ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15.09.10 Справа № 19/133пд
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs12785723) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13798052) )
Суддя Косенко Т.В., за участю секретаря судового засідання Хухрянської І.В., розглянув матеріали справи за позовом
Луганської міської ради, м.Луганськ
до Відкритого акціонерного товариства "Луганськмлин", м.Луганськ
про внесення змін до договору
в присутності представників сторін:
від позивача – Бабкіна Н.В., довіреність № И 01/03-10/5562/0/2-08 від 30.07.2008;
від відповідача –не прибув.
В С Т А Н О В И В:
Обставини справи: позивачем заявлено вимогу внести зміни до договору оренди землі від 29.01.2004, державна реєстрація від 24.02.2004 №4880, який укладений між Луганською міською радою та Відкритим акціонерним товариством "Луганськмлин" відносно земельної ділянки площею 0,1000 га за адресою: м.Луганськ, кв.Южний, 3, згідно з договором про внесення змін до договору оренди землі, який додається, а саме:
- виклавши п.2.1 розділу "2.Орендна плата" договору у новій редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі 3 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що передається в оренду, у гривнях";
- змінивши у п.п.2.4.1 п.2.4. розділу "Орендна плата" договору слова "земельного податку" на слова "нормативної грошової оцінки земель м.Луганська".
Ухвалою господарського суду Луганської області від 17.05.2010 суддя Ворожцов А.Г. порушив провадження у справі та призначив її до розгляду.
Розпорядженням заступника голови господарського суду від 08.06.2010 № 19/133пд, у зв"язку з виходом судді Косенко Т.В з відпустки, справу № 19/133пд, що призначена до розгляду суддею Ворожцовим А.Г., передано їй на розгляд.
У судових засіданнях від 08.06.2010, 22.06.2010, на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, були оголошені перерви.
Ухвалою господарського суду Луганської області від 15.07.2010, відповідно до ст. 69 Господарського процесуального кодексу України, за заявою сторін строк розгляду справи продовжено на 2 місяці.
В судовому засіданні 08.06.2010 представник відповідача надав відзив на позовну заяву № 02-12//68-160 від 04.06.2010, в якому вважає позов необгунтованим, безпідставним та таким, що не підлягає задоволенню з підстав зазначених у відзиві.
22.06.2010 позивач надав заперечення на відзив позивача № б/н та без дати, де зазначив, що з твердженнями, викладеними у відзиві, не згоден.
Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, який прибув у судове засідання, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, господарський суд Луганської області дійшов наступного.
рішенням Луганської міської ради від 26.09.2003 №342/40 Відкритому акціонерному товариству "Луганськмлин" (відповідач, орендар) була передана в оренду терміном на 49 років земельна ділянка площею 0,1000 га за адресою: м.Луганськ, кв.Южний, 3, під розміщені нежитлові приміщення та благоустрій прилеглої території.
Між Луганською міською радою (позивач, орендодавець) та відповідачем укладено договір оренди землі від 29.01.2004, державна реєстрація від 24.02.2004 №4880.
Як вбачається з п.п.2.1 розділу "2. Орендна плата" вказаного договору оренди землі, річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку (річного), який діє на момент укладення договору оренди земельної ділянки збільшеного на коефіцієнт 2,5. що визначений рішенням Луганської міської ради від 02.04.1999 № 7/9.
Відповідно до п.п.2.12 договору оренди орендна плата може переглядатися за згодою сторін, при цьому орендар зобов"язаний обгрунтувати свої вимоги до орендодавця.
Згідно п.4.2 зміна умов договору здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв"язується у судовому порядку.
Зміни і доповнення до даного договору вносяться шляхом укладення додаткових угод, що набирають чинність після державної перереєстрації договору і є невід"ємними частинами даного договору.
03.06.2008 року було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" № 309-VІ (309-17) , яким внесено зміни до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" та визначено, що річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою:
- для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю" (2535-12) ;
- для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю" (2535-12) .
Згідно з прикінцевими положеннями Закону України № 309-VІ від 03.06.2008 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (309-17) зазначений Закон набирає чинності з дня його опублікування (04.06.2008).
На підставі вищевикладеного рішенням Луганської міської ради від 20.08.2009 № 55/81 відповідачу було запропоновано внести зміни до договорів оренди землі, згідно з проектами договорів про внесення змін до договорів та проектом додаткової угоди до договору оренди землі, які додані до рішення та є його невід"ємною частиною, а саме: - виклавши п.2.1 розділу "2.Орендна плата" договору у новій редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі 3 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що передається в оренду, у гривнях";
- змінивши у п.п.2.4.1 п.2.4. розділу "Орендна плата" договору слова "земельного податку" на слова "нормативної грошової оцінки земель м.Луганська".
