним наказом від 19.05.1999 року №908/68 (z0414-99) Фонду державного майна України та Міністерства економіки України, управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, полягає у виборі та забезпеченні уповноваженим органом (державні органи приватизації) способу та умов подальшого використання майна у межах чинного законодавства.
Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України "Про управління об’єктами державної власності", до повноважень регіонального відділення, яке є одним із суб’єктів управління об’єктами державної власності (п.1 ст.4 цього Закону) відноситься, зокрема, прийняття рішення про передачу об’єктів державної власності в комунальну власність.
Відповідно до вимог ст. 2 та ч. 1 ст. 4 Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності", передача об’єктів з державної до комунальної власності здійснюється за рішенням органів, уповноважених управляти державним майном, самоврядних організацій - щодо об’єктів, у тому числі житлового фонду та інших об'єктів соціальної інфраструктури, які перебувають у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, установ, організацій або не увійшли до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), у тому числі не завершені будівництвом.
Передачі в комунальну власність підлягають житлові будинки відомчого житлового фонду, у тому числі гуртожитки (п. 1.2 Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1995 року № 891 (891-95-п) ).
Згідно статті 4 Житлового кодексу УРСР та ст. 1 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", державний житловий фонд (жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях), це житловий фонд місцевих Рад народних депутатів та житловий фонд, який знаходиться у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ.
За визначенням гуртожитки –це спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки (ст.ст. 127- 131 Житлового кодексу України та п. 3 Примірного положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986 року №208 (208-86-п) ).
Обов’язкова передача гуртожитків, які є об’єктами права державної власності, крім гуртожитків, що знаходяться на балансі військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України та Міністерства Внутрішніх справ України, у власність територіальних громад передбачена Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (500-17) , який набрав законної сили з 01.01.2009 року.
Також, згідно з ч. 9 ст. 8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", в разі банкрутства підприємств, зміни форми власності або ліквідації підприємств, установ, організацій, у повному господарському віданні яких перебуває державний житловий фонд, останній одночасно передається у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських Рад народних депутатів.
Разом з житловим фондом, відповідно до частини 2 пункту 4 статті 7 Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності", передаються вбудовані і прибудовані приміщення, зовнішні мережі електро-, тепло-, газо-, водопостачання та водовідведення, а також будівлі, призначені для обслуговування цього фонду (бойлерні, котельні, каналізаційні та водопровідні споруди, обладнання тощо).
Така ж норма передбачена п. 3 Положення про порядок передачі у комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1995 року № 891 (891-95-п) , згідно якої разом з відомчим житловим фондом передаються відповідним комунальним підприємствам зовнішні мережі електро-, водо-, газо, теплопостачання та водовідведення, а також будівлі, призначені для обслуговування цього фонду (бойлерні, котельні, каналізаційні та водопровідні споруди, обладнання, тощо).
Вказані об'єкти інженерної інфраструктури є невід’ємною складовою частиною спірних житлових будинків та забезпечують належне функціонування та використання об'єктів державного житлового фонду.
Конкретний перелік об’єктів інженерної інфраструктури має бути встановлений сторонами під час складення відповідного акту прийому-передачі за наслідками роботи відповідної комісії, як це передбачено ст. 5 Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" та Положенням про порядок передачі у комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1995 року № 891 (891-95-п) .
Відповідно до наказу Фонду Державного майна України від 09.02.2007 року №222 передача об’єктів державного житлового фонду разом з інженерною інфраструктурою, що його обслуговує, а також інших об’єктів соціально-культурного призначення, які не увійшли до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але залишились на їх балансі, до комунальної власності здійснюється регіональними відділеннями Фонду Державного майна України за місцем розташування таких об’єктів.
Відповідно до статті 3 Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" ініціатива щодо передачі об’єктів права державної та комунальної власності може виходити відповідно від органів, уповноважених управляти державним майном.
26 травня 2008 року Регіональним відділенням фонду Державного майна України по Дніпропетровській області видано наказ №12/10-18-УДМ про передачу у комунальну власність територіальної громади міста Дніпропетровська об’єктів державного житлового фонду, які не увійшли до статутного фонду та перебувають на балансі товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон".
Листом від 24.06.2008 року №05-26-04614 та №05-11-04919 від 17.06.2009 року Регіональне відділення надіслало звернення до виконкому Дніпропетровської міської ради та товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" щодо передачі у комунальну власність територіальної громади м. Дніпропетровська державного житлового фонду (гуртожитку по вул. Карагандинській, 11а) та копію наказу №12/10-18-УДМ щодо прийняття управлінського рішення з переліком об’єктів житлового фонду, запропонованих до передачі.
