ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46
Р І Ш Е Н Н Я
іменем України
08.09.10 р. Справа № 30/96пн
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs12555714) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13835373) )
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК Титан",
ЄДРПОУ 24466246, м.Донецьк
до відповідача 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Реєстраційний центр
"Stock – service", ЄДРПОУ 24626824, м.Донецьк
до відповідача 2. Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний
завод", ЄДРПОУ 00211197, м.Ясинувата
третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 1:
Відкрите акціонерне товариство "Акціонерний комерційний банк "Капітал",
ЄДРПОУ 13486837, м.Донецьк
про зобов’язання вчинити певні дії
Головуючий суддя Левшина Г.В.
Суддя Курило Г.Є.
Суддя Лейба М.О.
Представники:
від позивача: не з’явився
від відповідача 1: не з’явився
від відповідача 2: не з’явився
від третьої особи: не з’явився
В засіданні суду брали участь:
СУТЬ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "ФК Титан", м.Донецьк, позивач, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача 1, Товариство з обмеженою відповідальністю "Реєстраційний центр "Stock – service", м.Донецьк, до відповідача 2, Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", м.Ясинувата, про спонукання відповідача 1 внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів відповідно до договору купівлі-продажу цінних паперів №Б-49 від 15.04.2009р., укладеного між позивачем та Трубчаніним В.В., а саме, зареєструвати право власності позивача на акції прості іменні у кількості 4361474, номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (ISIN), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20280854,10 грн.
В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на наявність у відповідача 1 обов’язку внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод" внаслідок звернення позивача з відповідним клопотанням та наданням всіх необхідних документів для вчинення вказаних дій.
Відповідач 1 в судове засідання не з`явився, відзив на позовну заяву не надав. Про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений (повідомлення про вручення поштових відправлень від 09.09.2009р., 01.07.2010р., 16.08.2010р.).
Згідно із ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглянута за наявними в ній матеріалами.
Відповідач 2 заперечень по суті позовних вимог не надав.
Ухвалою від 22.09.2009р. до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 1, було залучено Відкрите акціонерне товариство "Акціонерний комерційний банк "Капітал", м.Донецьк.
Третя особа письмових пояснень по суті спору не надала, в судові засідання не з’явилась, про час та місце розгляду справи була належним чином повідомлена (повідомлення про вручення поштового відправлення від 18.08.2010р.).
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, відповідача 2 та третьої особи, господарський суд встановив:
Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.
Зобов'язання згідно із ст.ст. 11, 509 Цивільного кодексу України, ст. 174 Господарського кодексу України виникають, зокрема, з договору.
15.04.2009р. між позивачем та Трубчаніним В.В. був підписаний договір купівлі-продажу цінних паперів №Б-49, за умовами якого Трубчанін В.В. виступив продавцем, а позивач покупцем акцій простих іменних у кількості 4361474, номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (ISIN), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20280854,10 грн.
Згідно із ст. 3 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" цінними паперами є документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам.
Акцією за приписом ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" є іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України (435-15) та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств, і законодавством про інститути спільного інвестування.
Відповідно до ст. 28 Закону України "Про господарські товариства" акція може бути придбана на підставі договору з її власником або держателем за ціною, що визначається сторонами, або за ціною, що склалася на фондовому ринку, а також у порядку спадкоємства громадян чи правонаступництва юридичних осіб та з інших підстав, передбачених законодавством. Перехід та реалізація права власності на акції здійснюються відповідно до законодавства України.
До особи, яка набула право власності на цінний папір згідно із ст. 4 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" переходять усі посвідчені ним права. Права, посвідчені іменним цінним папером, передаються у порядку, встановленому законами України.
З урахуванням викладеного, за твердженням позивача, внаслідок укладання та виконання сторонами договору купівлі-продажу цінних паперів від 15.04.2009р. №Б-49, він набув майнові права власника (акціонера), що стосуються Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод".