Дане рішення з проектами договорів про внесення змін до договору оренди землі було надіслане відповідачу поштою.
Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.
Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. (п.3 ст. 188 Господарського кодексу України).
Відповідач відмовився від пропозицій Луганської міської ради щодо внесення змін до вищевказаного договору, що підтвердив у своєму відзиві на позовну заяву.
Стаття 30 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.
Аналогічна норма закріплена і в ч. 4 ст. 188 Господарського кодексу України, в якій передбачено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.
Отже діючим законодавством України передбачено, що сторона за договором може звернутися до суду з вимогою щодо внесення змін до діючого договору за умови, якщо сторони не дійшли згоди про внесення відповідних змін.
Статтею 2 Закону України від 03.07.92 N 2535-XII "Про плату за землю" із змінами та доповненнями встановлено, що плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати.
Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угод про розподіл продукції, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.
Підставою для нарахування земельного податку, як визначено ст. 13 Закону "Про плату за землю" 2535-XII, є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, - договір оренди такої земельної ділянки.
Тобто, відповідно до законодавства розмір орендної плати встановлюється за згодою сторін, але плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності не може бути меншою ніж встановлено ст. 21 Закону України від 06.10.1998р. № 161-ХІУ "Про оренду землі".
Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним та Цивільними кодексами України (435-15) , Законом України "Про оренду землі" (161-14) , Законом України "Про плату за землю" (2535-12) , іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.
Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов’язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (ст. 6 Цивільного кодексу України).
Відповідно до змісту ст.ст. 759 та 762 Цивільного кодексу України, законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.
Статтею 7 Закону України "Про плату за землю" встановлено, що ставки земельного податку з земель, грошову оцінку яких встановлено, встановлюються в розмірі одного відсотка від їх грошової оцінки.
Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди (ст. 21 Закону України "Про оренду землі"). Аналогічну норму щодо розміру, умов і строків внесення орендної плати за землю визначено ст. 19 Закону України "Про плату за землю".
Згідно ст. 15 Закону України "Про оренду землі" орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.
Підставами для порушення питання про зміну орендної плати згідно з ч.ч.2 та 3 ст. 21 Закону України "Про оренду землі" є збільшення відповідно до законів України розміру земельного податку, якщо умовами договору оренди не передбачене інше.
Тобто Луганська міська рада обґрунтовано запропонувала Відкритому акціонерному товариству "Луганськмлин" внести зміни до договору оренди землі, виходячи з розміру орендної плати визначеного відповідно до ст. 21 Закону України від 06.10.1998 № 161-ХІУ "Про оренду землі" у сумі, яка не перевищує законодавчо встановленого мінімального розміру орендної плати.
Відпо відно до ч.3 ст. 653 Цивільного кодексу України у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.
З цього вбачається, що зазначені зміни для сторін набирають сили з моменту набрання чинності рішенням суду.
За вказаних обставин вимоги позивача підтверджуються матеріалами справи, відповідають фактичним обставинам та підлягають до задоволення.
Аналогічна думка викладена в постанові Донецького апеляційного господарського суду від 16.08.2010 по справі № 41/74пд.
Відповідно до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на позивача.
Згідно ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, у судовому засіданні 15.09.2010 були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Луганської області
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити у повному обсязі.
2. Пункт 2.1 розділу "2.Орендна плата" договору оренди землі від 29.01.2004, державна реєстрація від 24.02.2004 №4880, який укладений між Луганською міською радою та Відкритим акціонерним товариством "Луганськмлин" відносно земельної ділянки площею 0,1000 га за адресою: м.Луганськ, кв.Южний, 3, викласти у наступній редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі 3 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що передається в оренду, у гривнях".
3. Змінити в п.п.2.4.1 п.2.4. розділу "2.Орендна плата" договору оренди землі від 29.01.2004, державна реєстрація від 24.02.2004 №4880, який укладений між Луганською міською радою та Відкритим акціонерним товариством "Луганськмлин" відносно земельної ділянки площею 0,1000 га за адресою: м.Луганськ, кв.Южний, 3, слова "земельного податку" на слова "нормативної грошової оцінки земель м.Луганська".
4. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Луганськмлин", м.Луганськ, вул.Лутугінська. б.111, код 00952737 на користь Луганської міської ради, м.Луганськ, вул.Коцюбинського, б.14, код 26070794 витрати зі сплати державного мита у сумі 85 грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 236 грн. 00 коп.
Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Дата підписання рішення: 20.09.2010.
Суддя
Т.В.Косенко