Управління житлового господарства Дніпропетровської міської ради повідомило Регіональне відділення про готовність прийняти гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а до комунальної власності територіальної громади міста, який знаходиться на балансі товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" при виконанні порядку передачі відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 06.11.1995 року №891 (891-95-п) "Про затвердження Положення про порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ та організацій", від 21.09.1998 року №1482 "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (1482-98-п) , Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (147/98-ВР) та рішення міської ради від 06.11.2002 року №36/4 "Про надання згоди на прийняття житлового фонду та гуртожитків у комунальну власність територіальної громади міста" (лист від 03.07.2009 року за вих. №3/3252).
Тобто, відповідач-2 не заперечував проти прийняття до комунальної власності міста житлового фонду та гуртожитків, які не увійшли до статутного фонду товариства за умови дотримання порядку передачі житлового фонду, встановленого законодавством.
Отже, відповідача-2 було повідомлено про вказане управлінське рішення щодо передачі з державної у комунальну власність об’єктів житлового фонду, які знаходяться на балансі відповідача-1.
Представницькими органами відповідних територіальних громад, які здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією та законами, є органи місцевого самоврядування – сільські, селищні, міські ради (п.1 ст. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
Згідно ч.2 ст. 4 Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності", передача об’єктів з державної у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах здійснюється за наявності згоди відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах рад, якщо інше не передбачено законом.
За змістом пункту 51 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", питання щодо надання згоди на передачу об’єктів з державної у комунальну власність, вирішується виключно на пленарних засіданнях відповідних рад.
06.11.2002 року Дніпропетровська міська рада (сесія ХХІУ скликання) прийняла рішення №36/4, яким надала згоду на прийняття житлового фонду, гуртожитків, зовнішніх інженерних мереж електро-, газо-,водо-, теплопостачання, каналізації, котелень та трансформаторних підстанцій у комунальну власність територіальної громади міста. Цим же рішенням затверджено Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності у комунальну власність територіальної громади міста.
Згідно ч.3 п.9 постанови Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 року №1482 "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" (1482-98-п) передача майна здійснюється в місячний термін з дня прийняття рішення про передачу.
Доказів передачі відповідачем-1 відповідачу-2, а також прийняття відповідачем-2 від відповідача-1 гуртожитку по вул. Карагандинській, 11а разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток, які не увійшли до статутного фонду підприємства станом на час розгляду справи відповідачами не надано.
З огляду на викладене вище, позовні вимоги про спонукання товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" передати до комунальної власності міста Дніпропетровська гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток, які не увійшли до статутного фонду підприємства, а Дніпропетровську міську раду прийняти цей об'єкт підлягають задоволенню.
Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача-1.
Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -
В И Р І Ш И В:
Позов задовольнити повністю.
Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" (49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 20239861) передати до комунальної власності територіальної громади міста Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради (49000, м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса,75, код ЄДРПОУ 04052092) по акту приймання-передачі об'єкт державного житлового фонду, а саме: гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а у м. Дніпропетровську разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток, який не увійшов до статутного капіталу ВАТ промислово-будівельна компанія "Придніпровський завод", правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон", про що видати наказ.
Зобов'язати Дніпропетровську міську раду (49000, м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса,75, код ЄДРПОУ 04052092) прийняти до комунальної власності територіальної громади м. Дніпропетровська по акту приймання-передачі від товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" (49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 20239861) об'єкт державного житлового фонду, а саме: гуртожиток по вул. Карагандинській, 11а у м. Дніпропетровську разом з об'єктами інженерної інфраструктури, що обслуговують цей гуртожиток, який не увійшов до статутного капіталу ВАТ промислово-будівельна компанія "Придніпровський завод", правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон", про що видати наказ.
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" (49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 20239861) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31118095700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЗКПО 24246786, МФО 805012) державне мито в розмірі 85 грн., про що видати наказ.
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпробетон" (49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 20239861) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 3121726470005 в Дніпропетровській області, КБКД 22050003 "Надходження від оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справ у судах", ЗКПО 24246786, МФО 805012) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 236 грн., про що видати наказ.
Накази видати після набрання рішенням законної сили.
рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.
Суддя
Н.М.Євстигнеєва
(дата підписання рішення оформленого відповідно до
статті 84 Господарського процесуального кодексу України, - 17.09.2010року )