Права на участь в управлінні, одержанні доходу тощо, які випливають з іменних цінних паперів, відповідно до ст. 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" можуть бути реалізовані з моменту внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.
Згідно із ст. 9 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" діяльність щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів здійснює емітент або реєстратор. Ведення реєстрів власників іменних цінних паперів передбачає облік та зберігання протягом певних строків інформації про власників іменних цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.
Підставою для внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів згідно із ст. 9 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" є документи, згідно з якими переходить право власності на відповідні іменні цінні папери. Реєстратор зобов’язаний протягом 3 робочих днів від дати прийняття документів, у порядку, визначеному Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів або надати мотивовану відповідь про відмову у внесенні таких змін.
Як встановлено судом, листом від 04.05.2009р. №114 позивач звернувся до відповідача 1 з заявою про перереєстрацію права власності на акції Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод", відповідно до наданого пакету документів.
В заяві від 06.05.2009р. №9126-01-1 відповідачем 1 було відмовлено позивачу у перереєстрації права власності у зв’язку з ненаданням всіх необхідних документів.
За таких обставин, позивач звернувся до господарського суду з позовом до відповідачів про спонукання відповідача 1 внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів відповідно до договору купівлі-продажу цінних паперів №Б-49 від 15.04.2009р., укладеного між позивачем та Трубчаніним В.В., а саме, зареєструвати право власності позивача на акції прості іменні у кількості 4361474, номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (ISIN), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20280854,10 грн.
Статтями 4-3, 33 Господарського процесуального кодексу України встановлений принцип господарського судочинства, згідно з яким кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається в обгрунтування своїх вимог або заперечень.
Положенням про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженим рішенням від 17.10.2006р. №1000 (z0049-07) Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі по тексту "Положення"), встановлено вимоги до ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, порядок ведення цього реєстру, обов'язки реєстроутримувача, емітентів та зареєстрованих осіб, порядок доступу до інформації, що міститься у системі реєстру. Дія цього Положення (z0049-07) поширюється на облік прав власності на іменні цінні папери, випущені в документарній формі: акції, облігації підприємств, облігації місцевих позик, інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, зареєстровані відповідно до законодавства України.
Відповідно до п.1 Положення (z0049-07) реєстр власників іменних цінних паперів – це перелік за станом на певну дату власників та номінальних утримувачів іменних цінних паперів, які обліковуються на їх особових рахунках, що є складовою частиною системи реєстру та дає змогу ідентифікувати цих власників, кількість, номінальну вартість та вид належних їм іменних цінних паперів.
Згідно п.3 Положення (z0049-07) документи, за якими вимагається внесення змін до системи реєстру, подаються реєстроутримувачу: зареєстрованою особою, яка передає цінні папери або ініціює внесення змін до реквізитів власного особового рахунку; особою, на ім'я якої передаються цінні папери; уповноваженою особою однієї з цих осіб; кур'єром; поштою; електронними засобами передачі інформації відповідно до Законів України "Про електронний цифровий підпис" (852-15) та "Про електронні документи та електронний документообіг" (851-15) .
Пунктом 14 Положення (z0049-07) передбачено, що унесення у систему реєстру записів про перехід прав власності за цінними паперами за наслідками цивільно-правових договорів здійснюється реєстроутримувачем на підставі подання таких документів:
передавального розпорядження, складеного від імені зареєстрованої особи (залишається у реєстроутримувача);
сертифіката цінних паперів власника, який передає цінні папери (погашається та залишається у реєстроутримувача);
оригіналу або нотаріально засвідченої копії цивільно-правового договору, укладеного за участю торговця, що підтверджує перехід права власності на цінні папери (залишається у реєстроутримувача).
Таким чином, за висновками суду, обов’язковою умовою для внесення у систему реєстру запису про перехід прав власності за цінними паперами за наслідками цивільно-правових договорів є подання перелічених вище документів.
Як вказувалось вище, листом від 04.05.2009р. №114 позивач звернувся до відповідача 1 з заявою про перереєстрацію права власності на акції Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод", відповідно до наданого пакету документів.
Проте, всупереч вимог ст.ст. 4-3, 33 Господарського процесуального кодексу України позивачем до матеріалів справи не надано документів, згідно яких можливо визначити, які саме документи були надані позивачем відповідачу 1.
Одночасно, у справі також відсутній весь пакет документів, на підставі якого відповідач 1 має вносити зміни до системи реєстру записів про перехід прав власності за цінними паперами.
Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.
Тобто законодавство пов'язує право звернення за судовим захистом з суб'єктивною думкою юридичної особи щодо порушення чи оспорювання її інтересів; об'єктивна наявність чи відсутність таких порушень встановлюється під час розгляду справи.
Згідно із ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. За приписом ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Статтями 16 Цивільного кодексу України, ст. 20 Господарського кодексу України встановлені способи захисту цивільних прав та інтересів. Зокрема, права та законні інтереси захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.
Відповідно до ч.2 ст. 16 Цивільного кодексу України суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом. Аналогічний припис містить ч.2 ст. 20 Господарського кодексу України про те, що права суб'єктів господарювання захищаються, зокрема, іншими способами, передбаченими законом.
Таким чином, законодавець визначив, що цивільне право або охоронюваний законом інтерес можуть бути захищені судом не будь-яким способом, а тільки тим, що передбачений договором чи законом.
Як встановлено ст. 16 Цивільного кодексу України, ст. 20 Господарського кодексу України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є присудження до виконання обов'язку в натурі.
При цьому, за висновками суду, з урахуванням вимог п.14 Положення (z0049-07) обов’язок відповідача 1 з внесення до системи реєстру записів про перехід прав власності за цінними паперами за наслідками цивільно-правових договорів виникає виключно після надання позивачем всіх необхідних документів.
Проте, як було встановлено судом вище, позивачем не доведено належними засобами доказування факту надання відповідачу 1 документів, визначених п.14 Положення.
За таких обставин, враховуючи недоведеність позивачем факту надання відповідачу 1 всіх перелічених у п.14 Положення (z0049-07) документів, суд дійшов висновку про відсутність порушеного з боку відповідача 1 права позивача на внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів, внаслідок чого позовні вимоги про спонукання відповідача 1 внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів відповідно до договору купівлі-продажу цінних паперів №Б-49 від 15.04.2009р., укладеного між позивачем та Трубчаніним В.В., а саме, зареєструвати право власності позивача на акції прості іменні у кількості 4361474, номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (ISIN), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20280854,10 грн., підлягають залишенню без задоволення.
Судові витрати підлягають віднесенню на позивача повністю.
Клопотання Відкритого акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Капітал", м.Донецьк про скасування заходів до забезпечення позову, вжитих згідно з ухвалою господарського суду Донецької області від 04.09.2009р. по справі №30/96пн, судом залишено без задоволення, враховуючи, що 04.09.2009р. судом не вживалось заходів до забезпечення позову по справі.
Ухвалою від 03.09.2009р. по справі №30/96пн було задоволено заяву позивача про вжиття заходів до забезпечення позову та накладено арешт на акції прості іменні у кількості 4 631 474 номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (isin), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20 280 854,10 грн., данні акції зареєстровані за Трубчаніним Володимиром Вікторовичем (ІК 2533005953), а також заборонено здійснювати будь-які операції з перереєстрації та реєстрації права власності на вказані акції.
Одночасно, вказаною ухвалою суду було вжито заходи до забезпечення позову шляхом заборони будь-яким особам здійснювати будь-які дії, пов’язані з перереєстрацією та реєстрацією права власності на акції прості іменні у кількості 4 361 474 номіналом 4, 65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (isin), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20 280 854, 10 грн., данні акції зареєстровані за Трубчаніним Володимиром Вікторовичем (ІК 2533005953), а також заборони вчиняти будь-які дії спрямовані на звернення стягнення на вказані акції та заборони проведення будь-яких дій, пов’язаних з відчуженням акцій.
Згідно з ухвалою від 28.09.2009р. також задоволено клопотання позивача щодо вжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони вчиняти дії пов’язані із внесенням до Єдиного державного реєстру підприємств установ та організацій будь-яких змін щодо Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод".
Відповідно до ст. 68 Господарського процесуального кодексу України питання про скасування забезпечення позову вирішується господарським судом, що розглядає справу, із зазначенням про це в рішенні чи ухвалі.
За таких обставин, враховуючи відмову у задоволенні позовних вимог, заходи щодо забезпечення позову, вжиті згідно з ухвалами господарського суду Донецької області від 03.09.2009р., 28.09.2009р. по справі №30/96пн, підлягають скасуванню.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 43, 49, 68, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,
ВИРІШИВ:
Відмовити повністю в задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК Титан", м.Донецьк до Товариства з обмеженою відповідальністю "Реєстраційний центр "Stock – service", м.Донецьк, Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод", м.Ясинувата про спонукання Товариство з обмеженою відповідальністю "Реєстраційний центр "Stock – service", м.Донецьк внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів відповідно до договору купівлі-продажу цінних паперів №Б-49 від 15.04.2009р., укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "ФК Титан", м.Донецьк та Трубчаніним В.В., а саме, зареєструвати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК Титан", м.Донецьк на акції прості іменні у кількості 4361474, номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (ISIN), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20280854,10 грн.
Скасувати заходи щодо забезпечення позову, вжиті згідно з ухвалами господарського суду Донецької області від 03.09.2009р., 28.09.2009р. по справі №30/96пн.
Зняти арешт, накладений ухвалою суду від 03.09.2009р. по справі №30/96пн, на акції прості іменні у кількості 4 631 474 номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (isin), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20 280 854,10 грн., данні акції зареєстровані за Трубчаніним Володимиром Вікторовичем (ІК 2533005953).
Зняти заборону, встановлену ухвалою суду від 03.09.2009р. по справі №30/96пн, здійснювати будь-які операції з перереєстрації та реєстрації права власності на акції прості іменні у кількості 4 631 474 номіналом 4,65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (isin), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20 280 854,10 грн., данні акції зареєстровані за Трубчаніним Володимиром Вікторовичем (ІК 2533005953).
Зняти заборону, встановлену ухвалою суду від 03.09.2009р. по справі №30/96пн, будь-яким особам здійснювати будь-які дії, пов’язані з перереєстрацією та реєстрацією права власності на акції прості іменні у кількості 4 361 474 номіналом 4, 65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (isin), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20 280 854, 10 грн., данні акції зареєстровані за Трубчаніним Володимиром Вікторовичем (ІК 2533005953).
Зняти заборону, встановлену ухвалою суду від 03.09.2009р. по справі №30/96пн, вчиняти будь-які дії спрямовані на звернення стягнення на акції прості іменні у кількості 4 361 474 номіналом 4, 65 грн., емітент Відкрите акціонерне товариство "Ясинуватський машинобудівний завод", код ЄДРПОУ 00211197, номер (код) цінних паперів (isin), форма існування цінних паперів документарна, загальна вартість акцій 20 280 854, 10 грн., данні акції зареєстровані за Трубчаніним Володимиром Вікторовичем (ІК 2533005953), та заборону проведення будь-яких дій, пов’язаних з відчуженням акцій.
Зняти заборону, встановлену ухвалою суду від 28.09.2009р. по справі №30/96пн, вчиняти дії пов’язані із внесенням до Єдиного державного реєстру підприємств установ та організацій будь-яких змін щодо Відкритого акціонерного товариства "Ясинуватський машинобудівний завод".
В судовому засіданні 08.09.2010р. оголошено повний текст рішення.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Курило Г.Є.
Лейба М.О.